Góry - Strona 16

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1546
Kibicuję: FC Barcelona

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 27 sty 2018, 23:36

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 807

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 27 sty 2018, 23:38

Carbon wystarczy to co pokazałeś wcześniej. Jakiś mod to powinien Ci przynajmniej WP wlepić za ten post w Zwale.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8797
Kontakt:

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 sty 2018, 23:53

ryba_82 pisze: Carbon wystarczy to co pokazałeś wcześniej. Jakiś mod to powinien Ci przynajmniej WP wlepić za ten post w Zwale.
Już bez przesady. Wystarczy że PiS chciał komików cenzurować ;)

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 27 sty 2018, 23:54

Carbon, dla janości, z czystej sympatii i kultury wypowiedzi, zostałeś potraktowany łagodnie.

Tu dają też dobre info:
https://sportowefakty.wp.pl/alpinizm/73 ... nga-parbat

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 28 sty 2018, 0:03

Po wszystkim, nie wracają po Polaka.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3409

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 28 sty 2018, 0:05

Obrazek

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1546
Kibicuję: FC Barcelona

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 28 sty 2018, 0:05

Niestety. Pogoda ekstremalna nie pozwala.

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 28 sty 2018, 0:07

cloner pisze: Już bez przesady. Wystarczy że PiS chciał komików cenzurować
Mnie taki humor nie bawi a wręcz przeciwnie. Gościu tam umiera, może już umarł a rodacy bekę kręcą :badziewie:

Awatar użytkownika
BeBaD
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 377

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BeBaD » 28 sty 2018, 0:08

Przykra sprawa, nie wiem co więcej napisać :(

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 794

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 28 sty 2018, 0:28

O wiele bardziej martwię się o zejście niż podejście do góry. Oby było spokojnie.

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2819
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 28 sty 2018, 0:29

Chyba jednak nie da rady uratować Polaka :cry: :cry:

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5316
Kibicuję: Tylko WISŁA

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 28 sty 2018, 0:40

Wiecie co ich ciągnie do góry? to
Spoiler:
Zdecydowana większość ludzi ma spełnione dzień w dzień potrzeby na najniższych trzech poziomach. Pół życia walcza o "4 poziom" czyli szacunek i uznanie (mody ubiór, dobre wyniki w pracy, elegancki ubiór - to daje Ci szacunek kolegów, poważanie szefa i uznanie wsród sąsiadów). Natomaist są ludzie, którym to nie wystarczy. Ludzie, którzy próbują się w czymś spełniać. Ludzie, którzy mają wielkie ambicje. Bardzo podoba mi się wypowiedź polityka, którego coraz mniej lubię:
Spoiler:
On tutaj mówi o takich ludziach. Przecież 1 sierpnia pół Warszawy wychodzi na ulicę by uczcić pamięć po bohaterach, który oddali życie za co? No własnie, za wolnośc? za ojczyznę? a może po prostu takie były ich potrzeby? Może czuli, że muszą iść walczyć, bo jest to swego rodzaju ich obowiązkiem? Nie tyle obowiązkiem wobec ojczyzny (czy mamy taki obowiązek żeby oddać życie?), ale obowiązkiem wobec siebie? to jest własnie sama góra piramidy Maslowa - samorealizacja. Niektórzy realizują się wygrywając turniej w CS, inni zakładając rodzinę, jeszcze inni trenując 8h dziennie w piłkę, a ostatni ryzykując zdrowie i życie dla swojej pasji! Przecież dla niektórych góry to całe życie!

Ja mam teraz 3 miesiące przerwe od wyjazdów, jeszcze Wisła dostała zakaz na 3 mecze - od miesiąca mnie nosi, żeby gdiześ jechać! Nie chcę tutaj tego porównywać, ale jak człowiek złapie w życiu jakąś zajawkę to przecież nie da się go od tego odciągnać. Ja żeby pojechać na wyjazd potrafie wcześniej 2 dni się uczyć, wrócić o 5 rano i o 7 wstać na egzamin. A mówimy o głupim wyjeździe! Pomyślcie więc co potrafi zrobić człowiek, dla którego jakaś pasja czy hobby to całe życie!

Ilu z Was tutaj ryzykowało kiedyś zdrowiem dla kogoś/czegoś? Co was do tego pchało? Ile razy graliście wpiłkę niezważając na kontuzję? Ile razy oglądaliście coś do późna czy imprezowaliście, licząć się z tym że w pracy będziecie ledwo żyli? Wiadomo, że to nie ta skala, ale skoro my jestesmy w stanie przyjać takie konsekwencje naszego zachowania, to czy dziwi Was to, że ludzie są w stanie poświęcić wszystko dla samorealizacji?

Rozpisałem się, ale to dlatego, że nigdy nie rozumiałem życia dla samego istnienia. Trzeba mieć jakieś cele w życiu i się realizaować. W innym przypadku nie ma to sensu. Można tutaj podciągnac jeszcze powiedzenie "być, nie mieć". Są ludzie, którzy potrafili sprzedać domy, żeby ruszyć na wycieczkę dookoła świata.

I wiecie co? Ja tych ludzi podziwiam. Sam robię wszystko, żeby jak najwięcej korzystać z życia, ale ci ludzie, o których pisałem przerastają mnie o 2 klasy. Wielki szacunek dla nich, bo robią to kochają. To, co daje im szczęscie. I nie bali się podjąc ryzyka i rzucić wszystkiego na szalę. I za to odemnie wielki szacunek dla nich.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 28 sty 2018, 0:46

Przede wszystkim niemożliwością jest pokonanie fizyki - gdyby teraz przenieść was sprzed komputera na 8 tysięcy metrów nad poziom morza, przeżylibyście 4 do 5 minut. Na 7400 pewnie z 20 minut. Urubko z Bieleckim zaaklimatyzowani są do 6300, mogliby wejść pewnie do 7000 i więcej, ale po zejściu do bazy, regeneracji i przy stosunkowo dobrej pogodzie tzw. oknie pogodowym. Oni dziś wyszarpali 1200 metrów przewyższenia w kilka godzin w nocy w bardzo trudnych warunkach i w nocy. To swego rodzaju heroizm, a Eli sama nie zejdzie i muszą ją opuszczać. Walka o jej życie się jeszcze nie skończyła. Decyzja choć niesamowicie trudna, musi być jedyna. Niestety prawdopodobieństwo, że na 7200 poszliby po zwłoki, jest bardzo duże, a w dodatku kończą się warunki na górze i pogodowo będzie jeszcze gorzej. Niestety ekstremalna wspinaczka po górach wysokich to nie wizyta amerykańskiego polityka na Nowogrodzkiej. Nawet po wypowiedzi Bieleckiego na lądowisku w Skardu dało się zauważyć, że oni wiedzieli, że ida raczej tylko po Resol. I to dalej bardzo piękne.

Pisanie czegoś więcej jest niepotrzebne i nie na miejscu.

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 28 sty 2018, 1:04

Babel pisze: Przede wszystkim niemożliwością jest pokonanie fizyki
Prawdopodobnie jest już po ptokach, ale wydaje mi się (a raczej chciałbym) że jednak pójdą po Mackiewicza choć ostatnie doniesienia mówią co innego.

Awatar użytkownika
BeBaD
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 377

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BeBaD » 28 sty 2018, 5:05

Źle wygląda to ich schodzenie. 5 rano, a zeszli dopiero na 5900 ;/ za 2-3 gdz ma być załamanie pogody

6:20 i wysokość 5820m. Najwidoczniej odpoczywali...ufff

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”