Siatkówka - Strona 174

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6637

Re: Siatkówka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 06 sie 2012, 22:58

Kiedy losowanie?

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 06 sie 2012, 23:12

Bezposrednio po meczu Brazylia-Niemcy.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 08 sie 2012, 22:25

Kamil232
Wez ułóż jakiś kupon i podaj go na forum bo zawsze wszystko wiesz :P Masakra ostatnio wszędzie na tym forum można napotkać na atak? :roll:
Ja wszystko wiem? To ty już wiedziałeś jaką mamy drabinkę do finału, zanim jeszcze nawet grupy nie wygraliśmy. I nakręcałeś się na medal.
Nauczysz się na przyszłość, żeby nie dzielić skóry na niedźwiedziu.

Ogólnie cały turniej przeciętny w naszym wykonaniu. Duża gorsza gra niż w LŚ czy Pucharze Świata i to boli. Przegrać jak jesteś w dobrej formie i dałeś z siebie wszystko trudno. Przegrać najważniejszą imprezą bo nie grasz swojej najlepszej siatkówki żal.

Szkoda.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 08 sie 2012, 22:42

Kamil232
Oceniałem szansę każdego z rywali i potencjalną drogę która możemy mieć....Porażka z Australią długo będzie odbijała nam się czkawką :roll: Mecz Niemcami w ćwierćfinale mógł wyglądać zupełnie inaczej niż dzisiejszy ale nie ma co gdybać....

Mecz z Rosją przegraliśmy to taktycznie(zagrywka na libero) i psychicznie z każdym punktem nasi gaśli - nie było powstania z kolan i zdobyciu 3-4 pkt z rzędu, z trudem zdobywaliśmy 2 punkty z rzędu :/

Trzeba wyciągnąć wnioski w przyszłym roku ME jesteśmy współgospodarzami z Danią i postarać się o dobry wynik(bronimy brązowego medalu)...Z moich wyliczeń w rankingu FIVB po IO spadniemy o 1 lokatę(z 3 na 4) gdyż wyprzedzą nas Włosi :)

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 08 sie 2012, 22:54

Wlosi zeby nas wyprzedzic musieliby awansowac do finalu.

Awatar użytkownika
mzatlanta
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mzatlanta » 08 sie 2012, 22:58

Mielismy kompleks Brazylii, dlugo trwalo, zanim sie udalo go przelamac, to teraz mamy kompleks Rosji, wiec jest nad czym pracowac :) Swoja droga jak to jest, ze sie nie udaje utrafic z forma na IO, jakis pech nas przesladuje chyba...
Pytanie, kiedy ktos w Polsce w koncu wpadnie na to, ze forma forma, ale psychika wysiada nie po raz pierwszy i wypadaloby cos zrobic na tym tle takze...
Mimo wszystko Anastasi robi dobra robote, wiec wierze, ze ma pomysl na dalsza wspolprace. Bo krytyka sie sypnie na pewno.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 08 sie 2012, 23:09

arek_ahig pisze:Wlosi zeby nas wyprzedzic musieliby awansowac do finalu.
Faktycznie machłem się w swoich obliczeniach :P Ale po gruntowym przeliczeniu to jeśli Włosi będą 3 na IO to też nasz wyprzedzą :)
Obecnie różnica między drużynami wynosi 19 pkt...Obie drużyny mają 25% z IO - Włosi za 4 miejsce 17,50 Polska za 5 miejsce 11,25...Licząc że Włosi przegrają oba mecze na tych IO to dostaną jeszcze 18,75 dow rankingu ale jeśli Włosi zajmą 3 miejsce w Londynie to zdobędą 28,75 :) Gdyż za 3 miejsce jest 10 pkt więcej niż za 4 :)

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 08 sie 2012, 23:23

Trudno nie wyszlo. Ale co sobie poczytalismy przed Olimpiada o medalach dla naszych sportowcow nie tylko w siatkowce to nasze. Tego nikt nam nie odbierze. Za 4 lata powtorka.

Na siatkowce to ja sie za bardzo nie znam ale gdy widzialem jak Polacy trzy zagrywki pod rzad wala w siatke to stracilem nadzieje. Za to Szpakowski pewnie wierzyl do konca.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 09 sie 2012, 9:06

Chwalebne ze Anastasi probuje naszych siatkarzy nauczyc nie zrzucania winy na okolicznosci i jakos pokretnie tłumaczyc sie bo po prostu bylismy słabsi, ale trzeba jasno powiedziec ze druzyna byla bez formy, wiec popelniono bledy i z tych bledow trzeba sie rozliczyc. Swiat sie nie konczy, ale IO sa co 4 lata i taki Ignaczak, Zagumny, moze Żygadło juz na nastepne raczej nie pojada.

Mysle ze kazdy siatkarz zamieniłby zloto z LŚ na złoto z Londynu. Brawo dla Bartmana za charakter. I to byloby na tyle z braw. Teraz ciezka praca w klubie i ciezka praca za rok w kadrze, a sztab szkoleniowy musi wyciagnac wnioski z bledów. Jak to mowi przyslowie "lepie z mądrym zgubic niz z głupim znalezc". Nie mam cienia watpliwosci ze AA to wlasciwa osoba na własciwym miejscu.

Żal.

Awatar użytkownika
Gall
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 8
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gall » 09 sie 2012, 9:23

Juz abstrahujac od wyniku, bo sam nie jestem wielkim fanem siatkowki zaskoczyli mnie "in minus" komentatorzy tego ostatniego spotkania, meczu nie ogladalem ale w 3 secie slyszalem z drugiego pokoju takie krzyki i takie zachwyty, ze chcac nie chcac pobieglem sprawdzic wynik, z mysla - cholera wie moze zdobyli medal albo wyrownali w setach na 2-2, wczesniej wiedzialem ze bylo 0-2. Wchodze a tam 15-20 dla Rosji w 3 secie........... A ten komentator wydziera sie jakbysmy prawie mecz wygrali, chyba nie tylko dla mnie co tu nie gra z tymi komentatorami na tych igrzyskach :lol:

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 16 sty 2013, 17:14

Jurij Gładyr chce grać w siatkarskiej reprezentacji Polski

Siatkarz Zaksy Kędzierzyn-Koźle Jurij Gładyr odebrał w środę polskie obywatelstwo z rąk wicewojewody opolskiego. Pochodzący z Ukrainy zawodnik jest w Polsce od 2008 roku, a od czterech lat występuje w drużynie z Kędzierzyna-Koźla.

- Czekałem na obywatelstwo polskie ponad trzy lata i się doczekałem. Pani minister sportu i wszystkim ludziom którzy przyczynili się do
uzyskania przeze mnie polskiego obywatelstwa chcę bardzo podziękować – powiedział środkowy Zaksy.

Stwierdził też, że chciałby kiedyś wystąpić z orzełkiem na piersi. - To jest marzenie każdego siatkarza, bo kadra Polski gra zawsze w imprezach najwyższej rangi – skwitował.

Radości z nadania obywatelstwa swojemu zawodnikowi nie kryła też prezes Zaksy Sabina Nowosielska.

- Mamy nowego obywatela i nowego siatkarza, który jest Polakiem. Klub też się z tego cieszy. Również dlatego, że zwolniło się miejsce w drużynie dla jeszcze jednego cudzoziemca – zapewniła.

Zastrzegła jednak, że w tej kwestii decyzje podejmuje trener Zaksy Daniel Castellani. - Jeszcze za
wcześnie, by mówić o jakichś konkretach - dodała.

Jurij Gladyr ma 28 lat. Urodził się w Połtawie na Ukrainie. Do Polski przyjechał w ramach kontraktu podpisanego z AZS Politechnika Warszawska w 2008 r. z żoną Maryną, obywatelką Ukrainy. Występuje na pozycji środkowego bloku. Umowę z Zaksą podpisał w 2009 r. i przeprowadził się do Kędzierzyna-Koźla, gdzie w 2010 urodziła się córka państwa Gladyrów Daria.

Jego pierwszym klubem w latach 2004-2006 były Azoty Czerkasy. Potem na dwa sezony Gladyr przeniósł się do Lokomotiwu Kijów. W latach 2006 i 2008 zdobywał ze swoimi klubami mistrzostwo Ukrainy. Z Zaksą Kędzierzyn-Koźle w sezonie 2010/11 zdobył tytuł wicemistrza Polski i drugie miejsce w Pucharze CEV. Indywidualnie został wybrany najlepszym blokującym Pucharu Polski.
http://eurosport.onet.pl/siatkowka/repr ... omosc.html

Stanowcze NIE!! Poza tym nie podoba się że coraz więcej klubów(Łasko,Akrem) stara się aby obcokrajowiec otrzymał nasz paszport tylko dlatego aby zrobić miejsce dla kolejnego obcokrajowca :/ Tym samym omija się przepisy i zabiera miejsce Polakowi do grania w sposród 3-5 najlepszej lig świata :/ A potem oczekujemy sukcesy :bicz:

Poza tym na środku jest Nowakowski,Kosok,Wiśniewski,Możdzonek - nie ma miejsca dla 28-latka :naughty:

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 16 sty 2013, 17:54

Zdaje sie, ze Michał Łasko nie musial niczego otrzymywac gdyz jest Polakiem. Urodzonym we Wrocławiu, matka Polka, ojciec Polak (Lech, złoty medalista olimpijski tak btw), sam mowi po polsku. Ojciec zawodowo gral we Włoszech, pozniej sie tam osiedlił i wychował syna we Włoszech, dlatego syn reprezentuje Italie. Sam Michał otwarcie o tym mowil i postawił sprawe jasno: jest Polakiem, ale siatkarsko reprezentuje Włochy bo go wyszkolili.

Z Gladyrem pewnikiem skonczy sie tak jak z Achremem, nie ma co sie grzac. Kazdego siatkarza gotowego na zmiane reprezentacji czeka 2-letnia karencja. Zdaje sie, że Achrem caly czas reprezentuje Białoruś, a Gladyr jesli bedzie chcial grac w kadrze to dopiero za dwa lata, a dwa lata to długi okres w zyciu kazdego sportowca. Co do zachowan klubow. Pytanie czy klubom sie to bardziej oplaca czy samemu zawodnikowi? Jako "Polak" bedzie bardzo atrakcyjnym kąskiem dla innych polskich klubow, jak dla klubow z zagranicy jako obywatel UE. Zdaje sie ze Achrem udowodnil polskie korzenie u swoich czy swojej małzonki przodkow, a Gladyr w Polsce zyje juz tyle, ze mogł sie ubiegac o obywatelstwo. Jakos Antiga nie zabija sie o nasze obywatelstwo, choc gra w Polsce zdecydowanie dłuzej niz Achrem czy Gladyr? Takie głosy, ze chca grac w reprezentacji to chyba tylko budowanie wizerunku, przyspieszanie procedur, zainteresowania mediow tematem. W koncu w lecie czy za rok bedzie szukał kolejnego kontraktu.

Oczywiscie moze nie jest to zjawisko fajne, ale tez nie popadajmy w skrajność - takich graczy dla których polski paszport jest atrakcyjny lub maja polskie korzenie jest niewielu. A z drugiej strony jesli nasz młody adept bedzie rywalizował o pozycje w klubie z graczami klasy Gladyra, Achrema, Łaski to tylko z korzyscia dla niego. Np. w ubiegłym roku Jastrzębie troche przesadzilo i zatrudnilo juz pol-emeryta Luciano Bozko tylko dlatego ze mial polskie obywatelstwo i sie zreflektowali ze nie tedy droga. Poza tym umowmy sie, w obecnej sytuacji finansowej wiekszosci klubow w Polsce nie bedzie stac na Gladyra, Achrema czy Łaskę.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 16 sty 2013, 18:21

Babel, mi się wydaje, że Achrem od 3 lat nie gra w reprezentacji Białorusi ale pewien nie jestem. To tak a propos.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 16 sty 2013, 18:27

Babel pisze:Takie głosy, ze chca grac w reprezentacji to chyba tylko budowanie wizerunku, przyspieszanie procedur, zainteresowania mediow tematem. W koncu w lecie czy za rok bedzie szukał kolejnego kontraktu.
Mam dokładnie takie samo odczucie. Gładyr to fajny gość ale w siatkówce to trochę inaczej wygląda niż w piłce nożnej, tu nie dajemy obywatelstwa żeby wzmacniać przeciętną kadrę tylko po to żeby kluby i zawodnicy mieli większe pole manewru z przyczyn, które świetnie wypunktował Babel. Sam w sobie proceder nie jest fajny no ale raczej nic na to nie poradzimy. Mimo wszystko skłaniam się do tego, że w kontekście kadry raczej o Gładyrze nikt nie myśli, tym bardziej, że będzie mógł w niej zagrać koło 30. Trudno też żeby mówił, że nie interesuje go gra w reprezentacji świeżo po zdobyciu obywatelstwa, o które tyle zabiegał.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 16 sty 2013, 22:11

lisek_chz pisze:Babel, mi się wydaje, że Achrem od 3 lat nie gra w reprezentacji Białorusi ale pewien nie jestem. To tak a propos.
Az tak to nie sledze poczynan Achrema. Nawet jesli nie gra to moze sa to "sanki" federacji za pomysł z reprezentacja Polski albo sam Achrem im odmowil. Wiemy, ze Białoruś nie jest ostoją demokracji, a sam siatkarz, niewatpliwie europejskiego formatu, moze nie chciec grac w reprezentacji, której raczej daleko do europejskiego poziomu. Moze chce sobie w wakacje wypoczywac, a w sezonie zarabiac pieniadze?

Pamietajmy, ze Anastasi "odstrzelił" Plinskiego z kadry, wydaje sie ze najlepszego polskiego srodkowego, ze wzgledu na wiek. Taki Nowakowski to poziom wyzej niz Gladyr, a Możdzonek, Wisniewski, Kosok (w bloku) czy Czarnowski na pewno nie sa gorsi, a na pewno mlodsi. To, ze Gladyr chciałby grac w kadrze to jedno, drugie ze musi byc gotowy formalnie i sportowo. To nie jest takie oczywiste. Zreszta Achrem miałby łatwiej dostac sie do kadry w przyjeciu niż Gladyr na srodku, a sie nie dostał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”