Grupa F: Holandia, Japonia, Szwecja, Tunezja - Strona 3

XXIII Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej 2026
Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1097
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Grupa F: Holandia, Japonia, Szwecja, Tunezja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 15 cze 2026, 0:15

No druga połowa palce lizać. Holendrzy już byli zbyt pewni siebie, a Japończycy grali do końca i wyrównali (a mi połowicznie ratują kupon, jeszcze Ekwador nie może przegrać).
Jak Szwedzi wygrają z Tunezją to awansująca trójka z tej grupy będzie prawie jasna. :mrgreen:
Ogólnie podobają mi się te azjatyckie ekipy, bo są na razie na plus na tym turnieju, wszak Australia też z tego kontynentu awansowała. :jupi:

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 605

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 15 cze 2026, 0:20

Japończycy mogliby spokojnie rozegrać dogrywkę.
Organizacja top, ale chyba troche się bali Holendrów, będąc na musie pokazywali próbkę możliwości, całościowo bardziej skupieni na defensywie i właśnie tej organizacji.
Lubię taką gre, widać, że tam każdy wie co i dlaczego robi na boisku, to jest właśnie gra drużynowa. Bardzo za to lubię futbol Japoński czy Koreański.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 267
Kibicuję: Juventus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 15 cze 2026, 0:25

Mi Holendrzy zepsuli kupon, gdzie już weszły 2 gole Meksyku, btts Korei z Czechami, wygrana Szkocji, btts Brazylia - Maroko, wygrany set Majchrzaka (kurs 1,90), wygrana Barcy w ręcznej (kurs 2,36), ale w sumie to jebać ich. Japonia pokazała dziś piękny charakter wojowników.

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 136

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 15 cze 2026, 0:37

Tak sądziłem, że będzie remis, trochę Holendrzy mogą żałować, ale w sumie dobry wynik dla obu, powinny oba zespoły ograć Tunezję i Szwecję i mieć pewny awans. Szwecja raczej wygra z Tunezją, ale wiem czy coś więcej zrobi.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 15 cze 2026, 0:44

Sh00t pisze:
15 cze 2026, 0:25
Mi Holendrzy zepsuli kupon, gdzie już weszły 2 gole Meksyku, btts Korei z Czechami, wygrana Szkocji, btts Brazylia - Maroko, wygrany set Majchrzaka (kurs 1,90), wygrana Barcy w ręcznej (kurs 2,36), ale w sumie to jebać ich. Japonia pokazała dziś piękny charakter wojowników.
Zapomniałem jeszcze o wygranej Stanów przy naprawdę pięknym kursie. No dużo hajsu poszło koło nosa, ale to moja wina, że na przegrywów z Holandii się nabrałem. Zawiodła mnie analiza 😀

W każdym razie hazard to zło, proszę nie grać :pijemy:

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 210

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 15 cze 2026, 0:50

Sh00t pisze:
15 cze 2026, 0:44
Zawiodła mnie analiza 😀
Coś Ty analizował? :wink:
Japonia klepie Anglie i Brazylię oraz nie przegrywa od 7 meczy a z drugiej strony Holandia, która nie potrafiła pokonać Polski w eliminacjach a w sparingach ledwo co ograli Norwegów którzy w tym meczu zagrali bez Haalanda i Odegaarda a dalej nie potrafili wygrać z takimi tuzami jak Ekwador i Algeria z którą przegrali aby na koniec przed mundialem wymęczyć zwycięstwo z Uzbekistanem. Japonia tak naprawdę była cichym faworytem tego meczu a za Holandią szła łatka gwiazd przeszłości. :wink:

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 15 cze 2026, 0:58

Samuraj pisze:
15 cze 2026, 0:50
Sh00t pisze:
Zawiodła mnie analiza 😀
Coś Ty analizował? :wink:
Japonia klepie Anglie i Brazylię oraz nie przegrywa od 7 meczy a z drugiej strony Holandia, która nie potrafiła pokonać Polski w eliminacjach a w sparingach ledwo co ograli Norwegów którzy w tym meczu zagrali bez Haalanda i Odegaarda a dalej nie potrafili wygrać z takimi tuzami jak Ekwador i Algeria z którą przegrali aby na koniec przed mundialem wymęczyć zwycięstwo z Uzbekistanem. Japonia tak naprawdę była cichym faworytem tego meczu a za Holandią szła łatka gwiazd przeszłości. :wink:
Skusił mnie kurs na Holandię. Jakby nie było, było blisko, nawet bardzo blisko, ale się zesrali. Kadrowo mimo wszystko mocniejsi od Japonii, tylko nie wziąłem pod uwagę tego, że w sumie Japonia lepszy ma atak niż Holandia. Mój błąd.

Beka, że 1 myśl była, że obie strzelą 😀

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 210

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 15 cze 2026, 6:03

Szwedzi łatwo pojechali Tunezję i w sumie zdawałem sobie sprawę, że Tunezyjczycy będą najsłabszą ekipą tej grupy, ale nie spodziewałem się takiego łomotu. Szwedzi widać dobrze przygotowali się do turnieju i na pewno słaby rywal teraz przyczynił się do zbudowania pewności siebie. Właściwie z tych 5 bramek to trzy były prezentem od Tunezji... Walka o pierwsze trzy miejsca w grupie zapowiada się ciekawie, bo stawka jest wyrównana, no i mecze Szwedów z Holandią i Japonią dopiero zweryfikują ich faktyczny poziom, ale na razie widać, że odrobili lekcje i mogą być groźni.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1453
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 15 cze 2026, 9:33

Ayari przy pierwszej bramce stonowana radość, bo szacunek dla Tunezji a po golu na 5:1 to już jebać przegrywów :ozob:

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 136

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 15 cze 2026, 13:14

Teraz skrót odpaliłem, ale oklep był, nie spodziewałem się, sądziłem, że Szwedzi wymęczą 1-2:0. Ta Tunezja gorsza niż Curacao :angry2: . Pierwsze udane interwencje bramkarza gdzieś w 89 minucie przy 1:4. Pytanie na ile stać Szwecję z mocniejszymi rywalami, ale dostali sygnał, że muszą uważać. Czy oni tych eliminacje nie olali, mając zapewnione baraże, skoro mieli tylko 2pkt ?

Pomyśleć, że z solidniejszą defensywą to byłby nasz mecz, z taką Tunezją to i stary Lewy mógłby strzelić hat tricka stojąc z chodzikiem w polu karnym.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3957

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 15 cze 2026, 14:21

W 1998 Tunezja zwolniła Kasperczaka po 2 meczach, teraz poszło jeszcze szybciej.

https://www.flashscore.com/news/soccer- ... /Uu09pwwJ/

Następcą byłego francuskiego piłkarza może zostać Wahbi Khazri (rok temu przeszedł na emeryturę, w kadrze Tunezji zagrał 74 mecze, po drodze m.in. Bordeaux, Sunderland) lub Mondher Kebaier (selekcjoner reprezentacji w latach 2019-2022, ale w tym artykule jest błąd, odszedł po PNA 2021).

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1097
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 15 cze 2026, 16:55

Sh00t pisze:
W każdym razie hazard to zło, proszę nie grać
A tam, chociaż mi jeszcze żaden kupon nie wszedł, ale obstawiam takie trudne o większym kursie żeby trochę wygrać, a nie włożyć za wiele. :mrgreen:
Zygmunt-1 pisze:
15 cze 2026, 9:33
Ayari przy pierwszej bramce stonowana radość, bo szacunek dla Tunezji a po golu na 5:1 to już jebać przegrywów
Też na to zwróciłem uwagę, oglądając dzisiejsze powtórki.
Devourer pisze:
15 cze 2026, 13:14
Czy oni tych eliminacje nie olali, mając zapewnione baraże, skoro mieli tylko 2pkt ?
Dokładnie tak, eliminacje dla nich to był etap przygotowań do turnieju i teraz zobaczycie jak odpalą! Z takim atakiem ćwierćfinał murowany. :beer:
I w końcu nie mogliśmy odpaść z frajerami (a zapomniałem o Niderlandach).
Devourer pisze:
15 cze 2026, 13:14
Pomyśleć, że z solidniejszą defensywą to byłby nasz mecz, z taką Tunezją to i stary Lewy mógłby strzelić hat tricka stojąc z chodzikiem w polu karnym.
Co nie? :pijemy:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8641
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 15 cze 2026, 18:50

matt_ pisze:
15 cze 2026, 14:21
W 1998 Tunezja zwolniła Kasperczaka po 2 meczach, teraz poszło jeszcze szybciej.
Byłem w Tunezji 3 razy, bardzo nerwowy naród. Bieda ogromna, stąd chyba takie ich podejście.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 306

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 15 cze 2026, 21:23

Samuraj pisze:
15 cze 2026, 0:50
a za Holandią szła łatka gwiazd przeszłości. :wink:
Eeeeeeeeeeeee, niesprawiedliwa trochę opinia Grzegorzu.

Holendrzy moim zdaniem mają się w ostatnich latach całkiem przyzwoicie. Lata totalnego kryzysu już chyba zażegnane. Już nikt nie pamięta o czasach gdy ofensywę musiał dźwigać sam biedny Depay wspomagany przez zawróconego z emerytury Ryana Babela bo taka była bida że już nie miał kto tam grać.

Od paru lat tworzy się przede wszystkim duet napędzający ofensywę Xavi Simons - Cody Gakpo. Simons (niestety nieobecny z powodu kontuzji na tym turnieju) trochę swoim impactem na drużynę przejmie mojm zdaniem rolę Robbena, a Gakpo taki trochę nowy Van Persie. Do tego parę lat temu też rozkwitli Neo Lang, Daley Malen, Frimpong czy Joshua Zirkzee choć ten ostatni po świetnym etapie we Włoszech postanowił pójść do Manchesteru United gdzie przepadł.

Przypomnę Ci że Holendrzy to mimo wciąż pewnych niedoskonałości jednak półfinaliści Euro 2024. Remisy z Polską? Zdarza się. Jak to by miało dyskwalifikować to Anglia i Hiszpania też parę lat temu remisowali z nami w meczach o punkty. Ja Ci równie dobrze mogę wskazać na dwumecz Holendrów z Hiszpanami w LE w Marcu 2025 z dwoma dramatycznymi remisami zakończony karnymi i to jak wyglądała gra w tym dwumeczu, zwłaszcza rewanżu.

To co mogę natomiast dodać od siebie to sceptycyzm co do Koemana i jego niektórych decyzji jak nie powołanie Frimponga. A wczoraj prawdę powiedziawszy też zrobił słabe zmiany przy stanie 2:1 dla Hol i w dodatku drużyna się moim zdaniem zbytnio cofnęła prowadząc.

Czy Japonia była jakimś faworytem meczu? Za cholerę nie, ale oczywiście czułem przed nimi respekt i widać to samo czuł Koeman co pokazała zwłaszcza pierwsza połowa.

Co do ostatecznych szans Holendrów na tym turnieju to niestety ubolewam nad nieobecnością Xaviego Simonsa a sam Koeman mnie nie przekonuje, ale tak czy inaczej mam wrażenie że Twój wywód był mocno niesprawiedlwy. Aż mi się przypomniało jak ponad 20 lat temu też przed Tobą musiałem bronić trochę honoru Holendrów nowo tworzących się wokół Robbena, Van der Vaarta, Sneijdera czy Van Persiego. Kłóciłeś się gdzieś tam w okolicach 2005 roku ze mną że są tacy sobie a że tak powiem chyba parę lat później historia przyznała nieco bardziej rację mnie :mrgreen:

Ogólnie jednak od tych ponad 20 lat jestem już trochę przyzwyczajony do lekceważenia Holendrów. Polacy chyba nigdy nie zaakceptowali żadnej innej Holandii po erze Kluiverta, Overmarsa i spółki czy wcześniej Van Bastena.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6232
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 15 cze 2026, 21:46

Xabi Simmons nowym Robbenem, Gakpo nowym van Persim. Zapomniałeś dodać że Malen to nowy van Nistrelroy :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”