FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1705

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
6%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
6%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
16
52%
Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 202

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 06 mar 2013, 8:30

On Saturday, the team will play without many usual starters. Adriano, Mascherano, Thiago, Alexis, Tello and Villa could start. [md]
Widać szykujemy się pełną gębą do najważniejszego meczu w sezonie. Szkoda tylko, że Villa/Tello nie jest brany pod uwagę na Milan. Znowu wyjdziemy z Fabregasem, Iniestą na skrzydle, Messim plątającym się w środku pośród 5 zawodników Milanu i niewidocznym Pedro na skrzydle.
Ja bym nie lekceważył Deportivo. Jeszcze wyjdzie tak, że stracimy punkty u siebie, a na dokładkę lanie z Milanem :?

Koper15
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Koper15 » 06 mar 2013, 9:08

sport-connection pisze:
Koper15 pisze:Przeczytaj spokojnie co się pisze o Jose. Nikt nie mówi, że jest średnim trenerem bo nie jest. Chodzi o to, że kwestie taktyczne to nie jest element w którym Mou się specjalizuje.
Zapewniam cię, że czytam od dawna. . . Ale przytocz jakieś źródła, bo ja podałem konkrety na temat Mou (proszę - kolejny przykład: http://www.sportfan.pl/artykul/dudek-te ... ateg-25315). Prędzej pisałem, co mówił Szewczenko. Ty natomiast rzucasz ogólniki.
Dudek :D Wybacz.
Jak to nie podalem przykladów? Mecz Barcelony z Realem w LM, ktoś podawał tu przykład ligowych GD na Bernabeu w tamtym sezonie. Kompletny brak wyczucia gry pozycyjnej, żadnych nowatorskich rozwiązań taktycznych. Mało?

Dobra dla mnie EOT.

sport-connection
Trampkarz
Trampkarz
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sport-connection » 06 mar 2013, 11:31

Koper15 pisze:
sport-connection pisze:
Koper15 pisze:Przeczytaj spokojnie co się pisze o Jose. Nikt nie mówi, że jest średnim trenerem bo nie jest. Chodzi o to, że kwestie taktyczne to nie jest element w którym Mou się specjalizuje.
Zapewniam cię, że czytam od dawna. . . Ale przytocz jakieś źródła, bo ja podałem konkrety na temat Mou (proszę - kolejny przykład: http://www.sportfan.pl/artykul/dudek-te ... ateg-25315). Prędzej pisałem, co mówił Szewczenko. Ty natomiast rzucasz ogólniki.
Dudek :D Wybacz.
Jak to nie podalem przykladów? Mecz Barcelony z Realem w LM, ktoś podawał tu przykład ligowych GD na Bernabeu w tamtym sezonie. Kompletny brak wyczucia gry pozycyjnej, żadnych nowatorskich rozwiązań taktycznych. Mało?

Dobra dla mnie EOT.
Pokaż mi zawodników, którzy podważają warsztat Mou - wskazałem ci dwóch od ręki, którzy go cenią (Szewczenko i Dudek). Ty z Dudka się wyśmiewasz (bo jak sądzę - tylko dlatego, że twoim zdaniem był kiepskim zawodnikiem i grał w Realu). Mogę podać ci więcej przykładów - osobistości, które pozytywnie mówią o warsztacie Mou. To, że w jakimś meczu nie sprawdził się plan trenera, to nie znaczy że jest kiepskim szkoleniowcem. Każdy popełnia błędy. Pozdrawiam i faktycznie kończę temat :)

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 06 mar 2013, 12:47

Professor Chaos pisze:
On Saturday, the team will play without many usual starters. Adriano, Mascherano, Thiago, Alexis, Tello and Villa could start. [md]
Widać szykujemy się pełną gębą do najważniejszego meczu w sezonie. Szkoda tylko, że Villa/Tello nie jest brany pod uwagę na Milan. Znowu wyjdziemy z Fabregasem, Iniestą na skrzydle, Messim plątającym się w środku pośród 5 zawodników Milanu i niewidocznym Pedro na skrzydle.
Ja bym nie lekceważył Deportivo. Jeszcze wyjdzie tak, że stracimy punkty u siebie, a na dokładkę lanie z Milanem :?
Tak jak wczesniej pisalem wierze w cud albo bardzo slaba dyspozycje Milanu. W innym wypadku nie awansujemy tym bardziej grajac tak samo jak ostatnio z RM i Milanem. Gramy u siebie i po porazce w GD powinnismy wygrac i nie dawac lapac oddechu Realowi.

VV dostal bana na 4 mecze czego mozna bylo sie spodziewac. Akurat bramka jest najmniej newralgiczna pozycja przy obecnych problemach.

Koper15
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Koper15 » 06 mar 2013, 14:40

sport-connection pisze: Pokaż mi zawodników, którzy podważają warsztat Mou - wskazałem ci dwóch od ręki, którzy go cenią (Szewczenko i Dudek). Ty z Dudka się wyśmiewasz (bo jak sądzę - tylko dlatego, że twoim zdaniem był kiepskim zawodnikiem i grał w Realu). Mogę podać ci więcej przykładów - osobistości, które pozytywnie mówią o warsztacie Mou. To, że w jakimś meczu nie sprawdził się plan trenera, to nie znaczy że jest kiepskim szkoleniowcem. Każdy popełnia błędy. Pozdrawiam i faktycznie kończę temat :)
[k****] trzymajcie mnie, czy ty umiesz czytac ze zrozumieniem? Bo zaczynam wątpić. Cały czas piszę, że Mou to świetny trener i nikt tego nie podwarza. Chodzi o to, ze nie jest wybitnym taktykiem, nie wprowadza nowatorskich rozwiązań, gra jego zespołów nie jest skomplikowana, choć skuteczna.

Co mnie obchodzą wypowiedzi zawodników? Sam mam oczy, pilka to prosty sport i wystarczy uwaznie ogladac. Mou wybitnym taktykiem nie byl i nigdy nie bedzie. Dalem Ci bardzo konkretne przyklady. Jego sila tkwi w czyms innym. Wielu pilkarzy twierdzi, ze CR7 jest lepszy niz Messi. Ale czy to prawda?
Dla mnie ostatecznie EOT, bo nie wiesz o czym rozmawiamy, twierdzisz ze ktos tu podwaza klase trenerska Mou.

sport-connection
Trampkarz
Trampkarz
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sport-connection » 06 mar 2013, 17:29

Koper15 pisze:
sport-connection pisze: Pokaż mi zawodników, którzy podważają warsztat Mou - wskazałem ci dwóch od ręki, którzy go cenią (Szewczenko i Dudek). Ty z Dudka się wyśmiewasz (bo jak sądzę - tylko dlatego, że twoim zdaniem był kiepskim zawodnikiem i grał w Realu). Mogę podać ci więcej przykładów - osobistości, które pozytywnie mówią o warsztacie Mou. To, że w jakimś meczu nie sprawdził się plan trenera, to nie znaczy że jest kiepskim szkoleniowcem. Każdy popełnia błędy. Pozdrawiam i faktycznie kończę temat :)
[k****] trzymajcie mnie, czy ty umiesz czytac ze zrozumieniem? Bo zaczynam wątpić. Cały czas piszę, że Mou to świetny trener i nikt tego nie podwarza. Chodzi o to, ze nie jest wybitnym taktykiem, nie wprowadza nowatorskich rozwiązań, gra jego zespołów nie jest skomplikowana, choć skuteczna.

Co mnie obchodzą wypowiedzi zawodników? Sam mam oczy, pilka to prosty sport i wystarczy uwaznie ogladac. Mou wybitnym taktykiem nie byl i nigdy nie bedzie. Dalem Ci bardzo konkretne przyklady. Jego sila tkwi w czyms innym. Wielu pilkarzy twierdzi, ze CR7 jest lepszy niz Messi. Ale czy to prawda?
Dla mnie ostatecznie EOT, bo nie wiesz o czym rozmawiamy, twierdzisz ze ktos tu podwaza klase trenerska Mou.
Widzę, że komuś tutaj nerwy puściły - niepotrzebnie. Dla Ciebie taktyka jest wtedy, gdy zespół utrzymuje się 60-70% przy piłce. Natomiast jeśli ktoś gra szybki atak, szybko przemieszcza się po boisku i znakomicie gra z kontry, to już nie jest taktyka?! Twoim zdaniem Real gra prostą piłkę, ale czy nie jest ona skuteczna? Skoro jest skuteczna (tak twierdzisz - tutaj zgoda), to taktyka jest kiepska? Na taktykę składa się wiele rzeczy - także podejście psychologiczne (w czym Mou jest znakomity). Twoje przykłady są subiektywnymi odczuciami. Ja podałem ci przykłady obiektywne - opinie ludzi, którzy współpracowali z Mou. Każdy zespół może mieć inną taktykę (utrzymać się przy piłce jak najdłużej, wrzutki w pole karne, szybki atak, gra skrzydłami czy pominięcie drugiej linii). Nie wiem o jakich nowatorskich rozwiązaniach mówisz, bo znowu tutaj jest stwierdzenie ogólnikowe. Brakuje konkretów. Koniec tematu.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2433
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 06 mar 2013, 19:10

Wy naprawdę jak stado bezmyślnych baranów z bojówki nacjonalistycznej powtarzacie to swoje utarte hasełko "Mou nie wprowadza innowacji, nowatorskich rozwiązań bla bla bla". Tak naprawdę w piłce nikt już nie wprowadza nowatorskich rozwiązań czysto taktycznych, bo wszystko już było. Wszystkiego ktoś już próbował. Reszta to kwestia wykonawców i tego, co oni potrafią realizować, a czego nie.

Nowinki są w przygotowaniu fizycznym, w diecie, w leczeniu urazów, odnowie biologicznej, psychologii i kilku innych związanych z piłką dziedzinach. W taktyce nikt już nie wymyśli czegoś zupełnie nowego. Sposoby na ustawianie w obronie i ataku jedenastu chłopa są ograniczone. Jeśli jednak by się doszukiwać, to sposób neutralizacji Messiego bez zostawiania miejsca dla innych zawodników był nowatorski, bo nikt wcześniej przed Mourinho tego nie zrobił równie dobrze.

Koper15
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Koper15 » 06 mar 2013, 19:33

Co za bzdura. Rola Busiego jest dość nowym rozwiazaniem taktycznym, które jest częściej praktykowane teraz. Polecam ten świetny art: http://www.blaugrana.pl/news/9372/wskak ... uetsa.html

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 06 mar 2013, 19:52

No i co w tym takiego niezwykłego? To jest trochę dorabianie teorii. Barcelona po prostu jako jedna z nielicznych drużyn gra dwójką ofensywnych bocznych obrońców na taką skalę, co wynika ze stylu gry ukierunkowanego na posiadanie, a z tyłu musi być więcej niż dwóch zawodników. Alonso też w niejednym meczu zajmował podobną pozycję. "Nowinki" typu gra 3 w obronie szybko Guardioli zostały wybite z głowy po krótkotrwałej podniecie i milionie artykułów o super nowej taktyce i wielkiej innowacji, która w końcu trafiła do śmietnika, bo na dłuższą metę kompletnie się nie sprawdzała i drużyna traciła gole. W każdej drużynie można znaleźć podobny drobiazg i uznać to za rewolucję, co nie znaczy, że faktycznie nią jest.

Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 202

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 07 mar 2013, 19:25

Podobno Hummels to za wysokie progi cenowe dla Blaugrany, więc w obiekcie zainteresowań znaleźli się Agger i Vermaelen. Jak takie mają być wzmocnienia latem to ja wolę stawiać na Bartrę. Ciekawi mnie tylko jak istotne są wybory Tito dla Sandro. Pep jeśli powiedziałby Hummels, to by go dostał. Jeśli mamy nadal być na topie to trzeba wzmocnień, hajs się zwróci.

Awatar użytkownika
MeToYou
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 35

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MeToYou » 07 mar 2013, 19:48

Professor Chaos pisze:Podobno Hummels to za wysokie progi cenowe dla Blaugrany, więc w obiekcie zainteresowań znaleźli się Agger i Vermaelen. Jak takie mają być wzmocnienia latem to ja wolę stawiać na Bartrę. Ciekawi mnie tylko jak istotne są wybory Tito dla Sandro. Pep jeśli powiedziałby Hummels, to by go dostał. Jeśli mamy nadal być na topie to trzeba wzmocnień, hajs się zwróci.
Serio? Agger czy Verma to nie są wcale złe opcje, jeśli tylko udałoby się wynegocjować korzystną cenę. Z całą pewnością będzie ona znacząco niższa niż za Niemca. Bartra to fajny zawodnik, sam z chęcią bym go częściej oglądał w 1 składzie. W presezonie robił fantastyczne wrażenie, obecnie niestety zbyt wielu minut nie dostaje. Może kiedyś będzie solidnym graczem 1 składu, ale jeśli mamy robić wzmocnienia na kolejny sezon, to postawienie na Bartre w przypadku możliwości zakupu jednego z 2 wyżej wymienionych graczy z Premier League, jest dość ryzykowne. Barca to nie jest klub na eksperymenty tylko drużyna walcząca na każdym froncie o końcowe zwycięstwo.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 07 mar 2013, 20:36

Ja też czekam na tego Bartre aż zacznie regularnie grać i nie mogę się doczekać. Chodzą o nim legendy, a na boisku go nie widziałem.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 07 mar 2013, 21:38

Podobno syn Frana (znany z Deportivo) podpisał kontrakt z Barcą??

Awatar użytkownika
DREWNIANY SRACZ
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DREWNIANY SRACZ » 08 mar 2013, 10:03

Fran to juz jakis czas temu była sprawa.

Ciekawi mnie czemu Barcelona nie moze grac dzis meczu w lidze - tak jak jej rywal Milan, przeciez La Coruna w srodku tygodnia nie grała w zadnych rozgrywkach. Co stoi na przeszkodzie? Federacja wloska potrafi zadbac o klub ze swojej ligi(to widac tam wielokrotnie, w Italy czesto zespoly z LM graja wczesniej). Tutaj nie bylo tematu, nie wiem moze klub nie chce ale to byloby dziwne. I o ile głosna sprawa przelozenia GD miesiac temu byla niemozliwa (wlasnie ze wzgledu na mecz w srodku tygodnia, wowczas jedna z druzyn-Barcelona- bylaby poszkodowana), to teraz sytuacja jest pozbawiona racjonalnego kontr-argumentu. Chociaz rzecz jasna nie bedzie to zadne wytlumaczenie po aucie.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 08 mar 2013, 13:43

Drewniaku a co to za roznica? 3 dni wystarcza na regeneracje sil. Nie znizajmy sie do poziom mou. Terminarz mamy dobry i lepiej szukajmy zwyzki formy.
Podobno Hummels to za wysokie progi cenowe dla Blaugrany, więc w obiekcie zainteresowań znaleźli się Agger i Vermaelen. Jak takie mają być wzmocnienia latem to ja wolę stawiać na Bartrę. Ciekawi mnie tylko jak istotne są wybory Tito dla Sandro. Pep jeśli powiedziałby Hummels, to by go dostał. Jeśli mamy nadal być na topie to trzeba wzmocnień, hajs się zwróci.
Ja rowniez uwazam ze czas postawic i zaczac ogrywac Bartre. Hummels ok, ale tanzsze opcje moga wyjsc nam bokiem jak Song. Nalezy wspomniec ze Neymar podobno juz teraz ma odejsc. W sumie mu sie nie dziwie bo widzi ze w Barcelonie beda zmiany na ktorych moze skorzystac. Ja sam zastanawiam sie czy nie poczekac rok bo 40 baniek za tego goscia to mocno przeplacona kwota. W kazdym razie ofensywa musi byc wzmocniona ale kandydatow na skrzydla prezentujacych odpowiedni poziom brak.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”