Reprezentacja Polski (zbiorczy) - Strona 1709

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.

#TeamLewandowski czy #TeamProbierz?

#TeamLewandowski
8
40%
#TeamProbierz
4
20%
Na selekcjonera Tomasz Tułacz, niech grają zawodnicy U-20 i naturalizowani Kongijczycy
8
40%
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6634

Reprezentacja Polski (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 kwie 2026, 12:22

Zgoda, ale my graliśmy 3-4-3 więc tu wahadła muszą bronić, nie środkowi pomocnicy.

Ciekawe jakby wypadł Mońka, chłop nie pęka pod presją i jedyne czego może braknąć to umiejętności. Przeciwieństwo tych dwóch z Porto, oni umiejętności mają ale pękają za często. Musi Urban szukać swojego Pazdana.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 607

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 01 kwie 2026, 12:32

Naszym największym problemem jest to, że absolutnie nie potrafimy kontrolować spotkania, nie ważne z jakim przeciwnikiem gramy od słabiutkiej Malty po silną Hiszpanię, od mało ważnego meczu w Lidze Narodów po kluczowy mecz barażowy.
Zawsze gramy na emocjach, albo jak rywal pozwala. Dla przykładu Szwedzi zagrali dwa takie same spotkania w barażach, tylko my w przeciwieństwie do Ukrainy stawiliśmy opór. Wczoraj zagraliśmy lepsze zawody bo Szwedzi zwyczajnie na to pozwalają, z Albanią która już tego nie robi było zupełnie inaczej. Teraz brawa bo zagraliśmy dobrze, a było sporo momentów w których trzeba było uspokoić grę i nadać odpowiednie tempo.

Z Zielińskim też jest problem, on po takich meczach jest chwalony albo bardzo chwalony, a jest gościem o dwóch twarzach. Jest świetny z piłką bo ma świetną technikę użytkową, co z kolei daje mu możliwość gry pod pressingiem i zagrywania nieszablonowych piłek.
Natomiast inaczej ma się sprawa z grą bez piłki, tu już jest problem, nie trzyma rywala a Szymański musiał pracować za dwóch. Zieliński jest gościem świetnym do drużyny grającej zupełnie inaczej niż nasza kadra, to widać gołym okiem. Ja bym z chęcią zamienił wafluśa na takiego Krychowiaka.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2053
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 01 kwie 2026, 12:45

Wybiórczo trochę czytam, bo milion stron od wczoraj i nie bardzo mam czas, ale widzę, że jest narzekanie, bo Urban zagrał ofensywnie. No i [k****] dobrze. Dobry mecz był, a Wy chyba zapomnieliście już płacze na Michniewicza. Nie da się idealnie dopracować drużyny mając z nimi dwa tygodnie co 3-4 miesiące i albo trzeba coś odpuścić albo dać selekcjonerowi kilka lat szansy, żeby stworzył wieloletni trzon.

Z Albanią byliśmy lepsi, a bramkę straciliśmy po udarze Jasia. Wczoraj też mieliśmy więcej okazji i nasza gra była atrakcyjniejsza, ale co z tego jak sędzia przekręca nas w co najmniej trzech ważnych sytuacjach. Karny, druga żółta dla Bergvalla i żółta dla Piątka. To ostatnie może nie miało aż takiego wpływu, ale wybiło nas z rytmu i straciliśmy parę ważnych minut.

Jedyne co mogę zarzucić Urbanowi to gra 3 obrońcami i zbyt późne zmiany. Tam aż prosiło się o ustabilizowanie środka kimś silniejszym i mającym więcej energii oraz o więcej świeżości po bokach. Slisz i Skóraś by tu idealnie pasowali około 70min.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6634

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 kwie 2026, 12:59

Z tych sędziowskich pomyłek to ja bym chciał wiedzieć czemu Szwed nie dostał kartki za to wejście w kostkę Lewego na początku spotkania. Wyglądało groźnie.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2053
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 01 kwie 2026, 13:03

Boromir pisze:
01 kwie 2026, 12:59
Z tych sędziowskich pomyłek to ja bym chciał wiedzieć czemu Szwed nie dostał kartki za to wejście w kostkę Lewego na początku spotkania. Wyglądało groźnie.
Bo sędzia był sponsorowany przez Ikeę.

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 197

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 01 kwie 2026, 13:14

Tylko nie wiem czemu w końcówce nie daliśmy sobie szansy i były te tragiczne długie piłki (tam gdzie stało 10 Szwedów). Jakby na spokojnie rozegrali po ziemi to jeszcze jakieś okazje na remis by były.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1005

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 01 kwie 2026, 13:19

Tennessee pisze:
01 kwie 2026, 12:32
Wczoraj zagraliśmy lepsze zawody bo Szwedzi zwyczajnie na to pozwalają,
No nie wygladali na takich co grali mecz tak jak sobie zaplanowali. Sporo tam bylo nerwowosci i pretensji do sedziego. jesli taki byl plan zeby przyjac tyle strzalow na swoja bramke, to szacunek za skutecznosc, ale nie chce mi sie w to wierzyc. Polacy tez takiego meczu dawno nie zagrali i obawiam sie, ze predko nie bedzie powtorki. Tu juz nawet nie chodzilo o kontrole spotkania, bo wedlug mnie ta kontrola byla. W istotnych momentach odcinalo myslenie i koncentracje - nie bylo tego duzo, ale przy odrobinie szczescia Szwedzi koncertowo to wykorzystali - mieli lepsza skutecznosc niz my.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8682
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 01 kwie 2026, 13:23

Boromir pisze:
01 kwie 2026, 10:52
Wszystkie bramki poszły bokiem, nam nie brakło jakości w środku tylko na skrzydłach.
Bo wahadła zapierdalają cały mecz, mądry trener wie że trzeba zmian po 60-70 minutach max. Karygodny błąd trenera. To nie jest żadna wielka filozofia, Inter od lat gra w ten sposób, więc zmiany Dimarco i Dumfriesa to standard, co mecz.
Pyrka na trybunach, Bereszyński nawet nie wszedł, po [ch**] ich powoływać?

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2152

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 01 kwie 2026, 13:36

Dumfries w tym sezonie trochę połamany, ale z tego co widzę rok temu to na 37 meczów w wyjściowej jedenastce to 27 razy zagrał 90 minut (albo więcej, bo była dogrywka). Za to Dimarco w tym sezonie jest zdrowy i już ma 23 mecze po 90 minut na koncie. Wiec też jak już zaczyna mecz to zazwyczaj nie schodzi z boiska.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 01 kwie 2026, 13:39

Bo w tym sezonie bez Dimarco Inter nie istnieje, wiec grać musi wszystko :rotfl: we wczesniejszych latach jestem przekonany, że zmiany były częściej, wszak pisałem że od lat Inter tak gra, a nie w tym sezonie.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2152

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 01 kwie 2026, 13:45

Wiem. Zwracam tylko uwage, że ten standard i oczywistość istnieje tylko wtedy, jak ma się odpowiednich zmienników.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1320

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 01 kwie 2026, 13:53

Sh00t pisze:
01 kwie 2026, 0:57
pod wodzą trenera, którego nikt poważny w Europie nie szanuje
Uwielbiam takie pierdololo bez sensu, którego w żaden sposób nie da się zweryfikować.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 01 kwie 2026, 13:56

No jasne, że trzeba zmienników. Dlatego nie gramy czwórką w obronie, bo nie mamy ani jednego lewego obrońcy, stąd chyba większość zespołów gra 3-5-3 lub 3-4-3 (5-3-1) w obronie), wahadłowi robią za obrońców i pomocników, natomiast boczni pomocnicy stali się bocznymi napastnikami, futbol tak poszedł do przodu.

Ale skoro są powołani Pyrka, Bereszyński, czyli zawodnicy którzy mogą wystąpić na wahadle to się ich wpuszcza, zwłaszcza że Cash od 65 minuty przestał już biegać. Zalewski odpuścił piłkę z Elangą dlatego żeby siły zaoszczędzić, bo w klubie jest zmieniany właśnie okolicach 60-75 minuty, natomiast Cash w klubie gra na prawej obronie i na pewno nie musi tyle zapierdalać, co w kadrze na wahadle.

Super, że środek pola Zielinski z Szymańskim wczoraj zagrali top top, wręcz 9,5/10, ale brakowało kogoś o inklinacjach defensywnych, sorry ale Zielu bronić nie potrafi, wczoraj kilka razy Szymański musiał wracać i robił to nieźle. Z Albanią świetny mecz zagral Kędziora, a wczoraj zagrał Wiśniewski i to jemu zabrakło tego czegoś w 89 minucie przy stracie gola. Urban dziesiątki razy mówił, że polska ekstraklasa jest słaba, dlatego nie ma Nowaka, Czubaka, itd., ale dla Wiśniewskiego i na koniec Grosickiego miejsce się znalazło. Ogromny brak konsekwencji.

Fajnie, że graliśmy ofensywnie, ale Ukraina też tak grała i odpadła. Ja naprawdę nie wiem, czy ktokolwiek ze sztabu szkoleniowego oglądał półfinał barazy, zero wniosków.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1956

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 01 kwie 2026, 14:34

Mr.Chris pisze:
31 mar 2026, 18:22
Eyesmon pisze:
31 mar 2026, 15:19
Czyli Wina Tuska
Ciekawe jak to odkręcisz, @Conrado. Dowody są niezbite.
No nie da się.
Ja już rudemu w nic nie wierzę,maski opadły :?
W poprzedni weekend ukradł Polakom godzinę snu.
Podobno oddał ją Niemcom.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4378
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 01 kwie 2026, 14:39

No właśnie też mam wrażenie że nikt z naszego sztabu nie oglądał Szwecja - Ukraina bo w gruncie rzeczy Szwedzi zagrali bardzo podobnie a my też zamiast sobie ich wyczekać to otwarty futbol, który się na nas zemścił

Chyba zabrakło wyrachowania, zmian na defensywny styl gry przy 2:2 i spokojnych kontr / czekania do dogrywki. Mam wrażenie że Urban ost 20 min myślał że my musimy strzelić 3 gola w standardowym czasie gry, jakby nie było luzu na dogrywkę i ew karne (fakt że nie miał zmienników na ten czas może go trochę usprawiedliwa bo w dogrywce wahadła Skóraś - Grosicki / Kędziora nie wyglądałyby najlepiej :)

Co do Michniewicza @Mr.Chris - on awansował. Brzydko ale awansował :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”