Która liga świata jest najsilniejsza?? - Strona 17

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Która liga jest najsilniejsza ?

Angielska
47
34%
Włoska
34
24%
Hiszpańska
48
35%
Niemiecka
8
6%
Francuska
0
Brak głosów
Brazylijska
2
1%
Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Re: Która liga świata jest najsilniejsza??

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 15 sty 2013, 19:15

milan na czwartym miejscu, coś tu śmierdzi

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 15 sty 2013, 19:17

Widzę, że IFFHS tutaj robicie. Klasyfikowanie lig jest ogólnie debilne, tak jak klasyfikowanie klubów wg klucza w/w organizacji. W piłce nie chodzi o klasyfikacje, bo to nie tenis, a o trofea. Nie ma co się kłócić, debatować, bo temat jest rzeka. Niestety niektórzy są zbyt ograniczeni umysłowo i nie potrafią wskazać tego o co się ich prosi, tylko powtarzają niektóre rzeczy jak mantrę.

red85 możesz pisać kolejny raport do moderacji.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 15 sty 2013, 19:38

(L)oczkerson pisze:O ile nic nie popieprzyłem, to Barzagli kiedyś mówił, że w Bundeslidze gra się w obronie inaczej niż w Serie A. Częściej kryje się rywala indywidualnie, a w Serie A, rzadko dopuszcza się do takich sytuacji i obrońcy starają się siebie asekurować. Skoro w Niemczech jest więcej okazji do gry 1 na 1 to i udanych dryblingów musi być więcej. Choć tu by musieli powiedzieć coś fani niemieckiej piłki, bo nie mam pewności czy dobrze pamiętam słowa Andrei.
Dlatego właśnie Zaccardo, Barzagli i Kjear w Bl zgineli. Napastnicy robili ich jak chcieli bez wyjątku. Ilość dryblingów w Bl jest bardzo duża, bo cała generacja gra teraz znacznie lepiej technicznie niż kiedyś w Bl. Linia obronna musi mocniej wspomagać rozegranie, więc istnieją przestrzenie na boisku, grali linią w takim przypadku wymięka, bo nie da się asekurować każdego pola. A w przypadku krycia indywidualnego lepiej dopasowuje się asekurację, wystarczy popatrzeć jak to np w BVB wygląda w meczach z mocnymi rywalami (Bayern, Real itd). Tempo gry jest szybkie i każdy gra coraz szybciej, nawet taki Augsburg będąc ostatnią drużyną ligi gra bardzo przyjemną dla oka piłkę, jakby tylko umieli strzelać bramki to by byli wyżej.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 15 sty 2013, 19:46

I jeszcze jedna rzecz o której bodaj wspominał kamil232
Z małej litery? :won: Wp? :P
Wlasnie o tym pisalem. W Hiszpanii jest tego wiecej, w Anglii pilkarze szybciej pozbywaja sie pilki co zwieksza ilosc podan.
Ilość podań nie wiele ma do ich skuteczności. Bartbuks tyle tutaj pisał o tym, że fani PL nie oglądają PD i pieprzą o niej bzdury, a Red jedną statystyką obnażył głupoty i mit który żyje wśród fanów PD o rzekomym graniu tylko długą piłką w Anglii.

Chyba to jednak jest odwrotnie fani PD rzadko oglądają PL i żyją stereotypami.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 15 sty 2013, 19:51

Kamil232 pisze:Ilość podań nie wiele ma do ich skuteczności. Bartbuks tyle tutaj pisał o tym, że fani PL nie oglądają PD i pieprzą o niej bzdury, a Red jedną statystyką obnażył głupoty i mit który żyje wśród fanów PD o rzekomym graniu tylko długą piłką w Anglii.

Chyba to jednak jest odwrotnie fani PD rzadko oglądają PL i żyją stereotypami.
Widzisz, takie oto jest gadanie. Jeden napisał o długich piłkach, a Ty że wszyscy. Ja nic takiego nie mówiłem. rekon np próbuje się od wczoraj dowiedzieć kto niby wyśmiewał Dempseya/Dembele. I dwóch wchodzi i tylko o tym wspomina, a nie raczy odpisać mu. Tak wygląda dyskusja. Iście zaiste kolego Kamilu.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 15 sty 2013, 19:56

Wczoraj ktoś napisał że Dembele/Dempsey mają dobrą reklame a w Hiszpańskich klubach biega do niech masa lepszych graczy. W odpowiedzi usłyszałem -Messi Ronaldo :bicz:

Zrobiliście sobie jaja z tematu a teraz zwalacie na tych co posługują sie statystyką-sprytnie.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 15 sty 2013, 19:59

Widzisz, takie oto jest gadanie. Jeden napisał o długich piłkach, a Ty że wszyscy.
Stosuje twoją metodę. Jeden napisał, że rzadko ogląda La Liga, a Ty, że wszyscy :)

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 15 sty 2013, 20:00

Wczoraj ktoś napisał że Dembele/Dempsey mają dobrą reklame a w Hiszpańskich klubach biega do niech masa lepszych graczy. W odpowiedzi usłyszałem -Messi Ronaldo
Napisales, zeby wypisac kilkunastu lepszych pilkarzy od Dembele. Zrobilem to, wiec nie wiem w czym problem. CR,Messi, Isco czy Arda nie graja w PD ?

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 15 sty 2013, 20:24

Akarin pisze:
(L)oczkerson pisze:O ile nic nie popieprzyłem, to Barzagli kiedyś mówił, że w Bundeslidze gra się w obronie inaczej niż w Serie A. Częściej kryje się rywala indywidualnie, a w Serie A, rzadko dopuszcza się do takich sytuacji i obrońcy starają się siebie asekurować. Skoro w Niemczech jest więcej okazji do gry 1 na 1 to i udanych dryblingów musi być więcej. Choć tu by musieli powiedzieć coś fani niemieckiej piłki, bo nie mam pewności czy dobrze pamiętam słowa Andrei.
Dlatego właśnie Zaccardo, Barzagli i Kjear w Bl zgineli. Napastnicy robili ich jak chcieli bez wyjątku. Ilość dryblingów w Bl jest bardzo duża, bo cała generacja gra teraz znacznie lepiej technicznie niż kiedyś w Bl. Linia obronna musi mocniej wspomagać rozegranie, więc istnieją przestrzenie na boisku, grali linią w takim przypadku wymięka, bo nie da się asekurować każdego pola. A w przypadku krycia indywidualnego lepiej dopasowuje się asekurację, wystarczy popatrzeć jak to np w BVB wygląda w meczach z mocnymi rywalami (Bayern, Real itd). Tempo gry jest szybkie i każdy gra coraz szybciej, nawet taki Augsburg będąc ostatnią drużyną ligi gra bardzo przyjemną dla oka piłkę, jakby tylko umieli strzelać bramki to by byli wyżej.
To może tłumaczyć dlaczego Diego nie poradził sobie w JUVE. On jest świetnym dryblerem i na tym głównie opiera swoją grę. W Niemczech gdzie gra się sporo indywidualnym kryciem mógł łatwo przebijać się do ataku. Na boiskach Serie A był regularnie podwajany i nie potrafił sobie z tym poradzić.

Wy się kłócicie, a ja się przynajmniej czegoś dowiedziałem.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 15 sty 2013, 22:33

Dr.Football1 pisze:
Wczoraj ktoś napisał że Dembele/Dempsey mają dobrą reklame a w Hiszpańskich klubach biega do niech masa lepszych graczy. W odpowiedzi usłyszałem -Messi Ronaldo
Napisales, zeby wypisac kilkunastu lepszych pilkarzy od Dembele. Zrobilem to, wiec nie wiem w czym problem. CR,Messi, Isco czy Arda nie graja w PD ?
Też się czepiasz słówek. Przecież oczywiste, że chodziło mu o podobną pozycję, a nie wypisywanie napastników i obrońców. Zacząłeś od Xaviego i fajnie, ciężko się nie zgodzić, ale dalej?

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 15 sty 2013, 22:47

To trzeba bylo napisac "grajacych na tej samej pozycji". Nie byloby wtedy problemu.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 15 sty 2013, 23:05

Właśnie najśmieszniejsze jest to, że sam temat w sobie jest bardzo ciekawy i jest bardzo fajne pole do dyskusji na temat atutów, wad i różnic danych lig. Dla takich wymian poglądów jak ta powyżej między Loczkiem a Akarinem warto być użytkownikiem tego forum :) Tak jak pisałem jednak wcześniej, metol i kilku innych użytkowników wcześniej też trafnie to ujęło moim zdaniem, nie da się zwyczajnie określić która liga jest obecnie lepsza i część z was moim zdaniem obrała zły kierunek rozmowy podczas gdy inni skupili się właśnie na tych ciekawych aspektach, o których fajnie poczytać jak sposoby bronienia w konkretnych ligach, szybkość gry w Anglii i Hiszpanii, itp. Nie zaprowadzi nas to do odpowiedzi na pytanie zadane w tytule tematu ale faktycznie można się czegoś dowiedzieć i fajnie podyskutować.

Nie wiem czemu jednak część z was dalej brnie w te bezsensowne licytacje. Tak jak nie da się obiektywnie określić czy PL jest lepsza od La Ligi i na odwrót tak nie da się też określić, że Dembele by wymiatał w Hiszpanii a Isco w Anglii. Możecie się licytować nazwiskami ale tu jest tak samo jak z ligami, lada moment dojdziecie do nazwiska gdzie pojawią się rozbieżne zdania i nikt nikogo nie będzie w stanie przekonać do swojej racji.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2013, 23:11 przez Morrow, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 15 sty 2013, 23:11

Morrow ma rację. Bo nie da się określić, czy np piłkarz A grając w PD dałby radę w PL (i odwrotnie), czy chocby gdzie indziej. Po prostu jest to niewykonalne do momentu jego znalezienia się w danej lidze. Nawet taki czynnik jak trener ma ogromny wpływ na to, czy dany zawodnik sobie poradzi. Albo styl druzyny, przypisana pozycja, taktyczne zadania. Jest zbyt duża ilość czynników na to, czy dany piłkarz przystosuje się do danej ligi/stylu/drużyny.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 15 sty 2013, 23:26

Dokładnie tak. Miałem o tym wcześniej pisać. Składowych decydujących o postawie danego gracza w danej lidze/klubie jest tak wiele, że zwyczajnie nie da się tego zamknąć np. w tym, że Valero jest słaby bo nie odpalił w WBA. Trener, partnerzy, taktyka, zgranie drużyny, specyfika ligi, aklimatyzacja w kraju, komunikacja można tak wymieniać bez końca. Dlatego też trudno porównywać wyróżniających się graczy z czołowych lig. Wiadomo są postacie wyróżniające się ale jak np. kategorycznie stwierdzić czy lepszy sezon gra póki co np. Cavani czy Falcao? No nie da się. Można się licytować, że ten to, tamten tamto ale obiektywnych kryteriów nie ma. I tak będzie w większości przypadków jeśli będziemy pisali o graczach o podobnej jakości gry. Zaraz dojdziemy do etapu, że Doktorek napisze, że np. Ebert gra lepszy sezon niż np. Bale i jestem pewny, że tu za cholerę nie znaleźlibyście kompromisu bo znajdą się tacy, którzy będą mieli słuszne argumenty zarówno za jednym jak i za drugim.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 790

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 15 sty 2013, 23:31

(L)oczkerson pisze:
Akarin pisze:
To może tłumaczyć dlaczego Diego nie poradził sobie w JUVE. On jest świetnym dryblerem i na tym głównie opiera swoją grę. W Niemczech gdzie gra się sporo indywidualnym kryciem mógł łatwo przebijać się do ataku. Na boiskach Serie A był regularnie podwajany i nie potrafił sobie z tym poradzić.

Wy się kłócicie, a ja się przynajmniej czegoś dowiedziałem.
Mnie się jednak wydaje, że fakt posiadania za sobą takiej trójki jak Melo-Sissoko-Poulsen i ninja Marchisio (w tamtym czasie), z przodu zaś Amauriego i Iaquintę, po bokach Grygerę i Grosso wcale nie pomogło mu w ofensywnych poczynaniach.

Można mówić, że holował długo piłkę i dlatego nie powiodło mu się we Włoszech, bo tam jest podwojenie, ale ten sam Diego był najczęściej faulowanym graczem fazy grupowej LM a to już ze specyfiką ligi włoskiej nie miało raczej nic wspólnego.

Taka mała dygresja.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”