Taktyka - tak samo - a jednak inaczej... - Strona 3

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.

Która taktyka Twoim zdaniem jest najlepsza?

[4-2-3-1] na "TAK" (Barcelona)
22
27%
[4-2-3-1] na "NIE"
8
10%
[4-3-3] i skrzydełka żądełka (Chelsea)
10
12%
[4-3-1-2] z dyrygentem (Milan)
22
27%
[4-4-2] klasyczne (Liverpool)
20
24%
MW
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MW » 08 wrz 2006, 15:06

Skoncze jeszce cie osmieszac,bo sam sie o to prosisz dzieciaku.

Ronaldinho na boisku gra cofnietego napastnika,do tego tyle pracuje w obronie,co ty glowa przy pisaniu. Messi/Giuly tez operuja bardziej w ataku niz pomocy. Twoich wszystkich glupot i pseudo-taktyk w obawie przed swoim zdrowiem wole nie czytac.

"w popszednim" A moze tak na kurs ortografii bys sie zapisal co? Az sie boje pomyslec ile bykow wywinales przez te wszystkie posty.

CHelsea grala w praktyce 4-5-1 an nie 4-3-3,zreszta co ty mozesz o tym wiedziec.W koncu nawet jak Duff biega wiecej po swoje polowie to i tak jest napastnikiem nie?

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 08 wrz 2006, 15:43

Ośmieszasz sie Ty swoją wypowiedza bo jak byś nie zauważył Jasiu o tym był wcześniej pisane wiec albo czytaj wypowiedz inny wcześniejsze albo wont na onet :lol: W takim razie Cheslea w popszednim sezonie też grała jak Barca ? 4-5-1 powiedasz ? I znów insekt jeden nie czyta a pisze ? co jest napisane - wczesniej przez kolegów ? no tak bo masz taką wiedze na temat Premiership że Ci kolega powiedział że Chelsea Mourinho zawsze broni :P Dobra skończ lepiej - lada dzień gra La Liga jak i Premiehsip wiec i Chelsea i Barca bedzie mógł opisać co widziałe o.k ? Chelsea w tym 4-4-2 bo ma kim grać :P

I nie pisz wiecej jak nie czytasz wypowiedzi wcześniejszych uzytkowników :? lepiej poszukaj komplikacji :lol:

Zdrowie ? hmm obyś zginą lada dzień :P naprawde - to w ramach powitanie :] życze Ci śmierci :twisted:

:? Opanuj sie. Poki co 1 WP. I skoncz z tymi "insektami". To nie jest okreslenie pieszczotliwe :roll: // K.J.

Jarzyna to akurat nie ja napisałem :roll: ale ciul biore to na siebie :P nie mam wyjście :lol: Sam sie rozlicze z twórcą życzenia smierci :P skończ ? kuźwa no tak niech nie czyta co sie pisze tylko wali swoje fazy bo to nie forum :? aha czyli też tak moze ?

Nawet swojej dziewczynie nie daje hasla do mojego konta na pilka.pl, wiec radze kolegom tez nie dawac :P Co do zasadnosci tego WP tu nie bedziemy pisac. Jezeli masz watpliwosci ( :roll: ) to pisz w odpowiednim temacie. // K.J.

Dziewczynie jak dziewczynie - sęk w tym że to ja sie zalogowałem wiec nie potrzebował hasła :roll: Chwila nie uwagi ... Mówi że teraz do Ciebie napisze :P bo dostał wiązanke :P Wątpliwośc ? w sumie nie :roll: choć wiesz :lol: chyba nie za "insekt" ? :roll:

Pozdrów Swoją kobiete :wink:

MW
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MW » 08 wrz 2006, 19:37

CHcesz juz spac dziecko,do butelki wlac ci mleczko?

Nie mam zadnego obowiazku czytac wszystkich komentarzy,odnosze sie do 1 ktorym zapoczatkowales te bzdury i do sondy"ktora taktyka jest najlepsza"buahaha ,to ci wyszlo.

Radze pisac na trzezwo,bo z twoich wypocin niewiele wynika.

A o taktyce rozmawiac z toba to jak rozmawiac z slepym o kolorach.
Ani slowa o tym jak daleko jest wysunieta obrona i czy czesto wychodzi lapac na spalonym,jakim presingiem gra druzyna,czy graja z kontry,czy lepiej sie czuja w ataku pozycyjnym,jak gleboko cofaja sie poszcegolni zawodnicy.Jedna wielka amatorszczyzne odstawiles.

Daruj sobie prowokacje i napinki. Jeżeli chcesz podyskutować to normalnie, a jeżeli ponapinać się przez kabel to gdzie indziej. // K.J.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 19 wrz 2006, 19:16

Chyba jeszcze nie miałem okazji się tu wypowiedziec ....
Więc dlaczego tu jestem ? Podziekujcei Wengerowi, albo raczej opatrznosci - przeiceż to przez zrzadzenie losu 2 naszych najlepszych napastników nie mogło zagrać w szlagierze przeciwko ManU.
Wenger był zmuszony wystawić tylko 1 napastnika [Ade] oraz az 5 pomocników. Przed meczem pojawiły się głosy, że Arsenal moze sobie nie poradzić, ale Kanonierom ten styl [4-5-1, lub jak kto woli 4-2-3-1 - bo na tym forum chyba to ma znaczenie :P] obcy nie jest. Przypomne może uniegły sezon, kiedy od zwycięstwa do zwycięstwa, bijąc kolejne rekorsy - Arsenal zawędrował do finału rozgrywek o najwazniejsze klubowe europejskie trofeum.
Wtedy mieliśmy do dyspozycji w ataku samego Henry'ego - graliśmy znakomiecie, Ade nie mógł jeszcze grać, bo za późno do nas dołaczył - Robin się leczył - i ... system sie sparawdził znakomice.

Na początku obecnego sezonu, Kanonierzy niemieli kłopotów kadrowych - wiec mieliśmy kłopoty ... bogactwa w ataku, było 3 napastników i tylko 2 miejsca na boisku. Arseal przegrywał ... kiedy wypało 2 leszych napasników - został tylko 1 [bo młdozi zostali wypożyczeni do niżzej ligi ]
dzięki temu - paradoksalnie Wenger musiał wrócił do ubiegłorocznego ustawienia: 4-5-1 z jednym wysuniętym Adebayorem i 5 pomocników, z których 1 jest nominalnych defensywnym pomocnikiem [Gilberto] a reszta jest raczej "stworzona" do gry ofensywnej.
Niemniej jednak, przy zagęszczeniu środka pola, przy odpowiedniej asekurscji - system ten w naszym wypadku po raz kolejny sie sprawdził.

Warto zwrócić uwagę, ze w systemie 4-4-2, Arsenal też daje radę [jeśli chodzi o grę, o stwazanie sytaucji] więc dobrze chyba, ze w razie czego - piłkarze potrafią odnaleźc się w zupełnie innym stylu.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 20 wrz 2006, 10:10

Fieldy ale co ciekawe Chelsea na mecz z Liverpoolem też zmieniał system [patrz temat Chelsea zbiorczy] czyli oba klasyki wygrane taktyką :] Ja już na to zwróciłem uwage zresztą nie tylko ja przed meczem - gdy napisałeś że i Robin i Henry nie zagrają - i sam Adebayor na szpicy - miałem obawy o gre z jednym napadem - nie powiem :roll: ale wywiązali sie z zadań świetnie choć chcąc nie chcąc musze sie z Tobą w dać z polemike :]

Bo patrz - napisałeś zdanie które pije do mnie i do Niggaza :P czyli:
"Kanonierom ten styl [4-5-1, lub jak kto woli 4-2-3-1 - bo na tym forum chyba to ma znaczenie :P "

Otóż chyba nie masz racji :P Bo jak na moje oko Kanonierzy w tym meczu zagrali "słynną" choinką - czyli jak by to rozpisać w strefy boiska było by tak - 4-3-2-1 ...

Rozumiesz do czego zmierzam ? obrona + pomoc w trójka z Gilberto na środku + dwóch ofensynych pomocników wspierająch jednego Adebayora na szpicy. Przewada w drugiej lini max - dwóch rozgrywających = Rosicky + Cesc... w lini. A żaden z pomocników nie był tak szeroko rozstawiony jak by 4-2-3-1.

Bo w tym wypadku nie mozemy mówić o klasycznym 4-2-3-1 [bądz nie klasycznym - pozdro Katalończycy :wink] 4-5-1 już bliżej choc po rozpisaniu na strefy boiska wychodzi że grali dwójka DM a tak nie bylo wiec jak nic choinka :] mam racje ?

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 698

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 20 wrz 2006, 11:36

lyon z drugiej strony , chyba gra dość podobnie do Chelsea 4-3-3 +skrzydełka żądełka , a w tej chwili gra chyba bez klasycznego defensywnego pomocnika jakim jest GS zcy też Emerson :)
Ja osobiście widze to jako 4-1-2-2-1 gdzie dwóch skrzydłowych schodzi do środka wspomagać napastnika . Z juninho jako rozgrywającym a Taiago walczącym ww środku pola i Toulalaenem jako takim ofensywno defensywnym pomocnikiem (naarazie bardzie defensywnym niż ofensywnym ale pewnie to sie zmieni)...
Co ciekawe slyszalem już na to ustawienie określenie : system Lyonski. Co ciekawe bardzo ofensywną gre prowadzi głoównie lewe skrzydło z racji kiepskiej formy govou i braku następców dla niego :)

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 20 wrz 2006, 12:01

J1mmy hmmm :roll: no nie wiem 8) ale miejsza z tym :wink: Jednak nie wiem czy zauważyłeś że po odejściu najpierw Essiena a potem Diarry Lyon nadal strara sie zachować ten sam system. Zmienił sie trener po kilku latach - odeszło 2 kluczowych piłkarz z tech ostatnich sezonów a mimo to nadal to wszystko funkcjonuje. Ale w tym też głowa prezesa Aulasa. A co to Twojej wypowiedzi... "4-1-2-2-1" tak to nie szybko sie dogadamy bo bedziemy mówić o tym samym ale inczaj - Juninho jak Xavi - a zauważ że Tiago gra zazwyczaj za Fredem ... :wink:

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 20 wrz 2006, 12:08

Zaza pisze:a zauważ że Tiago gra zazwyczaj za Fredem ... Wink
Taigo to ostatnio wszedzie gra ni mniej jednak dla mnie to jest 4-2-2-1 przechodzące w 4-3-3 z bardzo ofensywnie grającymi bocznymi obrońcamii podobnie jak w chelsea Lyon broni się cała 11 , Fred zawsze wcaca tym bardziej JohnC. Pilka bardzo na "tak" podobbnie jak w FCB, chociąż pewnie taktyka 4-5-1 wynika bardziej z bogactwa drugiej lini niż ciągłosci historycznej :P. nie mniej jednak Lyon grywa ustaiweniem 4-4-2 ale to tylko z młdym Benzemą :P

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 20 wrz 2006, 12:34

Całkowiscie nie rozumiem do czego zmierzasz ? to Liverpool nie gra 4-4- 2 a 2-2-1-1-2-1-1 ? :>
j1mmy pisze:Jednak dla mnie to jest 4-2-2-1 przechodzące w 4-3-3

Prosze Cie :? bo nasza rozmowa zaczyna sie jak ostatni z Katalończykami - to nie ma może sensu zaczynac ? co to znaczy 4-3-3 ? Naprawde nie kieruj sie tym że tam jest 3 z przodu bo niczym ta liczba nie świadczy...

Napisałeś "Bardzo ofensywnie grającymi bocznymi obrońcamii..."

Hmm to powiedz mi kto teraz tak nie gra ? w każdym liczącym sie zespole w europie boczny obrońcy sa jak "skrzydłowi" mają obowiązek :!: dublowania pozycji w pomoci jak i uzupełniania tej formacji. Naprawde nawet jak sie mocno zastanowie nie potrafie znaleśc kluby który grał by 4 w lini defensywnej i Ci skrajni byli by defensywnie.

Jak masz ochote to możemy sie "pobawić" w prześwietlanie Lyonu pod kątek taktyki. Zawsze mi sie podobało jak grają wiec może sie w którymś momencie zgodzimy :P Bo naprawde nie rozumiem skąd takie zaurocznie klasycznym 4-3-3 jak tak naprawde w tym momencie gra to w europie "grono nielicznych" a na pewno żaden z liczących sie klubów...
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2006, 12:55 przez Zaza, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 20 wrz 2006, 12:55

no bo dla mnie to nie jest takie no klasyczne 4-5-1 , bo zarówno Govou i Malouda graja bardzo wysoko no i dodatkowo wpomagają Freda :) stad też to 4-1-2-2-1, dlaej jakos nie moge sie z toba zgodzic że Taigo gra bardzo za Fredem ;]. chyba mozna nawet mówic o 4-3-2-1 bo dla mnie Toulalan to nie jest taki typowy defensywny pomocnik :) bo lepiej od diarry podaje :)

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 20 wrz 2006, 13:06

Ale powiedz mi czy szeroko a zarazem wysoko ustawiani Malouda i Govou nie mają podobny zadań co - Ronaldinho i Giuly - Mancini i Taddei w Romie - Vincente i [teraz] Joaqiun w Valencii ? Każdy z nich gra 4-2-3-1 z tym że co trener to inna wizja samego wykonania 4-2-3-1 :] Tak ?

Patrz to skład Lyon z popszedniego sezonu - opisałem go bo łatwiej bedzie to omówić -

Coupet - Reveillere, Cris, Muller, Abidal - Diarra, Juninho - Govou - Tiago - Malouda - Fredzio.

Ewetualnie zamiana Juninho Pernanbucano za Tiago [zmiana w sensie pozycji na boisku "ustawianie"

Czyli bramkarz - linie 4 oborńców [tego opisywac nie ma sensu z wiadomych względów" i potem typowy DM "przywiązany do pozycji" czuli Diarra i "wolny elektron" Juninho mający za zadanie wspierać Tiago - [lub na odwrót] po bokach szeroko na prawej Govou na Lewej Malouda - i Fredzio na szpocy [wczesniej też Carew]

Bardzo podobna ustawianie jakim operuje Barcelona 4-2-3-1 z tym że właśnie nie ma dwóch DM na środku drugiej lini a jeden DM i jeden piłkarz prowadzący gra i wspomagający tego za napastnikiem.

Oczywiscie Ty możesz opisać to 4-1-2-2-1 i też bedzie po czeście Twoja racja - a w takim razie Liverpool nie gra 4-4-2 - 2-2-1-1-2-1-1 - a gdzie tu sens ? kto mądry rozbiera te systemu na strefy boiska ?

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 20 wrz 2006, 13:58

Jednak jestem bardziej skłonny , ze Lyon bardziej ustawieniem pasuje do chelsea niż doBarcy :)

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 20 wrz 2006, 14:07

No nie wiem czy bardzie Chelsea ale nie ma sensu :wink: - co ważne Chelsea odeszła w tym sezonie od tej gry z jednym Drogba na środku, z popszedniego sezonu. Na początku tego sezonu Jose grał klasycznie 4-4-2 a w meczu ostatnim w Liverpool'em grał 4-3-1-2 - Jego wypowiedz może światczyć o tym ze to zmiana na dłużej [patrz ostatni post]

Pozdro :!:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 20 wrz 2006, 15:57

Zaza pisze:Rozumiesz do czego zmierzam ? obrona + pomoc w trójka z Gilberto na środku + dwóch ofensynych pomocników wspierająch jednego Adebayora na szpicy. Przewada w drugiej lini max - dwóch rozgrywających = Rosicky + Cesc... w lini. A żaden z pomocników nie był tak szeroko rozstawiony jak by 4-2-3-1.
rozumiem, ale się nie zgadzam - jesli chcesz już ich liczyć "w linii" to zagrali 1 - 4 - 1 - 4 - 1

i tylko tak - ale zaznaczam - jeśli chcesz koneicznie ich rozpisywać patrząc po ich optymalnym ustawianiu [jak graja w linii]
1 bramkarz
4 obrońców
1 Gilberto
4 pomocników
1 Adebayor

Gilberto jako jedyny ma zadania stricte defensywne, reszta robi w pomocy wsyztsko, w mniejszym lub większym stopniu.
Freddie z Hlebem zaówno moga atakowac skrzydłem, jak wbiegać środkiem, a także rozbijać ataki przeciwnika - Rosicky z Cesc'em konstruują akcje zaczepne, ale jak zajdzie potrzeba to i dobrze zaasekurują Hleba, czy nawet Gilberto, któremu tez zdarzały sie wypady w pole karne Kuszczaka [nie tylko przy strzelaniu karnego :P]

cała 4 pomocników [oprócz Brazylijczyka] zarówno atakuje jak i broni, do nich należy strefa środkowa boiska i oni mają ją opanowac - w meczu z ManU udało sie to znakomicie.
Dlatego stawiam ich w "linii" bo nawet jakby ich zamienić pozycjami - to wyjdzie na to samo, Cesc, bardzo czesto schodził na lewą strone pomocy, Tomas tak samo - Freddie asekurował Hleba, a Hleb Rosickiego - oni nie mieli ściśle przypisanych sektorów boiska, w których mogą sie poruszać,

Zaza Al Zawachiri pisze:obrona + pomoc w trójka z Gilberto na środku + dwóch ofensynych pomocników wspierająch jednego Adebayora na szpicy
napisz jaśniej, których 2 pomocników twoim zdaniem wspiera Gilberto w środku, a których 2 - atakuje i wspiera Ade ?
Bo moim zdaniem nie można ich tak "szufladkowac" - każdy z nich bowiem [Hleb, Freddie, Rosicky, Cesc] moze śmiało wspierać Ade w ataku
Rosicky strzela kiedy tylko widzi jakąś szanse na powodzenie, Cesc znakomiecie podaje [jak przy golu własnie Ade] Hleb i Freddie najlepiej czują sie na flankach, jednak kazdy z nich może śmiało grac jako wysuniety pomocnik, oraz defensywny.
Wiec, reasumując - nie przykładałbym zbyt dużej wagi do ustawienia na papierze - bo wymienność pozycji jest zbyt duża, aby dojść [zwłaszcza z tobą :D ] do jakiegokolwiek konsensusu w tej kwestii :wink:

pozdro

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 21 wrz 2006, 10:56

hmm w sumie masz racje że może na to popatrzec jako 4-1-4-1 - i chyba nawet bedzie bliższe prawdy. To fakt. Jednak ja pisząc "chionka" miałem na myśli to że ewidentnie Rosicky i Cesc pełnili role takich dwóch rozgrywajacych wspierajacych Adebayora za jego plecami. Bo wiesz może na to jeszcze inaczej popatrzać. Tylko że Freddie to typowy skrzydłowy [lubiący zejsc do środka] wiec bardzie pasuje opisane przez Ciebie 4-1-4-1 bo wtedy Szwed szeroko miał szanse grać swoje. To fakt. Choć z drugiej strony Cesc i Rosicky i nie grali w lini z Freddi'm i Hlebe. Ale to trudno rozgryść. Bo z tego co ja wiem [może inaczej widziałem :P ] to pierwszy mecz Kanonierów w takim zestawieniu w tym sezonie. Będzie może kolejny wiec bedzie możliwośc lepszego rozeznania - a może lepiej by nie było takiej możliwość :roll: Bo to bedzie znaczyć ze ktoś nie może grać ... Ale jestem wstanie przyznać Ci racje bo chyba jesteś bliżej prawdy z tym 4-1-4-1 - mi. przez tą wymiennośc pozycji. Jak bedzie możliwośc wrócimy do tematu :]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”