Reprezentacja Polski (zbiorczy) - Strona 1716

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.

#TeamLewandowski czy #TeamProbierz?

#TeamLewandowski
8
40%
#TeamProbierz
4
20%
Na selekcjonera Tomasz Tułacz, niech grają zawodnicy U-20 i naturalizowani Kongijczycy
8
40%
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4441
Kibicuję: AC Milan

Reprezentacja Polski (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 kwie 2026, 19:02

Fajna analiza @Dr.Football1. Wrócimy do niej za jakis czas :)

Oto kadra przyszłości. Na tych pozycjach mamy poważne problemy. "Jest biednie" https://share.google/9s9yUHegoB24NIpww

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6735

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 19 kwie 2026, 19:07

W U-21 Reguła gra na szpicy i IMO będzie na tej pozycji lepszy niż ten anonim Mikołajewski.

Awatar użytkownika
Precel
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 311
Kibicuję: TSW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 21 kwie 2026, 17:55

Był rok 2010 (piękny rok zresztą). Pewien transfer nie udał się z powodu paraliżu ruchu lotniczego w Europie przez wybuch wulkanu w Islandii. Gdyby to się wtedy udało, wielki Polak Rodak nie trafiłby pod skrzydła Jurgena Kloppa w Dortmundzie, tylko do Sama Allardyce'a w Blackburn. Pytanie do Was drodzy forumowicze.

Czy Lewus zrobiłby karierę jaką zrobił (albo lekko zbliżoną), gdyby zamiast do BVB przeszedł do Blackburn Rovers z Lecha?

Moim zdaniem złamaliby go tam, wtedy Robert był szczypiorkiem mojej postury, potem spadłby do jakichś rezerw. No i naturalnym ciągiem - jakaś Belgia, może Championship, potem Grecja/Cypr/Turcja i z podkulonym ogonem powrót do Ekstraklasy, jakaś Lechia, może Pogoń. Kolejna gwiazda z potencjałem, która wyjechała na Zachód i kopie się po czole w Polsce.

Na szczęście stało się jak się stało i mogę sobie tylko pogdybać (o ile choć trochę jest w tym logiki).

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2126
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 21 kwie 2026, 20:07

Precel pisze:
21 kwie 2026, 17:55
Czy Lewus zrobiłby karierę jaką zrobił (albo lekko zbliżoną), gdyby zamiast do BVB przeszedł do Blackburn Rovers z Lecha?
IMO nie aż taką, może nawet nie zbliżoną, ale by zrobił dobrą. W głowie mam coś w stylu Watkinsa albo Vardyego.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1059

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 21 kwie 2026, 20:28

Jakimś wielkim fanem Lewego nigdy nie byłem i pewnie nie będę. Chociaż epizod w Dortmundzie wspominam miło.
Natomiast jeśli spojrzy się na jego liczby i gablotę to robi to niesamowite wrażenie: http://www.90minut.pl/kariera.php?id=7835

W tym wszystkim rozumiem gonitwę za rekordem w Bundeslidze ale trochę żal że nie spróbował swoich sił w premier League. Już teraz nie przypomne sobie czy były momenty kiedy mógł wskoczyć do klubu z absolutnego topu zwłaszcza przy przedłużaniu kontraktu bo Bayern ot tak pewnie by go nie puścił zbyt łatwo.

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1767
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 21 kwie 2026, 20:50

Jeśli dobrze kojarzę to w wywiadzie z Ferdinandem wspominał, ze miał dołączyć do United.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 622

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 21 kwie 2026, 21:17

Ja z kolei słyszałem, że Genoa CFC była blisko pozyskania Roberta.

Nie da się odpowiedzieć na takie pytanie, no ale można spróbować. Osobiście uważam, że niezależnie od miejsca miałby dużą szansę zrobić podobną karierę. Z tego względu, że miał odpowiedni charakter i odpowiednie cechy poza sportowe. Gość był tytanem pracy i zawsze chciał osiągnąć więcej, znaczenie więcej, charakter idealnego sportowca, no i mimo wszystko miał zdrowie. Rodzina sportowa, partnerka również, odpowiednie wzorce, umysł skoncentrowany na ciągłym byciu lepszym.

To wszystko było już w Polsce, zanim wyjechał do większego futbolowego świata. A skoro dawał radę w Bundeslidze gdzie stawiają na dużą rywalizację każdego dnia, to dlaczego miałby nie dać rady w Anglii czy Italii. Kwestia jedynie jakiegoś wejścia do toksycznego miejsce, gdzie wszystko jest na "nie", bo akurat w Niemczech bardzo się ceni ciężką pracę i ludzi którzy nawet będąc niewygodnymi idą mocno po swoje. Nie wiem czy we Włoszech nie wyszedłby na dziwaka.

Oczywiście zależności jest cała masa, tak czy inaczej Lewandowski był trochę skazany na sukces, był takim cyborgiem, a w dodatku gra na pozycji napastnika, czyli trochę taki samotnik z nieustanną walką z obrońcami, on chyba to lubił.

Osobiście to dla mnie wzór idealnego sportowca, pomijając inne aspekty, mocno mi imponuje, że w całym zalewie nierobów i ludzi którzy chcą iść na skróty Lewandowski podporządkował swoje życie na sukces sportowy, przez to musiał być niewygodny i sprawiać wrażenie ważniaka, bo tylko tak można dojść na sam szczyt w sporcie. Absolutnie kozak i wątpię, że doczekamy jeszcze takiego gościa.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2126
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 21 kwie 2026, 21:27

Przema pisze:
21 kwie 2026, 20:28
Już teraz nie przypomne sobie czy były momenty kiedy mógł wskoczyć do klubu z absolutnego topu zwłaszcza przy przedłużaniu kontraktu bo Bayern ot tak pewnie by go nie puścił zbyt łatwo.
czubatka pisze:
21 kwie 2026, 20:50
Jeśli dobrze kojarzę to w wywiadzie z Ferdinandem wspominał, ze miał dołączyć do United.
Dobrze kojarzysz. Mógł trafić do Czerwonej części Manchesteru jeszcze za SAFa.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1370

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 21 kwie 2026, 21:45

Tennessee pisze:
21 kwie 2026, 21:17
Osobiście to dla mnie wzór idealnego sportowca, pomijając inne aspekty, mocno mi imponuje, że w całym zalewie nierobów i ludzi którzy chcą iść na skróty Lewandowski podporządkował swoje życie na sukces sportowy, przez to musiał być niewygodny i sprawiać wrażenie ważniaka, bo tylko tak można dojść na sam szczyt w sporcie. Absolutnie kozak i wątpię, że doczekamy jeszcze takiego gościa.
Jestem podobnego zdania. Nie oceniam jako człowieka, tylko sportowca. A tu nie mam mu absolutnie nic do zarzucenia.

Awatar użytkownika
Precel
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 311
Kibicuję: TSW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 23 kwie 2026, 15:20

Taka beka z Tymka Puchacza jest kręcona do dziś, a on zalicza całkiem udany, zagraniczny epizod, zresztą nie pierwszy. Mistrz Turcji już jest, zaraz będzie mistrz, a i może się zdarzyć jeszcze Puchar Azerbejdżanu.

Możecie powiedzieć, że przypadek ale on to zrobił z Trabzonsporem, którego znałem tylko i wyłącznie dzięki temu, że zaciągnęli kilku Wiślaków swego czasu (bodajże Brożków chyba, Szymkowiaka i nawet Głowackiego), a teraz robi to z Sabah Baku, to nie byli i nie są dominatorzy swoich lig (choć Sabah może, może, jeśli Karabach się nie ogarnie).

Z drugiej strony ciekaw jestem jakby GieKSa wyglądała z nim na lewej obronie, pewnie wiele byłoby przypisane jemu, jeśli byliby w tym samym miejscu co są dziś.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8780
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 kwie 2026, 15:23

Precel pisze:
23 kwie 2026, 15:20
Możecie powiedzieć, że przypadek ale on to zrobił z Trabzonsporem, którego znałem tylko i wyłącznie dzięki temu, że zaciągnęli kilku Wiślaków swego czasu
Nie jest to powód do dumy, że tego zespołu nie znałeś.
A Puchacz zagrał w Trabzonie zabójcze 730 minut, 9 meczów na 18 możliwych.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 364

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 28 kwie 2026, 12:16

Nie dla farbowanego lisa

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 28 kwie 2026, 12:19

Przecież on ma polskie obywatelstwo od urodzenia

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 364

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 28 kwie 2026, 12:37

Gra w młodzieżówkach reprezentacji USA, pewnie łamany polski, albo w ogóle go nie zna. Wolę dać szansę Polakowi z ekstraklasy, niż kolejnemu Mbubu bo zaczął strzelać w innej lidze i nagle wpycha się go do reprezentacji.
- Grałem już w reprezentacji młodzieżowej USA, ale nie podjąłem jeszcze ostatecznej decyzji. Myślę, że jest jeszcze dużo czasu, aby zdecydować. Na razie nic nie jest jeszcze przesądzone. Oczywiście wciąż jestem otwarty na ewentualną grę dla Polski - deklarował rok temu w rozmowie z Kanałem Sportowym. I wciąż nie zmienił zdania.

- Szanuję obie moje kultury. Wielokrotnie odwiedziłem Polskę, ale jeśli chodzi o wybór kadry, to zobaczymy, co się stanie. Po prostu szanuję oba kraje - stwierdził niedawno na antenie CBS Sports, gdy o kwestię gry w narodowych barwach zapytała go pracująca dla tej telewizji siostra Matty’ego Casha, Hannah.

Czytaj dalej pod linkiem: https://www.meczyki.pl/newsy/plus/ogrom ... rty/300362
Jak mamy budować drużynę na zawodnikach, którzy zamiast "Chcę reprezentować Polskę i nie biorę innego kraju pod uwagę" mówią "zobaczymy jaki kraj będę reprezentować" to szkoda nawet strzępić ryja.

Jak chce pooglądać sobie zawodników różnych narodowości i dobry poziom sportowy, to włączam sobie ligę. Jak chcę pooglądać mecze reprezentacji to chcę oglądać Polaków, którzy reprezentują mój kraj, a nie murzynów co idą tutaj, bo mają większą szansę na zaistnienie niż w innej reprezentacji.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”