Siatkówka - Strona 162

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Re: Siatkówka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 21 lis 2011, 16:25

http://www.youtube.com/watch?v=nRC3eWQUr4I

Uznalem ze warto wkleic. To chyba odrożnia prawdziwych sportowców od tych robionych miekkim ujem.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 248

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 22 lis 2011, 9:04

Jest wygrana i to za 3 punkty co cieszy...Pierwsze 2 sety można napisać krótko - gra błędów z obu stron...Argentynczycy wyszli naładowani po ostatnich 2 porażkach a nasi popełniali błędy w ataku i o dziwo w rozegraniu..Natomiast Argentyna popełniała w ataku i w zagrywce...Trzeci set wywalczony po ciężkim boju,przez większość seta prowadziliśmy dwoma punktami i nie mogliśmy tej przewagi powiększyć :/
Czwarty set to znów ostra wymiana ciosów
Znów ciężko wyróżnić jakiegoś zawodnika gdyż każdy dołożył cegiełkę nawet Kurek którego to nie był jakiś wielki mecz ale końcówkę czwartego seta miał dobrą...
Ostatnio jakoś dziwnie mi kojarzą się twarzę(w sensie myślę kto do kogo jest podobny) i Winiarski jakby do Chudego z Ani Mru Mru a Argentyńczycy mieli Rogera Pereiro który wszedł na boisku :lol:

9 punktów teraz dzień przerwy który powinnien się przydać bo u naszych widać już było pewne zmęczenie - mecz z Iranem i Japonią nie powinny być jakieś trudne ale napewno nie można tych rywali lekceważyć - Irańczycy jak już ugrają seta mogą być groźni wkontekście urwania nam punktów(a raczej punktu bo powinniśmy ich pokonać) natomiast z Japończykami będzie trudna przeprawa gdyż gospodarze i nie wiadomo też jak będą sędziować sędziowie :roll:

E: No i tabela nieco się zmienia zgodnie z przepuszczeniami

Iran pokonał Serbię 3-2 :shock: Napewno sensacja,pokazujące że czwartek wcale nie musi być łatwo i oby nasi siatkarze nie podeszli ze zbyt wielkim respektem..
Włosi pokonali Brazylię 3-2 co już nie jest może sensacją ale niespodzianką napewno...

Jeśli wszystko wyjdzie zgodnie z planem(4 zwycięstwa za 3 pkt z Iranem,Japonią Chinami,Egiptem) to będziemy mieć 21 punkty i 4 mecze - Panie aby zająć 3 miejsce potrzebowały do awansu 26 punktów - hm wygrywamy USA za 3 a z Włochami lub Rosji urywamy punkt i będzie pięknie no ale zobaczymy...Turniej długi więc faworyci mogą jeszcze stracić punkty(Brazylia,Rosja,Włochy,USA) obyśmy my nie tracili...Dalej nas widze na miejscach 3-5 ze wskazaniem na pechowe(wkontekście bezpośredniego awansu) miejsce 4...No ale może Serbia wkońcu się przebudzi i zagrą coś dla nas - kluczowa może być 3 runda gdzie Serbowie grają z Rosją,Włochami,Brazylią a my z Chinami,USA i Egiptem...

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 22 lis 2011, 17:13

Póki co dobrze weszliśmy w turniej ale na dalekosiężne plany IMO za wcześnie. Prędzej czy później stracimy świeżość, na szczęście nie my jedyni. Wystarczy kilka godzin dekoncentracji i praktycznie każdy jest tu w stanie urwać punkty co widzieliśmy dzisiaj więc spokojnie z dopisywaniem tych 12 punktów. Na ten moment jest fajnie, ta drużyna jest kolektywem i widać, że mają jasno sprecyzowany cel do którego pewnie dążą, oby taka dyspozycja utrzymała się jak najdłużej. Na ten moment mamy 3 wygrane po 3 punkty z rywalami, których mieliśmy prawo się obawiać i teoretycznie prostsze mecze przed nami, jak będzie w rzeczywistości okaże się. Obawiam się tego o czym ktoś wspominał wcześniej, pompowanie balona przy takiej grze i wynikach przed decydującą fazą osiągnie apogeum i boję się, że może to niekorzystnie wpłynąć na naszych w starciach z niewdzięcznymi dla nas rywalami. Póki co jednak jest fajnie i oby tak dalej :)

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 22 lis 2011, 17:32

Miałbym prośbę do kogoś obeznanego w temacie o wyjaśnienie paru nurtujących mnie kwestii :P . Jaki jest regulamin rozgrywek o Puchar Świata? Każdy gra z każdym i jak w lidze, kto uzbiera najwięcej punktów wygrywa? I ile drużyn awansuje do IO z Pucharu Świata? I czy ktokolwiek ma już pewny awans na IO np. mistrz świata tudzież vicemistrz?

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 22 lis 2011, 17:43

Puchar Świata gra tak jak liga na zasadach, które opisałeś. Pierwsze 3 drużyny jadą na Olimpiadę, reszta stosownie do miejsca dostaje punkty do rankingu na podstawie, którego rozstawia się drużyny do turniejów kontynentalnych, których jest 5 i awans uzyskuje zwycięzca każdego z nich. Ostatnią szansą będą Olimpijskie turnieje kwalifikacyjne (3) i awans także uzyskują zwycięzcy tych turniejów. Jedyną pewną awansu drużyną jest w tej chwili tylko gospodarz IO.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 22 lis 2011, 18:04

Dzięki :) Tak wiec do awansu jeszcze daleka droga, ale jak widać warto bić się o jak najwyższe cele co by mieć poźniej łatwiej :wink:

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 22 lis 2011, 18:06

Morrow pisze:Jedyną pewną awansu drużyną jest w tej chwili tylko gospodarz IO.
Zeby bylo smieszniej gospodarzem jest Wielka Brytania. Dla dobra turnieju mogliby zrezygnowac z udzialu :D

Do turniejow kwalifikacyjnych kontynentalnych (przynajmniej w Europie ze wzgledu na wielosc panstw) druzyny dostaja sie na podstawie rankingow i turniejow prekwalifikacyjnych (które odbywaja sie/odbywac sie beda podczas przerwy na PŚ). Jesli nie awansujemy na pewno powinnismy kibicowac Włochom i Rosjanom (Serbow juz nie licze), bo po prostu odpadna nam rywale w turnieju kontynetalnym. Wiec mamy tak: 12 druzyn czyli gospodarz (Wielka Brytania), trzy pierwsze druzyny z PŚ, zwyciezcy 5 turniejow kontynentalnych i zwyciezcy 3 turniejow interkontynentalnych. Mam nadzieje, ze IO w Londynie to ostatnie igrzyska gdzie kwalifikuje sie tylko 12 zespołow. W zwiazku z kluczem kontynentalnym i przepascia jaka dzieli europejska siatkowke od afrykanskiej czy azjatyckiej powinno sie pomyslec o rozszerzeniu turnieju do minimum 16 czy nawet 24 ekip.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 22 lis 2011, 18:27

Babel pisze: Mam nadzieje, ze IO w Londynie to ostatnie igrzyska gdzie kwalifikuje sie tylko 12 zespołow.
Zmartwię Cię. Zmiany są i zostały już uchwalone ale nie takie jakie masz na myśli. Na Olimpiadzie w Brazylii walczyć będzie znów 12 drużyn a jedyna różnica w kwalifikacjach będzie taka, że z PŚ kwalifikować się będą dwa teamy a to trzecie miejsce zostanie zastąpione 4 turniejem światowym. Reszta bez zmian, 5 zwycięzców turniejów kontynentalnych i gospodarz.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 22 lis 2011, 18:52

To lipa.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 24 lis 2011, 9:31

Taki to jest turniej. W mojej opinii zaważyły dwa momenty: Anastasi pokerowo probuje grac niedokładnym dzis Żygadło oszczedzajac Zagumnego w II secie, brak zagrywki od IV seta i problemy z konczeniem ataku. Mialo byc łatwo, milo i przyjemnie, jedna chwila i awans staje sie bardzo odległy. Trzeba te porazke wymazac z pamieci jk najszybciej i ciułac punkty, bo taki to jest turniej, ze nie wiemy kto bedzie miał dzień kryzysowy i kiedy jeszcze potrci punkty.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 24 lis 2011, 9:38

T-R-A-G-E-D-I-A

Było wiadomo że ten mecz do najłatwiejszych nie będzie należeć ale powinnien być wygrany...Niestety wygrana najwyższa jak dotychczas w secie(25-8) w tym turnieju dała nam tylko a może i aż 1 punkt :roll:
1 set niezwykle wyrównany,wejście w mecz i wygrana 2 set to przegrana m.in dzięki Żygadle to co on rozgrywał było wkur... :/ Zawodnicy(Bartman,Kurek) sami do niego pili dyskutowali - 3 set to wejście Zagumnego i świetna gra m.in dobra gra środkiem 4 set mający przewagę kilku punktową nie potrafiliśmy ją utrzymać tak jak 2 :/ Irańczycy bronili ofiarnie i wygrali wydaje się że zbyt duża odpowiedzialność padła na Kurka i Bartmana którzy nie kończyli a gry środkiem było mało..5 set tragedia,nasi kompletnie rozbici...Byliśmy lepsi w każdym elemencie a przegraliśmy spotkanie :lol:

Cóż turniej przez to staje się ciekawy,szkoda straconych 1-2 punktów..Jutro mecz z gospodarzami który w/g mnie będzie jeszcze trudniejszy niż dzisiaj - nasi zmęczeni tym meczem fizycznie i może psychicznie,atmosfera w hali,może i sędziowie....Jutro powinniśmy wygrać koniecznie za 3 punkty bo sytuacja stanie się już bardzo nie ciekawa...

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 24 lis 2011, 10:03

ddemon pisze:Byliśmy lepsi w każdym elemencie a przegraliśmy spotkanie
Nie zgodze sie. Statystyki oficjalne chyba nie oddaja jednej czesto kluczowej sprawy - błedy. Zrobilismy ich zdecydowanie wiecej, ide o zaklad nawet nie sprawdzajac statystyk, choc podejrzewam ze jak nawet bylismy lepsi w innych elementach to minimalnie. Dodatkowo nasze procent zaciemnia tylko rewelacyjny 3 set.

Jedno sie nie zmienia. Musimy walczyc, chocby nawet o punkty rankingowe.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 24 lis 2011, 10:42

Pomeczowym studiu prowadzący podawał statystyki - ten co smaruje usta błyszczykiem :P Niewiem jak mu leci :lol:

http://www.fivb.org/vis_web/volley/MWC2 ... P2-020.pdf

Owszem statystyki zaciemnia 3 set ale to już nic nie zmieni...Ważne jest wymazanie szybko tej porażki bo te jutrzejsze spotkanie uważam że będzie jeszcze trudniejsze i oby to nie był koniec szansy na wywalczenie olimpijskiego awansu bezpośredniego - 3 punkty i nie ma innej opcji...
Jutro będę musiał się nieźle uwijać w mieście aby załatwić sobie szkolenie i zdążyć na te spotkanie :/ :roll:

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 24 lis 2011, 12:12

To tyle jeśli chodzi o kalkulowanie i dopisywanie sobie 3pkt przed spotkaniami z teoretycznie słabszymi rywalami jak robili niektórzy. Spodziewałem się, że coś takiego może się wydarzyć ale nie spodziewałem się, że już dzisiaj.

Może to i dobrze, trochę powietrza ujdzie z tego balonika. Mecz oczywiście przegrany na własne życzenie, IMO przegrana końcówka drugiego seta zadecydowała, przy 0:2 Iran by się nie podniósł. Trzeci set pokazał jak trzeba było prowadzić grę. Szkoda wielka, tym bardziej, że przegraliśmy a w dodatku straciliśmy sporo sił i być może pewności siebie. Liczę na dobrą reakcję jutro i to, że to co dziś się wydarzyło da do myślenia zarówno trenerowi jak i siatkarzom. Póki co nie ma co panikować, nadal wszystko w naszych rękach.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 24 lis 2011, 16:29

Morrow pisze:To tyle jeśli chodzi o kalkulowanie i dopisywanie sobie 3pkt przed spotkaniami z teoretycznie słabszymi rywalami jak robili niektórzy. Spodziewałem się, że coś takiego może się wydarzyć ale nie spodziewałem się, że już dzisiaj.
Rozumiem że do mnie pijesz w szczególności :lol: Owszem dopisywałem 3 punkty lecz jak sam napisałeś również dzisiaj niespodziewałeś się straty punktów :P Ja oczekiwałem trudnego spotkania z Iranem po tym co pokazali ze Serbami ale mimo wszystko liczyłem na max 3-1 a nie 2-3 w plecy...Trzeci set pokazał naszą siłę,dominację we wszystkich elementach niestety przytrafiła się porażka po naszych prostych błędach i oby to był wypadek przy pracy bo strata kolejnych punktów aż do meczu z USA może odbić się nam czkawką jeśli chodzi o bezpośredni awans a przyznam że na taki liczyłem po pierwszych trzech wygranych spotkaniach za 3 punkty i co w nich zaprezentowaliśmy...Generalnie również liczyłem na stratę punktów(wygrana 3-2) z tymi słabszymi przeciwnikami bo z reguły gra nam się trudniej - przewidywałem że to nastąpi z gospodarzami oby to jednak jutro nie nastąpiło- kluczowy w/g mnie będzie pierwszy i trzeci set w którym będziemy musieli im wybić siatkówkę i nie dać im się rozpędzić bo wtedy może to się skończyć tak jak w dzisiejszym tie-breaku byliśmy bezradni...Mam nadzieję że jutro Anastasi raczej nie będzie kombinował z rozgrywającym i wróci do "6" Guma w ataku raczej bez zmian - Jarosza nie ma co stawiać(może z Chinami) a w przyjęciu raczej Winiarski-Kubiak choć Kurek nie gra źle a Ruciak wszedł w trudnym momencie dzisiaj ale nie ma czasu jutro na eksperymenty i dawanie szans odpocząć - ten mecz będzie jakby na przełamanie dzisiejszego :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”