Dlatego jesteś katolikiem. WspółczujeTomachos pisze: juz nie moge sie doczekac jak bedziesz sie żenił i przyjdziesz do tego znienawidzonego kościoła błagac o slub, bo rodzice twojej wybranki sobie tego zażyczą
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 17 lut 2006, 18:55
Dlatego jesteś katolikiem. WspółczujeTomachos pisze: juz nie moge sie doczekac jak bedziesz sie żenił i przyjdziesz do tego znienawidzonego kościoła błagac o slub, bo rodzice twojej wybranki sobie tego zażyczą
Babel

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomachos » 17 lut 2006, 18:59
Podłamałeś mnie na tyle że idę się napić...Babel pisze:Dlatego jesteś katolikiem. Współczuje
Tomachos

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 17 lut 2006, 19:01
Ale Chlopaczek Ty i chlodne oko?Chlopaczek pisze:Rozumiem kosciol i system na jakim sie opiera calkiem niezle.O wiele lepiej niz niektorzy katolicy bo moge spojrzec na kler chlodnym krytycznym okiem.
Tak z ciekawosci - pokaz mi artykul konstytucji, ktory mowi, ze ksieza beda uczyc religii za darmo. Jezeli oczywiscie mozesz i masz ochoteChlopaczek pisze:pomijajac ze jest to sprzeczne z Konstytucja to mieli to robic za darmo tak deklarowali
Krzysztof Jarzyna
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 17 lut 2006, 19:03
Ja je przyjmuje i przedstawiam swoj punkt widzenia.Ty nawet nie odnosisz sie do moich odpowiedzi.Nie masz kompletnie nic do powiedzenia w tym temacie wiec po co sie udzielasz?Modzi powinni interweniowac i nagrodzic Cie jakims ostrzezeniem za posty nic nie wnoszace do tematu.Szczegolnie te wyzej.Tomachos pisze:Dyskusja tez polega na przyjmowaniu argumentu drugiej strony, a ty jestes Stalowy Beret...
Mowilem sofizmat to nie tutaj.Tomachos pisze:zreszta ... wyrywasz zdania z konteksty zamiast czytac ze zrozumieniem![]()
To sie nie doczekasz.Nie jestem osoba ktora robi rzeczy tylko dlatego zeby sie komus przypodobac.Tym bardziej jesli sa sprzeczne z moimi przekonanami i swiatopogladem czyli ze sprawami dla mnie osobiscie bardzo istotnymi.Tomachos pisze:juz nie moge sie doczekac jak bedziesz sie żenił i przyjdziesz do tego znienawidzonego kościoła błagac o slub, bo rodzice twojej wybranki sobie tego zażyczą![]()
Bo Ty wiesz co mnie obchodzi a co nie.Taki spec od ironii a nie wyczuj jej w tamtej mojej wypowidzi.Naprawde modzi powinni sie tym zajac bo jest to kolejna wypowiedz nie majaca zwiazku z tym o czym rozmawiamy.Ja ja odczytuje jako atak na moja osobe.Tomachos pisze:policzyłes juz te swoje ukochane gołebie, które zgineły w hali w katowicach ?? bo jak wiem to los ludzi cie nie obchodzi... to co sie przemujesz pieniążkami na Światynie![]()
Dobrze ze przynajmniej tolerancyjny.Dzieki za buziaka mimo ze jestem hetero.Tomachos pisze:Pa:*
Chlopaczek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomachos » 17 lut 2006, 19:12
chłopaczek pisze:Taki spec od ironii a nie wyczuj jej w tamtej mojej wypowidzi
kłamieszchłopaczek pisze:Episkopt gdy chcial wprowadzenia religii do szkol argumentowal to tym ze ksieza beda to robic "w czynie spolecznym" nie bede pobierac za to zadnych oplat.Szybko sie to zmienilo.Ale religia zostala.Nie bede specjalnie dla Ciebie przekopywal archiwow onetu czy jakiegos innego portalu (chociaz Cie lubie) po prostu uwierz na slowo.Predzej czy pozniej przekonasz sie ze bylo tak jak mowie jesli tylko popytasz i bedziesz mial wole sprawdzenia tej informacji.
Tomachos
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 17 lut 2006, 19:13
Niezle to ujales.Oczywiscie nie powiedzialem tego tylko wysnules to z moich wypowiedzi.Szczegolnie to co Ci sie podobalo tak jak ostatnio ze uwazam ze wszystko w archiwach watykanskich jest zle.Czyz nie?Krzysztof Jarzyna pisze: Ale Chlopaczek Ty i chlodne oko?Wybacz. Po pierwsze - tym zdaniem wprowadzasz jakas teorie, ze niby to katolicy sa jak zakochane szczeniaki - wpatruja sie w ksiezy i nie widza zadnych wad, wszystko jest piekne, super i cacy. No ale co tam - przeciez katolik to oszolom, ktoremu zly ksiadz moze wcisnac ze czarne jest biale, bo przeciez taki tepy, niewyksztalcony i ciemny wierzacy lyknie wszystko co mu poda na tacy jego mistrz i pan - proboszcz z parafii...
Widzisz chlodno i z dystansem czyli bez tej calej religijnej otoczki.I znowu ten obiektywizm.Zrozum ze nie ma czegos takiego.To wymysl.Nigdy nie bedziesz calkowicie obiektywny.Mam nadzieje ze sobie zdajesz sprawe.Wiec ani ja nie jestem obiektywny ani Ty tez nie jestes.Krzysztof Jarzyna pisze:A po drugie - "chlodne oko"Ty jestes zupelnym przeciwstawieniem moherow - dzialasz po drugiej stronie ale z takim samym zacietrzewieniem i obiektywizmem. Niestety ale taka jest prawda, albo przynajmniej na kogos takiego sie kreujesz, bo taki wniosek mozna wysnuc czytajac Twoje wypowiedzi. Ja rozumiem, ze nie mozesz chwalic, bo juz do tego wniosku kiedys doszlismy, ale w takim razie ktos, kto z Toba dyskutuje nie bedzie tez negowal. No tak, ale on wtedy nie patrzy "chlodnym okiem" na kler. I kolo sie zamyka.
Episkopt gdy chcial wprowadzenia religii do szkol argumentowal to tym ze ksieza beda to robic "w czynie spolecznym" nie bede pobierac za to zadnych oplat.Szybko sie to zmienilo.Ale religia zostala.Nie bede specjalnie dla Ciebie przekopywal archiwow onetu czy jakiegos innego portalu (chociaz Cie lubie) po prostu uwierz na slowo.Predzej czy pozniej przekonasz sie ze bylo tak jak mowie jesli tylko popytasz i bedziesz mial wole sprawdzenia tej informacji.Krzysztof Jarzyna pisze: Tak z ciekawosci - pokaz mi artykul konstytucji, ktory mowi, ze ksieza beda uczyc religii za darmo. Jezeli oczywiscie mozesz i masz ochote
Chlopaczek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 17 lut 2006, 19:42
Jak zwykleNiezle to ujales.
Chlopaczek, przeciez wiadomo, ze nie napiszesz wprost, ale sam popatrz:Chlopaczek pisze:Oczywiscie nie powiedzialem tego tylko wysnules to z moich wypowiedzi.Szczegolnie to co Ci sie podobalo tak jak ostatnio ze uwazam ze wszystko w archiwach watykanskich jest zle.Czyz nie?
Wybacz, ale sredniointeligentna osoba potrafi wyciagnac z tego wniosek - wiesz lepiej bo nie jestes zaslepiony, czy tez widzisz to, czego nie widzi katolik. Oczywiscie ja to przerysowalem, ale tak samo jak ostatnio modne jest przerysowywanie obrazu katolika. Nie, nie mowie, ze Ty tez tak robisz, ale generalnie takie zdania jak napisales prowadzi wlasnie do takiego myslenia - zaslepiony. To najbardziej popularne okreslenie ostatnio. I wszystko dzieki moherom i rydzykom. Fajnie.Chlopaczek pisze:Rozumiem kosciol i system na jakim sie opiera calkiem niezle.O wiele lepiej niz niektorzy katolicy bo moge spojrzec na kler chlodnym krytycznym okiem.
Czy ja wiem.... czy znow duzy? Na pewno jakis tam jest, ale i to glownie wsrod ludzi starszych data i moze na wioskach. Generalnie wsrod mlodych ludzi takie myslenie nie istnieje. Wiem, bo mam wielu znajomych, ktorzy nie sa tacy jak przedstawilem. I Ty tez o tym dobrze wiesz. A jak nie to masz pecha, ze na takich trafiasz. Byc moze obracasz sie w nieodopwiednich kregach.Chlopaczek pisze:Niestety duzy procent katolikow jest wlasnie taki jak to nam przedstawiles.
Ale cala te religijna otoczke zastepuje Ci stosunek do tej wlasnie religijnej otoczki. Popatrz, piszesz, ze nie ma obiektywizmu. Ja sie z tym zgadzam. Kazdy obiektywizm to naprawde subiektywizm, bo gdzie sa dwie strony tam zawsze beda dwa rodzaje obiektywizmu. Ale mowiac, ze widzisz wszystko lepiej, i "chlodniej" bo nie towarzyszy temu religia... sam powiedz - nie tworzysz wokol siebie wrazenia, ze jednak jestes obiektywny?Chlopaczek pisze:Widzisz chlodno i z dystansem czyli bez tej calej religijnej otoczki
Piszac "zacietrzewnienie" mialem na mysli cos, co emanuje z Twoich postow i wypowiedzi. I to nawet nie w tym temacie. Ale popatrz, wszedzie gdzie mozesz, gdzie sie da a czasem gdzie nie trzeba ale mozna nawiazujesz do religii, do Kosciola, do wiary. Tak jak sie mowi "wojujacy katolik" tak samo Ciebie mozna uwazac za "wojujacego ateiste". Bo na swoj sposob tak wlasnie jest.Chlopaczek pisze:I jakie zacietrzewienie?Ze mam odmienne zdanie od Twojego i potrafie je w miare sensownie uargumentowac to od razu zacietrzewienie i odbicie lustrzane moherowych beretow?Naprawde chyba chcecie mnie obrazic.
Nie widze, zeby lamal regulamin. Wyraza swoje zdanie, Ty sie z nim nie zgadzasz, ale chyba ani Cie nie obraza, ani w inny sposob nie zasluguje na "zajecie sie nim"? Chyba ze ja cos przeoczylem, albo chodzi o inne zajecie sieSkoro juz tu jestes to moze zajmij sie Tomachosem.
Byc moze kiedys zobacze. Wcale nie uwazam, ze nie masz racji. W zasadzie nawet nie chcialem, zebys szukal tych informacji, tylko chcialem zwrocic uwage na to co napisales - "pomijajac ze jest to sprzeczne z Konstytucja bo mieli to robic za darmo tak deklarowali". Wiem, ze sie czepiam, ale sam popatrz - nigdzie nie ma napisane w Konstytucji, ze ksieza maja uczyc za darmo, a z Twojego postu mozna to wywnioskowac. Ktos czytajac takie zdanie a nie majac pojecia o Konstytucji mysli "No tak, znow cos wiazne z Kosciolem, co jest sprzeczne z prawem. Sami zlodzieje i malwersanci a do tego uprzywilejowani."Chlopaczek pisze:Episkopt gdy chcial wprowadzenia religii do szkol argumentowal to tym ze ksieza beda to robic "w czynie spolecznym" nie bede pobierac za to zadnych oplat.Szybko sie to zmienilo.Ale religia zostala.Nie bede specjalnie dla Ciebie przekopywal archiwow onetu czy jakiegos innego portalu (chociaz Cie lubie) po prostu uwierz na slowo.Predzej czy pozniej przekonasz sie ze bylo tak jak mowie jesli tylko popytasz i bedziesz mial wole sprawdzenia tej informacji.
Krzysztof Jarzyna
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 17 lut 2006, 20:26
Przerysowales ale nie mam Ci tego za zle ja tez tak czesto robie.Znasz moja opinie na temat katolikow.Nie uwazam katolikow za ogol bezmozgich uzaleznionych od kosciola ludkow.Uwazam ze w wiekszosc kosciol ma na nich duzy wplyw szczegolnie w naprawde istotnych sprawach.Takich jak system moralny na przyklad.Krzysztof Jarzyna pisze:
Wybacz, ale sredniointeligentna osoba potrafi wyciagnac z tego wniosek - wiesz lepiej bo nie jestes zaslepiony, czy tez widzisz to, czego nie widzi katolik. Oczywiscie ja to przerysowalem, ale tak samo jak ostatnio modne jest przerysowywanie obrazu katolika. Nie, nie mowie, ze Ty tez tak robisz, ale generalnie takie zdania jak napisales prowadzi wlasnie do takiego myslenia - zaslepiony. To najbardziej popularne okreslenie ostatnio. I wszystko dzieki moherom i rydzykom. Fajnie.
Ja patrze na kosciol bez religijnej otoczki bo kosciol a Bog i wiara do dla mnie dwie zupelnie inne sprawy (wykluczajace sie tak przy okazji a ludzie lacza je na sile).Nie powiesz mi ani nie zarzucisz ze gdzies w tym temacie krytykowalem ludzka wiare.Ze krytykowalem Boga.Nie krytykowalem tego w co ludzie wierza tylko kosciol.To roznica.Krzysztof Jarzyna pisze:Ale cala te religijna otoczke zastepuje Ci stosunek do tej wlasnie religijnej otoczki. Popatrz, piszesz, ze nie ma obiektywizmu. Ja sie z tym zgadzam. Kazdy obiektywizm to naprawde subiektywizm, bo gdzie sa dwie strony tam zawsze beda dwa rodzaje obiektywizmu. Ale mowiac, ze widzisz wszystko lepiej, i "chlodniej" bo nie towarzyszy temu religia... sam powiedz - nie tworzysz wokol siebie wrazenia, ze jednak jestes obiektywny?
Nawiazuje ale zazwyczaj jest to zartem albo w formie ciekawostki jak wczoraj o tej sprawie we Wloszech.Chyba nie powiesz ze w kazdym poscie atakuje kosciol?Bo moglbym to robic doslownie w kazdym sprytnie kierujac kazda moja wypowiedz na te tory.Wiec juz nie przesadzaj z tym "wszedzie"Krzysztof Jarzyna pisze:Piszac "zacietrzewnienie" mialem na mysli cos, co emanuje z Twoich postow i wypowiedzi. I to nawet nie w tym temacie. Ale popatrz, wszedzie gdzie mozesz, gdzie sie da a czasem gdzie nie trzeba ale mozna nawiazujesz do religii, do Kosciola, do wiary. Tak jak sie mowi "wojujacy katolik" tak samo Ciebie mozna uwazac za "wojujacego ateiste". Bo na swoj sposob tak wlasnie jest.
Widzisz juz sprzeczna z konstytucja jest religia w szkolach niekatolickich.Zapis mowiacy o rozdziale kosciola od panstwa.Studiujesz prawo.Nie mam racji?Krzysztof Jarzyna pisze:Byc moze kiedys zobacze. Wcale nie uwazam, ze nie masz racji. W zasadzie nawet nie chcialem, zebys szukal tych informacji, tylko chcialem zwrocic uwage na to co napisales - "pomijajac ze jest to sprzeczne z Konstytucja bo mieli to robic za darmo tak deklarowali". Wiem, ze sie czepiam, ale sam popatrz - nigdzie nie ma napisane w Konstytucji, ze ksieza maja uczyc za darmo, a z Twojego postu mozna to wywnioskowac. Ktos czytajac takie zdanie a nie majac pojecia o Konstytucji mysli "No tak, znow cos wiazne z Kosciolem, co jest sprzeczne z prawem. Sami zlodzieje i malwersanci a do tego uprzywilejowani."
Chlopaczek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 17 lut 2006, 20:51
No dobra, ale popatrz i przyznaj sam - reakcja na krytyke JP2 jest w wiekszosci taka sama - czy to wsrod katolikow, czy ateistow czy nawet ludzi innych wyznan. Poprostu byl on ( i jest nadal) bardzo szanowany i popularny, zreszta o tym juz kiedys rozmawialismy wiec nie ma sesnu powielac znow tego samego.Chlopaczek pisze:Po prostu reakcja na pewne sprawy w ogromnej wiekszosc jest identyczna (na przyklad gdy krytykuje JP2).I nie sa to ludzie jacys niewyksztalceni czy glupi.
No ale sam przyznaj - "chlodniej" czyli bez napalania sie, bez podniety, bez jakiegos zapatrzenia i euforii (oczywiscie uzywajac potocznego myslenia), jest w ogolnym mniemaniu rownoznaczne z "racjonalniej" a co za tym idzie - "lepiej". No dobra, ale czepiamy sie teraz slow, a to raczej bez sensu.Chlopaczek pisze:Napisalem ze widze wszystko chlodniej niz katolicy i tutaj akurat jestem pewny ze tak jest.To Ty sobie dodales ze lepiej.
Tylko tego by brakowalo zebys w kazdym nawiazywalChlopaczek pisze:Chyba nie powiesz ze w kazdym poscie atakuje kosciol?Bo moglbym to robic doslownie w kazdym sprytnie kierujac kazda moja wypowiedz na te tory.Wiec juz nie przesadzaj z tym "wszedzie"
Nie masz racji, bo racje bys mial gdyby religia byla obowiazkowa. To byloby sprzeczne z konstytucyjna zasada wolnosci wyznania i przekonan. Ale w momencie kiedy chcesz chodzisz - nie chcesz nie chodzisz, takiego konfliktu nie ma. A nauczanie religii jest raczej "pojsciem na reke" spoleczenstwu, ktorego przeciez 90% to katolicy. Demokracja - rzady ludu - ulatwianie zycia temu ludowi - o tym tez juz chyba bylo o ile mnie pamiec nie myliChlopaczek pisze:Widzisz juz sprzeczna z konstytucja jest religia w szkolach niekatolickich.Zapis mowiacy o rozdziale kosciola od panstwa.Studiujesz prawo.Nie mam racji?
Ale popatrz - w wielu szkolach ksieza sa zwyklymi nauczycielami - maja swoje klasy (w sensie sa ich wychowawcami), maja dyzury, jezdza jako opiekunowie na wycieczki z dziecmi... Nauczyciel, tyle ze religii.Chlopaczek pisze:Z tymi zaplatami nie wyrazilem sie jasno.Ksiaza za lekcje mieli pobierac pieniadze z kurii.Bezpatnie nauczali w tym sensie ze to panstwo czyli podatnicy im nie placili tylko kosciol.
Nie widze powodow, dla ktorych mialbym go traktowac ulogowo. Naprawde. Poza tym zawsze sa tez inni moderatorzy i nawet gdybym ja z jakichkolwiek powodow nie byl obiektywny to ktos inny by skorygowal moj blad. Poza tym pisze posty zwiazane z tematem, tylko na swoj sposob. Gorszy, lepszy to juz chyba nie ma znaczenia, bo za poziom nie karzemy. A poza tym, Babel tez napisal posta majacego niewiele z tematem, ale ani ja ani Ty sie do tego nie przyczepilismyChlopaczek pisze:Traktujesz go Krzysiu strasznie ulgowo.Nie widzisz lamania regulaminu?A ja widze chociaz nie jestem modem.Pisze posty niezwiazane z tematem (patrz pierwszy jego post tutaj dzisiaj).iec jak to jest?Wolno mu?
Krzysztof Jarzyna
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 17 lut 2006, 21:16
To zalezy dla kogo lepiej.Przeciez nie dla kazdego racjonalne myslenie jest lepsze od myslenia przez pryzmat wiary czy innych trudnych do uchwycenia rzeczy.Krzysztof Jarzyna pisze: No ale sam przyznaj - "chlodniej" czyli bez napalania sie, bez podniety, bez jakiegos zapatrzenia i euforii (oczywiscie uzywajac potocznego myslenia), jest w ogolnym mniemaniu rownoznaczne z "racjonalniej" a co za tym idzie - "lepiej". No dobra, ale czepiamy sie teraz slow, a to raczej bez sensu.
No to przejrzyj moje posty z ostatniego hmm tygodnia i powiedz w ilu z nich jest nawiazanie do kosciola albo jeszcze lepiej ataki na kosciol (oczywiscie pomijajac ten temat).Nie jest ich duzo bo zbyt wiele nie pisze wiec to chyba nie problem?A potem postaw liczbe ktora Ci wyjdzie obok slowa "wszedzie".Jak jest wyrazna okazja zeby odniesc sie do kosciola i dac mu pstryczka w nos to ja wykorzystuje.Ale nie fanatycznie i nie wszedzie.Krzysztof Jarzyna pisze:Tylko tego by brakowalo zebys w kazdym nawiazywalOwszem, nie caly czas, bo to przeciez forum pilkarskie, ale na pewno czesciej niz inni, czesciej niz wskazywalaby srednia, gdyby takowa byla
Ale i tak wystarczy to, ze dostrzec to o czym juz kiedys mowilem - masz dwa hobby - Milan i antykosciol (oczywiscie oprocz tych wszystkich innych zajec, ktore ma normalny mlody czlowiek
). I taka jest prawda, czyz nie?
Moje slowa Cie nie przekonuja wiec moze zarzuce cytatem (wycielem bo moze to byc dla kogos obrazliwe):Krzysztof Jarzyna pisze:Nie masz racji, bo racje bys mial gdyby religia byla obowiazkowa. To byloby sprzeczne z konstytucyjna zasada wolnosci wyznania i przekonan. Ale w momencie kiedy chcesz chodzisz - nie chcesz nie chodzisz, takiego konfliktu nie ma. A nauczanie religii jest raczej "pojsciem na reke" spoleczenstwu, ktorego przeciez 90% to katolicy. Demokracja - rzady ludu - ulatwianie zycia temu ludowi - o tym tez juz chyba bylo o ile mnie pamiec nie myli
Ale mowili ze nie beda pobierac.Klamali.Krzysztof Jarzyna pisze:Ale popatrz - w wielu szkolach ksieza sa zwyklymi nauczycielami - maja swoje klasy (w sensie sa ich wychowawcami), maja dyzury, jezdza jako opiekunowie na wycieczki z dziecmi... Nauczyciel, tyle ze religii.
Wiec teraz juz chyba nalezy mu sie ostrzezenie?Nie dosc ze pisal bzdurne posty to jeszcze oczernil mnie zarzucajac mi klamstwo.Udowodnilem ze mowilem prawde wiec za bezpodstawne oskrarzania chyba nalezy sie mu "nagroda"?Krzysztof Jarzyna pisze:Nie widze powodow, dla ktorych mialbym go traktowac ulogowo. Naprawde. Poza tym zawsze sa tez inni moderatorzy i nawet gdybym ja z jakichkolwiek powodow nie byl obiektywny to ktos inny by skorygowal moj blad. Poza tym pisze posty zwiazane z tematem, tylko na swoj sposob. Gorszy, lepszy to juz chyba nie ma znaczenia, bo za poziom nie karzemy. A poza tym, Babel tez napisal posta majacego niewiele z tematem, ale ani ja ani Ty sie do tego nie przyczepilismyChlopaczek spokojnie, nie wchodz na tory myslenia Zazy
Chlopaczek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomachos » 17 lut 2006, 21:26
twoja teza: deklaracja księży do darmowego udzielania katechezychłopaczek pisze:pomijajac ze jest to sprzeczne z Konstytucja to mieli to robic za darmo tak deklarowali
twój dowód: niepobierali a pobierają pensji za naukechłopaczek pisze:"Duża grupa księży pełni funkcję katechety w szkole i z tego tytułu także otrzymuje pensję. Przypomnijmy, że w momencie wprowadzania religii do szkół, aż do 1 września 1997 r. księża nie pobierali pensji za nauczanie religii w szkołach. Później wynegocjowano jednak państwowe pensje dla księży i katechetów."
nic nie udowodniłeś, bo o wspomnianej deklaracji księży nie napisałes słowem...chłopaczek pisze:Wiec teraz juz chyba nalezy mu sie ostrzezenie?Nie dosc ze pisal bzdurne posty to jeszcze oczernil mnie zarzucajac mi klamstwo.Udowodnilem ze mowilem prawde wiec za bezpodstawne oskrarzania chyba nalezy sie mu "nagroda"?
no właśnie sie pytamchłopaczek pisze:Co ma piernik do wiatraka
Tomachos
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 17 lut 2006, 21:31
Chlopaczek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomachos » 17 lut 2006, 21:38
chce tylko zobaczyc ta deklaracjechłopaczek pisze:mieli to robic za darmo tak deklarowali
Tomachos
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 17 lut 2006, 21:41
Chlopaczek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomachos » 17 lut 2006, 21:47
dowodem jest to ze nie potrafisz potwierdzic swoich słów, żadnej deklaracji ze strony kościoła na temat tego że będą uczyć za darmo nie było, to że katecheci i osoby duchowne udzielały nauk w szkołach bez wynagrodzenia nie podobało sie władzą kościelnym w naszym kraju i dlatego wynegocjowali płatne etaty dla katechetów..chłopaczek pisze:A ja chce zobaczyc dowod ze jestem klamca
Tomachos
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio