Siłownia - Kulturystyka - Strona 20

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2291
Kibicuję: AC Milan

Re: Siłownia - Kulturystyka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 15 maja 2014, 0:37

A, jeszcze zdążę napisać.

Ja zmieniam plan od jutra, dostałem nową rozpiskę bo myślę, że potrzeba mojemu organizmowi jakiegoś nowego impulsu.W swoim planie nie miałem ćwiczenia pleców a niestety ostatnio dawaly o sobie znać przy większych ciężarach tak więc teraz zamieniam trening nóg na trening pleców.Ponadto przechodzę z większej liczby powtórzeń na mniejsza, ale znacznie większe obciążanie.Zobaczymy jak wyjdzie, sam jestem ciekaw reakcji mojego ciała, nie mogę się doczekać :).

Etus2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Etus2 » 15 maja 2014, 1:26

serio ? trening bez plecow a teraz zamieniasz nogi na plecy ? ktos Ci uklada te plany czy sam na takie zabojcze pomysly wpadasz? nikt Ci jeszcze nie powiedzial ze...to jest zly pomysl?

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 993
Kibicuję: Edukacjii Clonera

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 15 maja 2014, 8:34

Tak jak wyżej, ani nóg, ani pleców nie możesz odrzucać. Trenując już poważniej powinieneś pamiętać o tym, by przez cały tydzień trenować wszystkie partie mięśniowe, brzuch, ramiona (biceps i triceps), klatka, plecy, nogi i barki. Olewając, którąś z tych części doprowadzasz do dysproporcji, jeżeli są one spore jak np. brzuch do klatki, możesz narazić się na niepotrzebne kontuzje ;).

maxskr
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 35

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maxskr » 15 maja 2014, 9:13

Odpuszczanie nóg jest częste, ale o plecach jeszcze nie słyszałem :)

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3409

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 15 maja 2014, 9:18

Klatka piersiowa (14 serii) + triceps (9 serii)
Plecy (14) + biceps (9)
Nogi + barki
Ja bym odpuścił po jednym ćwiczeniu na biceps i triceps, duża objętość treningowa na klatkę i plecy wystarczająco zmęczy łapy, więc 2 ćwiczenia spokojnie wystarczą. Na siłowni, więcej wcale nie oznacza lepiej :wink:

Ja jadę Push Pull 3* tyg, uwielbiany przez wszystkich split odchodzi do lamusa powoli, coraz więcej badań naukowych wskazuje na przewagę treningów każdej partii 2x tyg nad splitowym raz w tygodniu.
Oczywiście o zmiennej intensywności.

Jak ktoś ma zastój jakiej grupy mięśniowej to proponuję metodę wg Radka Słodkiewicza 5-10-20.

Podaję przykład na klatkę :
5x sztanga płasko
10x hantle skos
20x butterfly... i to jest jeden obwód wykonywany bez odpoczynku, ciężar oczywiście dobieramy aby wykonać założoną liczbę powtórzeń. Robimy 3 minuty przerwy i powtarzamy całość jeszcze 2x i... sami zobaczycie :P
Ostatnie ćwiczenia (te na 20 powtórzeń) ma być ćwiczeniem izolowanym. Jedziemy tak klatkę najwyżej 6 tygodni, żeby nie przetrenować. Nie robimy tym systemem dwóch partii mięśniowych jednocześnie, kończymy klatkę to możemy zacząć robić tak plecy, nogi itp itd.

Jak ktoś spróbuję niech da znać o odczuciach.

EnJoy tak jak pisali chłopaki, nie ćwiczenie nóg/ zamiana na plecy to najgorsze co może być. Zmień doradcę treningowego skoro Ci pisze takie rzeczy. Dysproporcje mięśniowe to jedno,często prowadzą do przykurczy mięśniowych a obciążenia stawów kolanowych to drugie. Nogi dają potężny sygnał anaboliczny dla całego organizmu, wytwarza się więcej hormonów anabolicznych w tym testosteronu, zyskuje całe ciało. Nie ćwiczysz nóg, nie wykorzystujesz potencjału anabolicznego organizmu.
Martwy ciąg i przysiady ze sztangą to dwa ćwiczenia powodujące największy wyrzut hormonów w organiźmie, nie robisz traci cały organizm, nie tylko nogi i plecy :wink:

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 15 maja 2014, 9:32

Nie zrozumielismy sie.Dotad robilem nogi 2 razy w tygodniu, a treningu stricte na plecy nie mialem bo tylko dokladalem cwiczenia na te partie wtedy kiedy robilem klatke i rece.Teraz tak jak mowie - jeden dzien nog bedzie zamieniony na dzien plecow natomiast stale zostaje przy przysiadzie, frontach i martwym.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 15 maja 2014, 9:37

To zmienia postać rzeczy :)

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 15 maja 2014, 19:10

seba82 pisze:Na siłowni, więcej wcale nie oznacza lepiej
Wiadomo :wink:

Jak już był temat nóg - uda wiadomo, najlepsze przysiady ze sztangą trzymaną karku. A łydki? Co jeszcze oprócz klasycznego wspięcia na palce na maszynie? :)

A i co sądzicie o ćwiczeniach na maszynach. Do tej pory robiłem prawie wszystko z wolnym ciężarami, czyli sztanga i hantelki, ale maszyny też mają swoje zalety. Mimo wszystko, chyba jest to rozwiązanie dla początkujących :wink:

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 15 maja 2014, 19:22

Z maszyn/wyciągów robię tylko ściągania linek na trica, ale żadko, face pulla (moje ulubione na tył barków) i sporadycznie z jedno ćwiczenie na plecy.
Na łydki robię wspięcia na schodkach od poręczy, by rozciągać maksymalnie w dół, oraz ze sztangą na kolanach siedząc.
Nogi robie od święta, rezonans kolana za tydzień w Wawie (po 5 miesiącach czekania), podejrzenie pęknięcia łękotki.

Wracając do maszyn, wolę wolne ciężary bo pracują mięśnie główne i wspomagające, maszyny izolują tylko mięśnie biorące udział w ćwiczeniu.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 15 maja 2014, 19:35

U Nas maszyn prawie nie ma, jedynie wyciąg i nawet jestem zadowolony bo wolę na wolnych ciężarach bo słyszałem, że maszyny izolują mięśnie tak jak pisze Seba w dodatku jest łatwiej niż jak się trzeba męczyć z wolnym ciężarem -tj. idzie wykonać więcej powtórzeń, ale nie jest to tak efektywne jak się robi na wolnych ciężarach.
franz pisze:uda wiadomo, najlepsze przysiady ze sztangą trzymaną karku.
spróbuj frontów - świetne ćwiczenie na dwójki, ale dla mnie najgrosze na siłowni - mnie przychodzi najciężej, ale satysfakcja po wykonaniu jest ogromna :P.Do tego na dwójki na przemian robię też martwy na prostych.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 15 maja 2014, 19:41

Box przysiady też są fajne lub wchodzenie ze sztangą na podest. Fajna alternatywa.

Przysiady robicie do jakiego kąta :?: mam nadzieję, że nie do 90 stopni, jak to polecają wszelkiej maści pseudo trenerzy fitness. Zabójstwo dla stawów kolanowych.

Awatar użytkownika
Sesto Elemento
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 86

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sesto Elemento » 15 maja 2014, 19:43

A do ilu się powinno? Może dlatego mnie tak kolano napierdala:/

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 15 maja 2014, 19:45

seba82 pisze:Przysiady robicie do jakiego kąta
Ciężko obliczyć :P Tak z 80, w ogóle to jest bardzo kontuzjogenne ćwiczenie. Trzeba uważa z obciążeniami przede wszystkim :)

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 15 maja 2014, 19:49

Też widziałem w cholere filmików gdzie mówią, żeby do konta prostego, ale wtedy to kolano w ogóle nie jest chronione i najłatwiej złapać kontuzje.Ja robię do samego dołu.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 15 maja 2014, 19:55

Przysiad to naturalny ruch dla kolan, wstajemy i siadamy kilkadziesiąt razy dziennie.
Więzadła, które chronią staw kolanowy, wg badań naukowych, chronią najmocniej w dwóch położeniach: gdy stoimy i w pełnym siadzie.
Przysiady robi się głęboko, jak najgłębiej i powoli.
Rozstaw nóg szerzej niż barki i bardzo wolno góra / dół, trenerzy trójboistów zalecają takie przysiady na problemy z kolanami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”