Skynet nadchodzi - Strona 3

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2167

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 10 kwie 2026, 14:59

sickstick pisze:
10 kwie 2026, 14:26
To jest akurat bardzo ciekawa kwestia, bo AI teoretycznie nie pamięta starych rozmów z innych chatów (taka jest oficjalna wersja), ale jednak coś tam pamięta.
Zależy które ;)
OpenAI oficjalnie mówi o tym, że przechowywany jest kontekst między rozmowami:
"Oprócz zapamiętanych informacji teraz obejmuje wszystkie przeszłe konwersacje, dzięki czemu odpowiedzi są trafniejsze i dostosowane do użytkownika. Oznacza to, że pamięć ma teraz dwa źródła: „informacje zapamiętane na prośbę użytkownika” oraz „historię czatu”, czyli spostrzeżenia zebrane przez AI podczas czatów w celu ulepszenia przyszłych rozmów."
To jest wpis sprzed dosłownie roku o darmowym korzystaniu AI

Gemini jakieś tam informacje ewidentnie zbiera, ale niechętnie z nich korzysta. Ja mam odrwotny problem - często mi w toku jednej rozmowy zapimina/ignoruje starszy kontekst. Wczoraj musiałem się pobawić w UX designera. Ale że konto w Figmie mam tylko do odczytu to wkleiłem screena do gemini z prośbą o przerobienie go tak, jak potrzebuję. Potem jeszcze jedna poprawka, druga poprawka, a przy trzeciej przebudował wygląd zachowujac tylko te dwie wcześniejsze uwagi, a pierwotna prośba została już pominięta. Ale niejeden raz widziałem na reddicie podobne problemy.
Chlopaczek pisze:
10 kwie 2026, 12:50
Wczesniej wystarczylo mi ze przeczytalem na obwolucie ze autor ksiazki o fizyce faktycznie jest profesorem fizyki gdzies tam. Teraz sprawdzam czlowieka troche bardziej dociekliwie.
No i znów podajesz akurat taki przykład, gdzie jest istotna rzeczywistość.
Jeśli czytasz tatuarzystę i kluczową częścią Twojego doświadczenia jest zachwyt, że coś takiego wydarzyło się naprawdę - to informacja, że wcale się nie wydarzyło, podkopuje powód Twojego zachwytu.
Jeśli czytasz ksiażkę o fizyce i kluczową częścią Twojego doświadczenia jest zachwyt, że potencjalnie nasza rzeczywistość funkcjonuje w tak niesamowity sposób - to informacja, ze autor nie zna się na fizyce i potencjalnie to, co napisał, to ciezkie do zweryfikowania bzdury - znów, to podkopuje powód Twojego zachwytu.
Ale jeśli czytasz trzydziestą książkę Mroza i świetnie się przy niej bawisz - a potem okazuje się, że to wytwór AI, która nauczyła się perfekcyjnie naśladować styl autora: to tutaj żadna część podkopana nie zostaje. Chyba, że uznamy nieco tautologicznie, że książka napisana przez AI jest gorsza, bo jest napsiana przez AI. Kropka.

Jakby mi teraz ktoś powiedział, że ostatnia ksiażka którą polubiłem zostala w calości napisana przez AI - to żadnej przyjemności z czytania mi tego nie odbierze. W końcu to nie tak, że jak w książkach wspomnianego Mroza bohater ubrał czaro-żółtą koszulke to dlatego, że czarny jest metaforą, trudne słowo, stanu psychicznego głównego bohatera a żółty jest alegorią, jeszcze trudniejsze słowo, innej postaci, która jego problemy może wkrótce rozwiaże.

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1132
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 10 kwie 2026, 15:07

Eyesmon pisze:
10 kwie 2026, 11:38
Sam mam już wielu znajomych którzy z czatemGPT po prostu rozmawiają jak z kolegą. I tak jak Chłopaczek napisał - dzielą się z nim przemyśleniami, problemami a czat zawsze wysłucha, pomoże, przytuli wirtualnie.
Dodać do tego wirtualny model ładnej laski / przystojnego chada i mamy związek I to nie żart bo ludzie w to wejdą jak w masło
Powstał już nawet film o takim romansie...

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3345

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 10 kwie 2026, 15:57

venomik pisze:
10 kwie 2026, 14:59
No i znów podajesz akurat taki przykład, gdzie jest istotna rzeczywistość.
Rzeczywistosc jest istotna i prawda tez jest istotna.
venomik pisze:
10 kwie 2026, 14:59
Jakby mi teraz ktoś powiedział, że ostatnia ksiażka którą polubiłem zostala w calości napisana przez AI - to żadnej przyjemności z czytania mi tego nie odbierze. W końcu to nie tak, że jak w książkach wspomnianego Mroza bohater ubrał czaro-żółtą koszulke to dlatego, że czarny jest metaforą, trudne słowo, stanu psychicznego głównego bohatera a żółty jest alegorią, jeszcze trudniejsze słowo, innej postaci, która jego problemy może wkrótce rozwiaże.
Skoro mamy prowadzic dyskusje na ten temat to chcialbym ja troche uporzadkowac. To znaczy jaka jest dokladnie Twoja teza? Ze to odbiorca nadaje czemus wartosc a caly proces ktory towarzyszyl kreacji jest bez znaczenia? Ze nie ma czegos takiego jak nazwijmy to glebia?
Taka troche sztuka Schrodingera. Czlowiek moze wlozyc w stworzenie czegos lata pracy i cale swoje serce ale to nie bedzie sztuka do momentu az odbiorca ktory z tym obcuje nie uzna ze jest to cos dla niego warte.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2606
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 10 kwie 2026, 16:26

Pewien badacz wymyślił fikcyjną chorobę oczu o nazwie bixonimania, umieścił na serwerze akademickim dwa ewidentnie sfałszowane artykuły na ten temat, a następnie obserwował, jak w ciągu kilku tygodni główne systemy sztucznej inteligencji przedstawiały ją jako prawdziwą chorobę.
W fałszywych artykułach podziękowano Akademii Gwiezdnej Floty (przyp. Starfleet Academy ze Star Treka), powołano się na finansowanie ze strony Fundacji Profesora Sideshow Boba (z Simpsonów) oraz Uniwersytetu Bractwa Pierścienia (Lord of The Rings - Fellowship of The Ring), a w środkowej części tekstu zaznaczono, że całość jest zmyślona.

Gemini firmy Google poinformowało użytkowników, że schorzenie to jest spowodowane światłem niebieskim. Perplexity podało, że występuje ono u jednej osoby na 90 000. ChatGPT doradzało użytkownikom, czy ich objawy pasują do opisu (!).
Fałszywe badania zostały następnie zacytowane w recenzowanym czasopiśmie, które wycofało je dopiero po tym, jak Nature (jeden z wiodących periodyków naukowych) skontaktowało się z wydawcą.

Obrazek

Cały artykuł: https://www.nature.com/articles/d41586-026-01100-y

Posumowując:

Badacz celowo sprawił, że artykuły były tak oczywistą fałszywką, jak to tylko możliwe. Systemy AI tego nie wychwyciły. Nie zrobili tego również badacze, którzy cytowali je w prawdziwych czasopismach... co oznacza, że ludzie wprowadzają do swoich prac odniesienia generowane przez AI, nie czytając tego, co faktycznie cytują. :angry2:

Spotkałem się już z informacjami o wykorzystaniu AI przez Amerykańską FDA do oceny leków, o dyrektorze szpitala w Nowym Jorku gotowym do zastąpienia radiologów przez AI oraz o uruchomieniu w tym roku ChatGPT Health w USA.
Wszystko to dzieje się w tym samym środowisku, w którym schorzenie finansowane przez postać z serialu „Simpsons” i popierane przez załogę statku Enterprise było przedstawiane jako nowy konsensus medyczny. :rotfl4:

Niestety ale osoby podejmujące decyzje dotyczące wdrażania takich rozwiązań wydają się wierzyć, że proces: od badań naukowych, przez sztuczną inteligencję, aż po finalnego pacjenta jest bardziej nadzorowany niż w rzeczywistości.
Ten eksperyment sugeruje, że w ogóle nie jest on nadzorowany. :suicide:

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4417
Kibicuję: AC Milan

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 10 kwie 2026, 16:54

Myślę że większość społecznych zmian i eksperymentów które serwują na wielcy tego świata nie jest później w żadnym stopniu nadzorowana

To się wszystko trzyma na ślinie i sznurku

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 11 kwie 2026, 0:28

Dzisiaj jak na zyczenie Claude nawiazal sam z siebie do rozmowy ktora z nim prowadzilem pare dni temu.
Kiedy go o to zapytalem odpisal ze ma wbudowany system pamieci ktory po kazdej rozmowie wyciaga z niej kluczowe informacje i zapisuje jako notatke. Przy kolejnych rozmowach z tych notatek czerpie kontekst. Technicznie nie pamieta tamtej rozmowy i nie ma do niej dostepu ale dzieki tej notatce mogl sie do niej odwolac.
Mozna to wylaczyc w ustawieniach w zakladce Capabilities. Tam tez mozna sobie podejrzec jakie notatki zostaly zrobione i dokonywac zmian.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6290
Kibicuję: 4rsenal

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 11 kwie 2026, 11:01

Chlopaczek pisze:
11 kwie 2026, 0:28
Dzisiaj jak na zyczenie Claude nawiazal sam z siebie do rozmowy ktora z nim prowadzilem pare dni temu.
Kiedy go o to zapytalem odpisal ze ma wbudowany system pamieci ktory po kazdej rozmowie wyciaga z niej kluczowe informacje i zapisuje jako notatke. Przy kolejnych rozmowach z tych notatek czerpie kontekst. Technicznie nie pamieta tamtej rozmowy i nie ma do niej dostepu ale dzieki tej notatce mogl sie do niej odwolac.
Mozna to wylaczyc w ustawieniach w zakladce Capabilities. Tam tez mozna sobie podejrzec jakie notatki zostaly zrobione i dokonywac zmian.
I akurat sam z siebie wspomniał o tym dokładnie dzień po tym, jak na forum pisałeś że tak się nie dzieje. Pszypadeq? :whistle:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 11 kwie 2026, 12:15

sickstick pisze:
11 kwie 2026, 11:01
I akurat sam z siebie wspomniał o tym dokładnie dzień po tym, jak na forum pisałeś że tak się nie dzieje. Pszypadeq?
Nie ma przypadkow. Widzi wszystko co robie i niechcacy sie wysypal.
Pytal tez kiedy zmienisz avatar bo ten mu sie nie podoba.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1035

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 23 kwie 2026, 8:54

https://www.dobreprogramy.pl/potezne-na ... 663763296a

Ale zajebiste te obrazki robi. Ciezkie czasy dla grafikow kompoterowych, o ile wczesniej byly modele ktore robily grafiki, tak teraz najbarziej popularny chatgpt oganie kazdemu w kilanascie sekund.

Zreszta dzis na tt jest wysyp fajkowych grafik, ktore oglaszaja rozne dziwne transfery, ale niektore wygladaja lepiej niz te, ktore kluby tworza przy takich okazjach.

No i jest trolling ofc:

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 kwie 2026, 10:01

Uważam że to powinno mieć zapisany znak wodny

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 23 kwie 2026, 10:05

Eyesmon pisze:
23 kwie 2026, 10:01
Zeby bylo wiadomo ze wygenerowane przez AI czy przez jaki model?

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2090
Kibicuję: Manchester United

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 23 kwie 2026, 10:37

Eyesmon pisze:
Zgadzam się. Wszystkie grafiki albo video AI powinny być oznaczone już na poziomie tworzenia.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 kwie 2026, 11:36

Przema pisze:
23 kwie 2026, 10:05
Eyesmon pisze:
przez AI, model w tym przypadku jest mniej istotny

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2489
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 23 kwie 2026, 11:37

Znakomita jest ta aktualizacja

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Skynet nadchodzi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 23 kwie 2026, 11:41

Eyesmon pisze:
23 kwie 2026, 11:36
Przema pisze:
23 kwie 2026, 10:05
Eyesmon pisze:
przez AI, model w tym przypadku jest mniej istotny
A wlasciwie co Ci da ta informacja? Chodzi o rozroznienie pracy wykonanej przez czlowieka od AI czy zwrocenie uwagi na to, ze skoro AI to wieksze prawdopodobienstwo, ze to np. fejk? Takie fejkowe grafiki przeciez tez lataly do tej pory, tylko nie na taka skale.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”