Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1923

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1316

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 17 paź 2023, 8:33

Oczywiście dlatego wspominałem i o bialorusinach i Ukraińcach ale też o Filipińczykach itd.

Potrzebujemy ludzi do roboty którzy będą wykonywać najprostsze pracę w gospodarce. Nie uciekniemy od tego i to jest fakt.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 17 paź 2023, 8:43

Hersk pisze:
17 paź 2023, 7:41
Ej jak to teraz będzie. Morawiecki się do dymisji musi podać czy jak?
W skrócie, to PAD musi teraz wskazać, komu powierza rolę tworzenia nowego rządu. I tu, jeżeli nie postanowi zrobić czegoś niespodziewanego, wskaże kogoś z partii, która wygrała wybory. Ten etap może potrwać, jeżeli się nie mylę, do miesiąca.

Wskazana osoba musi wtedy skompletować rząd. I tu podobnie, jeżeli nie wydarzy się coś niespodziewanego, tego rządu nie skompletuje (nie ma z kim zrobić większości) i nie uzyska na posiedzeniu sejmu wotum zaufania. I tu szansę będzie miała dotychczasowa opozycja, która większość ma. Ale tu nie kojarzę, jak to proceduralnie działa :P

Ogólnie, jeżeli zakładamy, że opozycja utworzy rząd, to prawdopodobnie dojdzie do tego w grudniu.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 128
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 17 paź 2023, 8:55

gilardino11 pisze:Oczywiście dlatego wspominałem i o bialorusinach i Ukraińcach ale też o Filipińczykach itd.

Potrzebujemy ludzi do roboty którzy będą wykonywać najprostsze pracę w gospodarce. Nie uciekniemy od tego i to jest fakt.
Czyli aborcja na życzenie dla lokalsów i wielodzietne rodziny dla przybyszy.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8746
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 17 paź 2023, 8:56

Duma Katalonii pisze:
17 paź 2023, 8:55
Czyli aborcja na życzenie dla lokalsów i wielodzietne rodziny dla przybyszy.
A to nie postulaty lewicy? ;)
"wpuszczajmy kogo się da, później się ich sprawdzi"

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6698

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 17 paź 2023, 9:01

Hersk pisze:
17 paź 2023, 7:41
Ej jak to teraz będzie. Morawiecki się do dymisji musi podać czy jak?
Nie przedłużą z nim kontraktu :D

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1177

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 17 paź 2023, 9:05

Nie wiem jak w większych miastach, ale przykładowo u mnie braki kadrowe mają firmy, które zwyczajnie mało płacą / mają gdzieś jakikolwiek kodeks pracy. W dobrych firmach przyjęć nie ma. Dlatego w dwóch największych kołchozach pracuje większość imigrantów zarobkowych, bo zwyczajnie Polacy nie godzą się na wyzysk.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 334

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 17 paź 2023, 9:08

Czy zwolennicy przyjmowania imigrantów są mi w stanie wymienić plusy takiego procederu? Co jest złego aby w Polsce mieszkali głównie Polacy, albo obcokrajowcy blisko kulturowo? Po co mamy kogoś asymilować? Potrzebujemy siły roboczej, a osoby do najprostszych prac = osoby źle wykształcone. Osoby źle wykształcone z Afryki/bliskiego wschodu to zagrożenie dla nas, bo są to osoby o radykalnych poglądach. Dodatkowo islam jest to religia wrogo nastawiona wobec chrześcijan. Afryka i Bliski Wschód to głównie islam.

Dlaczego my tniemy gałąź na której siedzimy?

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4416
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 17 paź 2023, 9:22

Lepiej asymilować bliskich nam kulturowe Białorusinów albo Azjatów którzy nie są problemowi (np Filipińczycy czy Wietnamczycy). To oczywiste

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 17 paź 2023, 9:24

Eyesmon pisze:
17 paź 2023, 9:22
Lepiej asymilować bliskich nam kulturowe Białorusinów albo Azjatów którzy nie są problemowi (np Filipińczycy czy Wietnamczycy). To oczywiste
Wietnamczycy u nas pracowali od lat 90. i nigdy z nimi nie było problemów.

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2800
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 17 paź 2023, 10:12

@Magnum nie, nie wychodzę z domu, odkąd PiS wprowadził zakaz wychodzenia to siedzę w domu :lol2:

A tak na poważnie to @masacra Ci to ładnie wyjaśnił o co mi chodziło. Ja nie mam nic przeciwko ludziom którzy przyjeżdżają w celu zarobkowym do Polski, którzy pracują legalnie, respektują nasze prawo itp. U mnie w mieście jest dużo Ukraińców i równie dużo Gruzinów. Wielu przychodzi do mnie grać i wyobraź sobie, że oni pracują u nas w zakładzie więc raczej na legalu tutaj są. Ten zakład zatrudnia dużo obcokrajowców, bo robota lekka i miła nie jest, Polacy tam nie chcą pracować a np. Ukraińcom to nie przeszkadza. Choć zdarzają się przypadki, że czegoś nie chcą robić to taki powie Ci, że nie rozumie :lol2: i musi Polak zrobić.
W przypadku imigrantów chodzi mi o tych, którzy chcą się tutaj dostać masowo i zalać nas i całą Europę, którzy nie zamierzają pracować tylko korzystać z socjali jakie dany kraj obiecuje. Pewnie i wśród takich zdarzają się normalni ludzie, którzy chcą po prostu lepiej żyć i pracować. Ale czy na granicy mieliśmy doczynienia z takimi? Nie. Czy do Italii spływają tacy ludzie? Nie. Naprawdę chcecie by Polskę zalała fala imigrantów, którzy teraz widać jak rozrabiają w Szwecji, Francji czy Niemczech?

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo tak z mojej perspektywy to np. na punkt gdzie są sami Ukraińcy wyjdę prędzej niż gdzie są sami Gruzini. Przy Gruzinach mam większe obawy, ale na szczęście wloski mnie uspokoił :)

@DDK argumenty? Ale przecież dla Was PiS nic dobrego nie zrobił ;)

Każdy rząd popełnia błędy i popełnił je PiS. Zamykanie lasów było bardzo przestrzelone. Jeśli chodzi o zamykanie nas w domach to w wielu krajach to było stosowane, nie tylko nasz rząd sobie to wymyślił. Chyba tylko Szwedzi całkowicie się od tego odcięli. Co do maseczek to też były użytkowane na całym świecie. W Hiszpanii niektóre starsze osoby i teraz noszą. Widziałam też Chińczyków w maseczkach, nawet się zastanawiałam czy znów jakiegoś gówna nie wypuścili. Teraz z perspektywy czasu możemy polemizować czy to było dobre, czy nie. Ale wtedy, na tamtą chwilę większość krajów trzęsła tyłkami, dla wszystkich było to coś nowego i nieznanego. Być może to uratowało wiele żyć. Oczywiście są minusy - osoby chore na inne choroby miały problemy z opieką medyczną, z dostaniem się do lekarza. Ale to temat na dłuższą dyskusja, a i pewnie tutaj to przerabialiscie psioczac na zły rząd. Ja wypowiadam się teraz tylko odnośnie pandemii i myślę, że mimo wielu zakazów, które też mnie irytowały przeszliśmy ja w miarę ok.

Jeśli chodzi o Ukraińców. Za historię, za to jak nas mordowali mam ograniczony szacunek do nich. Ale teraz znaleźli się w sytuacji jaką my znamy więc należało im pomóc. A że jesteśmy narodem szlachetnym z ciężka historią i bardzo krwawą no to pomogliśmy. I o ile początki tej pomocy były ok to później poszło już to za daleko. A donoszenie do Unii na Polskę przez Zeleńskiego odnośnie zboża było już ładnym ciosem z ich strony.. Po wojnie już pewnie zero wdzięczności z ich strony będzie. A tak podziwiałem ich Prezydenta :)

@dias radziłabym się nauczyć czytać ze zrozumieniem :)

Chociaż w Tomaszowie wygrał PiS :)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6290
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 17 paź 2023, 10:41

Czy to całe złowrożenie "teraz za Tuska zobaczycie jak będzie wam źle" które kilu forumowiczów uprawia tutaj od wczoraj, to jest dokładnie taki sam trzask pękającej dupy jak działalność KODu 8 lat temu.

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 985
Kibicuję: Edukacjii Clonera

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 17 paź 2023, 10:57

sickstick pisze:
17 paź 2023, 10:41
Czy to całe złowrożenie "teraz za Tuska zobaczycie jak będzie wam źle" które kilu forumowiczów uprawia tutaj od wczoraj, to jest dokładnie taki sam trzask pękającej dupy jak działalność KODu 8 lat temu.
8 lat temu też straszono Kaczorem i niech każdy sobie oceni czy mieli rację czy nie, ja mam odpowiedź ale jej nie przedstawię. Mam nadzieję że jak już niektórym przejdzie wróci liga, każdy się rozejdzie a my przestaniemy politykować, bo polityka powinna być obok życia prywatnego a nie jej główny motywem przewodnim 24/7.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1970

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 17 paź 2023, 10:57

sickstick pisze:
Nie,to jest trzask prażącego się popcornu :)
Ciekawe ile powstanie komisji śledczych ? :)
Bardzo też cieszy to że Rachonie,Holeckie i inne Klarenbachy zejdą do medialnego podziemia :)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 17 paź 2023, 11:00

sickstick pisze:
Nie. To jest niechęć zwłaszcza do rządów Tuska w latach 2011-2014. To był chyba najgorszy okres Polski po 89.

Te wszystkie antypolskie szuje, jak ich widzę to się niedobrze robi, Boni, Rostowski, Sikorski, Mucha, Thun, Hubner, Rosati.
Dzisiejsze mordy na czele z Budką, Trzaskowskim, Grodzkim, Nitrasem, Saługą, Gajewską, Gasiuk-Pihowicz, Sienkiewicz, oni się niczym nie różnią niestety. Sprzedaliby ten kraj unii europejskiej, Niemcom czy innym Francuzom za paczkę fajek. Ha tfuu.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1970

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 17 paź 2023, 11:16

Podstawowa sprawa to odróżnienie Polskiego rządu od Narodu Polskiego bo widzę że kilka osób w dalszym ciągu ma z tym problem.
Interes pisowski niekoniecznie idzie z tym Polskim co pokazali Polacy w tych wyborach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”