Kibice, ultras, oprawa meczowa - Strona 3

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 12 lut 2006, 0:15

Jakby ktoś miał jakieś dziwne wątpliwości, to tylko z jednej rundy jesiennej:Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ale i tak Legia mistrz z definicji ;(.
xaver pisze:
Bonso pisze:Żyleta - wiadomo, najwierniejsi polscy fani,
Czym przejawia się ich wierność? Tym, że chodza na pierwszą lige na mecze w których Legia zawsze walczy o zwycieństwo, w sezonach gdy zawsze walczy o mistrza?
Nie wiedziałeś? Przeciez to oczyiwste. Właściwie to Legia nic nie musiałaby robić a i tak by była najlepsza. Jak Chuck Norris.

Nawet wystarczy zerknąć na podpis założyciela tematu. Legia już zdobyła majstra w połowie sezonu, tylko my o tym jeszcze nie wiemy. Tylko nie wiem jakiego kraju, bo ja o Po(l)sce nie słyszałem :/.

Awatar użytkownika
Bonso
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bonso » 12 lut 2006, 0:32

To nie słyszelisćie, że Chuck jest wiernym Legionistą ? Może jestem młody, ale odkąd pamiętam na Żylecie zawsze (nie wliczając obecnego sezonu, jak juz pisałem żenada) był dobing, zawsze była oprawa i piłkarze zawsze mogli liczyć własnie na kibiców, nie tylko z Żylety.
Zresztą nie ma sensu piwusowi wmawiać czegokolwiek co jest przeciw Wiśle, nie zrozumiem tego człowieka, ale cóz :roll: Przecież wiadomo, że Wisła to Wisła i nie ma nic oprócz niej :roll:
a tak wogóle...runda jesienna to mecz z Legią tylko ? Wisła większe oprawy ma generalnie głównie na mecze z Legią, taka 'mobilizacja' :rotfl:

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 12 lut 2006, 0:47

Zresztą nie ma sensu piwusowi wmawiać czegokolwiek co jest przeciw Wiśle, nie zrozumiem tego człowieka, ale cóz Rolling Eyes Przecież wiadomo, że Wisła to Wisła i nie ma nic oprócz niej Rolling Eyes
MikPio pisze:Według mnie najlepsza oprawa jest:
1miejsce- Stadion (L)egii
2miejsce- Stadion Lecha
3miejsce- Stadion Widzewa
Bonso pisze:Żyleta (...)Potem jest Lech, Pogoń,

Sorry, macie rację. Wisła jest poza pierwszą trójką, baaa, powinna być poza pierwszą dziesiątką. Napiszesz Wisła Pany, to jesteś ślepo zaślepiony w klub. Napiszesz Legia Mistrz, to jesteś obiektywny.
Zapominałem dopisać przy poprzednim poście:
Bonso pisze:najbardziej ciekawi mnie postawa na wiosne kibiców "Portowców". Jak wiadomo wielu pseudokiboli to rasiści, ciakwe jaka będzie rekacja na Canarinhos w Szczecinie.
Jestem ciekaw, jakie ma dla Ciebie słowo pseudokibic. Nazywasz tak tych złych ultrasów oraz tych złych kibiców co dopingują klub? Jesli napisałbyś "wielu kibiców jest rasistami", to miałoby jakiś sens. To ze ktoś jest rasistą to nie czyni go "pseudokibicem" czy huliganem.
Bonso pisze:Wisła ciągle swój rozbudowuje, ale czy to ma sens, nie wiem. Chyba lepiej zamiast ciągłego dobudowywania trybun, zbudować nowy od podstaw, ale cóż....wiadomo Krakusy
Nie mamy wujka Kaczyńskiego, który dużo gada, ale pieniędzy nie da. Nasi samorządowcy ciułają milion do miliona, by robota jakoś szła. Od trybuny do trybuny robi się stadion. Poza tym jak skończą D, to następna dobudowana do itniejącej całości trybuna byłaby piątą na stadionie :roll:. Dowiedz się następnym razem o czym piszesz. Wiadomo, Warszafka, parafrazując Raszynianina.
Bonso pisze:a tak wogóle...runda jesienna to mecz z Legią tylko ? Wisła większe oprawy ma generalnie głównie na mecze z Legią, taka 'mobilizacja' :rotfl:
Podałem mecz z Amicą, Bełchatowem, Cracovią i Legią. Z Legii są dwa zdjęcia. Z Pogonii nie, bo miał być oldschoolowy doping, więc oprawy nie było. Racowisk więcej nie dałem, bo są prawie na każdym meczu, urokliwe, ale spowszedniałe. Ale doceniam Twoją "fachową" opinię (nawiasem mówiąc jestem na 80% przekonany, że powtórzyłeś to za jakimś legijnym forum, bo nie wyobrażam sobie, byś śledził z Raszyna wiślackie trybyny w calym sezonie, na tyle, by ferować takie wyroki).

Awatar użytkownika
Bonso
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bonso » 12 lut 2006, 1:10

piwus pisze:Sorry, macie rację. Wisła jest poza pierwszą trójką, baaa, powinna być poza pierwszą dziesiątką.

zacytowałeś tylko częśc posta, wpisałem Lech, Pogoń, Wisła, Korona i nie jest to kolejnośc, tylko przypadkowo wpisane kluby które według mnie mają najlepszy doping !
piwus pisze:Napiszesz Wisła Pany, to jesteś ślepo zaślepiony w klub.
Nie, tylko że zawsze jak jest dyskusja o Polskiej lidze, piszesz tylko o tym jak to Wisła jest genialnym klubem i seryjnie ostatnio w Twoich postach widze coraz mniej obiektywizmu
piwus pisze:Nazywasz tak tych złych ultrasów oraz tych złych kibiców co dopingują klub? Jesli napisałbyś "wielu kibiców jest rasistami", to miałoby jakiś sens. To ze ktoś jest rasistą to nie czyni go "pseudokibicem" czy huliganem.
Miałem zamiar napisać "wielu kibiców jest rasistami", ale dla mnie poprostu kibic rasista to nie kibic, tylko to samo co najgorszy huligan=pseudokibic.
piwus pisze:Podałem mecz z Amicą, Bełchatowem, Cracovią i Legią.
Dobra, sorry ale oprócz zdjęcia nr. 4 nie widać dokładnie które są z jakiego meczu, a widze wyraźnie, że dwa są z Legii.
piwus pisze:nawiasem mówiąc jestem na 80% przekonany, że powtórzyłeś to za jakimś legijnym forum, bo nie wyobrażam sobie, byś śledził z Raszyna wiślackie trybyny w calym sezonie, na tyle, by ferować takie wyroki
No to Cie zawiode, bo na forach o Legii nie bywam. Nie śledze ani oprawy na meczach Wisły, ani na meczach Lecha, Pogoni czy zadnego innego klubu, ale jeśli już od czasu do czasu widze zdjęcia z opraw to głównie kiedy jest Wisła, to najlepsze oprawy są kiedy grają z Legią. Chociaz w końcu, zawsze jest tak, że na szlagierach jest największy doping.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 12 lut 2006, 1:25

Bonso pisze: Miałem zamiar napisać "wielu kibiców jest rasistami", ale dla mnie poprostu kibic rasista to nie kibic, tylko to samo co najgorszy huligan=pseudokibic.
To w Polsce na stadionach nie ma prawie kibiców.
Bonso pisze:nie widać dokładnie które są z jakiego meczu, a widze wyraźnie, że dwa są z Legii.
No tak, to miałeś rację z tym zdaniem :(:
Bonso pisze:a tak wogóle...runda jesienna to mecz z Legią tylko ?(...) :rotfl:
Poddaję się :(.
Bonso pisze:głównie kiedy jest Wisła, to najlepsze oprawy są kiedy grają z Legią.
Groclin na zakończenie zeszłego sezonu. "Taka 'mobilizacja' :rotfl:"
Obrazek
Bonso pisze:
piwus pisze:
MikPio pisze:Według mnie najlepsza oprawa jest:
2miejsce- Stadion Lecha
Bonso pisze:Żyleta (...)Potem jest Lech, Pogoń,
Sorry, macie rację. Wisła jest poza pierwszą trójką, baaa, powinna być poza pierwszą dziesiątką.

zacytowałeś tylko częśc posta, wpisałem Lech, Pogoń, Wisła, Korona i nie jest to kolejnośc, tylko przypadkowo wpisane kluby które według mnie mają najlepszy doping !
Teraz jest całość?:
Bonso pisze:Akurat co do rundy jesiennej trzeba przyznać, że przez konflikt nie ma co oceniać, ale ogólnie przez ostatnie lata, na (L)egii zawsze oprawa jest fenomenalna Wink Żyleta - wiadomo, najwierniejsi polscy fani, czasami jest taki szoł, że nie można uwierzyć ze to mecz...
Potem jest Lech, Pogoń, Wisła, Korona....
To nie jest kolejność.
Bonso pisze:Nie, tylko że zawsze jak jest dyskusja o Polskiej lidze, piszesz tylko o tym jak to Wisła jest genialnym klubem i seryjnie ostatnio w Twoich postach widze coraz mniej obiektywizmu
Piszę jak zwykle. Co mam pisać, nieprawdę? 3 ostatnie majstry, liderami reprezentancji są byli i obecni gracze Wisły. Może to szok, ale piłkarsko Legia nie jest lepsza. Mam pisać, że Legia ma najlepszych kibiców? Ale czemu? To Wiślacy zostali wybrani przez (nieobiektywną na naszą korzyść, prawda?) "Naszą Legię" na najlepszych kibiców w poprzednim sezonie! To Wisła miała najlepszą frekwencję na jesień, nawet biorąc pod uwagę procentowe wypełnienie stadionu! A Legia niestety ma braki przez konflikt z zarządem, czyli logicznie rzecz biorąc jest w tyle. Co mam napisać, by było więcej tego obiektywizmu w moich postach? Mam napisać Legia mistrz, to dopiero wtedy będę obiektywny w Twoich oczach? A nawiasem mówiąc, to Ty przecież kpisz z naszego stadionu, nie mając nawet o nim pojęcia, jak stadion Legii jest w gorszym stanie. Zastanów się, kto tak naprawdę jest zaślepiony i nieobiektywny...

Awatar użytkownika
jackieboy
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jackieboy » 12 lut 2006, 8:58

Bonso pisze: na Żylecie zawsze był dobing
Na Wiśle zawsze jest doping. W empiku jest taka gazetka o polskich kibicach i tam widać kto ma jaką i jak często oprawe na meczach... (L)egia zawsze ma manię wyższości nad innym klubami że "niby" ma najlepszych kibiców i jest najlepszym klubem..najlepsze transfery etc etc etc... :lol:
piwus pisze:To w Polsce na stadionach nie ma prawie kibiców.
Wystarczy popatrzeć na wykresiki z średnim procentowym zapełnieniem stadionów przez kibiców i kto wygrywa ?? Wisła!!
Bonso pisze: Chociaz w końcu, zawsze jest tak, że na szlagierach jest największy doping.
Zauważ że dla każdego klubu w Polsce mecz z Wisłą jest szlagierem..Wszyscy sie mobilizują czasami większość sezonu na mecz z Nami..Więc o czym mowa ??

Awatar użytkownika
MikPio
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MikPio » 12 lut 2006, 9:22

jackieboy pisze:Na Wiśle zawsze jest doping. W empiku jest taka gazetka o polskich kibicach i tam widać kto ma jaką i jak często oprawe na meczach... (L)egia zawsze ma manię wyższości nad innym klubami że "niby" ma najlepszych kibiców i jest najlepszym klubem..najlepsze transfery etc etc etc...

piwus napisał:

No dobra stary... Na Wiśle jest doping, był i dalej będzie, ale (L)egia ma jeden z lepszych. Niestety kibice Wisły są troche za bardzo statyczni. Ja osobiście lubie jak jest mecz i kibice obu klubów przez 90minut dopingują swoje drużyny. A kibice Legii przynoszą swoje gadżety, Wisły pewno też, ale zobaczmy jednak na zdjęcia na górze- te raca...
Ojej... znowu marze o wznowieniu rundy
jackieboy pisze:Wystarczy popatrzeć na wykresiki z średnim procentowym zapełnieniem stadionów przez kibiców i kto wygrywa ?? Wisła!!
No OK... ale podam dwa przykłady:
-z jednej drużyny może być 500 widzów, a z drugiej 5 000 i może się okazać że to Ci pierwsi będą głośniejsi
-Wisła wygrywa, ale tak naprawdę wszystko się wyjaśni dopiero w tej rundzie- jest cieplejsza, więcej ludzi przychodzi i dopiero po tym można będzie ocenić. Ale uważam, że Legia by wygrała, gdyby nie ten konflikt.

Oprawa meczowa to też race- a tego na Wiśle za dużo to nie ma... :?

Awatar użytkownika
Marco
Armia Białej Gwiazdy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco » 12 lut 2006, 10:15

nie bede sie odnosil to wszystkich tutaj kwestii bo zal mi niektorych wypisujacych dziwne rzeczy, zacytuję tylko jedną wypowiedz
MikPio pisze: Oprawa meczowa to też race- a tego na Wiśle za dużo to nie ma... :?

moze zanim zabierzesz glos o oprawach to radzę trochę zaznajomic sie z tematem.

PS: Race juz dawno przestaly byc wyznacznikiem dobrych opraw, teraz nie idzie sie w kierunku blyskow a raczej choreografii.

1. Wisła
2. Legia
3. Jagiellonia
4. Widzew
5. Lech

Jesli wezniemy caloksztal dotychczasowych działan to wtedy Legia moze znalesc sie przed Wisłą, ale nie jesli chodzi o poprzedni rok 2005.
2miejsce- Stadion Lecha
Lech?? z kim ty sie rozumami pozamienial??? :lol:

Lech przez niemal wszytskie ekipy wymieniany jest jako rozczarowanie a Ty ich dajesz na 2 miejscu smieszny jestes :)))

zatrzymales sie chyba na poczatku tej zabawy myslac ze jak ktos odpali 100 rac i na fotkach jest zajebisty efekt to jest super oprawa .

Piwus odpuść temat , nie warto!! Szkoda tracic czas na odpisywanie tym ktorzy nie wiedzą podstawowych rzeczy.

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 12 lut 2006, 11:13

MikPio pisze:że Legia by wygrała, gdyby nie ten konflikt.

Obrazek

Legia wszystko wygrywa w przerwach letnich i zimowych :D

Legia moze i ma czasmi jakas ciekawa oprawe, ale od kad pamietam Wislacy zawsze mieli lepsza ;]

Awatar użytkownika
Scyzoryk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Scyzoryk » 12 lut 2006, 11:55

xaver pisze:A moze to Kolporter Korona ma najwierniejszych kibiców (byli zawsze ;] )

Kolporter Korona ma baaardzo mało kibiców ... co innego Korona Kielce ...
chociaz jednak całą poprzednią rundę nie było opraw ani dobrego dopingu ... protestowali podobno ci najwierniejsi... muszę powiedzieć ze wszytkim w Kielcach (oprócz zarządowi ) brakuje opraw i dobrego dopingu a w szczególności piłkarzą .
Bonso pisze:Korona juz ma niezły stadion, chociaż według mnie, jego pojemność jest zdecydowanie zbyt mała
Po co większy ?? zeby oglądać puste miejsca . Kielce mają 220 000 mieszkańców więc większy nam narazie nie potrzebny (jak śrenia będzie 10000 to bedzie b.dobry wynik ), też chciałbym mieć stadion na 50tys ale wiem ze to było nie realne i ciesze sie z tego co mamy :)
jackieboy pisze: Zauważ że dla każdego klubu w Polsce mecz z Wisłą jest szlagierem..Wszyscy sie mobilizują czasami większość sezonu na mecz z Nami..Więc o czym mowa ??
E wiesz co to samo mogą powiedzieć kibice Legi , w Polsce oba kluby cieszą się podobną renomą .

Awatar użytkownika
t_JB
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: t_JB » 12 lut 2006, 12:29

Marco pisze:1. Wisła
2. Legia
3. Jagiellonia
4. Widzew
(..)później jest wielka niewiadoma
I to kończy wszystkie spekulacje. Choć za całokształt pierwsza Legia, ale narazie jest tak.
Bonso pisze:Potem jest Lech, Pogoń, Wisła, Korona....
Jaja sobie robisz ? Wstawiasz Korone, a niema Jagi :lol:

Awatar użytkownika
xaver
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: xaver » 12 lut 2006, 12:38

Bonso pisze:Nie śledze ani oprawy na meczach Wisły, ani na meczach Lecha, Pogoni czy zadnego innego klubu, ale jeśli już od czasu do czasu widze zdjęcia z opraw to głównie kiedy jest Wisła, to najlepsze oprawy są kiedy grają z Legią.
To jak się nie interesujesz to po co się wypowiadasz? Na meczach wyjazdowych penie tez nie bywasz wiec zansz tylko to co się dzieje na Łazieńkowskiej :roll:
Scyzoryk pisze:E wiesz co to samo mogą powiedzieć kibice Legi
Kibiców Legi to ja nei zanam, natomiast wiadomo że Wisła i Legia (może w odwrotnej kolejności, później wiadomo inne zepsoły jak Lech, Widzew, itp) to najlepsze firmy i wsyzscy się mobilizują na te dwa zespoły.
Scyzoryk pisze:Kolporter Korona ma baaardzo mało kibiców ... co innego Korona Kielce ...
chociaz jednak całą poprzednią rundę nie było opraw ani dobrego dopingu
Chodziło mi o brak większej historii. Klub został założony w 1973, a ruch kibicowski swe początki ma niedawno. Wcześniej całe Kielce sympatyzowały z Błekitnymi a o szalikowcach nie było nawet mowy. To to czy wy chodzicie na MKS Korone czy na Sportową Spółke Akcyjną Kolporter Korone to nie mi oceniać ;) .
MikPio pisze:Wisła wygrywa, ale tak naprawdę wszystko się wyjaśni dopiero w tej rundzie
Cały sezon trzeba kibicować, a nie tylko wtedy gdy jest ciepło ;)
MikPio pisze:Oprawa meczowa to też race- a tego na Wiśle za dużo to nie ma...
Byś się nie wygłupiał.
Bonso pisze:Może jestem młody, ale odkąd pamiętam na Żylecie zawsze (nie wliczając obecnego sezonu, jak juz pisałem żenada) był dobing, zawsze była oprawa i piłkarze zawsze mogli liczyć własnie na kibiców, nie tylko z Żylety.
A czy nie zastanawiałeś się czy w innych zespołach jest podobnie i że Legia nie koniecznie jest najwierniejsza?
Np. Śląsk Wrocław ma najdłuższą serie bez zer wyjazdowych w Polsce (nie licząc zakazów oczywiście, ale wtedy i tak zazwyczaj ktoś się zjawia chociaby incognito). To też chyba świadczy o wierności.

Awatar użytkownika
MikPio
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MikPio » 12 lut 2006, 13:27

xaver pisze:Cały sezon trzeba kibicować, a nie tylko wtedy gdy jest ciepło
To może najpierw założe okulary 8) już :)
W sumie fakt, ale gdy nie było konfliktu kibiców z zarządem było naprawdę spoko (duzo ludzi, fajna oprawa). Z resztą podczas konfliktu kibice nie wchodzili na stadion, ale stali przed nim (w ramach protestu).
Wydaje mi się, że naprawdę w naszej Polsce jest wiele świetnych kibiców, ale stadiony są fatalne...

Byłem kiedyś na meczu Polonia-Legia. Przyznam szczerze, że na Konwiktorskiej, mimo iż byliśmy bardzo ściśnięci (bo nie ma tam dużo miejsca dla kibiców gości) to my byliśmy głośniej, mimo iż faktycznie było pełnoo ludzi na ich trybunach :]
A jak "Sagan" strzelił gola to wtedy byłooo... :]

Jeśli jeszcze chodzi o doping, to bardzo denerwuje mnie to jak kibice (nawet mojej drużyny, hehe) obrażają kluby na meczach. To według mnie oznaka prostactwa- rozumiem, że mogą nie lubić danego klubu, ale żeby tak bluźnic... i tak się budzi agresja i kółko się kręci.
Rozumiem jeszcze jeśli ktoś obraża zawodnika, chociaż w sumie to też głupie, ale jeśli obraża wcześniej klub, a później do niego przechodzi to nie może się spodziewać przychylności publiki.
Chórzysta... :x

Ciekawe jak kibice przyjmą Kaczorowskiego w Wiśle- w końcu grał wcześniej w Legii i Lechu.

Awatar użytkownika
Marco
Armia Białej Gwiazdy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco » 12 lut 2006, 13:46

MikPio pisze: W sumie fakt, ale gdy nie było konfliktu kibiców z zarządem było naprawdę spoko
gdyby na Wisle kat nachylenia trybuny byl wiekszy lliczyłby sobie wicej rzedow to by bylo......

gdybac to sobie mozna :lol: :lol:
Ciekawe jak kibice przyjmą Kaczorowskiego w Wiśle- w końcu grał wcześniej w Legii i Lechu.

a Majdan grał kiedys w Pogonii Szczecin, Szymkowiak w Widzewie, Żurawski z Głowackim w Lechu Poznań i co to ma wspolnego???

Kaczorowski Wisle nic nie zrobil wiec dla wiekszosci kibiców to zwykly transfer,a swoich i czesci znajomych kibiców pogladów na fakt jego sciagniecia do Wisly nie bede sie wypowiadał :)
Byłem kiedyś na meczu Polonia-Legia. Przyznam szczerze, że na Konwiktorskiej, mimo iż byliśmy bardzo ściśnięci (bo nie ma tam dużo miejsca dla kibiców gości) to my byliśmy głośniej, mimo iż faktycznie było pełnoo ludzi na ich trybunach Krzywy
A jak "Sagan" strzelił gola to wtedy byłooo...
juz??? :lol: :lol:

a jak my bylismy na derbach Cracovia-Wisła to mimo ze nas bylo 325 to bylismy glosniejsi A jak "Franek" strzelił gola to wtedy byłooo. :lol:

Po co to pisze?? zebys nie popadł w samouwielbienie bo jest wiele ekip ktore w mniejszosci potrafia bys glosniejsi nawet na wyjeździe.

Awatar użytkownika
xaver
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: xaver » 12 lut 2006, 16:25

MikPio pisze:Przyznam szczerze, że na Konwiktorskiej, mimo iż byliśmy bardzo ściśnięci (bo nie ma tam dużo miejsca dla kibiców gości) to my byliśmy głośniej, mimo iż faktycznie było pełnoo ludzi na ich trybunach
Tylko ze pewnie 1/3 (jak nie więcej) na trybunach Polonii to albo obserwatorzy albo nawet za Legią.

Kiedyś ruch przekrzyczał GKS Katowice na Bukowej mimo że gieKSa zawsze miała dobry doping na tym swoim blaszaku. Tak apropo wasze gdybania
Marco pisze:gdyby na Wisle kat nachylenia trybuny byl wiekszy lliczyłby sobie wicej rzedow to by bylo......
to zadaszenie i pochylenie bardzo mocno wzmacniają doping.

PS A my na derbach przekrzyczeliśmy na wyjeździe Polar :lol: :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”