Seriale - Strona 20

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
pablisso
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Re: Serialomania - co po Loście i PB?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pablisso » 25 maja 2010, 23:08

Awatar użytkownika
John Travolta
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: John Travolta » 26 maja 2010, 23:22

pablisso pisze:Dla tych co oglądali wiadomość na pewno tragiczna.. :cry:
Tu niespodzianki nie ma, poziom serialu spadł dramatycznie, ja nie byłem w stanie wytrwać do końca serii. Spadek oglądalności też swoje zrobił.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 27 maja 2010, 19:53

Koniec jednej z najbardziej nowatorskich, proroczych i najlepszych produkcji (nie tylko telewizyjnych) w historii. Poza tym nie znam innej, która miałaby 5 tak równych i świetnych sezonów. Serial, który złamał tak wiele schematów, że stworzył własne :). Nigdy więcej rozpoczynania przesłuchań od strzałów w kolano, z wiertarką, palnikiem, odgryzania tętnic. Aż się łezka w oku kręci. Nawet słabszy sezon 6, 7 i połowa 8 były dla mnie lepsze od większości kina sensacyjnego, jakie się teraz robi.

Lepiej nie oglądać, jak się nie ma za sobą wszystkich sezonów, bo to większość z najważniejszych scen w serialu:
http://www.dailymotion.pl/video/xdfnxn_ ... shortfilms
:glass:

Film ma podobno wejść do kin pod koniec listopada. Im szybciej, tym lepiej, we're running out of time, damn it :). Mam nadzieję, że scenarzyści tego nie spieprzą, bo sezony 1,2,5 były dla mnie lepsze od świetnej 3 części Bourne'a, a historia dalej ma potencjał.

Awatar użytkownika
Snipp_
Bianconeri
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Snipp_ » 27 maja 2010, 20:12

A to już oficjalny koniec? Jeszcze niedawno czytałem wypowiedź Kiefera, że 8 sezon nie oznacza definitywnego końca bo Jack nadal żyje. Ponadto stwierdził że będzie robił serial póki ludzie będą go oglądać a z tym nie ma problemu. Serial również uważam za świetny.

Awatar użytkownika
smudge_90
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: smudge_90 » 27 maja 2010, 20:46

Tak, koniec serialu jest oficjalny. Powsatanie natomiast jeszcze wersja kinowa (jedna?). Serial został zdjęty przez zbyt wysokie koszty produkcji (mimo tego, że miał jedną z większych oglądalności w FOX-ie)

Później jeszcze coś skrobnę o serialu, bo zostało mi jeszcze 6 odcinków do końca :)

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 28 maja 2010, 2:11

Obejrzałem Spartacusa. Serial bardzo fajny ;) Pierwszy odcinek mnie trochę hm, przeraził. Peeeełno krwi, lała się przez cały odcinek. Poza tym, było pokazane jak idą po śniegu itd, cały czas w krótkich spodenkach. Twardzi. Później, Sura zbierała jabłka w zimie. A ta jabłoń była oddalona od jej wioski o kilkanaście kilometrów (to wtedy co ją spalili). Niby nic wielkiego ale raziło w oczy :wink:

Awatar użytkownika
smudge_90
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: smudge_90 » 31 maja 2010, 20:14

I 24 skończone :) Może na początek uwaga: osoby, które nie oglądały, a mają zamiar niech nie czytają :!:

Sezon 8 był chyba najbardziej nierównym ze wszystkich. Odcinki 1-14 były wręcz okropne i szczerze mówiąc już miałem rezygnować z dalszego oglądania przygód Jacka i gdyby nie została ogłoszona wiadomość o końcu serialu prawdopodobnie skończyłbym na pierwszej części sezonu. Było kilka scen, których scenarzyści mogli nam oszczędzić m.in Renee odcinająca dłoń swojemu kontaktowi, dla mnie to istna parodia tego co parę lat temu zrobił Jack. Jeszcze gorsza była scena w której Renee wbija Jackowi nóż w brzuch, a ten nic sobie z tego nie robiąc wyjmuje go i rzuca nim w jednego z ochroniarzy Vladimira, trafiając go w czoło (wyglądało to komicznie). A to, że kobieta (w ciągu paru godzin, ale to już wymogi serialu) zostaje prezydentem kraju Islamskiego wydaje się raczej mało prawdopodobne :roll:
Poza tym nowe postacie mało wyraziste (tylko Cole dawał radę, ale to też trochę potrwało), tak samo jak najgorszy(a) w historii prezydent. Wątek osobisty Dany wkurwiający.

I wtedy zjawił się Logan, a akcja zaczęła toczyć się jak w najlepszych momentach w historii serialu :lol:
Kilka ostatnich odcinków było naprawdę genialnych, szczególnie scena z Loganem na muszce Bauera. Zresztą każda scena z byłym prezydentem była świetna :) .
Na duży plus w tym sezonie zdjęcia z pierwszej części sezonu (NY w nocy wygląda całkiem przyzwoicie) i Sean Callery - muzyka do tego sezonu to arcydzieło. Mam nadzieję, że zostanie wydana.
Poza tym nie znam innej, która miałaby 5 tak równych i świetnych sezonów.
A ja znam :P Poza tym sezon 4 był przeciętny (a na tle innych po prostu słaby), tak jak pierwszy, który wybijał się przede wszystkim, tak jak napisałeś, tym, że był nowatorski. Ale to jedynie moja opinia. Sezony 2, 3, 5 były genialne 8)
Film ma podobno wejść do kin pod koniec listopada. Im szybciej, tym lepiej, we're running out of time, damn it
A ja patrzę na film ze sporym sceptyzmem. 24: Redemption pokazało, że 24 nie robią takiego wrażenia jako 2 godzinny film.

A tak przy okazji kilka dni temu zmarł Dennis Hopper, który wystąpił w 5 odcinkach serialu w roli Victora Drazena.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1528
Kibicuję: FC Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 01 cze 2010, 19:15

Zachęcony bardzo pozytywnymi wpisami na forum, wysoką oceną na filmwebie [8,5 - teraz zastanawiam się czemu jest taka niska] oraz próbą zapełnienia sobie czasu czekając na nowe sezony Dexa i Entourage pobrałem Breaking Bad. I naprawdę muszę przyznać, że serial jest mistrzowski. Wciągnął mnie od pierwszego odcinka, co nie przydarzyło mi się jeszcze z żadnym serialem. Serial nie ma praktycznie słabych momentów przez wszystkie 3 sezony [do 11 odc. włącznie]. Co do poszczególnych osób to Hank i Walt zdecydowanie na plus, Pinkman do czasu pobicia przez Hanka świetny, potem trochę zaczął mnie denerwować, ale ogólnie ok.
Najlepsze akcje imo to z Gusem jak miał się spotkać z Waltem i Jessim w tej jego restauracji Los Pollos Hermanos i nie pojawił się bo, jak powiedział do Walta: „twój partner spóźnił się i był naćpany” – prawdziwy profesjonalista. Drugą sytuacją było pokazywanie na początku odcinków 2 sezonu jak wyławiali pluszaka z basenu Walta, pokazali też raz 2 worki z ciałami koło auta Walta przed jego domem. Każdy myślał, że konkurencja wykończyła genialnego chemika, ale było inaczej... Świetne akcje :D Naprawdę polecam ten serial.
Tak w ogóle to w jaki dzień wychodzą nowe odcinki? Nie mogę się już doczekać kolejnego.
BTW. Wchodziliście? http://www.savewalterwhite.com/

Co do Entourage to również bardzo oczekuję 7 sezonu, który startuje już 27 czerwca. Wyczytałem, że do obsady ma dołączyć nowa pani:
Obrazek
Niezła 8)

Tak w ogóle The Wire nie daje o sobie zapomnieć :lol:. Przypomniała mi się ostatnia jedna z najlepszych akcji:

Aaa jeszcze jedno: zacząłem oglądać 24 zachęcony avatarem piwusa i muszę przyznać, że obejrzałem połowę I sezonu i zupełnie mnie nie wciągnęło, w związku z czym zaniechałem dalsze oglądanie i usunąłem pozostałe odcinki pierwszej serii. Nie wiem czemu mi się nie spodobał, a taki dobry serial podobno...

PS. Nowy filmweb [‘]

Awatar użytkownika
Bonso
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bonso » 02 cze 2010, 19:29

Kilka zdań po zakończonych sezonach ;) uwaga SPOILERY !!

Supernatural

Finał mnie trochę zawiódł. Bez spektakularnego ciffhangera, trochę oklepany i przewidywalny motyw z przejęciem kontroli przez Sama, podobnie jak powrót Castiela z mocami. Mogli zrobić dwu godzinny odcinek, jakoś bardziej to rozbudować. 6 sezon zapowiada się...właśnie nie mam pojęcia jak się zapowiada, nie wiem czego mogę się spodziewać. Czy diabeł się uwolnił, czy to jakiś zupełnie nowy temat z Samem? Zobaczymy. Najbardziej mnie jednak interesuje opcja z prorokiem, którym według mnie jest Bogiem. Chociaż może to by było zbyt proste :]

Cały sezon, szczególnie kilka ostatnich odcinków genialne. Cała akcja z Lucyferem była świetna, chociaż zbyt łatwo się skończyła, więc to pewnie jeszcze nie koniec. Z całego sezonu podobała mi się postawa Castiela, a już absolutnym mistrzem, szkoda że tak rzadko się pojawiającym był Crawley :lol2: Genialna postać, rozbrajająca.

Smallville

Ten cały sezon to nawiązania do świata Supermana, szczególnie odcinek z JSA, ale również Metallo, czy główny czarny charakter sezonu Zod. Cały sezon, mógł się podobać, aczkolwiek to już 9, więc wiele rzeczy może się nudzić. Co do samego finału - bardzo dobry, finałowa walka z Zodem, zdecydowanie lepsza niż ta z Doomsdayem w zeszłorocznym finale, rodzi się również wiele pytań na 10 sezon. Jak Clark przeżyje, z niebieskim kryptonitem w brzuchu, biorąc pod uwagę to, że Księga Rau, jest wciąż otwarta - moim zdaniem uratuje go Marsjanin, albo Hawkman. Kto zaatakował Green Arrow, skoro nie byli to Kandorianie i kim była kobieta robiąca na drutach. Z przecieków, można wyczytać, że 10 sezon dotyczyć będzie Darkseida, więc na pewno będzie ciekawie. Osobiście bardzo lubię Smallville, więc niezależnie od tego, czy jest już nudny, czy jest tego za dużo, będę oglądał i podziwiał, czekając na pierwszy lot CK ;)

Gossip Girl

Ten sezon poświęcony był jak zwykle kłamstwom, intrygom i romansom, w czym prym wiodła Jenny. Niestety tego było już trochę za dużo, ile można oglądać jak jakaś gówniara miesza w życiu wszystkim ;). Ciekawy wątek z matką Chucka, ojcem Sereny i z Hilary Duff :-D. Co do samego finału, to dość przewidujący, przynajmniej do pewnej chwili. Ostatnie sceny dość mocne z powrotem Georginy i postrzeleniem Chucka, pozwalają oczekiwać mocnego początku kolejnego sezonu. Aczkolwiek jak to w Plotkarze, pewnie wszystko szybko się ułoży i będziemy oglądać zupełnie nowe wątki. Ogólnie na +

V

Ten serial po mocnym początku stopniowo zaczął spuszczać z tonu, stawać się nudny i niestety takim się skończył. Przewidywalny (może oprócz 'nawrócenia' Ryana), mało emocjonujący, w końcu nudzący. Nie wiem dlaczego V dostało kolejny sezon, jeśli nie dostało go Flashforward, które zaczeły podobnie, jednak FF zdecydowanie lepiej skończył. Nie wiem też za bardzo o czym będzie przyszły sezon. Czerwone niebo, przejście Lisy na ludzką stronę, przejście Ryana na złą, szantaż Hobbesa. Jest potencjał, mam nadzieję, że tego nie spieprzą.

Chirurdzy

Cały sezon trochę nudny, mocny początek po śmierci George'a i walki z chorobą Izzy, w końcu wątki romansowe tria Cristina, Teddy, Owen, supersłodka Meredith, walka z nałogiem Webbera i szefostwo Dereka. Za to finał - najlepszy w historii. Mocne pierdolnięcie po prostu, znowu śmierć, tym razem dwóch mało znaczących postaci (szkoda Reed, fajna laska), ale wydarzenia które z pewnością odbiją się na wszystkich. W przyszłym sezonie będziemy pewnie oglądać inną Mer, która na pewno przeżywać będzie poronienie, Cristine która przeprowadziła bardzo samodzielną operację i będzie zbierać za to laury, parkę Torres i Robbins, starającą się o dziecko. Ciekawie mogą wyglądać relację Sloan, Lexie, Alex, mam nadzieję, że lepiej niż trio z tego sezonu. Będzie ciekawie, dużo się zmieni, mam nadzieję, na mniej tej słodkości. Finał w każdym bądź razie zmiażdżył, aczkolwiek trochę irytowały mnie niedociągnięcia z antyterrorystami, którzy powinni sobie z gościem poradzić trochę szybciej, na przykład po postrzeleniu tego typa. No, ale nie ma co narzekać, było bardzo dobrze, czekamy na wrzesień.

Flashforward

Cliffhanger na koniec serialu, strasznie to irytujące. Szkoda, że nie zrobią kolejnej serii, ostatnie kilka odcinków naprawdę dawało radę. Zakończenie z kolejnym zamroczeniem, tego można się było spodziewać, tylko teraz wiele pytań co dalej, na które już raczej odpowiedzi nie poznamy. No i z tego co było widać teraz w wizjach widać było już 2015 rok, więc mieli by dużo czasu na śledztwo ;) W każdym bądź razie szkoda, że to już koniec, serial nie był wybitny, ale na pewno dawał radę, przynajmniej końcówka.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 16 lip 2010, 23:09

Może trochę późno odpisuję, ale jakoś mi ten post umknął wcześniej :). Trochę dużo wątków zostało poruszonych, więc to niestety będzie długi post, który w większości nikogo nie będzie obchodzić ;).
smudge_90 pisze:Sezon 8 był chyba najbardziej nierównym ze wszystkich. Odcinki 1-14 były wręcz okropne i szczerze mówiąc już miałem rezygnować z dalszego oglądania przygód Jacka i gdyby nie została ogłoszona wiadomość o końcu serialu prawdopodobnie skończyłbym na pierwszej części sezonu.

Ja bym nie skończył, ale boli mnie jak scenarzyści wpadli po piątym sezonie w rutynę. Najlepsze jest to, że koszty rosły, bo jedyne novum jakie mogli wprowadzić, to więcej akcji, wybuchów itp. A przecież nie dlatego się oglądało 24, tylko dla klaustrofobicznego, duszącego klimatu i by patrzyć jak psychicznie maltretują Jacka (to tak w maksymalnym uproszczeniu) :). Nie o to chodziło w serialu, by Bauer był jednoosobowym zespołem komandosów (został pasowany dopiero w trzecim sezonie, moim zdaniem największy błąd). I tak jak piszesz, pojawiały się w ostatnich latach absurdalne wątki i sceny (cały wątek z atakiem na Biały Dom - Kiefer miał rację; w sezonie 7 osiągnęli szczyt :lol:), choć z tym jednym się nie zgodzę :P:
smudge_90 pisze:Było kilka scen, których scenarzyści mogli nam oszczędzić m.in Renee odcinająca dłoń swojemu kontaktowi, dla mnie to istna parodia tego co parę lat temu zrobił Jack.
Bo zawsze podobało się odbicia Bauera w innych postaciach. Tak więc mieliśmy pre-Bauera (Henderson, grany przez Petera Wellera) , terrorystycznego Bauera (Marwan - 4 sezon), mini-Bauera (Doyle, sezon 6), a skoro Renee była kobiecą wersją, więc ta scena to dla mnie ładne puszczenie oczka, nawiązanie, może nawet forma hołdu dla najlepszej kwestii w serialu "I'm gonna need a hacksaw" ;).
smudge_90 pisze:Poza tym nowe postacie mało wyraziste (tylko Cole dawał radę, ale to też trochę potrwało), tak samo jak najgorszy(a) w historii prezydent. Wątek osobisty Dany wkurwiający.
Tu się zgadzam, na 100%. To jest generalnie problem całej serii, bo stopniowo zabijali obsadę, świetne postacie zastępowali słabszymi. Np. w drugiej serii (przez Masona) umarł dla mnie humor w serialu (zastąpiony przez mierną Chloe) i tym samym 24 straciło rzecz jeszcze ważniejszą - dystans do zdarzeń, proste rozładowanie tempa.
Siłą rzeczy zatem; powtarzalna, coraz mniej wciągająca fabuła, przeładowanie zwrotami akcji (ilu było głównych antagonistów w sezonie 7?), słabe postaci drugoplanowe i równia pochyła. A jednocześnie poziom bywał super - dlatego ten serial to dla mnie fenomen.
smudge_90 pisze:I wtedy zjawił się Logan, a akcja zaczęła toczyć się jak w najlepszych momentach w historii serialu :lol:
Kilka ostatnich odcinków było naprawdę genialnych, szczególnie scena z Loganem na muszce Bauera. Zresztą każda scena z byłym prezydentem była świetna :).
Absolutnie. A scena w limuzynie stała się moją ulubioną :lol:.

smudge_90 pisze:A ja patrzę na film ze sporym sceptyzmem. 24: Redemption pokazało, że 24 nie robią takiego wrażenia jako 2 godzinny film.
Może być tak jak piszesz, ale nie przekreślałbym skrócenia 24. Przecież tam jest tyle wątków pobocznych, które można wyciąć itp. Redemption jak dla mnie obnażył głównie słabość scenarzystów. Mieli kupę czasu na napisanie. Mieli dobry pomysł. A potem siedli i napisali historię o tym, jak Bauer jednym Murzynom kręci karki, a z drugimi biegnie do ambasady. To nie mogło być dobre, poza tym już gdzieś było w kinie kilkadziesiąt razy :lol:.
Teraz w wersji kinowej wszystko zależy od dobrego scenariusza. Zapowiadany powrót do osobistego wymiaru historii? Super. Ale jeśli scenarzyści chcą złamać schemat, niech w filmie Bauer (uwaga, uwaga) SIĘ POMYLI. Niech z jego winy zginą ludzie, niech to go będzie napędzać. Przecież dzięki złamaniu schematu druga połowa ostatniego sezonu była genialna (żałowałem, że nie zostało to przeprowadzone do końca) i w ogóle cała produkcja właśnie na łamaniu schematów się wybiła - bez happy endów, łatwych wyborów i typowego kina sensacyjnego.

Premo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Premo » 17 lip 2010, 12:58

FCB keres pisze:próbą zapełnienia sobie czasu czekając na nowe sezony Dexa i Entourage pobrałem Breaking Bad. I naprawdę muszę przyznać, że serial jest mistrzowski. Wciągnął mnie od pierwszego odcinka, co nie przydarzyło mi się jeszcze z żadnym serialem. Serial nie ma praktycznie słabych momentów przez wszystkie 3 sezony [do 11 odc. włącznie]. Co do poszczególnych osób to Hank i Walt zdecydowanie na plus, Pinkman do czasu pobicia przez Hanka świetny, potem trochę zaczął mnie denerwować, ale ogólnie ok.
Też niedawno pobrałem ten serial i od razu zostałem fanem :D BB przypomina mi troszeczkę Weeds, tylko na poważnie ;] Zwykle seriale oglądałem średnio 1 odcinek na 2 dni, ale przy tym serialu nie da się tak, 3 odcinki dziennie to minimum ;] Świetna gra aktorska, dużo zaskakujących momentów. 2 sezon jest zdecydowanie lepszy od pierwszego, gdzie było kilka nudnych momentów. Obejrzałem wczoraj 1 odc. 3 sezonu i zapowiada się bardzo interesująco. Aha, to co mnie irytuje, to osoba Skyler. Wnerwiająca jest momentami i to bardzo.

Aha - http://www.savewalterwhite.com/ :wink:

Awatar użytkownika
John Travolta
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: John Travolta » 17 lip 2010, 14:26

Jako że są wakacje zabrałem się za nową pozycję. Boston Legal - bardzo ciekawa propozycja o kancelarii prawniczej z Bostonu, bardzo dobrze wyważone elementy dramatu i komedii, prawdopodobnie nie dla wszystkich, ale osobiście bardzo polecam. Główny atut to świetnie napisany scenariusz, szczególnie pierwszy sezon.
Ostatnio zmieniony 24 lip 2010, 17:43 przez John Travolta, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6597

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 27 sie 2010, 23:14

Sprawa jest, potrzebuję napisów do serialu "The War at Home", do obu sezonów. Napiprojekt nie znajduje, może ma ktoś na kompie bo wiem, że polecaliście tu ten serial?

W nagrodę łapcie nowy trailer Dexa:

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 27 sie 2010, 23:19

Boromir pisze:Sprawa jest, potrzebuję napisów do serialu "The War at Home", do obu sezonów. Napiprojekt nie znajduje, może ma ktoś na kompie bo wiem, że polecaliście tu ten serial?

W nagrodę łapcie nowy trailer Dexa:
http://napisy.info/SzukajTytulow.php?t=the+war+at+home

Może to spełni Twoje oczekiwania.

Oglądałem ten serial jakieś 2 lata temu i z doświadczenia powiem CI, że do chyba 5 odcinków nie było napisów.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6597

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 27 sie 2010, 23:24

No niestety tam też już wcześniej zaglądałem i nie ma. Z pierwszego sezonu większość napisów mam, od 17 odcinka dopiero się urywa. Z drugiego jest już gorzej, połowy chyba nie ma.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”