Siatkówka - Strona 165

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
mzatlanta
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 7

Re: Siatkówka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mzatlanta » 29 lis 2011, 4:07

Polacy odpuscili troche w 2 secie i przez to trzeba bylo sie meczyc. Mam jednak nadzieje na szybkie 3:0 dla nas, i bedzie mozna isc spac :wink:

Edt: Wygrywamy w koncu 3:0, w sumie szybko, latwo i przyjemnie, pomimo lekko przespanego 2 seta. Najwazniejsze, ze nie stracilismy seta :D . To teraz trzeba zbierac sily na Wlochow i w ogole na ostatnia faze turnieju.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 247

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 29 lis 2011, 7:19

Hm...jeśli to zwycięstwo wywalczyliśmy z najmniejszym nakładem sił to ok tyle tylko że ja to mimo wszystko nie kupuje...Zagraliśmy słabo w przyjęciu a o ataku nie wspominając - tylko Anastassi wie czemu Bartman grał cały mecz - był do zmiany i to jeszcze w 1 secie gdzie nie kończył na pojedynczym bloku...Nie wiem jak Was ale mnie zaczyna powoli martwić że gdy walczymy o każdą piłkę mawet spod bandto i tak punkt przegrywamy i oby to się odwróciło w kluczowych meczach...
Najlepszym graczem spotkania Nowakowski w sumie słusznie jedyny który prezentował przyzwoity poziom,dzięki niemu na zagrywce odrabialiśmy straty,skuteczny w bloku a reszta prezentowała średni poziom - jak wspomniałem Bartman,Kurek też był momentami do zmiany - ta radość że wkońcu zrobił asa :roll: Winiarski i Ignaczak słabo w przyjęciu jak dla nich więc wybór jak najbardziej zasłużony :) Teraz 2 dni odpoczynku i zmobilozowanie się - potrzeba nam tylko i aż 2 setów w jednym spotkaniu i najlepiej aby to stało się z Włochami jeśli oni dzisiaj stracą punkty(oby)..Będzie ciężko ale liczę na geniusz i atak Argentyńczyków...

robin zwrocka
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: robin zwrocka » 29 lis 2011, 8:27

ddemon pisze:Teraz 2 dni odpoczynku i zmobilozowanie się - potrzeba nam tylko i aż 2 setów w jednym spotkaniu i najlepiej aby to stało się z Włochami jeśli oni dzisiaj stracą punkty(oby)..Będzie ciężko ale liczę na geniusz i atak Argentyńczyków...
Chyba niedokładnie się przyjrzałeś sytuacji w tabeli...
Po porażkach z Włochami i Brazylią jesteśmy w lesie i nawet 3 punkty z Rosja nic nam nie dają.
Punkty musimy zrobić na Brazylii i Włochach ! by być pewnymi awansu !
Z jedna z tych drużyn trzeba wygrać za 3 i dołożyć 1 w pozostałych dwóch meczach, po "wygranej" :cry: Włochów (obecnie jest 1-1) z Argentyną zaedytuje tabelkę przed 3 ostatnimi kolejkami
edit
Włosi po przegranym pierwszym secie wzieli się do roboty więc popatrzmy co dalej:

kraj.......punkty ..... do zdobycia.........razem.........ważne
............zdobyte.....na cieniasach.......wszystkich....mecze
.........................................................................
POLSKA....22..................................22..............WŁOCHY, BRAZYLIA, ROSJA
BRAZYLIA..16.............9....................25..............POLSKA
ROSJA......21.............6...................27...............POLSKA
WŁOCHY...17.............6....................23..............POLSKA
KUBA........14............6....................20..............USA

w symulacji nie liczyłem meczów wymienionych w rubryce ważne mecze

Kuba sie nie liczy... Rosja wchodzi punktami na cieniasach.
O pozostałe dwa miejsca walczą 3 drużyny
Brazylia Włochy i Polska, bez wymienionych meczów między tymi drużynami Włosi maja 1 punkt więcej Brazylia 3...
Z jedną albo drugą drużyną za 3 punkty... :mrgreen: po prostu trzeba...
Z Włochami to sprawę załatwia, z Brazylią nie... (nie wiem jak będzie z setami)
Z Włochami za 2 do jednego też się będą sety liczyć, choć nie wiem czy Federacja znowu czegoś nie wymyśliła...
Mecze bezpośrednie lub małe punkty... :roll:
Nie będzie łatwo... :?
No chyba ze ktoś gdzieś jakiś numer na "cieniasach" wywinie, choć na to bym specjalnie w tej fazie turnieju nie liczył...

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 29 lis 2011, 9:36

robin zwrocka pisze:Punkty musimy zrobić na Brazylii i Włochach ! by być pewnymi awansu !
Ty tez sie zle przyjrzales. Zwyciestwo nad Włochami za 3 pkt da nam 8 pkt przewagi nad nimi (Włosi juz pokonali Argentyne), a w puli bedzie tylko 6 pkt i juz nas Włosi nie wyprzedza więc wygrana nad Włochami daje nam awans na IO! Jesli Brazylia by przegrała np. dzis z Serbią to zwyciestwo nad nimi tez zapewni nam bycie przed nimi w tabeli, ale to gdybanie. Kazde dwa punkty dają nam pewność, ze Kuba nas nie wyprzedzi. Troche was nie rozumiem, przeciez przed turniejem odebralibysmy taki rezultat jako wymarzony, wszkaze wszystko jest w naszych rękach. To jest turniej i nikt nie da nam nic za darmo! Jak ktoś myslał, ze inne ekipy beda sie podkladać to chyba jest za bardzo nastawiony optymistycznie. Tamte druzyny następne punkty pomimo teoretycznie słabszych rywali (poza Polska) tez beda musiały sobie wyrwać, tak to wygląda.

O ile dzisiejszy mecz był po prostu słaby i przepchniety to nie sugerowałbym sie za bardzo samym stylem. Wydaje mi sie, ze założenie sa takie by wygrywac na stojąco by sie nie przmęczać jak najwięcej. Ten wczorajszy mecz był bliższy temu na co nas naprawde stać. Wracajac jeszcze do poprzednich wpisów i meczu, co prawda bylo pozno, wylałem mleko na kuchnke robiąc sobie kawe i musialem to sprzątać, ale wg mnie Bartman kończył wszystko w końcówce setów, a bylo to kluczowe. W srodku pierwszych dwoch setów niekończyli wszyscy po równo i dlatego mielismy problemy. Ciekawi mnie tez, kto jest pierwszym rozgrywającym, niby turniej rozpoczął Zagumny, ale teraz cześciej gra Żygadło i gra nieźle. Co prawda Łukasz ma taka przyware, ze jak nie ułoży sobie gry to poźniej posyła pilki do jednego gracza i bywa niedokładnie. No, ale przecież można dokonac zmiany? Ciekawe na kogo postawi Anastasi w decydujacych meczach?

robin zwrocka
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: robin zwrocka » 29 lis 2011, 9:49

robin zwrocka pisze: Z jedną albo drugą drużyną za 3 punkty... :mrgreen: po prostu trzeba...
Z Włochami to sprawę załatwia, z Brazylią nie...
Babel pisze:Ty tez sie zle przyjrzales. Zwyciestwo nad Włochami za 3 pkt da nam 8 pkt przewagi nad nimi (Włosi juz pokonali Argentyne), a w puli bedzie tylko 6 pkt i juz nas Włosi nie wyprzedza więc wygrana nad Włochami daje nam awans na IO!
???

Edytowałem część posta bo gdzieś mi sie źle policzyło troszkę ale akurat ten fragment o 3 punktach jest nie ruszony...

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 29 lis 2011, 9:59

Pisalem ten post przed edycja Twojego postu :wink: .

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 29 lis 2011, 11:06

Meczu Argentyny z Włochami nie widziałem i z tego co widzę jednak mecz pod kontrolą Włochów...Skoro Zaitsev zdobył 11 punktów,Savani też fajnie 15 o Łasce nie wspominając 24 punkty czyli widzę że Włosi mieli bdb przyjęcie co niestety martwi :/
Jak wspomniał Babel wygrana za 3 punkty z Włochami daje nam awans bezwzględu na inne wyniki - ja pisałem o wygranej 3-2 ale wtedy musielibyśmy jeszcze raczej urwać punkt Brazylii lub Rosji ew. przegrywać 3-1 licząc też że Włosi również stracą seta z Japonią lub Iranem...Przy takiej samej ilości punktów decydują bodajże wygrane sety

Polska 23-7
Włochy 20-11

Licząc że wygrywamy z Włochami 3-2 i robimy nad nimi 6 punktów przewagi i 2 mecze do końca...Nie urwiemy punkty a nawet seta Brazylii i Rosji a Włosi wygrywają po 3-0 to wtedy przy takiej samej ilości punktów 24 punkty wchodzą Włosi bo mają większą ilość wygranych setów :/

Włochy 28-13
Polska 26-15

Po wygranych setach decyduje stosunek setów gdzie również przegrywamy więc gdybyśmy urwali pojedyncze sety Brazylii i Rosji to mimo wszystko Włosi również musieliby stracić seta z JPN lub IRN i wtedy liczyłby stosunek małych punktów obecnie mamy lepszy ale możliwe że Włosi korzystając z tego że mają słabszych rywali niż my mogą go polepszyć my natomiast możemy na tym stracić :/

Krótko - z Włochami tylko zwycięstwo za 3 punkty i jedziemy na IO inny wynik komplikuje awans ale liczę że nasi są mocni...Niemal pewne jest że będziemy 4 na tym turnieju co i tak będzie ogromnym sukcesem - owszem niedosyt będzie po meczu z Iranem :( ale jeśli ktoś mi by powiedział że będziemy 4 to bym sam mu powiedział że jest głupi :D

Co do składu na Włochów również jestem ciekaw z jakimi kartami wyjdziemy...Ja bym mimo wszystko postawił na Zagumnego który jest hm..mniej przewidywalny niż Żygadło którego Włosi dobrze znają...Z Zagumnym powinniśmy bardziej rozrzucić włoski blok,odrzucić ich od siatki - serwować na Zajcewa oraz zneutralizować Łaskę który rozgrywa kapitalny turniej i oby miał ten słabszy dzień z Nami no i kluczowym elementem będzie przyjęcie Włoskiej zagrywki...
Zresztą Anastassi jest wybitnym taktykiem niech wyciągnie ze swojej talii jokera i jedziemy!! 8)
Nie będzie też to łatwy mecz pod względem psychicznym obie drużyny wiedzą o co grają - Włosi przegrali ME2011 my natomiast lubimy grać o 3 miejsce - 3 mecz od końca w turnieju także może w tym coś będzie :roll:

Szkoda tylko że tego meczu nie będę widział :cry: Chociaż może uda mi się widzieć 1,5 seta które mogą być kluczowe pod względem przyjęcia naszej drużyny,rozegrania i ataku no i zagrywki na Zajcewa tak myślę...

E: Serbia wygrała 3-1 z Brazylią...

Dużo nam to nie daje biorąc pod uwagę z kim jeszcze Brazylijczycy grają ale patrząc na to z drugiej strony widać u nich wyraźny zmęczenie,spadek formy co rywale mogą wykorzystać głównie ale wiadomo trzeba patrzeć na siebie a awans możemy już klepnąć wygrywając z Włochami ale również przegrywając z Włochami 3-2 nie jesteśmy bez szans bo taki wynik z Brazylią również dałby awans...
Ostatnio zmieniony 29 lis 2011, 12:26 przez ddemon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 29 lis 2011, 12:22

Tymczasem Serbowie sprawili nam mila niespodzianke i wygrali z Brazylia 3-1 :jupi: Brawo! Tyle, ze w zasadzie nic sie nie zmienia, plan jest taki by wygrac z Włochami, Brazylia i Rosja i siegnac po Puchar Świata :D

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 29 lis 2011, 12:24

a jak przegramy 2:3 z Brazylijczykami daje nam to pewny awans?

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 29 lis 2011, 12:29

Wtedy musielibysmy liczyc, ze Brazylia jeszcze gdzies straci punkty. Natomiast zwyciestow 3-2 juz nam zapewnia, ze bedziemy w tabeli przed nimi. No chyba ze wczesniej skubniemy punkcik Italii, wtedy po ewentualnej porażce w tie-breaku bedziemy mieli (zakladajac ze oni wszystkie inne mecze wygraja) tyle samo punktow co ini i bedzimy liczyc stosunek małych punktow. Ja swojego zdanie nie zmieniam, nie kalkulowac, a sukces bedzie wiekszy niż tylko kwalifikacja olimpijska.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 721

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 29 lis 2011, 12:32

Teraz tym bardziej bolą stracone punkty z Iranem.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 29 lis 2011, 12:50

Oczywiscie zal straconych punktow, ale raz to sie juz nie odstanie, dwa i tak mielibysmy 8 punktow przewagi nad Brazylia i zeby byc w 100% pewnym musielibysmy tak czy siak te dwa sety z Brazylia ugrac. To ze mielibysmy wiekszy zapas punktowy nie spowodowaloby ze ten jeden punkt sam by sie ugrał. Szykujmy sie na cieżka walke i z Italia i Brazylia, nikt sie przed nami nie polozy skoro Iran i Egipt tez sie nie połozyl.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 29 lis 2011, 14:15

Hehe pomyślałby ktoś, że przed meczami z trzema najtrudniejszymi przeciwnikami będziemy tak blisko kwalifikacji olimpijskiej. Tak blisko i tak daleko zarazem.

Podzielam zdanie Babela, nie kalkulować, nie liczyć ile z kim wystarczy wygrać setów przegrywając mecz żeby awansować, nie podpalać się tylko skupić się na najbliższym meczu. Nie ma co ukrywać będzie walka na noże i w grze zostały praktycznie 4 drużyny + czająca się gdzieś tam w tle Kuba, mająca jednak tylko teoretyczne szanse na awans po dzisiejszej porażce z Rosją.

Nie oszukujmy się, fajnie byłoby mieć pewny awans ale chyba nikt z nas nie liczył, że uda się pojechać na Olimpiadę nie pokonując nikogo z pozostałej 3 jaka nam została. Tabela ułozyła się dla nas bardzo korzystnie bo pomyślcie co by było gdybyśmy musieli uzbierać np. 7 punktów w tych meczach. Trochę się to wszystko pogmatwało i to Brazylia z Włochami muszą najbardziej się starać ale myślmy o sobie, przed nami dwa decydujące mecze z Włochami i z Brazylią. Od tych spotkań(a może spotkania:)) zależy czy znajdziemy się w niebie czy w piekle. Przy niekorzystnych wynikach nawet 3:0 z Rosją w ostatnim meczu może nam niestety nic nie dać. Prosty wniosek, chce się grać na Olimpiadzie z najlepszymi to z najlepszymi trzeba też zwyciężać, póki co nam wychodzi więc czas stawić teraz czoła niewdzięcznym dla nas Włochom.

Brazylia sobie skomplikowała sytuację. Pokażcie mi kogoś kto przewidywał, że rozbita Serbia będzie w stanie wygrać z Canarinhos, którzy w dodatku przegrali drugi mecz z rzędu. Rzadki obrazek.

Jesteśmy w świetnej sytuacji i ten turniej na razie przekracza najśmielsze oczekiwania kibiców jeśli chodzi o wyniki Polaków. Nie ma co się czarować, po tym co pokazali nasi w 8 meczach teraz brak Polski w pierwszej "3" Pucharu Świata będzie dla mnie jako kibica porażką, mimo że i tak już wiemy, że zanotujemy w Japonii co najmniej bardzo dobry wynik. Byle nie dać się owładnąć presji i oczekiwaniom, zagrać swoje i widzimy się w Londynie Panowie.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 29 lis 2011, 15:13

Szkoda że Serbia przeciwko Włochom nie zagrała z Milijkoviciem :( Wtedy już nie brakowałoby zwycięstwa lecz sety...Serbowie raczej do końca turnieju już zagrają ze swoją gwiazdą w ataku i będą próbowali przy bardzo dobrych wiatrach uzyskać 6 miejsce w turnieju gdyż jeśli nasi zajmą 4 miejsce to nadal będą przed nami w rankingu FIVB...Mało to realne ale mimo wszystko możliwe...

Na 99% wskoczymy na 5 miejsce w rankingu FIVB tuż za Brazylię,Rosję i Włochów i Kubą którą możemy wyprzedzić dzięki pod warunkiem że będzie bardziej korzystny układ w PŚ niż to wyliczyłem czyli Polska 4 a Kuba 6 bo wtedy odrabiamy tylko 20 pktów podczas gdy tracimy 24 :/ Czyli o jedno miejsce któraś z drużyn wyżej/niżej...

Walczymy o zwycięstwo - w/g moich wyliczeń powinnem jednak widzieć ten decydujący mecz w piątek o 7:00 gdyż busa mam o 8:44 :lol: Czyli ogrywamy Włochów w trzech szybkich setach i jedziemy na IO :jupi:

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 02 gru 2011, 8:57

A tie-breaka wygraja Włosi :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”