Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1959

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6693

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 29 paź 2023, 14:16

Jeśli kampania wyborcza to taki pre-season to śmiało można powiedzieć że grane będzie to samo.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4415
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 29 paź 2023, 16:03

To przyjmujemy zakłady czy trener wytrzyma do świąt ? :)

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1129
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 29 paź 2023, 20:44

Ale do których, bo pewnie chodzić może o Wielkanoc 2025 roku?

I tak się zastanawiam czy tylko prezydent Turcji Recep Erdogan ma jaja i nazywa wyczyny rządu Izraela w Strefie Gazy po imieniu?
Bo u nas niby obecny rząd tak walczył z uznaniem, że mienie pożydowskie nigdy nie wróci do macierzy, a tymczasem liże cztery litery rządowi Nethanjahu (i raczej innej opinii w tym temacie nie ma obecna opozycja), to mnie bardzo ciekawi. :rozga:

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2084
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 29 paź 2023, 20:57

yedraz pisze:
29 paź 2023, 20:44
I tak się zastanawiam czy tylko prezydent Turcji Recep Erdogan ma jaja i nazywa wyczyny rządu Izraela w Strefie Gazy po imieniu?
On tak to nazywa, bo większość jego kraju to Muzułmanie. Właściwie to jest też trochę hipokrytą, bo Hamas nazywa bojownikami o wolność/wyzwolenie, a Kurdów terrorystami. Przy czym Kurdowie wydają się dużo bardziej cywilizowani.

Ja generalnie nie popieram tego co się dzieje w Strefie Gazy, ale trzeba się też postawić się w roli Izraela i mówię tutaj tylko o tej konkretnej części konfliktu, a nie o jego całości sięgającej kilka stuleci wstecz albo i dalej. Izrael został zaatakowany, porwano kilkuset obywateli i ponad tysiąc zamordowano - kobiety i dzieci palone żywcem w domach, ludzie dekapitowani, średniowiecze pełną gębą. Ci którzy zaatakowali i dopuścili się tych zbrodni mają poparcie dużej części lokalnego społeczeństwa, które w mniejszym lub większym stopniu ich ukrywa i im pomaga. Co ma zrobić Izrael? Wypiąć dupę i czekać aż znowu im wjadą, porwą ludzi i zabiją innych? Mają żyć cały czas w strachu?
yedraz pisze:
29 paź 2023, 20:44
Bo u nas niby obecny rząd tak walczył z uznaniem, że mienie pożydowskie nigdy nie wróci do macierzy, a tymczasem liże cztery litery rządowi Nethanjahu (i raczej innej opinii w tym temacie nie ma obecna opozycja), to mnie bardzo ciekawi. :rozga:
Czym innym jest walka o mienie żydowskie pod politykę, a czym innym potępienie bestialskiego ataku na sojusznika USA, który jest naszym głównym protektorem.

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 29 paź 2023, 21:02

Dlatego nikt się nie odważy, no może poza Konfederacją, bo jej to może pasować do bycia z boku mejnstrimu politycznego jeszcze przez długie lata.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 128
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 29 paź 2023, 22:42

yedraz pisze:Ale do których, bo pewnie chodzić może o Wielkanoc 2025 roku?

To niech sobie to Edrdogan zaaplikuje do kurdów.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 29 paź 2023, 22:47

Ja wiem że to wszystko też jest grą na swój rynek, ale jakoś takich zuchów nie dostrzegam na naszym podwórku i chyba tego mi najbardziej brakuje, żeby mieć większy wybór. Niby Konfederacja próbuje czasami, tylko zdecydowanie za miękko, a też mają tyle dziwnych zachowań, że z nimi nigdy nie będzie mi po drodze.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6693

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 30 paź 2023, 7:39

Uważam że powinniśmy się od tego konfliktu trzymać najdalej jak to tylko możliwe.

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 139

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 30 paź 2023, 8:10

cloner pisze:
29 paź 2023, 10:53
Korwin założy swoją nową partię i zdobędzie 5% na luzie.
Nie, wcześniej nigdy nie miał tych 5%, a miał znacznie lepszą reputację niż dzisiaj. Nie licząc wyborów do Europarlamentu, gdzie była słaba frekwencja. Sądzę, że 2-3% to max. Może to wystarczyć do uwalenia Konfederacji w kolejnych wyborach. Są też spekulacje, że z Konfy może odejść także Braun i jego Korona. Generalnie wszystkie formacje określane jako skrajna prawica mają realny potencjał gdzieś na max 10% w wyborach. Mają zbyt duży elektorat negatywny - wyborcy PO, Lewicy i 3D z reguły nienawidzą Konfederacji bardziej niż PiSu.
Na połączeniu się 3 ugrupowań pod znakiem Konfederacja zyskali wszyscy co ją utworzyli, bo dostali się do sejmu, stali się rozpoznawalni i znacznie częściej gościli w różnych mediach.

Jak dla mnie źle, że go Mentzen wyrzucił. Po pierwsze zbyt dużo mu zawdzieczają, po drugie nie powinni z niego robić kozła ofiarnego słabszego wyniku, bo wtop było znacznie więcej. Szans na zdobycie większego poparcia bardziej centrowych wyborców i tak nie wypaliło, sporo w tym winy samego Mentzena. Korwina i tak już wystarczająco ukarali wyborcy swoim głosowaniem. I tak wystarczyło po prostu dystansować się od jego wypowiedzi, bo ma już ponad 80 lat i coraz częsciej bredzi. W końcu drogą naturalną sam by się usunął w cień. Tak tylko się podzieli środowisko i może skończyć się jak napisałem wcześniej.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1033

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 30 paź 2023, 8:18

Jezeli Konfederacja zerwie z takimi personami jak Korwin, Braun czy Memcen to calkiem mozliwe, ze w kolejnych wyborach beda mieli moj glos. Patrzac na wiek Korwina, to tu akurat problem moze rozwiazac sie sam.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5296
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 30 paź 2023, 8:21

Mam pytanie - kto Z GLOSUJĄCYCH NA KONFEDERACJE, uwaza, że wyrzucenie JKM to błąd?

Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1502
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 30 paź 2023, 8:40

Ja

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1968

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 30 paź 2023, 10:09

W przypadku odejścia sławomira czyli tych od gospodarki,i pozostaniu ludzi krzysia czyli tych bardziej ideologicznych konfa może w ogóle nie wejść do sejmu za cztery lata ;)

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 128
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 30 paź 2023, 10:25

A taka była fajna, postępowa, dopóki nie skrytykowała Izraela.Obrazek

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor