Mistrzostwa forum w szachach 2025 - Strona 3

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 194

Mistrzostwa forum w szachach 2025

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 15 sty 2025, 20:28

Dobra, to wydaje pierwsze postanowienia:

1) Faza grupowa zgodnie z waszym życzeniem to będzie wrzucenie od razu wszystkich możliwych starć w grupach i granie ich bez kolejności. Ewentualnie jak zobaczę że za wolno to idzie, że to zdemobilizowało graczy zamiast zmobilizować, że każdy sobie myśli "a to ja zagram trochę później niż inni" że po prostu za mało jest granie no to wtedy ewentualnie podzielę na kolejki i bardziej narzucę, ale na początek możemy zgodnie z eksperymentem wrzucić wszystko i grać kto jak się z kim umówi.

2) Zawsze warto próbować nowych rzeczy dlatego zgadzam się też na grę do 2 zwycięstw w playoffs. Czyli w półfinałach i finale. Jednocześnie ogłaszam że w takim razie nie będzie w ogóle rywalizacji o 3 miejsce dla przegranych półfinalistów. Po prostu jak na Euro, tylko półfinały i finał.

---------------------------------------------------------

Myślę że będzie można grać najpóźniej w sobotę. Jutro ogłoszę jeszcze parę formalności, przed weekendem powinno też dojść do rozlosowania grup i rozpisania właśnie formalnościowo całej fazy grupowej w jeden pakiet.

@Samuraj @gumi2006 @DDK @venomik @Cement

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 15 sty 2025, 20:31

Ja od razu mówię, że w sobotę wylatuje, wiec będę dostępny dopiero w kolejny piątek.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 17 sty 2025, 19:27

Przepraszam, miałem pisać wczoraj ale długi ciężko dzień. Zatem dzisiaj jeszcze parę ogłoszeń parafialnych. Opowiem co nieco o zasadach fazy grupowej, o zasadach fazy playoffs oraz na koniec po trzecie o rozstawieniach przed losowaniem grup.

1) O fazie grupowej

U mnie jak zawsze obowiązuje nieco inna punktacja niż w piłce nożnej. Uważam że w szachach bardziej sprawiedliwie jest 2 punkty za zwycięstwo i 1 za remis. (naturalnie 0 za porażkę ale to truizm). Uważam że niesprawiedliwie było by gdyby w przypadku remisu dostać tylko 1/3 punktów jakie można zebrać za zwycięstwo.

Zatem punktacja jest jasna, 2 punkty za zwycięstwo w partii fazy grupowej. A jak padnie remis to obaj gracze po 1 punkcie.

Ponadto w moich rozgrywkach istnieje coś w rodzaju substytutu bilansu bramkowego, tak zwany współczynnik WR. Jest on obliczany w ten sposób że zwycięzca partii dostaje do współczynnika liczbę która tworzy się poprzez odjęcie od 200 liczby jego ruchów. Czyli jeżeli zasadził mata swojemu rywalowi w 7 ruchu to inkasuje 193 małe punkciki do współczynnika WR. Z kolei przegrany dostaje do współczynnika WR dokładnie taką liczbę ile ruchów zdołał wykonać zanim przegrał. Czyli jak ktoś zdążył wykonać 19 ruchów zanim przegrał partię to dostaje 19 małych punkcików do współczynnika WR. Po prostu chodzi o to że nie może być tak że obaj tyle samo no bo logiczne jest to że zwycięzcę musimy nagrodzić tym mocniej im szybciej wygra a przegranego im później przegra.

Oczywiście to rodzi pewien paradoks w sytuacji gdyby w partii obaj gracze wykonali ponad 100 ruchów. Raz się tak zdarzyło na moim turnieju 4 lata temu że dwaj świetni gracze w fazie grupowej w ich partii zrobili ponad 100 ruchów i to oznaczało że zwycięzca dostał za tą partię mniejszy WR niż przegrany. No ale dostał też 2 punkty co jest najważniejsze a przegrany 0 więc dalej myślę że to powinn zostać.

Oczywiście ten współczynnik WR ma mi służyć tylko w określonych sytuacjach statystycznych, z góry uspokajam że nikogo nie wyeliminuje bezpośrednio z gry. To by było niesprawiedliwe bo nigdzie w szachach nie ma Leszkowego WR. On może mi tylko minimalnie ułatwić życie.

Zobrazuje trzy sytuacje:

Pierwsza

1.Franek 8 (620)
2.Tomek 2 (391)
3.Cezary 2 (227)

Franek wygrał wszystkie 4 partie i stąd ma komplet 8 punktów. Awans do półfinału bezsprzeczny. Natomiast Tomek i Cezary przy komplecie swoich porażek z Frankiem wymienili się wygranymi w bezpośrednich starciach ze sobą (bądź 2 razy zremisowali, obojętnie) w każdym razie mają obaj 2 punkty, ale Tomek ma wyższy współczynnik WR. Czy to oznacza że Tomek od razu awansował z grupy z drugiego miejsca? Absolutnie nie. To by było niesprawiedliwe bo nigdzie na świecie nie ma żadnego WR w szachach, jest tylko u Leszka. Jeżeli taka sytuacja się zdarzy w którejś z grup to Tomka i Cezarego czeka jeszcze specjalna barażowa trzecia partia bezpośrednia między nimi. Natomiast Tomek jako ten który ma wyższy WR będzie mógł sobie wybrać czy zagra białymi czy czarnymi w takiej partii.

Teraz Druga sytuacja:

1.Cezary 6 (530)
2.Franek 6 (496)
3.Tomek 0 (227)

To jest natomiast sytuacja w tabeli w której od razu jest jasne którzy dwaj awansowali do półfinału. Cezary i Franek bowiem obaj zdobyli komplet 4 punktów na Tomku z którym wygrali obie swoje partie, no i wymienili się wygranymi w starciach bezpośrednich. Już wszystko jasne, Cezary i Franek zagrają w półfinale a dla Tomka turniej się skończył. I w takiej sytuacji nie będzie też żadnej dodatkowej partii między Cezarym i Frankiem. Albowiem i tak obaj wchodzą do półfinału więc nie ma sensu by toczyli specjalną barażową partię. Jeżeli nastąpi taka sytuacja w którejś z grup to tu właśnie ten mój współczynnik WR zdecyduje o tym że Cezary wyjdzie z pierwszego miejsca a Franek z drugiego. Nie stanie się jakiś dramat bo i tak obaj grają dalej a nie ma sensu tworzyć specjalnej dodatkowej partii o 1 miejsce w grupie skoro oba miejsca są biorące.

No i Trzecia, ostatnia potencjalna sytuacja.

1.Cezary 4 (612)
2.Franek 4 (514)
3.Tomek 4 (499)

Załóżmy kompletny pat. Padną takie wyniki że cała trójka zdobędzie po 4 punkty..... co wtedy?

Cezary i Franek jako dwaj mający najwyższy WR najpierw zagrają w dodatkowym barażu ze sobą. Zwycięzca zapewni sobie 1 miejsce w grupie i awans. Przegrany stanie do jeszcze jednej barażowej partii z Tomkiem i zwycięzca tej partii wyjdzie z 2 miejsca a przegrany pożegna się z turniejem. Miejmy ogólnie nadzieję że takie patowe sytuacja nas nie nastaną ale muszę być przygotowany na każdy scenariusz.

To tyle na razie. Za parę godzin opiszę jeszcze dokładniejszy regulamin playoffs i napiszę parę słów przed jutrzejszym losowaniem grup. A losowanie będzie jutro rano.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 17 sty 2025, 23:21

Zanim przejdę do dwóch ostatnich punktów ogłoszeń parafialnych to jedna rzecz o którem zapomniałem w poprzednim poście w kontekście współczynnika WR. Co w przypadku remisu. W przypadku remisu obaj gracze też mają dopisane do WR liczbę odpowiadającą ilości wykonanych przez nich ruchów w tej zremisowanej partii.

Ok, to lecimy do punktu 2 czyli parę słów o tej fazie playoffs.

Tak więc zgodziłem się na tą grę do 2 zwycięstw, będzie takowa zarówno w obu półfinałach jak i finale. Natomiast dwa słowa jak ja to sobie wyobrażam i pytanie czy np @DDK które zarzucił pomysłem też to tak widział.

Mianowicie rywalizacja w danej parze zakończy się dopiero wtedy gdy jeden z graczy wygra po raz drugi. To znaczy ja nie przewiduje czegoś takiego że jak Franek wygra z Romkiem w pierwszej partii a w drugiej padnie remis to znaczy że Franek wygrał dwumecz i awansuje. Nie, dla mnie remis w playoffs oznacza tylko tyle że wynik się nie zmienił i gracze grają dalej. Jedynie po każdej partii następuje zamiana barw.

Np Franek pokonuje Romka grając białymi i jest 1:0 dla Franka. W drugiej partii gdy Romek gra białymi to pada remis i dalej mamy 1:0 dla Franka. W trzeciej partii Franek znów gra białymi ale wygrywa ją Romek grający czarnymi i robi nam się 1:1. No to przed nami czwarta partia i to Romek przy stanie 1:1 podchodzi do niej białymi.

Tak więc tak to widzę. Jak już będą te plaoyffy to wtedy się pewnie umówimy że gracze mają obowiązek zagrać co najmniej 2 partie przy jednym umówieniu się a potem mogą przełożyć na za parę dni np jeżeli dwóch partiach nie ma rozstrzygnięcia ale też mogą nie przekładać jeżeli mają siły grać dalej tego samego dnia. To tyle.

------------------------------------------------------------------------------

I jeszcze punkt kolejny, czyli moja decyzja o rozstawieniach przed losowaniem grup. Otóż ... nie będzie żadnych rozstawień. Moim zdaniem kolega DDK wybija się poziomem ponad resztę. Między naszą pozostałą piątką nie ma raczej mega różnic poziomu co pokazywały edycje i sprzed roku i zwłaszcza sprzed dwóch lat gdy trochę dłużej graliśmy. A ponieważ tylko DDK jest takim wyraźniejszym faworytem to nie ma sensu nikogo nigdzie rozstawiać bo tak czy inaczej w jednej grupie będzie wyraźny faworyt i dwóch nie do końca przewidywalnych rywali a w drugiej grupie trzech takich nie do końca przewidywalnych rywali pod kątem tego kto faworytem itd. Tak więc ponieważ każda kombinacja da w miarę podobny efekt to nie będzie żadnego rozstawienia. Całkowicie losowo na chybił trafił trzech graczy trafi do grupy A i trzech do grupy B.

Grupy wylosuję jutro w okolicach południa. Jakąś godzinę przed losowaniem jeszcze przypomnę sposób oznaczania partii.

@Samuraj @gumi2006 @venomik @Cement

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 18 sty 2025, 10:05

Nie no ja z rekordowego 1500 na Chess.com teraz mam 1350, więc jest równia w dół od jakiegoś czasu 😅

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 18 sty 2025, 10:57

DDK pisze:
18 sty 2025, 10:05
Nie no ja z rekordowego 1500 na Chess.com teraz mam 1350, więc jest równia w dół od jakiegoś czasu 😅
Dobra dobra, zapewne robisz zasłonę dymną :mrgreen:

To jeszcze ostatni post przed losowaniem. Wypada jeszcze przypomnieć gdzie możemy grać i sposób protokołowania partii.

Możemy grać wszędzie choć najbardziej sugerowane przez prowadzącego są chess.com bądź lichess. Jak ktoś bardzo chce zagrać gdzieś indziej, np na kurniku, też może. Nie zabraniam, byle był wklejony potem link do partii.

Od tych paru lat konsekwentnie promujemy tutaj DALTONIZM bo kolor biały słabo się prezentuje na forum. Więc na tym forum naszym kolorem białym do protokołu jest kolor czerwony, a czarny jest oczywiście czarny.

Franek - Tomek

To oznaczenie partii w której Franek gra białymi a Tomek czarnymi. A dokładnie oznaczenie jest wtedy gdy obok w nawiasie jednego z nich jest Z jak zwycięstwo bądź R po myślniku, czyli remis. Zatem np tak:

Franek(Z) - Tomek

To oznaczenie partii którą wygrał Franek. Białymi rzecz jasna.

Franek - Tomek(Z)

To oznaczenie partii którą wygrał Tomek czarnymi.

Franek - Tomek - R

A to oznaczenie partii zremisowanej.

I pod takim oznaczeniem jeszcze poprosimy zawsze link do partii. Zapewne będą granie od razu dwumecze w grupie no to oddzielnie oba oznaczenia i oba linki.

Ok, gdzieś za godzinę wylosuje grupy i oficjalnie rozpiszę wszystkie możliwe dwumecze do rozegrania.

@Samuraj @gumi2006 @venomik @Cement

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 18 sty 2025, 12:24

Ok, losowanie zrobione. Do ostatniego losu ważyło się czy dojdzie do powtórki grupy która byłą 2 lata temu gdzie byłem w grupie z DDK i Cementem, ale przypadkowy generator liczb w internecie sprawił że jednak nie będzie takiej całkowitej kalki grupy z 2023 roku :wink:

Wyniki losowania:

Grupa A

venomik
Samuraj
Leszek

Grupa B

Cement
DDK
gumi2006

--------------------------------------------------------------------

Od teraz można się umawiać i grać.

Oto wszystkie możliwe dwumecze do rozegrania bo zakładam że jak ktoś się z kimś już umówi to pewnie pójdzie od razu cały dwumecz za jednym zamachem:

Grupa A

venomik - Samuraj
Samuraj - venomik

Samuraj - Leszek
Leszek - Samuraj

Leszek - venomik
venomik - Leszek

Grupa B

Cement - DDK
DDK - Cement

DDK - gumi2006
gumi2006 - DDK

gumi2006 - Cement
Cement - gumi2006

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Spróbujmy się uwinąć z całą fazą grupową do niedzieli 2 lutego (włącznie). Jeżeli się nie uda to przedłużę termin ale spróbujmy wyznaczyć sobie pierwotnie taki termin.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 18 sty 2025, 12:31

@gumi2006 @Cement ja mam za kilka godzin lot i wracam w czwartek wieczorem, więc jak coś to od przyszłego piątku będę dostępny.

Awatar użytkownika
gumi2006
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gumi2006 » 18 sty 2025, 12:48

To mi się trafiło! Dwóch finalistów poprzednich rozgrywek, w tym mój pogromca Cement (czyli będę mógł podjąć próbę rewanżu).

Powodzenia dla Wszystkich uczestników!

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 18 sty 2025, 13:20

Jeszcze ostatnia uwaga co do fazy grupowej której na śmierć zapomniałem.

Oczywiście zacznijmy od tego że jak na zakończenie fazy grupowej dwóch graczy będzie miało tą samą liczbę punktów to przede wszystkim w pierwszej kolejności patrzymy na ich starcia bezpośrednie. Jeżeli tak się stanie że przy takiej samej liczbie punktów w ich starciach np będzie zwycięstwo jednego i remis w drugiej partii no to jasne jest że wyżej w tabeli będzie gracz z lepszym bilansem w starciach bezpośrednich. Również w sytuacji gdyby to miało zdecydować o drugim bądź trzecim miejscu czyli o awansie bądź jego braku.

Tyle że mówiąc szczerze przy grupach 3 osobowych i tak w ponad 90% przypadków jak już gracze skończą z taką samą liczbą punktów to i najczęściej również bilans ich starć bezpośrednich będzie na remis czyli albo się wymienili wygranymi albo dwa remisy i dlatego we wcześniejszych wpisach wskazywałem na to że w takiej sytuacji albo dodatkowa partia jakby to miało ważyć na awansie albo po prostu rozstrzygnie ten mój WR jakby to miało zdecydować jedynie o pierwszym i drugim miejscu.

Dlatego zapomniałem wskazać na to że w pierwszej kolejności decyduje bilans starć między zainteresowanymi bo w ponad 90% przypadków matematycznych on też nam nie rozstrzygnie, ale gdyby jednak się tak złożyło że że np będzie tak:

Franek w obu swoich partiach pokonał Tomka

Franek raz wygrał z Pawłem i raz przegrał z Pawłem.

Tomek raz wygrał z Pawłem i raz zremisował z Pawłem

No to w takiej sytuacji tabela była by następująca

1. Franek 6 (x)
2. Tomek 3 (x)
3. Paweł 3 (x)

No to w takiej sytuacji faktycznie ani nie patrzymy na żaden WR w nawiasie, ani nie ma dodatkowej partii tylko awans z drugiego miejsca uzyska Tomek bo obaj z Pawłem skończyli z 3 punktami ale w ich dwumeczu bezpośrednim była wygrana Tomka i remis.

To raczej rzadka sytuacja przy grupach 3 osobowych, w ponad 90% przypadków jak już gracze skończą z taką samą liczbą punktów to i zapewne bilans starć bezpośrednich nam nie pomoże rozstrzygnąć sprawy. Dlatego zapewne zapomniałem o tym wspomnieć.

Tym nie mniej przynajmniej w teorii co do zasady to przy takiej samej liczbie punktów na koniec to w pierwszej kolejności patrzymy na starcia bezpośrednie.

@Samuraj @DDK @gumi2006 @venomik @Cement

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 86

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 18 sty 2025, 18:31

Ja chyba odpadam na dziś i pewnie jutro, bo służba a jutro będę się regenerował. Więc chyba poniedziałek u mnie, to dzień na granie, aczkolwiek rozważę niedzielę jak wypiję tonę kawy, to może się uda coś rozegrać. Piszta pw jak coś.

Cel wyjście z grupy a potem rewanż na Kręcinie

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 19 sty 2025, 2:39

Zgadzam się i akceptuję wszelkie zasady wprowadzone przez @Leszek, jutro nawet postaram się je przeczytać ;)

Ja najchętniej bym zagrał od wtorkowego popołudnia.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 21 sty 2025, 19:31

Z kolegą @Samuraj jesteśmy wstępnie ugadani na rozegranie naszego dwumeczu w sobotę.

W ogóle kto śledził zapisy w tym temacie ten wychwycił że Samuraj wskazał na coś co kojarzyłem sprzed 20 lat, a potem podczas wymiany wspomnień na privie okazało się że właśnie w zasadzie znamy się od 20 lat, nadawaliśmy kiedyś wspólnie ton innemu forum piłkarskiemu, potem przez lata rywalizowaliśmy w tak zwanej piłce na kartce gdzie ja nauczyłem Samuraja podstaw po czym on jako uczeń przerósł mistrza. No co prawda przez ostatnią dekadę już nie mieliśmy kontaktu ale miło że ten turniej doprowadził do takiego symbolicznego REUNITED :wink:

No to w sobotę po latach znów się zmierzymy, tym razem na szachownicy :wink:

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 25 sty 2025, 20:38

Leszek - Samuraj - R

https://lichess.org/3rUicwhb/white#0

Samuraj(Z) - Leszek

https://lichess.org/52v6Zeq7/black#0

------------------------------------------------------------------

Zatem w końcu wystartowaliśmy z granie. Ajajajajajaj. Potwornie spierdoliłem tą pierwszą partię. Była duża szansa na wygraną bo to ja dopadłem zrobienia sobie damki. Niestety pod wpływek kurczącego się czasu i presji że pion Samuraja również pójdzie w damkę wpadłem w nerwową spiralę szachowań zakończonych powtórzeniem sekwencji ruchów i co za tym idzie remisem. Na pewno bym tą partie wygrał na dłuższym wymiarze czasowym, oczywiście na takiej grze 30 minutowej pewnie i Samuraj od początku grałby inaczej i mogło by nie być takiej sytuacji na szachownicy.

Mam nadzieję że nie zostanę tu przesadnie wyśmiany przez nasze zacne szachowe skromne forumowe towarzystwo. No po prostu, nerwy, patrzenie na zegar i obsesja żeby pion rywala też nie zrobił damki i stało się...

Nie będę ukrywał że w drugą partię od początku wszedłem już lekko rozedrgany spartoleniem szansy w pierwszej. Nie wiem, może to jakiś argument przeciw graniu całego dwumeczu za jednym razem, ale przyjąłem prawo takich warunków i niczym się tutaj nie zamierzam usprawiedliwać.

Gratuluję Samurajowi. Obu nam zostały starcia z venomikiem. No dla mnie pewnie o być albo nie być w półfinale.

@Samuraj

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 86

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 25 sty 2025, 20:59

No, ta pierwsza partia była specyficzna. Niby miałem przewagę gońca, ale Leszek miał przewagę ilości pionów. W pewnym momencie uznałem, że zredukowanie tej przewagi pionów poprzez wymianę gońca będzie dla mnie może korzystne, bez tego partia i tak szła w remis chyba, że Leszek by wymyślił jak wykorzystać przewagę pionów. Dalej wyszedł pech trochę, niestety, ale Leszka król miał jedno pole do zbicia mojego piona a ja miałem dwa pola a do tego przy promocji jeszcze wszedł szach na mojego króla. Mnie osobiście zdziwiło, że Leszek cały czas szachował mnie bym nie zrobił promocji hetmana, bo mógł swobodnie mi wybić kolejnego piona i wtedy wymusić wymianę hetmanów i uzyskał by kolejną promocję. No, ale mecz skończył się remisem i pewnie gdy nie moja szarża gońcem, to właśnie tak by się to skończyło.

Druga partia to moja gra białymi gdzie czuje się znacznie lepiej i tym razem zagrałem dość agresywnie mając dobre otwarcie pod miejsce roszady Leszka, udało mi się narzucić presję i zepchnąć figury przeciwnika aczkolwiek też miałem obawy czy aby zbyt agresywnie to rozgrywam i zaraz nie spotka mnie jakaś kara za to, Leszek próbował zabezpieczyć swojego króla, ale jednocześnie też mocno zblokowany został hetman, którego udało się upolować aczkolwiek po analizie i tak widzę, że i w tej partii Leszek mógł doprowadzić do wyrównanej sytuacji.

Miałem więc trochę szczęścia i trochę pecha ;)

El Cassico dla kibica Realu ;)

Ogólnie, fajny poziom partii i fajnie było znowu po latach zmierzyć się z Leszkiem w jakiejś grze.
Powodzenia w dalszych grach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”