Bayern Monachium (zbiorczy) - Strona 164

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga, 2. Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 177

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 27 wrz 2007, 15:05

kama_reda pisze: Jak to w ostatniej chwili? Od razu po odgwizdaniu faulu poniósł rękę ku górze, co już oznaczało, że będzie rzut wolny pośredni. Potem także trzymał ją w górze, także sytuacja jak dla mnie klarowna.
Może w ferworze emocji nie zauważyłem tego (podobnie jak Ribery, zresztą :wink: )
kama_reda pisze:Można by się spierać, czy za ten faul faktycznie należał się pośredni (moim zdaniem nie,
Wg Kickera też nie - zdaniem dziennikarza podsumowującego mecz należał się karny bezpośredni.
kama_reda pisze:Rozwalał mnie komentator na SportKlubie swoim debilizmem.
On ogólnie rozwala :] Mówię to z perspektywy 3 czy 4 meczów Bayernu, które na tym kanale zdążyłem ostatnio obejrzeć. Aż człowiek zaczyna tęsknić za takim Szpakowskim :P

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 28 wrz 2007, 17:58

Na twoje zyczenie odpisuje w temacie "Bayern Monachium" choć nie wiem dla czego, ale mniejsza o to.

Otóż:

Pozwolisz że unikne cytowania bo jak można było zaobserwować ja za takim "wychwytywaniem" i odpisywaniem nie za bardzo przepadam wole pisać ciagiem.

Po pierwsze kwestia bramek w, której wyraznie zle odczytałeś moje intencje. Otóż pisałem o tym, że nie można definiować słabości badz potęgi danej ligi na przykładzie jak podał Krzysiek Jarzyna, a więc kwestie hokejowych wyników i 20 metrowych bramek możesz odstawić na bok. Po drugie co do tych fanów bundesligi to nie miałem na mysli ludzi z forum pilka.pl bo tutaj jest ich jednak dość mało(zwłaszcza w porównaniu z wielką 3) a "znam" tylko ciebie i Michała M. Moja opinia na temat fanów bundesligi wzieła się z rozmów z poza forum.
Po trzecie może przesadziłem z tym 99,99% ale nie sądziłem, że ktokolwiek odczyta to na serio, to raczej miał byc zarcik. Co jednak nie zmienia faktu, że twoja ekipa ma wprost gigantyczną przewage nad resztą stawki w Bundeslidze(takie rzeczy w reszcie czołowych lig europy nie występuja obecnie) i prawdopodobnie lige w tym sezonie zdominuje co tez wpływa na zmniejszenie atrakcyjności Bundesligi.

No i po odparciu zarzutów możemy przejść do meritum:

Czyli pytania "jaka?" bo ty nie wiesz. Otóż prawda jest tak, ze Bundesliga jest znacznie słabsza niż myśla jej fani. I jest nie tylko o wiele słabsza od wielkiej 3 ale tez słabsza od ligi Francji. Mało tego wystarczy zobaczyc jak reprezentanci Bundesligi graja w europucharach bo to przeciez najlepsza weryfikacja ligowych mozliwości. Otóż w rankingu europejski Niemcy wyprzedza o wiele mniejsza, mniej ludniejsza i o mniejszym potencjale piłkarskim... Rumunia (to nie zart Rumunia ma 39,799 a Niemcy 38,007 punktów) nie mówią juz o tym, że coraz bliżej Bundesligi jest Rosja albo Holandia.

Awatar użytkownika
Gomez
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gomez » 28 wrz 2007, 19:09

z ta Rumunia i Francja to mega joke z Twojej strony?? czy mam to na serio brac :lol:

wiec...BL, nie ma co sie oklamywac jest slabsza liga od ''3'' , Premiership i LaLiga narazie wyraznie z przodu, SerieA tuz za nimi...czwarta jak najbardziej zasluzona lokate zajmuje BL... nie biore pod uwage zadnych suchych rankingow...

to co najwazniejsze w BL:
1. Coraz to wieksza kasa od sponsorow...
2. Stadiony...
3. Pelne stadiony...

szkoda tylko ze za transmisje BL jest duzo bardziej pokrzywdzona od pozostalych lig...

sam BAYERN MONACHIUM daje BL dosc znaczaca renome... nie zapominajmy o Schalke( fuks Valencii nic wiecej w 1 kolejce LM), Werder w tym sezonie oslabiony znacznie, ale nie zapominajmy jak grali w poprzednim sezonie, HSV, Sttutgart i Leverkusen do jednego wora...sklady calkiem solidne, ale brak ogrania w Pucharach czesto przekresla ich udzial w europejskich rozgrywkach...

nie zapominajmy o Reprezentacji Niemiec, ktora tez napewno w jakims stopniu swiadczy o poziomie BL 8)

dz. i pzdr.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 28 wrz 2007, 21:36

Spoko, nie bawimy się w cytowanie. Choć nie ukrywam, że łatwiej byłoby mi odpowiadać cytując. Ale trzeba się dostosować.

Oczywiście z tymi 20-metrowymi bramkai to byla celowa hiperbolizacja. Myślałem, że to odczytasz :wink: Doskonale wiem, że teraz Bayern ma wielką przewagę nad innymi rywalami. W zeszłym sezonie niby też mieliśmy, ale skończyło się źle. Mówisz, że w reszcie czołowych lig coś takiego nie występuje obecnie? Weźmu pod uwagę ostatnie 10,11 lat:
Francja- od sezonu 95/96 mistrzem zostaly zespoły: AJ Auxerre,RC Lens,Girondins Bordeaux ,2 razy Monaco i raz Nantes. Od 6 alt trwa totalna dominacja Lyonu- 6 mistrzost w rzędu.
Anglia- od sezonu 1995–96 ManU zostało mistrzem 7 razy. Chelsea 2 razy z rzędu oraz Arsenal dwa razy.
Hiszpania- od 1995 roku tylko 4 razy zdarzyło się aby ligi nie wygrał ktoś spoza dwojki Real, Barca. Z czego 2krotnie udalo się to Valenci.
Włochy-od sezonu 95/96 scudetto wygrywał: 3- Milan, 1 Lazio i Roma, 5 Juventus (właściwie to 4, bo im odebrali jedno [za które nikomu nie przyznali scudetto]) oraz obecnie 2 razy Inter.
Niemcy- od 1995 roku mistrzowską paterę zdobywały: 2 razy z rzędu (95,96) BVB, 7 Bayern w tym 2 razy po 3 razy z rzędu (99-2001, 2003-2006, 1- Lautern (98- jako beniaminek) oraz po razie Stuttgart (2007) i Brema (2002).
I dalej jesteś pewien, że w żadnej lidze nie ma dominacji?
Rumunia, jak zapewne wiesz, znajduje się tak wysoko dzięki jednemu rewelacyjnemu sezonowi, gdzie nabiła 16 pkt w klasyfikacji- najwięcej z wszystkich lig. Czyli co, byli najlepszą ligą w tamtym roku?
Mówisz też, że Rosja i Holandia są coraz bliżej Niemiec, a ja powiedziałbym, że nie są coraz bliżej tylko utrzymują poziom.
franz pisze:ale tez słabsza od ligi Francji.
tak? dlaczego?
Eurpopucharach jak grają? 3 porażki, 3 zwycięstwa i remis. W LM brakuje trochę doświadczenia i szczęścia (w wprzypadku każdego z teamów). Pamiętaj, że europuchary to nie tylko LM.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 29 wrz 2007, 13:03

Przeprasza, że odpisuje dopiero dziś ale wczoraj wieczorem miałem niespodziewaną "uroczystość' i mój stan intelektualny ( :pijemy: ) przeszkodził mi w odpisaniu.

Gomez z tą Rumunią a zwłaszcza z Francją to nie był "mega joke" a więc na serio masz sie bać.

Jesli o sile ligi świadczy dla ciebie ilość ładnych stadionów czy liczba ludzi na nich i może jeszcze poziom dopingu(według tego kryterium nasz pomarańczka była by w światowym TOPie) to nie mamy o czym gadać. Te "suche rankingi", których nie bierzesz pod uwage są najlepsze dla sprawdzenia potęgi ligi ponieważ pokazują jak ekipy z danej ligi radziły sobie w starciu w europucharach z druzynami z innych lig.

Ranking:

http://www.90minut.pl/ranking_uefa.php

Akarin co do tej dominacji to chodziło mi tylko o ten obecny sezon. Jednak Bayern Monachium w tym sezonie najbardziej zdominował swoja lige i takiej sytuacji w innych ligach nie ma. A jesli chodzi o dominacje długotrwałą to Bundeslige może porówanac tylko do Francji, reszta liga na pewno nie jest tak zdominowana.

Co do Rumunii to jedną z lepszych w europucharach była na pewno i na arenie miedzy narodowej reprezentanci ligi Rumunskiej radzili sobie o wiele lepiej niż Bundesligi, a jesli chodzi o Rosje to okreslenie "utrzymuje poziom" bardzo do nich nie pasuje oni są coraz lepsi, kto wie może kiedyś wyprzedza Bundeslige.
Akarin pisze: dlaczego?
http://www.90minut.pl/ranking_uefa.php

Popatrz na to ile punktów od sezonu 2003/2004 zdobywali w europucharach reprezentanci ligi Francji a ile Bundesligi, teraz już wiesz dlaczego? Nie twierdze, że Franca jest o niebo lepsza, ale przewage minimalna na pewno ma.

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 29 wrz 2007, 13:20

Gomez pisze:nie zapominajmy o Reprezentacji Niemiec, ktora tez napewno w jakims stopniu swiadczy o poziomie BL
Rzeczywiście, Francja pod tym względem wypada naprawdę blado...

Awatar użytkownika
Gomez
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gomez » 29 wrz 2007, 17:53

RóżA pisze:
Gomez pisze:nie zapominajmy o Reprezentacji Niemiec, ktora tez napewno w jakims stopniu swiadczy o poziomie BL
no wlasnie... zle interprtujesz... zobacz ilu reprezentantow Niemiec wystepuje w BL a ilu Trojkolorowych gra na boiskach Ligue Ę

-----------------------------------------------------------------------------------

co tam BL... najwazniejszy jest Bayern :twisted:

0:1 w Leverkusen i kolejne 3pkt do kolekcji 8) Luca brameczka, rowniez ladny gol Klosego(sedzia mega :lol: )... najlepszy na boisku Hamit... ciekawy jestem jak Bayern bedzie gral jak na dobre sie rozkreci :twisted:

teraz aby do czwartku, przejechac sie po Belene(cos tam :roll: ), szkoda ze w grupach znowu dostaniemy samych leszczy... zal troche ze w najblizszym czasie Bayern nie bedzie mogl skonfrontowac swoich umiejetnosci z druzynami pokroju Milanu czy ManU :(...

ale co sie odwlecze... 8)

pzdr.

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 29 wrz 2007, 18:26

no wlasnie... zle interprtujesz... zobacz ilu reprezentantow Niemiec wystepuje w BL a ilu Trojkolorowych gra na boiskach Ligue Ę
Nasuwa się więc kolejne pytanie: czy reprezentanci Niemiec są tak samo rozchwytywani jak ich francuscy odpowiednicy?

Awatar użytkownika
Gomez
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gomez » 29 wrz 2007, 18:55

RóżA pisze:
Nasuwa się więc kolejne pytanie: czy reprezentanci Niemiec są tak samo rozchwytywani jak ich francuscy odpowiednicy?
nasuwa sie kolejne pytanie: a co to ma wspolnego z jakoscia ligi :?:

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 29 wrz 2007, 19:00

Gomez pisze:nasuwa sie kolejne pytanie: a co to ma wspolnego z jakoscia ligi Question
Sam wplątałeś wątek reprezentantów, więc z odpowiedzią na to pytanie nie powinieneś mieć problemu.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 29 wrz 2007, 19:05

nie możecie po prostu uznac, ze obie ligi prezentują zbliżony poziom [jak angielska i hiszpańska] i przestac pisać od rzeczy ? :lol:

W kazdej z lig wystepują znakomici gracze. Są tam znakomite zespoły [po jednym w kazdej :smile2:]

A Bayern dziś wygrał z Leverkusen na ich terenie i to powinno być tematem rozmów :lol:
jak grał Franck ? kto mi powie ?

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 29 wrz 2007, 21:05

fieldy pisze:jak grał Franck ? kto mi powie ?
powiem Ci jak ściagne torrenta :wink:
franz pisze:Co do Rumunii to jedną z lepszych w europucharach była na pewno i na arenie miedzy narodowej reprezentanci ligi Rumunskiej radzili sobie o wiele lepiej niż Bundesligi,
no i? Czy to zaraz czyni ich ligą lepszą? Powtarzam Ci po raz kolejny, jeśli byśmy patrzyli na ranking to można by uznać ligę rumuńską w sezonie 2005/06 za najlepszą w Europie. A to jest kompletna bzdura. W sezonie gdzie Barca i Sevilla podzieliły między siebie 2 najważniejsze puchary Europejskie to Rumunia wg Twojego rozumowania jest najlepsza, bo nabiła najwięcej pkt z wszystkich. A co najważniejsze więcej od Niemiec.
franz pisze:http://www.90minut.pl/ranking_uefa.php

Popatrz na to ile punktów od sezonu 2003/2004 zdobywali w europucharach reprezentanci ligi Francji a ile Bundesligi, teraz już wiesz dlaczego? Nie twierdze, że Franca jest o niebo lepsza, ale przewage minimalna na pewno ma.
aha, nabili więcej punktów to są lepsi? A to, że Lyon co roku zdominowuje rozgrywki to znowu powiesz, że nigdzie indziej tylko w Niemczech jest totalna dominacja. Faktycznie, tylko Bayern dominuje. A za plecami to tylko średniaki grają. Za to w Rumuni są mega galektyczni gracze, bo nabili najwiecej punktów w rankingu UEFA. Spoko.

Mogę się założyć, że w tym roku reprezentanci Bl zdobędą wiecej pkt w tym rankingu od Rumunów. O pół litra. Pasi?
franz pisze:Jesli o sile ligi świadczy dla ciebie ilość ładnych stadionów czy liczba ludzi na nich i może jeszcze poziom dopingu(według tego kryterium nasz pomarańczka była by w światowym TOPie) to nie mamy o czym gadać.
wiesz po co grają piłkarze i po co zostały założone kluby? Żeby kibice mogli sie z nimi identyfikować i przychodzić, zachwycać się 'swoim' klubem. I dla mnie to jest jeden z wyznaczników. Bo jak na stadiony będzie przychodzić tak jak w Polsce po 5 tys na mecz i zrobią zajebistą atmosferę to będzie dobrze. To wyobraź sobie co dzieje sie jak jest 80 tys kibiców co kolejkę na Signal Iduna Park, jaką oni dopiero robią atmosferę. Niemcy majś świetną infrastukturę.
Mają tylko jeden problem, problemem są pieniądze z telewizji. W każdym z innych krajów płacą więcej. Jestem pewien, że jakby Niemieckie kluby dostawały tyle samo kasy co inne z 3 największych lig, czy choćby tej francuskiej, gdzie Canal+ daje niebotyczie pieniadze za prawa, to rywalizowałyby jak równy z równym z najlepszymi na świecie.
franz pisze:reszta liga na pewno nie jest tak zdominowana.
o czym świadczą przedstawione przezemnie statystyki. Oczywiście 7 mistrzostw ManU w ostatnich 11 latach nie jest równe 7 zwycięstwom Bayernu w takim samym okresie. :roll:
franz pisze:Nie twierdze, że Franca jest o niebo lepsza, ale przewage minimalna na pewno ma.
to mi powiedz co lepszego ma Ligue 1 od BL. Oprócz kasy za prawa telewizyjne oczywiście. Bo samo odwoływanie do jednego źródła (ranking) staje sie powoli nudne.
RóżA pisze:Rzeczywiście, Francja pod tym względem wypada naprawdę blado
faktycznie, bo Niemcy jak dla mnie grają obecnie ładniejszy futbol. I nie przegrywają 2 meczy ze Szkocją i nie zanudzają w meczu z mistrzami świata.
RóżA pisze:czy reprezentanci Niemiec są tak samo rozchwytywani jak ich francuscy odpowiednicy
Niemcy stanowią bardzo silny kolektyw. I nie myślisz, że takiego Schweinsteigera, Lahma czy Mertersackera nie widziałyby najlepsze kluby w swoich szeregach?
Gomez pisze:sedzia mega
w ostanim tygodniu to 3 nieusznany, a zdobyty prawidlowo gol przez sędziów. Ciężko się nie dziwić protestom Uliego.
franz pisze: jesli chodzi o Rosje to okreslenie "utrzymuje poziom" bardzo do nich nie pasuje oni są coraz lepsi, kto wie może kiedyś wyprzedza Bundeslige.
bardzo wątpię w to, że Rosja wyprzedzi Bl. Rosja jest rozwijającą sie ligą, ale w mojej opini bardziej w najbliższych latach bedzie się rozwijać Bl.

Dobrze, że wygraliśmy z Leverkusen. Przed meczem byłbym zadowolony z remisu, ale udało się wygrać. Miro rozumie się z Lucą świetnie. I przede wszystkim Miro nie jest sępem tylko zawsze poda lepiej ustawionemu partnerowi. A najczęściej podaje Luce do pustej bramki :wink: Dobrze, a nawet bardzo dobrze spisywał się Rense. Kto wie może wystąpi też w Portugalii, przeciwko Belenenses :think:
Jak ściagnę meczyk to powiem coś wiecej.

1) http://googlefight.com/index.php?lang=e ... d2=Ligue+1
2) http://googlefight.com/index.php?lang=e ... remiership
3) http://googlefight.com/index.php?lang=e ... ier+League
4) http://googlefight.com/index.php?lang=e ... a+Division
5) http://googlefight.com/index.php?lang=e ... d2=La+Liga
\o/ :P

i jeszcze na koniec, coby za różowo nie było :P
http://googlefight.com/index.php?lang=e ... d2=Serie+A
:P

Awatar użytkownika
Ewa_
popopopopopopooo \o/

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ewa_ » 29 wrz 2007, 21:37

To był pierwszy mecz Bayernu jaki widziałam w tym sezonie. Specjalnie, aby zobaczyć Toniego w akcji, poszłam do brata, który posiada Sport Klub. Piękna bramka strzelona przez Miro. Niestety sędzia nie uznał gola, chociaż nie wiem dlaczego. Piłka całym obwodem minęła linię bramkową.
fieldy pisze:jak grał Franck ? kto mi powie ?
Szczerze mówiąc to w 40 minucie z bratem zastanawialiśmy się czy on jest na boisku. Nawet sobie zażartowałam, że widziałam go już...w momencie wyjścia na boisku. Po zejściu Klose, który doznał kontuzji, Ribery był bardzo widoczny. Probował dogrywać piłki do Toniego lub do innych piłkarzy Bayernu, którzy akurat znajdowali się blisko bramki Leverkusen, np. do Schweinsteigera.
Akarin pisze:Miro rozumie się z Lucą świetnie. I przede wszystkim Miro nie jest sępem tylko zawsze poda lepiej ustawionemu partnerowi. A najczęściej podaje Luce do pustej bramki ;)
Rzeczywiście Miro świetnie się rozumie z Luką :P Zastanawiałam się jak sobie radzi Luca w Bayernie. Dzisiaj miałam okazję widzieć. Już przed samym meczem słyszałam opinie, że Luca stoi w polu karnym i czeka na piłki od Klose. Rzeczywiście tak było ;) przynajmniej dzisiaj. Niestety nie widziałam wcześniejszych meczów, więc trudno mi coś więcej na ten temat powiedzieć.
Ogólnie mecz mi się podobał, chociaż były momenty, że przysypiałam. Końcówka meczu była bardzo nerwowa, bo Leverkusen ostro faulowało i taki np. Kießling powinien był wylecieć z boiska.

Awatar użytkownika
Gomez
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gomez » 30 wrz 2007, 1:38

RóżA pisze:
Gomez pisze:nasuwa sie kolejne pytanie: a co to ma wspolnego z jakoscia ligi Question
Sam wplątałeś wątek reprezentantów, więc z odpowiedzią na to pytanie nie powinieneś mieć problemu.
Gomez pisze:
RóżA pisze:
chyba sie nie zrozumiemy :roll: :?:

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 30 wrz 2007, 11:05

Meczu oczywiście nie oglądałem, pozostaje mi czekać, aż ktoś umieści go w necie. Wynik bardzo cieszy, bo Bayer w ostatnim czasie był rozpędzony i w poprzednich kolejkach radził sobie naprawdę nieźle.

Co do samego meczu, czytałem, że świetne zawody rozegrał Altintop. Turek wykorzystał okazję, jaką stworzył mu Schweinsteiger swoją słabą formą. I jak tak dalej pójdzie, to Schweini będzie musiał się przyzwyczaić do grzania ławki, bo nie jest to pierwszy dobry mecz Hamita. Było też coś o pięknej, acz nieuznanej bramce Klose. No i tyle na razie, jak obejrzę mecz, napiszę coś więcej.
Gomez pisze:chyba sie nie zrozumiemy
Zdecydowanie. Nie wiem, po co zaśmiecać temat Bayernu dysputą nt. ligi niemieckiej [chociaż teraz to już nie wiem, jaki jest główny wątek tej dyskusji :think:].

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”