Siłownia - Kulturystyka - Strona 18

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3409

Re: Siłownia - Kulturystyka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 17 lut 2014, 20:37

Ja robiłem i znowu zacznę , fajnie daje w kość i metabolizm podkreca na cały dzień.
Narazie mam skierowanie na rezonans kolana, jutro będę dzwonił po szpitalach.
Najciekawsze jest to że na siłowni robię nogi i jest ok, ale nie przebiegne 200 m :P a w maju w - f, trzeba będzie zwolnienie załatwiać.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2014, 20:43 przez seba82, łącznie zmieniany 1 raz.

maxskr
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 35

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maxskr » 17 lut 2014, 20:39

ja robiłem thrusters http://www.youtube.com/watch?v=peLFTePbfDQ i przy ostatnich seriach było dość ostro, burpees fajnie wygląda, ale nadgarstek mam zrąbany lekko i chcę jak najmniej obciążać.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 06 mar 2014, 17:18

Temat trochę leży, więc spróbuje go choć odrobinę rozruszać, może się uda :)

Jak zapatrujecie się na kwestie ilości serii/powtórzeń w stosunku do ciężaru/obciążenia? Czy jesteście zwolennikami mniejszej ilości serii i powtórzeń w nich, ale przy większym ciężarze, czy może więcej machania (serii) i mniejszy ciężar?

Oczywiście tego rodzaju rozłożenie ma wpływ na charakter i cel treningu. A więc odpowiedni stosunek parametrów wspominanych wyżej odpowiada sile/masie albo rzeźbie. Ja jako prosty stadionowy bandyta preferuję mocne dźwiganie, choć wiadomo że to postawa charakterystyczna dla kiboli :wink:

No i kwestia kluczowa "ile bierzesz na klatę?" :wink: Oczywiście nie jest to wyznacznik formy, kondycji itd. Zależy od celu treningowego, naszego stażu w ćwiczeniach i oczywiście waga tez ma znaczenie :) Ja sam dawno nie próbowałem wyciskania maksymalnego, aż jestem ciekaw ile dźwignę :)

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5316
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 06 mar 2014, 17:30

ja wczoraj byłem pierwszy raz od października chyba na siłowni. Byłem dlatego, że otworzyli ta nową siłkę na Wiśle i pierwsze wejście za free, to można było sprawdzić wszystko. Ogólnie to teraz ledwo żyje, a za 2h mam trening. I mimo że lubię trenować na silowni, to niechce za bardzo iść z wagą do góry. Wolałbym raczej zejść pare kilo, zmniejszyć tkankę tluszczową i wtedy dopiero mógłbym myśleć o treningu na siłowni. Bo do tej pory zawsze miałem tak że jak zaczynałem ćwiczyć to bardzo szybko rosłem, a nie jest to porządane w moim przypadku.

Ogólnie na siłownie raczej chodziłem z przyjemności, bo lubie ćwiczyć. Teraz jeśli tylko uda się ogarnać fundusze to może coś porzadniej poćwicze, ale to własnie tak żeby się wyrzeźbić i żeby przydało się to na treningach, a nie żeby pompować na maksa.

Jak ćwiczyłem te pół roku (tylko to był taki trening że chodziłem wtedy kiedy mi sie chcialo i ćwiczylem to co mi sie chciało, strasznie nieregularnie) to doszedłem że wziałem 80kg na klate przy mojej wadze 76kg. Ogólnie chciałbym być w takiej formie, zeby móc podnosić własną wagę, ale to nie jest priorytetem. Wolę być zwinny, szybki i silny, niż bardzo silny ale wolny :)

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 06 mar 2014, 17:38

DDK pisze: I mimo że lubię trenować na silowni, to niechce za bardzo iść z wagą do góry. Wolałbym raczej zejść pare kilo, zmniejszyć tkankę tluszczową i wtedy dopiero mógłbym myśleć o treningu na siłowni.
Redukcję możesz robić też na siłowni :) + do tego basen/bieganie/piłka i jak zejdziesz z tłuszczu to możesz lecieć już w trening typowo na masę/siłę, ale już uprzednio na siłce zrobić podstawy.

Jak na półroczny staż 80 kg na klatę szału nie robi, ale jak widzę chciałeś bardziej rzeźby niż "pompowania na maksa" - każdy ma swój cel. Ten inne treningi to rozumiem jakieś MMA, albo boks?

PS: Jakiej muzy słuchacie na siłowni? Dla mnie to sprawa kluczowa na treningu, co prawda na siłce słucham muzy które na codzien nie słuchał bym za żadne skarby, ale do pompowania jakieś "hitowe pioseneczki" nadają się idealnie :)

Awatar użytkownika
Biały
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 27

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Biały » 06 mar 2014, 17:48

Redukcję możesz robić też na siłowni
Z jego obecnym stosunkiem do diety nawet spędzanie całego dnia na siłowni nic nie da. :)

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 06 mar 2014, 17:52

Dieta to podstawa. Zresztą nie tylko w każdym rodzaju treningu na siłowni, ale w każdym sporcie w ogólne.

No i nie chodzi tu już tylko o wyniki, ale o dobre zdrowie i samopoczucie, które można uzyskać odpowiednią dietą - jesteś tym co jesz, więc jak jesz byle g... to? :wink:

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 06 mar 2014, 18:01

Biały pisze: Z jego obecnym stosunkiem do diety nawet spędzanie całego dnia na siłowni nic nie da. :)
skąd takie przekonanie?
franz pisze:
Redukcję możesz robić też na siłowni :) + do tego basen/bieganie/piłka i jak zejdziesz z tłuszczu to możesz lecieć już w trening typowo na masę/siłę, ale już uprzednio na siłce zrobić podstawy.

Jak na półroczny staż 80 kg na klatę szału nie robi, ale jak widzę chciałeś bardziej rzeźby niż "pompowania na maksa" - każdy ma swój cel. Ten inne treningi to rozumiem jakieś MMA, albo boks?

PS: Jakiej muzy słuchacie na siłowni? Dla mnie to sprawa kluczowa na treningu, co prawda na siłce słucham muzy które na codzien nie słuchał bym za żadne skarby, ale do pompowania jakieś "hitowe pioseneczki" nadają się idealnie :)
1. Tak wiem, wiem, ale to musiałby mi ktoś znający się na tym rozpisać co i jak robić. A ja w tym momencie nie wiem co jutro będe robił więc nie mogę tak tego planować.
2. Owszem, ale to było takie że przez miesiąc zdarzało mi się być 3 razy na siłowni i to np. biegać przez godzine i tyle, a zdarzało się że byłem i 4-5 razy w tygodniu. Po prostu chodziłem dla przyjemności, wtedy kiedy mialem czas i chęci :) I tak, trenuje MMA.
3. Na siłownie albo chodziłem z kimś albo jak sam to słuchałem rapu. Tylko takich motywujących nut jakas drużyna mistrzów czy "sportowa Warszawa" też fajnie daje kopa :D

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 06 mar 2014, 18:13

Franz zapamiętaj

15-30 powtórzeń cięzarem ok 50% maxymalnego to trening na redukcje,rzezbe i wytrzymalosc miesnia

8-12 z maxymalnym to cwiczenia na mase.

Ja od poniedziałku redukcja- do konca maja ma być 10 kg mniej, fajne buty kupione(Kalenji), kilometr na boisku z fajną bieżnią i od poniedziałku biegam :wink: wczoraj tylko 12 kołek ale wchodze powoli by nie przepalić. Moim celem jest bieganie 30 kolek na seri co daje ok 11-12 km( bieżnia nie ma rownych 400).Zobaczymy co z tego będzie. Mam 92 kg i chce zejsc poniej 80.... ale cel to 10 mniej w 3 miesiace.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 06 mar 2014, 18:23

DDK pisze:sportowa Warszawa"
"Mówią o mojej Stolicy że tu sami alkoholicy, że melanże i balety grube, że tylko to się liczy, ale to nie prawda uwierz, tu sportu fanatycy!"

"Tam gdzie ściany zdobi mój ukochany herb - przelewałem pot i krew!"

Dobra nuta, choć nie wiedziałem że w Krakowie też jej słuchają :wink:
MGiggs pisze:8-12 z maxymalnym to cwiczenia na mase.
Tylko ty tu podałeś liczbę powtórzeń, a kluczowa jest też liczba serii. Bo jedna serii i np. 10 powtórzeń nawet z maksymalnym ciężarem to według mnie za mało :)
MGiggs pisze:Mam 92 kg
Ile brałeś na klatę przy tym ciężarze?

Redukcja jak rozumiem, bo się zapuściłeś i trochę tłuszczyku się pojawiło :) Choć z 92 na 80 to raczej sporo się zapuściłeś :wink:

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 06 mar 2014, 18:34

Tutaj nie chodzi o zapuszczenie- jesli robisz mase i jesz dobre rzeczy to ide masa a nie tłuszcz choć ten zawsze będzie szedł w góre przy robieniu masy. Ja przy 90 kg nie miałem sie czego wstydzić na basenie,teraz po prostu chce zobaczyć jakbym wygladał z tak niską wagą. 80 to miałem chyba w 2008 :wink:

Na mase zazwyczaj się robi 12 10 8 6 i robi się to z maxymalnym ciezarem jaki mozemy podniesc by wykonać tyle powtórzeń.To 6 zazwyczaj sie robi by dobic miesien i pobudzic do wzrostu.

Robisz na klate 3-4 cwiczenia po 4 serie masz juz 12-16 czyli tyle ile powinno być.

Klate mam dość słabą i zrobie tylko 102 kg :mrgreen:,zawsze cwiczyłem na czucie miesnia niz na wysoki wynik,dlatego u mnie klata wyglada fajnie ale podniosę mniej niż kolesie którzy są mniejsi z mniejsza klatą a targają wiecej :wink:

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2296
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 06 mar 2014, 18:38

Właśnie wróciłem z siłowni więc mogę dorzucić coś od siebie :).

Ja zaczynałem od 4 serii, teraz od pół roku robię po 5 serii.Głównie opiera się to na 10 powtórzeniach, ćwiczenia na przysiad (pomijając główne ćw gdzie biorę duże ciężary), klatkę,barki czy ręce robię średnim ciężarem - takim abym mógł spokojnie wytrzymać 5 serii, ale też żebym czuł, że te mięśnie dostają po dupie.Obserwuję swoje ciało, widzę jak mi idzie rozwój i stopniowo zwiększam ciężar, np. fronty - 1 mc robię 50 kg (2 tyg x10, 2 tyg x12) i co mc zwiększam o 5 kg.Tak dla ciekawostki, ziomek z którym ćwiczę to fronty robił 32 tygodnie i dojechał do 85 kg gdzie idzie się zesrać robią serię, ale wszystko przede mną :).
Jeśli chodzi o klatę i ręce to u mnie wygląda to mizernie, nigdy nie miałem umięśnionych górnych partii ciała, teraz się fajnie rozwijają, ale na maxie może z 90 bym wycisnął, nie więcej (na cyklu teraz mam wagę 70 kg na sztandze), znacznie lepiej idzie mi praca na nogach gdzie już dochodzę do solidnych ciężarów (przysiad 130 kg, martwy 155 kg).

Jak już wiele razy wspominałem, ja redukcja od dawna, w rok zjechałem z 122 do 106, ponadto 4 mc robiłem fotkę ciała i w zeszłym tygodniu też robiłem i różnica jest :) - a to motywuje, w dodatku rady Seby sporo pomogły i mogę powiedzieć, że serek wiejski, wafle ryżowe, brak pieczywa wieczorem można przeżyć :P.

Co do muzyki - dla mnie najważniejsza część na treningu i, że się tak wyrażę nieładnie - muszą być pierdolniki :), u mnie lecą same dyskotekowe rytmy bo przy tym się najlepiej ćwiczy, jakby ktoś był zainteresowany to kawałek playlisty mogę podrzucić ;).

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 06 mar 2014, 19:06

MGiggs pisze:Tutaj nie chodzi o zapuszczenie- jesli robisz mase i jesz dobre rzeczy to ide masa a nie tłuszcz choć ten zawsze będzie szedł w góre przy robieniu masy. Ja przy 90 kg nie miałem sie czego wstydzić na basenie,teraz po prostu chce zobaczyć jakbym wygladał z tak niską wagą. 80 to miałem chyba w 2008
Aha czyli teraz stawiasz na rzeźbę :)
MGiggs pisze:Na mase zazwyczaj się robi 12 10 8 6 i robi się to z maxymalnym ciezarem jaki mozemy podniesc by wykonać tyle powtórzeń.To 6 zazwyczaj sie robi by dobic miesien i pobudzic do wzrostu.

Robisz na klate 3-4 cwiczenia po 4 serie masz juz 12-16 czyli tyle ile powinno być.
No tak właśnie robię :wink:
EnJoy pisze:Co do muzyki - dla mnie najważniejsza część na treningu i, że się tak wyrażę nieładnie - muszą być pierdolniki :), u mnie lecą same dyskotekowe rytmy bo przy tym się najlepiej ćwiczy, jakby ktoś był zainteresowany to kawałek playlisty mogę podrzucić ;).
Mam tak samo - dawaj koniecznie playlistę!

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 06 mar 2014, 23:52

franz pisze: Dobra nuta, choć nie wiedziałem że w Krakowie też jej słuchają :wink:
W Krakowie nie spotkałem innej osoby która to słuchała. A ja lubie słuchać takie nuty motywujące, niezależnie czy robi to ktoś związany z Legią (Bonus) czy z innymi klubami (Dym KNF, Żebro, Klemens, Wuen Enceha, LS Banda). Tylko z jednego klubu nic nie słucham ale to wiadomo :P

Ogólnie jak coś do biegania, trenowania itd to ja preferuje tylko polski rap i własnie takie motywujące nuty.

W ogóle byłem na nowej siłowni już z 5-6h z czego na sali głównej może 1,5h :D I coś czuje że te proporcje mogą być zachowane w najbliższym czasie...

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 06 mar 2014, 23:57

Ja generalnie już trochę trenuję, a w najbliższym czasie chcę przejść na dietę. Obliczyłem sobie zapotrzebowania, teraz zostaje zakupić wagę kuchenną, ustalić posiłki i jechane... Zobaczymy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”