Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1957

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2079
Kibicuję: Manchester United

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 28 paź 2023, 15:36

BadBoy pisze:
28 paź 2023, 10:55
Faktycznie te 60zl/msc to bajońska kwota :lol2:
Edit: zaspany jestem. Gdzie 60 zł. Całe 42 zl
Może źle liczę, ale według tego co wkleił HMK, samochód o silniku 1.4 z Euro 3 (ostatnio ktoś dał info, że w Polsce około 40% samochodów ma 20+ lat) daje 1960zł rocznie.
HMK pisze:
27 paź 2023, 16:51
Spoiler:
S=1.4^2*2*500
S=1960zł
1960/12=163zł/mies.

Dla ludzi żyjących na wsi z jedną osobą pracującą i 2-3 dzieci, to może być całkiem spory wydatek, a może nawet i wartość całego samochodu, a na ekologię i smog w miastach praktycznie nie wpłynie.

Oczywiście zakładając, że faktycznie będzie przyjęty taki wzór - w co trochę wątpię patrząc na kwoty wychodzące przy euro 2 i niżej, ale bym nie był w szoku.

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2488
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 28 paź 2023, 15:44

Mi wychodzi 5760 zł rocznie xD pozdro

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6282
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 28 paź 2023, 15:48

HMK pisze:
28 paź 2023, 15:44
Łada Niva? :>

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2488
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 28 paź 2023, 15:57

sickstick pisze:
28 paź 2023, 15:48
HMK pisze:
Łada Niva? :>
Volvo S60 :P

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1964

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 28 paź 2023, 15:58

Trochę inne obowiązki ciąąą na opozycji a inne na rządzie :)
To że rząd okłamywał Polaków jest spoko bo opozycja mogła a nie sprawdziła jaki jest deficyt :D

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 28 paź 2023, 16:32

HMK pisze:
Wolność od Kaczyzmu musi kosztować. A to dopiero początek.

Awatar użytkownika
Padik
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 191

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Padik » 28 paź 2023, 16:50

Jestem jednym z ostatnich, który broniłby rządu PiSu. Uważam ich za wielkich szkodników dla Polski (głównie za to co zrobili z wymiarem sprawiedliwości, za to że zamiast na inwestycje przepalali ogromne pieniądze na socjal przy okazji kradnąc ile się da, za tępą propagandę serwowaną w TVP, za to że w mojej opinii to oni są głównie winni (a na pewno co najmniej współwinni) tym podziałom w społeczeństwie i drastycznemu zaostrzeniu języka i środków wyrazu w debacie publicznej). Jednak te fikołki jakie wyprawia tzw. opozycja przy okazji tej dyskusji o zadłużeniu sprawiają, że nie mogę wyjść z podziwu. A ich wyborcy łykają wszystko niczym młody pelikan śrubki. W niczym się przy tym nie różniąc od wyborców tych, z których tak drwią, że łykają propagandę z TVP.

Przecież to, że część zadłużenia jest wyprowadzona poza budżet nie jest wiadome od 16 października. Każdy i wszędzie o tym pisał od co najmniej dwóch lat. O tym był też raport NIKu całkiem niedawno. Od początku było wiadome, że inna definicja długu publicznego jest w ustawie a inaczej liczy to UE (a także Eurostat) doliczając też zadłużenie pozabudżetowe. A co mamy w tym długu, który schowany jest poza budżetem? Między innymi Fundusz Przeciwdziałania COVID-19, tzw tarcze finansowe wypłacane z PFR, Fundusz Modernizacji Sił Zbrojnych i parę innych. Wszystkie te fundusze emitowały lub dostały obligacje, które trzeba będzie spłacić (lub zapewne rolować emitując kolejne serie obligacji, żeby spłacić te zapadające). I teraz niespodzianka. Wiecie, że ta tzw. opozycja głosowała za powołaniem większości z tych funduszy? Zwłaszcza w czasach pandemii. Godzili się na to, żeby PiS mógł nas zadłużać poza budżetem a teraz udają, że tego nie wiedzieli? I wy się na to nabieracie? Niesamowite.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 331

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 28 paź 2023, 19:49

MazurXIII pisze:
28 paź 2023, 16:32
HMK pisze:
Wolność od Kaczyzmu musi kosztować. A to dopiero początek.
Tak sam podatek byłby za Pisu. Przestańcie się okłamywać i tworzyć jakieś obozy. Chłopy po 30+ a w głowie whiskas i tępa propaganda, moja partia mojsza niż twojsza. Jakby jakaś partia w ogóle była dobra w tym kraju, a każdy każdego kryje i jest taki sam, tylko nazwa inna. Leczyć się was powinno. Dziwicie się jak ludzie mogą być tak głupi i głosować na pis/po/lewice/konfederacje a w sumie niczym się nie różnicie pisząc takie brednie jak "no to teraz zobaczycie jak Tusk wam zrobi". Bo za Morawieckiego to whisky z kranu leciało co? XD

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 28 paź 2023, 20:28

Kali ukraść krowa - dobrze
MazurXIII pisze:
09 lis 2015, 21:28
Ziobro w Ministerstwie Sprawiedliwości, Macierewicz w MoN i Kamiński jako koordynator ds. służb specjalnych to jasny sygnał, że mokry sen Kamila się spełni i będzie 'in your face' i to zdecydowanie nie dorszem za 8,50 - na miejscu paru ludzi z PO już bym spierdzielał za granicę...hmmm...w sumie Sikorski już się zwinął, ciekawe co miał na sumieniu...pewnie stąd ten dzisiejszy skrzek w GW - tu nie chodzi już o kasę, tu realnie zaczyna grozić im więzienie :whistle:
Ale Kalemu ukraść krowa - źle.
MazurXIII pisze:
28 paź 2023, 12:03
https://www.salon24.pl/newsroom/1335486 ... imi-za-pis

Listy proskrypcyjne. Aż się łezka w oku kręci co poniektórym - lata 50-e PRL wracają :spoko:
Nie ma takiej podłości, o jaką PiS fałszywie oskarżyłby PO, a sam takiej by nie popełnił w wersji skrajnej.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8405

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 28 paź 2023, 20:50

johny batonik pisze:
28 paź 2023, 19:49
Bo za Morawieckiego to whisky z kranu leciało co? XD
kiedyś jak mi na cały dzień wyłączyli wodę i potem włączyli, to leciało takie ciemnobrązowe, więc kto wie…

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6282
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 28 paź 2023, 21:18

piotrcies pisze:
28 paź 2023, 20:50
johny batonik pisze:
28 paź 2023, 19:49
Bo za Morawieckiego to whisky z kranu leciało co? XD
kiedyś jak mi na cały dzień wyłączyli wodę i potem włączyli, to leciało takie ciemnobrązowe, więc kto wie…
Ja za Morawieckiego miewałem w zimę złoty śnieg przed blokiem, raz nawet kuszony wizją bogactwa przyniosłem trochę do domu, ale mój kot to zjadł.

Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1500
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 28 paź 2023, 21:37

no to zobaczymy ile teraz dadzą w sondażach, jeśli liczyć sztywny elektorat Korwina to średnio Konfederacji spadnie ze 3-4 %.

Trochę wstyd panie Mentzen, zwalenie wszystkiego na Korwina to wasza jedyna wymówka, i zarówno Bosak, Wipler i reszta prócz Brauna nie bierze do świadomości tego że zjebali kampanie, urocze 🤗

Czuję że zwolennicy Korwina gdy ten już zamknie oczy przejdą do Brauna, czyli człowieka który zrobił najlepszy wynik w Konfederacji będąc totalnie odcięty od mediów i wprowadził 4 nowych posłów.

Jestem ciekaw tego projektu "nowej" Konfederacji, bo tutaj trzeba jasno powiedzieć bez Korwina nie byłoby ich w ogóle, on robił w granicach 5 % bez nich, a teraz mają raptem 8.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2618
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 28 paź 2023, 22:05

@coco sytuacja nieco się zmieniła. Przed utworzeniem Konfederacji środowiska wolnościowe skupione były wokół JKM, a partie z których odchodził natychmiast upadały bądź stawały się partiami kanapowymi (jak Kongres Nowej Prawicy). Korwin gwarantował te kilka procent poparcia, ale też nie pozwalał tym partiom wybić się wyżej. Teraz jest inaczej - Konfederacja ma już kilku rozpoznawalnych liderów i jest partią, która na trwałe zaistniała w świadomości prawicowych (i nie tylko) wyborców, dzięki czemu nie potrzebują już JKM tak jak małe partie wolnościowe kiedyś. W tej chwili Korwin ze swoim ekscentryzmem i kontrowersyjnymi wypowiedziami stał się moim zdaniem - przy całym szacunku dla jego wieloletnich wysiłków - bardziej balastem aniżeli atutem, co potwierdziła zakończona kampania wyborcza.

Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1500
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 28 paź 2023, 22:17

Ja jestem zdania że konfederacja zboczyła z kursu ideologicznego, właśnie takiego jaki reprezentował JKM i Braun. Skupili się na wyborcy centrowym mówiąc o podatkach i wolności, właśnie w tym aspekcie najwięcej stracili bo przyszedł Hołownia i zaczął gadać o tym samym i to jego wybrali bo on z aborcja za pan brat.
Mentzen wziął na siebie olbrzymią odpowiedzialności za poprowadzenie konfederacji bez JKM, jestem ciekaw projektu, ale tutaj olbrzymią rolę ma ten SZTYWNY elektorat który szedł za Korwinem na dobre i na złe i dawał te 4 %.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6678

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 28 paź 2023, 22:19

Korwin nie ma stałego elektoratu, z Korwina się wyrasta a nie jestem przekonany czy jego demencja nadal jest dla młodych atrakcyjna.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”