Wybory parlamentarne - Strona 16

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na kogo by? dziś zag?osowa? w wyborach do Sejmu?

1. Prawo i Sprawiedliwoś?
16
15%
2.Sojusz Lewicy Demokratycznej
7
6%
3. Platforma Obywatelska
50
46%
4. Polskie Stronnictwo Ludowe
3
3%
5. Socjaldemokracja Polska
4
4%
6. Liga Polskich Rodzin
4
4%
7. Unii Pracy
0
Brak głosów
8. Partia Demokratyczna
10
9%
9. Unia Polityki Realnej/PJKM
14
13%
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8715
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 wrz 2005, 16:53

Mam pytanie :

czy ogladal ktos wczoraj debate w Lublinie (tvp 1) :?:
odbyla sie ona wieczorem, niestety nie moglem jej obejrzec, czy wydarzylo sie cos ciekawego :?:
znam tylko nazwiska osob, ktore braly udzial : min. Ujazdowski, Lepper, Korwin-Mikke, Mazowiecki

napiszcie cos nt. tej mini-debaty :)

pozdro

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 22 wrz 2005, 17:21

dzidzius pisze:Czyli w zasadzie Prawo Pięści i Moja Sprawiedliwość?
PIS promuje takie prawo?

kostek pisze:Wyniki sondy Pulsu Biznesu (gazeta skierowana głównie do przedsiębiorców):

Na którą partię oddał- (a)byś swój głos w wyborach do Sejmu?
Ruch Patriotyczny
0,4%
Polska Partia Pracy
0,1%
Platforma Janusza Korwin-Mikke
22,1%
Liga Polskich Rodzin
0,5%
Partia Demokratyczna
2,4%
Socjaldemokracja Polska
0,6%
Prawo i Sprawiedliwość
3,8%
Sojusz Lewicy Demokratycznej
1,7%
Platforma Obywatelska
66,9%
Polska Partia Narodowa
0,2%
Polskie Stronnictwo Ludowe
0,2%
Samoobrona
0,5%
Inna partia
0,3%
Trudno powiedzieć
0,4%

widziałem sondaż o poarciu przez przedsiębiuorców
i pamietam że tam miało najwyższe poparcie PO - 85 %, potem chyba PD - 5,5 i SDPL -coś około 6% inne partie jakies śladowe poparcie.

komentowali to tak PO - za podatek liniowy
SDPL - za propozycje odpartyjnienia instytucji\
PD chyba również za obnizenie podatków

Awatar użytkownika
dzidzius
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzidzius » 22 wrz 2005, 18:28

pippen pisze:PIS promuje takie prawo?
Ja pytałem w zasadzie pod wpływem czego stwierdziłeś że kostek musi się obawiać jeśli będzie chciał w przyszłości skrytykować nadchodzące rządy.

cloner pisze:czy ogladal ktos wczoraj debate w Lublinie (tvp 1)
odbyla sie ona wieczorem, niestety nie moglem jej obejrzec, czy wydarzylo sie cos ciekawego
znam tylko nazwiska osob, ktore braly udzial : min. Ujazdowski, Lepper, Korwin-Mikke, Mazowiecki
napiszcie cos nt. tej mini-debaty
Dziś były chyba powtórki, wieczorem ma być kolejna debata na temat bezpieczeństwa.
A wczoraj, cóż, dwie ciekawostki: Pierwszy raz pojawił się JKM, Młodzież Wszechpolska robiła niesamowitą "wiochę". PD reprezentował Mazowiecki, któremu nie dawali wiele mówić wspomniani przedstawiciele MW (swoją drogą nie wiem czy dobrym pomysłem było wysłanie Mazowieckiego na tą debatę, ale to nie mój kłopot). W zasadzie te ich krzyki, trąbienie i nie wiadomo co jeszcze było naprawde pokazem sporej głupoty. Co ciekawe stali z transparentem z jakimś napisem, obok, którego był napis LPR i logo partii. I jak Durczok prosił przedstawiciela LPR czy może by spróbował uspokoić zwolenników swojej parti to ten (nie pamiętam nazwiska) ze zdziwieniem kręcił głową jakby sugerując że nie mają z nimi nic wspólnego. Rozumiem, że nie można odpowiadać za wszystkich zwolenników ale jakoś trafiać do nich można by spróbować.
Z samej debaty wiele nie wynikało, było masa ogólników i banałów. W sumie nikt nic konkretnego nie powiedział, może poza sugestią Leppera o funduszu wspierania handlu, no i naturalnie JKM, który zawsze potrafi z czymś wyjechać. Widać było po nim, że jest zdenerwowany ale ogólnie nie wypadł źle. Myśle, że dzisiejsza debata będzie dużo ciekawsza i można spodziewać się konkretniejszych słów ze strony rpzedstawicieli parti.

Awatar użytkownika
skorpss
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: skorpss » 22 wrz 2005, 20:42

Korwin zaprezentował się dobrze, choć mógł więcej mówić, bo nawet mu na to pozwolili. Był chyba aż zbyt konkretny i logiczny, bo mógł rozwinąć swoje wypowiedzi, szczególnie tą ostatnią dotyczącą Iraku. :wink: Ale mówił najmądrzej ze wszystkich. A Jaruzelski to już był kabaret. Partia Demokratyczna wreszcie postawiła na młodzież... :lol:

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 22 wrz 2005, 20:47

skorpss pisze:Korwin zaprezentował się dobrze, choć mógł więcej mówić, bo nawet mu na to pozwolili. Był chyba aż zbyt konkretny i logiczny, bo mógł rozwinąć swoje wypowiedzi, szczególnie tą ostatnią dotyczącą Iraku. Wink Ale mówił najmądrzej ze wszystkich. A Jaruzelski to już był kabaret. Partia Demokratyczna wreszcie postawiła na młodzież... Laughing
za chwilę na TVP 3
mŁodzież kontra .................. goście będzie Janusz Korwin Mikke

o 20.50 TVP3

Awatar użytkownika
dzidzius
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzidzius » 23 wrz 2005, 9:18

JKM gościem programu młodzież kontra miał być nie wczoraj a dziś. Sam na chwilę obecną się jednak zastanawia czy pojechać na ten program do Krakowa czy też udać się na debatę w Warszawie, którą pokaże TVP. Zapewne w stolicy można się spodziewać pierwszych garniturów partii więc myślę, że i JKM się tam znajdzie.

Oglądaliście wczoraj programu u Lisa? Naprawde nie było widać, że PO i PiS mają być koalicjantami. Kaczyńscy na mój gust troche przesadzają z tą krytyką PO. Ale za to Lepper z Giertychem dodali troche humoru a tego pierwszego ładnie załatwił Rokita.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 23 wrz 2005, 12:52

Wyborcza pisze: W kampanii wyborczej politycy nie liczyli się ze słowami, nie mieli głowy do faktów, przeinaczali albo wręcz kłamali. Oto subiektywny ranking największych bzdur wyborczych zaczerpniętych z różnych mediów.

Zapewne są wyborcy, którzy uwierzyli, że więcej wpłacamy do kasy Unii Europejskiej, niż od niej dostajemy - ten nonsens wygłosił Jan Maria Jackowski z LPR, choć liczby pokazują, że jest odwrotnie - albo że zły stopień z religii obniża szanse przyjęcia na studia - tą bzdurą błysnął lider SLD Wojciech Olejniczak (choć nawet uczeń podstawówki wie, że ta ocena nie liczy się do średniej).

Za to jestem dziwnie pewna, że wyborcy nie kupili jego bajeczki o "uporządkowaniu za rządów SLD sytuacji w służbie zdrowia". Skoro lider SLD w to wierzy, powinien uczynić Mariusza Łapińskiego honorowym przywódcą Sojuszu!

1. Bezsprzecznie puchar powinien powędrować do Andrzeja Leppera. Konia z rzędem temu, kto wyjaśni, jak Lepper policzył, że "prezes NBP Leszek Balcerowicz wyrządza szkodę RP w wysokości co najmniej 10 mln zł dziennie". Lepper chce, by Balcerowicz "odrobił w kamieniołomach to, co przez 16 lat zepsuł", czyli 58,4 mld zł!

Lider Samoobrony stara się też dzielnie podtrzymywać tradycję Klewek, w których to mieli - według Leppera - wylądować talibowie z wąglikiem. Tym razem w debacie o polityce zagranicznej zacytował znienacka "sondaż CIA", z którego ma wynikać, iż ponad 70 proc. Białorusinów popiera Aleksandra Łukaszenkę. Tymczasem Amerykanie nie zrzucili na Białoruś ankieterów z CIA, ale zamieścili na swojej stronie internetowej oficjalne wyniki "demokratycznych" (Andrzejowi Lepperowi wyjaśniam, że ten cudzysłów oznacza ironię) wyborów prezydenckich u naszych sąsiadów.

2. Janusz Korwin-Mikke nie chciał być gorszy. Przekonywał, że Łukaszenko broni niepodległości Białorusi przed własnym narodem, bo aż 65 proc. Białorusinów chce przyłączyć się do matki-Rosji. Dlatego Polska powinna popierać Łukaszenkę.

3. Miejsce na podium należy się "premierowi z Krakowa", czyli Janowi Rokicie, za próbę postraszenia chętnych na kupno PGNiG. Lider liberałów zapowiedział renacjonalizację części aktywów spółki po wyborach.

Konstytucja, choć dopuszcza nacjonalizację, to wymaga zapłaty odszkodowania, a PGNiG wycenia swoje gazociągi przesyłowe na 5 mld zł. Skąd Rokita weźmie te pieniądze? Zapowiedział, że zlicytuje majątki urzędników odpowiedzialnych za prywatyzację PGNiG. Minister skarbu Jacek Socha pewnie biedny nie jest, ale czy zdołał uciułać 5 mld zł? Jakoś nie zauważyliśmy go na liście najbogatszych Polaków.

Specjalne wyróżnienie dla polityków PiS, którzy choć twierdzą, że mają najlepszy dla obywateli pomysł na podatki, nie znali stawek VAT na prąd i gaz. W swoim kalkulatorze podatkowym na stronach internetowych zachęcali podatników do policzenia, ile stracą na pomysłach PO. Gaz i prąd obłożyli 7-proc. stawką. Tymczasem od dawna płacimy za nie 22 proc.

Mam nadzieję, że teraz politycy, zanim palną jakąś bzdurę, ugryzą się w język, bo kampania kontrolowana czuwa.
Pogrubiłem nie ze złośliwości (no może trochę, bo padają fakty dyskredytujace wszystkie partie oprócz giganta PJKM :lol:). Twierdzicie, Mikke jest pomijany w mediach i może.. dobrze?

Ciekaw jestem, czy pojawi się opinia o kolejnej manipulacji GTW (Gazet Trzymających Władzę) :glass:?

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 23 wrz 2005, 13:03

Wyborcza pisze: 2. Janusz Korwin-Mikke nie chciał być gorszy. Przekonywał, że Łukaszenko broni niepodległości Białorusi przed własnym narodem, bo aż 65 proc. Białorusinów chce przyłączyć się do matki-Rosji.
Dokładnie.

To logiczne, jednak za trudne dla 'dziennikarzy' tego szmatławca. Jeżeli 65% Białorusinów chce przyłączenia do Rosji (a tak jest), to gdyby w wolnych wyborach mogli wybrać swojego przedstawiciela (czyli reprezenta swoich poglądów), wybrali, by kogoś kto jest za takim właśnie przyłączeniem. Proste i logiczne.
Wyborcza pisze:Dlatego Polska powinna popierać Łukaszenkę.
Do już opinia pana pseudo-dziennikarza frajerskiej wybiórczej, który to szmatławiec w dzisiejszej wkładce podaje porgramy partii - pomimja PJKM majaca poparcie na poziomie PD, a uwzględnia PPP, mającą hmm 0,1%?

Wyborcza pisze:Ciekaw jestem, czy pojawi się opinia o kolejnej manipulacji GTW (Gazet Trzymających Władzę) :glass:?
Piwus tylk mi nie mów, że czytasz wybiórczą i uważasz ich za rzetelną prasę - po kim jak po kim, ale po Tobie tego bym się nie spodziewał.

zakrza
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: zakrza » 23 wrz 2005, 13:59

a gdzie Samoobrona??

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 wrz 2005, 16:33

kostek pisze:Piwus tylk mi nie mów, że czytasz wybiórczą i uważasz ich za rzetelną prasę - po kim jak po kim, ale po Tobie tego bym się nie spodziewał.
wiem, ze to nie do mnie, ale zabiore glos :!:
po 1. - jestes chyba najgorszym moderatorem jaki mogl tutaj byc :!:
po 2. - przydalby Cie ban, a nie sama ranga
po 3. - ta gazeta nosi nazwe "WYBORCZA"
po 4. - wiem, ze zaraz mi napiszesz, ze Ty wolisz czytac "Najwyzszy Czas" :lol: - tylko, ze ta gazeta tez nie jest rzetelna, gdyz jest powiazana z PJKM :!:
po 5. - kazda gazeta w Polsce jest powiazana z jakas partia :!:

pozdrawiam i zycze wiecej dystansu

Awatar użytkownika
Mefiu
First love...United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mefiu » 23 wrz 2005, 16:54

cloner pisze:
kostek pisze:Piwus tylk mi nie mów, że czytasz wybiórczą i uważasz ich za rzetelną prasę - po kim jak po kim, ale po Tobie tego bym się nie spodziewał.
wiem, ze to nie do mnie, ale zabiore glos :!:
po 1. - jestes chyba najgorszym moderatorem jaki mogl tutaj byc :!:
po 2. - przydalby Cie ban, a nie sama ranga
po 3. - ta gazeta nosi nazwe "WYBORCZA"
po 4. - wiem, ze zaraz mi napiszesz, ze Ty wolisz czytac "Najwyzszy Czas" :lol: - tylko, ze ta gazeta tez nie jest rzetelna, gdyz jest powiazana z PJKM :!:
po 5. - kazda gazeta w Polsce jest powiazana z jakas partia :!:

pozdrawiam i zycze wiecej dystansu
po 1. - co to by było gdyby Ci przypadła rola moderatora... :roll:
po 2. - i kto to mówi... :lol: :lol: :lol:
po 3. - serio?
po 4. - za to Ty wolisz czytać zapewne "Fakt" chwalący Grzesia...
po 5. - i tu się z Tobą muszę zgodzić

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 wrz 2005, 17:08

Manumef pisze:po 1. - co to by było gdyby Ci przypadła rola moderatora... :roll:
po 2. - i kto to mówi... :lol: :lol: :lol:
po 3. - serio?
po 4. - za to Ty wolisz czytać zapewne "Fakt" chwalący Grzesia...
po 5. - i tu się z Tobą muszę zgodzić
ad 1. - jestem obiektywny, nie obrazam, i nie przekrecam celowo (najczesciej, zeby obrazic) nazw wlasnych, nazwisk, itp.
ad 2. - mnie ban :?: a za co :?:
ad 3. - tak, serio :lol:
ad 4. - jestes w bledzie, nie czytam tabloidow
ad 5. - cud sie zdarzyl :lol:

sorry za OT

pozdrawiam

2 ostrzeżenia za dwa posty nie na temat. /kostek

Polemika w twoim wykonaniu jest żałośna, w momencie kiedy nie potrafisz podać argumentu atakujesz przeciwnika. Brawo.

1. Heh tak to jest, że jak się widzi lepszego od siebie to próbuje się go zniszczyć... ty akurat nie jesteś kompetentny do oceniania mojej pracy.
2. Bana to zaraz otrzymasz, jeżeli nie zaptrzestaniesz pisania frajerskich postów.
3. A to ciekawe.
4. To, że jest powiązana z PJKM nie przekreśla jej rzetelności (wiem trudne słowo, nie zrozumiałeś go)

Co do dystansu to nie brakuje mi go, zwłaszcza w polemice z takimi jak ty...

Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baqu » 23 wrz 2005, 18:00

cloner pisze: wiem, ze to nie do mnie, ale zabiore glos :!:
cloner pisze:sorry za OT
nowy pospolity nabijacz się narodził...
cloner pisze:po 1. - jestes chyba najgorszym moderatorem jak i mogl tutaj byc :!:
jak się cieszę , że Ty nie jesteś modem bo niezaprzeczalnie i bezapelacyjnie przejąłbyś pałeczkę pierwszeństwa :wink:
cloner pisze: po 2. - przydalby Cie ban
zgadzam się, "przydałby Cie " słownik języka polskiego
cloner pisze:po 3. - ta gazeta nosi nazwe "WYBORCZA"
chyba gazeta "wybiórcza" :twisted:
cloner pisze:po 4. - wiem, ze zaraz mi napiszesz, ze Ty wolisz czytac "Najwyzszy Czas" :lol: - tylko, ze ta gazeta tez nie jest rzetelna, gdyz jest powiazana z PJKM :!:
najwyższy czas zebyś przestał pisać głupoty :)
cloner pisze:po 5. - kazda gazeta w Polsce jest powiazana z jakas partia :!:
polecam "Przekrój"

Awatar użytkownika
dzidzius
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzidzius » 24 wrz 2005, 12:48

piwus pisze:Pogrubiłem nie ze złośliwości (no może trochę, bo padają fakty dyskredytujace wszystkie partie oprócz giganta PJKM ). Twierdzicie, Mikke jest pomijany w mediach i może.. dobrze?
Ja na przykład nie uważam że JKM nie popełnia błędów i jest bogiem, każdy jest tylko człowiekiem więc to normalne. Poza tym nie zgadzam sie w 100% z poglądami żadnej partii (musiałbym sam startować żeby tak było). Ale to co obcnie robią media to już są po prostu jaja.

JKM nie mówił o tym, że mamy popierać jako Polska Łukaszenkę tylko podał wyniki jakichśtam badań twierdząc, że, o dziwo, jest on obrońcą niepodległej Białorusii bo większość społeczeństwa jest za przyłączeniem do Matuszki Rosji. Zaledwie dwa zdania komentarza dziennikarza gazety i już przeinaczył całą sprawę. Zaiste żałosne. Szkoda, że nie napisał np. o Giertychu, który twierdzi, że na beznyne nie ma VAT-u albo np. podając wyimaginowane koszty budowy autostrad czy pracy sejmu/senatu.

Jakby tego było mało Radio TOK FM zorganizowało sondaż sms-owy, który miał polegać na typowaniu partii na którą się zagłosuje. Wyniki miały być podane wczoraj ale na stronie ani gazety (która napisała o tym głosowaniu artykuł) ani radia nie ma ani słowa o wynikach, osoby z radia informują, ze wyniki będą... po wyborach (czyli psu na bude). Ktoś gdzieś usłyszał niby w eterze, żę wspomniano coś o wynikach ale to nie było oficjalnie, nikt nie chciał natomiast już tego powtórzyć. Jakby tego było mało artykuł o głosowaniu znikł z portalu gazety. Agorze serdecznie już dziękuję zatem (dodam tylko, że spartolili pewien miesięcznik, który przez ponad dwa lata czytałem a po przejęciu przez nich przypomina przyjaciółkę czy życie na gorąco a nie gazetę naukową).

Dodam od razu że nie jestem czcicielem Najwyższego Czasu, z gazet czytam przeważnie gazety naukowe (jakieś Wprosty czy Newseek już dawno porzuciłem).

Generalnie postawa niektórych mediów w tych wyborach jest żałosna, całe szczęście, że na Internecie nie jest tak łatwo położyć "łapy". Tak czy siak już jutro wieczorem będzie większość spraw klarowna, zobaczymy kto wygra, kto wejdzie a kto nie. Mam tylko nadzieję, że w tym kraju, ktokolwiek nie stworzy rządu, będzie coraz lepiej.

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 24 wrz 2005, 13:05

Oczywiście niektóre media sa naparwde beznadziejne.
Wiadomo że Gazeta Wyborcza popierała Cimoszewicza.
Teraz Forsuje Platfomę Obywatelską. Trzeba przynać że obiektywności im brakuje sporo.

Jeślii idzie o wczorajsze spotkjanie z PJKM na TVP3 no powiedzmy: przebiuagało w spokojnej atmosfrze bo nie było samego Korwina.
Chłopaka gadali konrretnie, opowiadali o znanym wszytkich trochę interesującym się polityką programie.
Inteligentni ludzie z nieralnymi do wprowadzenia w zycie poglądami. Profesor Wolniewicz i jego udział we wczorajszym prgramie był śmieszny.

no, a UPR i PJKM przez nieralny program zawsze bedzie tak samo skrajnie odsunięta na bok, to znaczy do sejmu moze się dostanie(optymistycznie), ale nic wiecej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”