CM 2001/2002 - Strona 16

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
RoRo
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoRo » 09 kwie 2006, 16:16

Karmelinho15 pisze:Jak mówisz ,że jesteś utalentowany a umiejętności masz nie same 20 to dla mnie nie jest to oszustwo. Fajnie tak siebie do gry dodać i później siebie kupic :)
Nie nudzi ci sie ta gra. Ciągle wygrywasz i wygrywasz. Może zacznij gre jakimś klubem z niskiej ligi?
Mi niestety cm się popsuł i nie mam go skąd ściąnąć. Macie jakieś torrent może?
Narazie mi sie nie nudzi, ale to ze wzgledu klimatu tej gry, ona poprostu nie moze sie znudzic. Mam zamiar pograc tak z 30 sezonow i wybudowac w Eidhoven stutysieczny stadion, choc bedzie to bardzo ciezkie z powodu tego ze na mecze mojej druzyny (nawet jak gram z Barcelona, Realem czy Juventusem) przychodzi chyba z 35 tys ludzi co jets tylko 75 % calej pojemnosci mojego stadionu. Jak gram z Ajaxem albo z Feyernordem to jest komplet. Nie wiecie moze co zrobic zeby przychodzilo wiecej ludzi na mecze ?? Popularnosc mam swietna bo wszystko wygrywam i u siebie i w Europie wiec z brakiem sukcesów nie moze to byc zwazane... :roll:

Nie macie zadnego pomyslu ??

POZDRO

Awatar użytkownika
Dżokere
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dżokere » 09 kwie 2006, 22:15

Czytając te teksty to aż mi się łezka w oku zakręciłą. To był czasy, nie zapomne jak w październiku 2001 dostalem nowiuskiego CeMaa. T były czasy. Dlatego chciałbym podzielić się z wami, przedstawić krótkie opisy oraz refleksje związane z kilkoma menedżerami które na zawsze pozostaną w mojej pamięci (sorki ze nie bardzo do tematu, bo nie będzie to tylko CM 01-02)

Pierwszą grą tego typu, która na dłużej przykuła mnie do monitora była niemiłosiernie przez wszystkich ktrytykowana Liga Polska Manager 97. Gra popełniona przez zawodowców z Polski od początku zauroczyła mnie mnogością możliwości i funkcji jakie oferowała. Było w niej jak by mogło się wydawać wszystko : poczynając od skomplikowanych operacji bankowych, poprzez rozbudowę stadionu(200 elementów robi wrażenie), a na tak błahej sprawie jak ustalenie ceny hamburgera w pobliskim sklepiku klubowym skończywszy. Interesujące było obserwowanie sytuacji meczowych. Były one przedstawione jako akcje video różnych zespołów.
Jednak po jakimś czasie na wierzch wyszły braki gry, a mianowicie grając w każdym klubie optymalną taktyką, co rok zgarniałem wszystko to co było do zgarnięcia, bilety sprzedawałem po kosmicznych cenach :D a i tak na każdym meczu miałem komplet. Doszło nawet do tego, że nie wiedziałem co z tą kasą zrobić(rzecz nie do pomyślenia w innych menedżerach, gdzie zazwyczaj jej brakuje). Gra szybko zaczęła się nudzić, ale jak może być inaczej skoro na doprowadzenie Carbo Gliwice(3 liga) do mistrzostwa Polski wystarczyły trzy sezony. Dzieło to zajęło jednak specjalne miesiące w mojej pamięcim jako to które zwiększyło i pogłębiło moje zainteresowanie tego typu grami.
Kolejną grą menedżerską na którą zwróciłem szczególną uwagę był, co może wydać się zaskakujące ,,staroć" On the Ball. Mimo prymitywnej grafiki, niewielu opcjii( a co za tym idzie, małym polem do popisu), i braku prawdziwych nazwisk, gra miała w sobie to coś. Był to menedżer w którym szczególny nacisk położono na mentalność naszych podopiecznych, a nie ich umiejętności strickte piłkarskie. Bardziej opłacało się tu przeznaczyć dzień na indywidualne rozmowy z zawodnikami niż wykańczać ich dwugodzinnymi treningami, dwa razy dziennie. Cechy te są bardzo ważne gdy prowadzimy reprezentacje( z podopiecznymi widzimy się przecież jedynie kilka dni przed meczem i głównym celem jesy odpowiednie ich umotywowanie) i właśńie tutaj odpowiednio to wykorzystano.
Potem nastała era Championship Managera 3, która odmieniła moje życie. Na pierwszy rzut oka gra nie wydaje się tak genialna. Ot, jak w każdym menedżerze dobieramy zawodników, ustalamy taktyke i skład i na tym kończą sie nasze kompetencje. Twórcy gry odeszli jednak od standardu obowiązującego w tego typu grach i najpierw stworzyli cały realistycznie odzwierciedlony piłkarski świat, a dopiero na samym końcu umieścili w nim gracza. To nowatorskie rozwiązanie dało nieskończone możliwości, ponieważ nawet gdy zostało się zwolnionym z jednego klubu to można było spróbować sił w innym. Gra odzwierciedlała życie prawdziwego trenera- pracując w słabszym klubie zdobywasz reputacje, aby potem objąć jakiś silniejszy klub albo reprezentację. I na odwrót. Niepowodzenia spowodują, że co raz trudniej będzie Ci znaleść zatrudnienie. A jakim cudownym uczuciem jest zdobycie w jednym sezonie Mistrzostwa i Puchary danego kraju, Ligi Mistrzów i do tego Mistrzostwa Świata, nikomu kto grał w tą grę nie muszę tłumaczyć. CM3 w przeciwieńśtwie do dwóch wcześniej opisywanych gier nigdy mi się nie znudził i nawet teraz w dobie kolejnych części FM, lubię przypomnieć sobie od czasy do czasu ,,stare dobre lata" To był rok 1999 gdy zetknąłem się z tą grą.
Potem przyszedł czas CM 01/02, to przed jego premierą miałem mieszane uczucia i wiele wątpliwości. Czy twórcy podołają presji jaka została na nich wywarta , czy kolejna część wniesie coś nowego czy nie będzie tylko zwykłym sequlem. Bracia Collyer kolejny raz udowodnili jednak, że jeżeli chodzi o tworzenie piłkarskich menedżerów to nikt nie dorasta im do pięt. Stworzyli oni bowiem grę doskonałą, która o wiele lat przerosła epokę, wyprzedziłą konkurencje. CM 01/02 w całej swej złożoności tylko na początku mógł odstraszać mnogością funkcj, póżniej jak narkotyk wciągał gracza nie pozwalając mu się wyrwać z nałogu.
Patrząc z perspektywy czasu, po wielu doświadczeniach z tego typu grami, doszedłem do wniosku, że przeżycia i emocje z nimi związane mogą przynieść równie wiele radości( Inter - zdobyłem nim praktycznie wszystko ) i rozczarowań (Chelsea - jedynie 4 miejsce i 14 w środku sezonu następnego==zwolnienie), co obserwowanie prawdziwych rozgrywek piłkarskich
Oczywiście w między czasach grywałem w inne menedżery, nie zapomnę tych szalonych zwycięstw Wisła Kraków w Euro Football Manager, czy awansu reprezentacją Mołdawii do ćwierćfinału MŚ w Ultima Soccer..
To były czasy , oczywiście gdy będę mieć troszkę czasu, postaram się opisać te wszystkie menedżery. Nawet pobieżnie, ale warto , aby pamieć o nich nigdy nie zginęła. A może ktoś z was grał tez w te same gry i postara sobie przypomnieć swoje historie. Bardzo was zachęcam abyśmy założyli kącik z Opowiadaniami... :D

UltraInter

Post Wyświetl pojedynczy post autor: UltraInter » 10 kwie 2006, 19:44

ja bym ponowił swe pytanko. To jest ciut starsza gra u mnie w miescie nie mozna jej kupic wie ktos skad ja moge zassac?

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 10 kwie 2006, 22:29

Pytanie do Roro : Jak ustawiasz trening w Cm 01/02 i jaką grasz dokładnie taktyką ? System znam z screena natomiast rozchodzi mi sie jakimi grasz podaniami itd.

Pozdrawiam

Aha... Oto moich pare odkryc z Cm 01/02 sprzed paru lat hehe - Joe Cole, Kim Kallstrom, Tsigalko (geniusz), Aghahowa, Harasimowicz, Mark Kerr, Alex (z Cruzeiro), Robben, Fausto Rossini, Gianni Commandini, Kezman... I mozna jeszcze dlugo wymieniac... Gra ponadczasowa

Awatar użytkownika
RoRo
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoRo » 10 kwie 2006, 23:19

Marco_Van_Basten pisze:Pytanie do Roro : Jak ustawiasz trening w Cm 01/02 i jaką grasz dokładnie taktyką ? System znam z screena natomiast rozchodzi mi sie jakimi grasz podaniami itd.

Pozdrawiam

Aha... Oto moich pare odkryc z Cm 01/02 sprzed paru lat hehe - Joe Cole, Kim Kallstrom, Tsigalko (geniusz), Aghahowa, Harasimowicz, Mark Kerr, Alex (z Cruzeiro), Robben, Fausto Rossini, Gianni Commandini, Kezman... I mozna jeszcze dlugo wymieniac... Gra ponadczasowa
Trening :?: Wszystko na MAXIMUM :twisted: :wink: (a co sie beda opierdzielac :?: :wink: )

Co do taktyki to zawsze stosuje przy mojej podania bezposrednie badz krotkie z wiekszym wskazaniem na te pierwsze. Tackling zawsze daje na HARD i pressing YES. Pomocnikom srodkowym wszystkim podania prostopadle oraz strzaly z dyst. a skrzydlowym wrzuty rajdy i akcje ofensywne. Napastnicy podania krotkie, tak samo srodkowy obroncy. Dwoch obroncow kryje IND a jeden w srodku gra takiego jakby stoperka i kryje strefowo (musi miec dobry paramentr positioning, anticipation, acceleration, jak masz dobrego obronce to zawsze sie sprawdzi :wink:

Jak jeszcze jakies pytania to walcie smialo ... :wink:

POZDRO

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8658
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 11 kwie 2006, 14:29

Trening Wszystko na MAXIMUM (a co sie beda opierdzielac )
mam nadzieje, ze sobie jaja robisz RoRo :wink:
ja zmieniam, przed sezonem na maxa, jakies 10dni przed 1.meczem daje na medium, i 2 dni przed meczem na light ;)
po meczu wracam do medium, pozniej zmieniam zaleznie od formy, wynikow ;) oraz ... ilosci kontuzji :lol:

musze sie przyznac, ze jakis tydzien temu ponownie zainstalowalem najlepsza gre na swiecie - czyli oczywiscie starego poczciwego CeeMka 01/02 :P
gram Interem ;) w 1.sezonie oczywiscie mistrzostwo [chyba 1 lub 2 punktami] i zwyciestwo w UEFA :D
w 2.sezonie zwyciestwo w LM [fart jakich malo], oraz mistrzostwo w lidze z przewaga ponad 10pkt ;)
teraz gram 3sezonik :D zrobilem mala rewolucje w skladzie :D
i .... nie graja najlepiej ;)
w lm problemy, w grupie ledwo zajalem 2.miejsce, w lidze jestem drugi [za roma] - i nie zanosi sie na obrone scudetto :evil:

za jakis czas moze wlacze CeeMa, to zrobie jakiegos zrzuta z moim 1.skladem ;)

pozdro

Awatar użytkownika
RoRo
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoRo » 11 kwie 2006, 14:46

cloner pisze:
Trening Wszystko na MAXIMUM (a co sie beda opierdzielac )
mam nadzieje, ze sobie jaja robisz RoRo :wink:
Jakze bym smial sobie jaja robic... :wink: A niby czemu nie moge ustawiac treningu na maxa przez caly bozy sezon ?? :lol: :wink:

U mnie maja ciagle 100 % condition, wiec nie mam powodow zeby ich nei katowac. Łebki po takim sezonie ładnie łapia umiejetnosci, a starszym zawodnikom cos zawsze skapnie. Ja praktycznie to zawsze taki trening daje i mi to pasuje i moim graczom chyba takze jak ostatni mecz wygralem 0-5 z Chelsea :twisted: :wink:

Obrazek

Pozatym teraz zmienilem taktyke, poprostu cofnąłem teraz skrzydlowych do roli bocznych defensywnych pomocnikow bo zlalalem sobie w Brazylii swietnego prawego DMR wiec szkoda by bylo jego talent zmarnowac, a widac ze ma nieprzecietny :wink:

Obrazek

POZDRO

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 11 kwie 2006, 14:48

RoRo pisze:
moim graczom chyba takze jak ostatni mecz wygralem 0-5 z Chelsea :twisted: :wink:

Obrazek
Nie ma sie co dziwic. Spojrz na sedziego...

Awatar użytkownika
RoRo
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoRo » 11 kwie 2006, 14:53

Nie ma sie co dziwic. Spojrz na sedziego...
Sugerujesz ze polscy sędziowie pomagają mi wygrywać ?? :P :wink: Walsnie przeciwnie, te czarne mendy non stop mi nie uznaja goli i mnie to zaczyna irytowac :lol: . Czasem mam nawet 2 gole w meczu a wynik brzmi 0-0 :lol:

A moze Lakier ty pochwalisz sie nam soimi osiagnieciami ?? :twisted:

POZDRO

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 700

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 11 kwie 2006, 15:04

Ma może ktoś spolszczenie? Jak tak, to byłbym rad z umieszczenia go tu.

robur
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: robur » 11 kwie 2006, 15:08

RoRo chodzi nie o polskich sędziów tylko o sławnego Antoniego F. , który teraz to chyba sędziuje w pierdlu :D

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 11 kwie 2006, 15:13

RoRo pisze:A moze Lakier ty pochwalisz sie nam soimi osiagnieciami ?? Twisted Evil

Nie mialem przyjemnosci grac w ta wersje, ale skoro mowicie ze jest tyo najlepszy CM, to sobie sciagne.

RoRo pisze:Sugerujesz ze polscy sędziowie pomagają mi wygrywać ?? Razz Wink Walsnie przeciwnie, te czarne mendy non stop mi nie uznaja goli i mnie to zaczyna irytowac Laughing .

Antoni F...

UltraInter

Post Wyświetl pojedynczy post autor: UltraInter » 11 kwie 2006, 15:52

siema szukma spolszczenia mam latke 3.9.65 ale moge zmienic pilne!!!

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8658
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 11 kwie 2006, 19:10

Obrazek
takim skladem gralem w LM przeciwko PSG [zremisowalem 2-2], a nastepnie odpadlem :cry: po 2. fazie frupowej :evil:

zdobylem mistrzostwo Wloch, zrobilem teraz pelno zakupow ;)
np. Vieira czy Ballack [na lawke sie przyda] :lol:
wylaczylem przed czwartym sezonem :P

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 11 kwie 2006, 19:18

Skoro temat ruszyl to i ja sie pochwale.

W zasadzie aktualnie jeszcze nie ma czym, bo gram drugi sezon San Marino w Serie A i poki co mam 9 plac, ale mysle ze z biegeim czasu sie to bedzie zmieniac ;) Tylko sie trzeba raz zahaczyc do LM co by kase natrzaskac :lol:

Obrazek

A poza tym jezeli juz napisalem tu posta to pozwolilem sobie tez zmienic nieco tytul tematu, bo mnie irytowal :?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”