Siatkówka - Strona 163

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Re: Siatkówka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 24 lis 2011, 16:52

Zauważyłem na innych forach tendencję do przewidywania, że najbliższe 4 mecze zakończą się wygranymi Polski po 3:0 więc tak nie do końca piłem tylko do Ciebie :wink:
Nie oszukujmy się, dzisiejszy wynik to sensacja i komplikacja drogi na Olimpiadę ale nadal wszystko w rękach naszych. Co do jutrzejszego meczu to zgadzam się z tym co napisałeś, bez eksperymentów, czas wrócić do wygrywania choć właśnie jutrzejszego meczu najbardziej się obawiałem jeśli chodzi o tych teoretycznie prostszych rywali.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 24 lis 2011, 17:14

Ja mysle, ze problemem byla lekko rozdmuchana atmosfera zwyciestwami i porazka z "teoretycznie" słabszym Iranem (i troche przez przebieg tego spotkania bo bylo na luzie do wygrania za 3 pkt). Gdybysmy po czterech meczach mieli 10 pkt i np. porazke z Serbia czy Kuba inaczej bysmy podchodzili do sytuacji w tabeli. To jest turniej o najwiekszej skali trudnosci i skoro nie dobilismy rywala, on dobil nas pierwszy. Ot, sport. Kazdy trabil, ze w trakcie 11 meczowego turnieju w 14 dni po ledwie dwutygodniowych przygotowaniach beda sie zdarzac dni kryzysowe. Nie skreslajmy jeszcze naszych, bo w tym turnieju beda jeszcze niespodzianki, a trzeba pamietac ze nasi potrafia zaskakiwac w dwie strony vide mecz o 3 miejsce z Rosja. No i pisze to po raz setny, bardzo ważne i to nie tylko podczas kwalifikacji do IO sa punkty w rankingu FIVB.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 25 lis 2011, 13:40

Dobra reakcja. Przede wszystkim 3 punkty dopisane do konta. Po pierwszym secie wyglądało, że może być źle ale na szczęście rozkręcaliśmy się i jak jeszcze dołozyliśmy blok to można było trochę ochłonąć. Japonia to niewygodny przeciwnik i gospodarz w dodatku więc taki a nie inny wynik musi cieszyć.

Brazylia też się dzisiaj "potknęła" bo wygrali za 2pkt z Chinami po tie-breaku a wczoraj rozjechali przecież 3:0 Rosjan. To pokazuje tylko, że nikogo nie można tu lekceważyć i każdy może sprawić problemy.
Iran dzisiaj znowu sensacja, po tie-breaku pokonali Argentynę i zdecydowanie Irańczycy są największą sensacją tego turnieju na ten moment. Pokonali już i Polskę, i Serbię, i Argentynę i Japonię czyli dość silnych rywali, dostali 0:3 z Kubą ale pozostaje mieć nadzieję, że nadal będą sprawiać problemy faworytom jak to ma miejsce do tej pory.

Grupa drużyn walczących o pierwsze 3 miejsca powoli się krystalizuje i my wciąż jesteśmy w jej czubie, to cieszy. Włosi po porażce z Rosjanami, wygrali już z Brazylią, dziś 3:1 pokonali USA(41:39 w pierwszym secie!), Rosjanie z kolei przegrali z Brazylią ale wygrali pozostałe mecze, potęgi pozabierały sobie punkty nawzajem ale na ten moment to właśnie Brazylia, Włochy, Rosja i Polska radzą sobie najlepiej. Grupa pościgowa to Kuba z Argentyną, które pogubiły już trochę punktów a przed nimi mecze z czołówką, USA już 3 przegrane mecze ale wszystkie z prowadzącymi zespołami i to by było na tyle. Iranu mimo, że sensacyjnie wygrywa raczej nie ma co poważnie traktować w kategoriach awansu. Serbia po dzisiejszej porażce z Kubą, 4 już za 3 pkty, a wciąż przed najtrudniejszymi meczami dla mnie się nie liczy. Pozostaje tylko zywić nadzieję, że powalczą o punkty do rankingu i postarają się zabrać komuś z czołówki punkty.

Na ten moment wygląda na to, że o IO powalczą tu Brazylia, Rosja, Włochy i Polska, może włączy się jeszcze USA albo Kuba, wiele się zapewne jeszcze wydarzy i tabela moze się odwrócić ale na ten moment jest dobrze. Ważne żeby teraz grać swoje i starać się unikać takich wpadek jak wczoraj a możemy w tym turnieju odegrać ważniejszą rolę niż się spodziewaliśmy.

Po następnych 3 kolejkach kiedy to ekipy, z którymi już wygraliśmy zagrają z paczką USA, Włochy, Rosja, Brazylia będziemy dużo mądrzejsi. I obyśmy zagrali swoje i zachowali koncentrację a będzie dobrze.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 247

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 25 lis 2011, 15:19

Najważniejsze są 3 punkty bo wyraźnie było dzisiaj widać że im siedzi ta porażka z Iranem :/ Szkoda tej porażki ale jak widać Iran sporo miesza w tym turnieju i przede wszystkim oby dalej tak mieszał...Mecz z Japonią oglądałem fragmentami - 1 set od stanu 12-12 praktycznie bez bloku i nie kończenie ataków spowodowały że ten set na straty..Dobrze że nasi po tym przegranym secie się odbudowali w 2 secie wychodziło prawie wszystko i trzymaliśmy Japończyków na kilka punktów...Trzeci set to już nie zawaham się użyć dominację,pokaz sił i umięjetnosci naszej drużyny...Czwartego znowu oglądałem fragmentami ale również graliśmy dobrze...Jedno co martwi - zaczynamy już tracić punkty w jednym ustawieniu i oby do końca tego turnieju była to ilość jak najmniejsza :/
Teraz znów dzień przerwy i mecz z Chinami,USA i Egiptem i dobrze byłoby aby zdobyć w tych meczach przynajmniej 8 punktów(2 z USA) wtedy otworzy nam mocno furtkę do bycia w trójce w tym turnieju a z faworytami będziemy musieli chociaż 1 mecz wygrać...Dobrze byłoby wygrać z USA bo wtedy oni wracają jakby do gry aby zajeli lepsze miejsce niż my :/
Jak wspomniał Morrow w walce pozostały o bezpośredni awans Brazylia,Rosja,Włochy i Polska a reszta walczy o jak najlepsze miejsce...A jak wspominałem wcześniej teraz III faza może okazać się kluczowa Włosi grają z Kubą,Serbią i Argentyną oby przegrali jeden mecz 3-0 a wtedy byłyby 5 punktów przewagi i mecz przed nami :roll:

Jest dobrze mimo że niedosyt jest ale walczymy o punkty do FIVB możemy awansować nawet na 4 miejsce a 5 jest jak najbardziej w zasięgu z 8(a raczej z 7 bo Bułgaria po tym turnieju napewno wyprzedzimy)

zibi14
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: zibi14 » 26 lis 2011, 19:25

witam, i mam pytanie,
Tyle się mówilo, podczas ME w Serbii,że finaliści tego turnieju mają w kieszeni awans do IO Londyn, tzn Serbia i Wlochy. W takim razie jak to się ma to tego co piszecie powyżej,że " tak naprawdę to tylko Anglicy mogą być pewni gry w IO" Weźmy taki uklad końcowy PS, 1. Brazylia. 2. Włochy 3. Serbia. 4 Polska, no to myślę,że mamy awans do IO, czy nie? proszę mi to wyjaśnić, pozdrawiam wszystkich

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 26 lis 2011, 19:30

Nie mamy. Pierwsze 3 druzyny PS wygrywaja awans na Olimpiade, reszta zaleznie od miejsca dostaje punkty do rankingu na podstawie, ktorego rozstawiane sa reprezentacje do kolejnych kwalifikacji olimpijskich czyli turniejow swiatowych i kontynentalnych. Nie da sie zakwalifikowac na Olimpiade w siatkowce poprzez ME albo MS.

zibi14
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: zibi14 » 26 lis 2011, 19:38

widzę,że nie dokladnie oglądałem ME ( i sluchalem), ale wydaje mi się, ze mowiono o planie minimum, aby być w finale co mialo nam dać awans do IO, i jak wtopiliśmy mecz z Serbią ( półfinal) to bardzo komentatorzy mówili,że teraz to będzie dopiero problem zakwalifikowac się z PS w Japoni

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 26 lis 2011, 19:44

zibi14 pisze:aby być w finale co mialo nam dać awans do IO
Dawalo awans na PŚ z którego awans jest teoretycznie łatwy i jest dodatkowa szansa tylko dla nielicznych. Na PŚ jestesmy tylko dzieki tzw. dzikiej karcie, trzecie miejsce na ME tylko utwierdzilo ze na ta dzika karte zasługujemy.

zibi14
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: zibi14 » 26 lis 2011, 19:50

aha, tzn,że gra w finale ME bardziej by uwiarygodniła nasze aspiracje do gry w PS a nie bezpośredni awans do IO, a tak, będąc na 4m, trochę drżeliśmy o to, czy będzie dzika czy nie, dobrze rozumiem, jeśli tak, to muszę powiedzieć,że te nasze dziennikarstwo jest słabiutkie :oops: i te od piłki i w ogóle, dzieki :beer:

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 26 lis 2011, 20:18

O dzikiej karcie decyduje tak naprawde FIVB, moze ja przyznac komu uwaza za stosowne. Jako ze Polska ma silna pozycje w zwiazku z tym, ze m.in. bedziemy organizowac przyszle MŚ to juz przed ME mielismy ustne zapewnienie ze zagramy na PŚ. Trzecie miejsce w silnej siatkarsko Europie uwiarygodnilo nas tylko jako gotowych sportowo do tego turnieju, ale równoczesnie dobrze FIVB mogloby dzika karte przekazac Tajwanowi, Indonezji czy komukolwiek innemu. Gra w finale ME nie uwiarygadnialaby nas tylko kwalifikowalaby do PŚ z urzedu.

zibi14
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: zibi14 » 26 lis 2011, 21:00

dzięki za wiedzę, chociaż tutaj można porozmawić z normalnymi ludźmi, pozdrawiam, a za drużynę trzymam kciuki, chociaż wiem,że nie bedzie łatwo, w tym turnieju nie ma slabych, a fakt,że on trwa prawie 2 tyg. z przerwami i obfituje w wiele meczy , stawia go - ten turniej- w gronie najbardziej selektywnych na świecie i z tej grupy awansować do IO to jest już poważna sprawa, problem tylko w tym,że turniej jest dziś a olimpiada, sorki igrzyska dopiero z ok. 8 miesięcy i z formą może być róznie, ale wszystkich to dotyczy, pozdrawiam myślę,że jutro jak bedziemy spokojnie grać i trener będzie sensownie reagowal na to co dzieje sie na płycie - wygramy, :jupi:

Awatar użytkownika
Realista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista » 26 lis 2011, 21:18

Babel pisze:O dzikiej karcie decyduje tak naprawde FIVB, moze ja przyznac komu uwaza za stosowne. Jako ze Polska ma silna pozycje w zwiazku z tym, ze m.in. bedziemy organizowac przyszle MŚ to juz przed ME mielismy ustne zapewnienie ze zagramy na PŚ. Trzecie miejsce w silnej siatkarsko Europie uwiarygodnilo nas tylko jako gotowych sportowo do tego turnieju, ale równoczesnie dobrze FIVB mogloby dzika karte przekazac Tajwanowi, Indonezji czy komukolwiek innemu. Gra w finale ME nie uwiarygadnialaby nas tylko kwalifikowalaby do PŚ z urzedu.
W pewnym sensie masz rację, ale nie do końca. Faktem jest, że FIVB generalnie przyznaje dzikie karty na Puchar Świata nie tylko potentatom jak to było w tym roku u mężczyzn (Rosja, Polska), ale też takim zespołem jak bodajże Tunezja czy tam Egipt cztery lata temu. Jednak jeżeli komuś bardzo zależy, to o tym, komu przyznają dziką kartę, decydują pieniądze. Polscy siatkarze dostali ją, bo po pierwsze, mają potężnych sponsorów w postaci bodajże Plusa i Polsatu, a ci zapłacili, a po drugie, istotne dla FIVB było również zainteresowanie telewizji (Polsat), co jest jak najbardziej logiczne. Potwierdza to co piszę sytuacja jeżeli chodzi o dziką kartę dla pań, teoretycznie tą dostać miały Polki, jednak w pewnym momencie z większą propozycją wyjechała Sky Sport, która "lobbowała" dla Włoszek i ostatecznie to one, a nie Polki, którym wcześniej dziką kartę obiecano, otrzymały możliwość gry na Pucharze Świata.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 26 lis 2011, 21:49

Realista pisze:a ci zapłacili,
W takim przypadku to bylaby łapówka. Wydaje mi sie, ze to "płacenie" odbywa sie na zasadzie transkacji wiazanych. Plus i Polsat (czyli sponsorzy PZPS) wziely na siebie olbrzymie koszty organizacji MŚ w 2014 i produkcji sygnału na cały swiat, PZPS (oczywiscie przy pomocy sponsorów) zorganizował w tym roku finał ośmiu LŚ. W skrocie - sponsorzy placa, sponsorzy wymagaja. FIVB zdaje sobie sprawe, ze upadek koniunktury na siatkówke w Polsce moze spowodowac mniejszy zarobek dla nich w 2014, bo impreza wymaga "dopieszczenia" zeby nie trzeba bylo do niej dokladac. Takim gwarantem moze byc rozpieszczanie polskich kibicow, ktorzy te hale beda wypelniac.

Rynki telewizyjne siatkowki kobiecej i meskiej sie roznia nawet w Polsce i nie mozna porównywac sytuacji. Nawet patrzec przez pryzmat tego jakie srodki angażuje Polsat w pokazywanie siatkowki meskiej, a jakie w pokazywanie siatkówki kobiecej mozna stwierdzic ze ta kobieca jest mniej popularna. Może to zabrzmi brutalnie, bo to niepoprawne w zwiazku z polityka medialna PZPS iz siatkowka meska i kobieca sa dla nich jak dzieci a kazde dziecko kocha sie tak samo, to gdyby Polsatowi sie to kalkulowalo moglby wywalczyc im dzika karte i przelicytowac Sky Sport swobodnie. Nie zapominajmy tez, ze Włoszki sa na te chwile sportowo zdeydowanie lepsze od Polek i przypomina to sytuacje meskiej reprezentacji Rosji, powinela im sie noga ale to potega i im sie nalezala taka szansa.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 247

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 27 lis 2011, 9:21

Najważniejsze 3 punkty...Dobre zmiany które poprawiły grę lecz na tle Chińczyków wyglądało to średnio by nie napisać kiepsko :) Szkoda straconego seta a przede wszystkim sił :/ Martwi dzisiaj przed jutrzejszym meczem z USA przyjęcie oby to jutro wyglądało lepiej bo możemy jutro w 1,5 godziny bardzo szybko zejść na ziemie i będziemy patrzeć na tabelę poprzez miejsca 4-5 a nie 3-4...Jak napisałem wcześniej to może być kluczowa runda jeśli chodzi o bezpośredni awans - wygrywamy jutro z USA najlepiej za 3 punkty i Egiptem również za 3 a Włosi mogą stracić punkty z Kubą,Serbią lub Argentyną i oby tak się stało :jupi:
Wtedy odskakujemy Włochom na 5-8 punktów co będzie nam dawało ogromny komfort przed meczami z Włochami,Brazylią i Rosją...

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 27 lis 2011, 9:42

Anastasi w tym turnieju to pokerzysta. Wydaje sie, ze za wszelka cene chce wygrywac oszczedzajac siły, w zasadzie jak na Włocha przystalo. Poki co konczy sie to straconymi pierwszymi setami, wiec nie jest zle. Wazne, ze AA czuje moment kiedy nastepuje moment zmiany. Nasi gracze tez jakby chcieli wygrywac na stojaco, powinnismy byc bardziej wyrachowani i skoncentrowani, bo pomimo mlodego wieku niektórych siatkarzy, to oni maja juz olbrzymie doswiadczenie w miedzynarodowych grach. Elementem do tej pory trzymjacym nas w turnieju jest przyjecie, dzis słabiej z tym bylo u Ignaczaka (zrzucam to na brak koncentracji), a Chińczycy bardzo gonili nas flotami. Dobrze, ze od polowy drugiego seta wygralismy juz rywalizacje na siatce. Jutrzejszym meczem wchodzimy w ten etap, w którym przeciwnicy powiedza nam sprawdzam (no we wtorek bedzie jeszcze Egipt). Mam nadzieje, ze nasza reprezentacja juz nie wejdzie tak sennie w mecz, bo zaczynamy prawdziwe granie o IO.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”