Wybory parlamentarne - Strona 17

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na kogo by? dziś zag?osowa? w wyborach do Sejmu?

1. Prawo i Sprawiedliwoś?
16
15%
2.Sojusz Lewicy Demokratycznej
7
6%
3. Platforma Obywatelska
50
46%
4. Polskie Stronnictwo Ludowe
3
3%
5. Socjaldemokracja Polska
4
4%
6. Liga Polskich Rodzin
4
4%
7. Unii Pracy
0
Brak głosów
8. Partia Demokratyczna
10
9%
9. Unia Polityki Realnej/PJKM
14
13%
Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baqu » 24 wrz 2005, 13:29

na kogo nie glosowac:

Samoobrona
Renata Beger (47 l.)

Czwarta na liście Samoobrony w Pile. Podejrzana o fałszowanie podpisów pod listami poparcia w 2001 roku. Autorka sejmowych wystąpień o sobowtórze Aleksandra Kwaśniewskiego i Anana Kofana.

PSL
Krzysztof Rutkowski (45 l.)
Trzeci na liście PSL w Łodzi. Nieaktywny, do tego wykorzystujący immunitet i paszport dyplomatyczny do prywatnej działalności detektywistycznej. Zaczynał jako rycerz Andrzeja Leppera, dziś w drużynie Waldemara Pawlaka.

LPR
Witold Hatka (66 l.)
Pierwszy na liście LPR w Bydgoszczy. Kulturalny (do posła SLD krzyczał "Zamknij mordę ty chamie!"), zaradny (biuro poselskie, na które pobierał 10 tys. zł prowadził w domu) i niegospodarny (ma zarzut wyprowadzenia z banku ponad 2,5 mln zł).

SLD
Grzegorz Kurczuk (56 l.)
Drugi na liście SLD w Lublinie. Lubelski knebel na wolne media. W ub. roku groził redaktorowi naczelnemu "Dziennika Wschodniego" wycofaniem przez lokalnych biznesmenów reklam z gazety, jeśli ta nie przestanie krytykować SLD.

Samoobrona
Maria Zbyrowska (49 l.)
Pierwsza na liście Samoobrony w Rzeszowie. Typowe grzechy jej partii. Pozbawiona immunitetu, oskarżona o wysypywanie zboża latem 2002 r., mistrzyni sądowych unikówÉ 14 razy nie stawiła się na przesłuchaniach.

Samoobrona
Mieczysław Aszkiełowicz (48 l.)
Pierwszy na liście Samoobrony w Olsztynie. Zakała polskiego Sejmu minionej kadencji. W marcu 2003 r. przyłapany na tarzaniu się przed hotelem poselskim z klubowym kolegą Andrzejem Pękałą. Nadmieniać nie trzeba, że był pijany.

Samoobrona
Danuta Hojarska (45 l.)
Pierwsza na liście Samoobrony w Gdańsku. Ma wyroki: 1,5 roku w zawieszeniu za przywłaszczenie maszyn rolniczych i rok z zawieszeniem na 3 lata za fałszowanie przepustki więziennej.

SLD
Zbigniew Siemiątkowski (48 l.)
Drugi na liście SLD w Elblągu. Były szef służb UOP. Jego cień przykrywa wiele tajemnic. Prokuratura chce mu postawić zarzut bezprawnego zatrzymania w 2002 r. prezesa Orlenu Andrzeja Modrzejewskiego. Od tego zaczęła się afera Orlenu.

Samoobrona
Stanisław Łyżwiński (51 l.)
Pierwszy na liście Samoobrony w Piotrkowie Trybunalskim. Wraz z żoną Wandą skazany prawomocnym wyrokiem za niepłacenie podatków.

Zaniżał zysk swojej spółki i nie płacił podatku od nieruchomości.

SLD
Przemysław Orcholski (30 l.)
Dwudziesty piąty na liście SLD w Toruniu. Dziennikarska hiena roku. Autor emitowanego w TVP pseudoreportażu "Dramat w trzech aktach", sugerującego związki braci Kaczyńskich z aferą FOZZ. Telewizja musiała potem Kaczyńskich przepraszać.

SLD
Magdalena Banaś (32 l.)
Czwarta na liście SLD w Wałbrzychu. Tylko na "materiały biurowe" wydała w 2004 r. 27 tys. zł. Kupując za to tylko papier do drukarki, można z niego ułożyć 114-metrową wieżę. W 2003 r. wydała już "tylko" 23 tys. zł.

Samoobrona
Tadeusz Dębicki (60 l.)
Pierwszy na liście Samoobrony w Kaliszu. Antysemita. W marcu br. na posiedzeniu komisji rolnictwa i rozwoju wsi Sejmiku Województwa Wielkopolskiego wsławił się twierdzeniem: "Dobry Żyd to martwy Żyd". Sprawę bada prokuratura

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 24 wrz 2005, 14:57

wynik osttanie sondażu przeprowadzonego dla TVP.

Obrazek

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 25 wrz 2005, 9:56

W mojej opinii dzisiejszy wyniki zależą przede wszystkim od frekwencji.

Jeżeli frekwencja będzie 40%, PJKM może otrzymać około 3% głosów, w przypadku frekwencji 60% wynik będzie rzędu 1%. Podobnie rzecz ma się w przypadku PPNów i innych małych partii (z tym, że u nich będzie się rozchodziło o 0.3 lub 0,1 %)

Niestety na moje oko frekwencja będzie wysoka, dlatego stracą partie mało-medialne, a zyskają te, które prowadziły wielkie kampanie.

No cóż, szkoda że jest dobra pogoda :lol:

Ja już po głosowaniu, a Wy?

Awatar użytkownika
dzidzius
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzidzius » 25 wrz 2005, 10:05

Baqu, niezła ta lista. Fajne niektórzy zasługi mają.

No i oczywiście im wyższa frekwencja tym mniej medialne czy też skrajne partie na tym będą tracić. Zapaleńcy, chcący na nich głosować, na pewno pójdą a Ci, którzy np. nie do końca są zdecydowani czy też głosowanie uzależniają choćby od pogody czy własnych checi raczej zagłosują na czołówke partii z sondaży.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 25 wrz 2005, 11:12

kostek pisze:Ja już po głosowaniu, a Wy?
ja właśnie wróciłem, nie zgadniecie kogo spotkałem ... Maciej G. [bądź co bądź kandydat na pierwszego :lol: ] był prawie z całą rodzinką [jednego syna brakowało :lol: ] ciekawe jak głosowali :?:

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 25 wrz 2005, 11:25

fieldy pisze:ciekawe jak głosowali

Pewniakiem zbojkotowali wybory i nie głosowali na nikogo! :lol: Maciej G. to jest twardziel!

Kurna musze się jakoś wywlec z domu a mi się nie chce. A do lokalu wyborczego mam zaledwie 100 metrów... :lol:

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 25 wrz 2005, 11:34

ja tez już po głosowaniu :D

słyszeliscie o tym że zginąl lider Polskiej Partii Pracy ? Podrzycki
Szkoda go.
:cry:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8731
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 25 wrz 2005, 12:23

pippen pisze:ja tez już po głosowaniu :D

słyszeliscie o tym że zginąl lider Polskiej Partii Pracy ? Podrzycki
Szkoda go.
:cry:
ja jeszcze przed glosowaniem, i nie wiem o ktorej sie wybiore ;)

ano Podrzycki zginal [*], wczoraj w Panoramie uslyszalem

Awatar użytkownika
dzidzius
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzidzius » 25 wrz 2005, 12:27

Ja również już jestem po głosowaniu, ruch nawet spory w lokalu. Ciekawe jaka frekwencja będzie no i przede wszystkim wyniki.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 25 wrz 2005, 12:30

dzidzius pisze:Ciekawe jaka frekwencja będzie
wydaje się, że dość dużo ludzi się wybrało do lokali [u mnie też było dużo]
dzidzius pisze:no i przede wszystkim wyniki.
myślę, że nie będzie specjalnie sensacyjnych wyników [nagle się okaże, że LPR i Samoobrona biją wszystkich na głowę] :lol:

Ciekawe czy poażą mnie w TVN - taki ludek z kamerą mnie atakował, żeby się uśmiechać :lol:

Awatar użytkownika
dzidzius
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzidzius » 25 wrz 2005, 12:48

Dziś nie ma przymrozków, pogoda dobra, więc na pewno sporo ludzi trafi do lokalów.

Wyników oczywiście sensacyjnych się nie spodziewam, ale ciekawi mnie np. czy wygra PO czy PiS oraz dokładne wyniki pozostałych partii.

fieldy pisze:iekawe czy poażą mnie w TVN - taki ludek z kamerą mnie atakował, żeby się uśmiechać
To powiedz jak byłeś ubrany, bedzie wiadomo kogo szukać ;)

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 25 wrz 2005, 12:52

dzidzius pisze:Wyników oczywiście sensacyjnych się nie spodziewam, ale ciekawi mnie np. czy wygra PO czy PiS oraz dokładne wyniki pozostałych partii.

mnie najbardziej ciekawi wynik Samobrony i LPR, bo jak wiadomo duzo ludzie sie wstydzi powiedziec ankietera o tym ze glosowalo na samoobrone czy tez LPR.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8731
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 25 wrz 2005, 13:02

Lakier pisze:mnie najbardziej ciekawi wynik Samobrony i LPR, bo jak wiadomo duzo ludzie sie wstydzi powiedziec ankietera o tym ze glosowalo na samoobrone czy tez LPR.
mozliwe, ze tak bedzie :)
moje przewidywania :

PO - 25%
PiS - 20%
LPR - 15%
Samoobrona - 12%
SLD - 11%
PD - 5%
PJKM - 5%
SdPL - 3%
PSL - 2%
inne - 2%

p.s. - wtedy bedzie naprawde ciezko o stworzenie 'madrego' rzadu :)
pogoda dzisiaj sprzyja LPR, Samoobronie :!:
SLD - ma staly elektorat
PD i PJKM - wydaje mi sie, ze udalo im sie przekonac sporo ludzi :)
SdPL - tutaj sie najbardziej boje, ze poparcie udzielone przez Aleksandra :D moze im dodac troche %

pozdrawiam

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 25 wrz 2005, 13:03

dzidzius pisze:To powiedz jak byłeś ubrany, bedzie wiadomo kogo szukać
:lol: .... miałem na sobie krawat w barwach Polski .... :lol:

w prawej rece długopis a w lewej dowód osobisty [łobuz przy odbieraniu karty mnie dorwał :lol: ]
Jak pokażą to na bank poznancie - bo powiedziałem, że piłka.pl to najlepszy serwis piłkarski w sieci :lol:
dzidzius pisze:ale ciekawi mnie np. czy wygra PO czy PiS
właśnie, kto na premiera? Kaczor, czy Marysia ?? oto jest pytanie - ostatnio PiS podskoczył w sondażach - zobaczymy jak to się przełoży na wyniki

Awatar użytkownika
Smithu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Smithu » 25 wrz 2005, 13:08

A ja jeszcze nie wbilem sie do lokalu i nie wiem czy wbije. Po prostu tak na prawde nie mam na kogo zaglosowac :?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”