Czemu w Polsce nie ma dobrych gazet sportowych? - Strona 3

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Re: Czemu w Polsce nie ma dobrych gazet sportowych?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 21 kwie 2009, 17:21

Nie mam większego szacunku dla dziennikarza sportowego, który chwali się tym, że potrafi napisać ciepłe słowa o rywalu zza miedzy. Obiektywizm dla dziennikarza to żaden powód do chwały.
Dziennikarz ma być obiektywny - świetnym tego przykładem jest Stec, który się z własnymi uczuciami klubowymi się nie afiszuje, chwaląc tak samo Inter, Juventus, jak i Milan, wtedy, kiedy trzeba.
Gdzie ja szufladkuję ludzi? Czytelnicy GW sami się podzielili - na kiboli, którzy widzą propagandę, gdzie jej nie ma, używają trudnych słów nie znając ich znaczenia, wreszcie bronią sprawy szkodliwej dla polskiego futbolu, i na kibiców, którzy w tych artykułach widzą rzetelny opis zdarzeń i kamyczek, który powinien rozpocząć lawinę bezpardonowej walki z bydłem w polskiej piłce. W nich (tych artykułach) nie ma nic kontrowersyjnego, ponad to, co wymyślą sobie ludzie, dla których GW jest ucieleśnieniem zła i walki z dobrymi standardami dopingu, JP (II?), HWDP, itp.
Byłem na meczach setki razy - ale w trochę innej roli, niż Ty. Pisałem już - młyn tak, ale nie kosztem wybryków Wilna. Dla dobra polskiej piłki i wyeliminowania z niej elementu przestępczego (bo tacy na mecze chodzą), czy nawet łysych karków skorych do bójki jestem w stanie poświęcić dobry doping, jeśli efekty miałyby być takie, jak na zachodzie.
Skoro robisz z siebie takiego profesjonalistę, to spytaj piłkarzy, czy wolą grać z dopingiem jak na Lechu, czy za X razy większe pieniądze z dopingiem jak w Anglii.

Przyczepiłem się do Ciebie tylko ze względu na wzmiankę o GW, bo irytują mnie najazdy na nich bez powodu, przez ludzi, którzy nie rozumieją tych tekstów, i krytyka obiektywizmu w ich tekstach przez ludzi dostrzegających tylko jedną stronę, skrajnych radykałów jednej opcji.

franz został przyczepiony za twórczość i poglądy, nie za widzimisię.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8637
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 kwie 2009, 17:39

Wilmore pisze:Skoro robisz z siebie takiego profesjonalistę, to spytaj piłkarzy, czy wolą grać z dopingiem jak na Lechu, czy za X razy większe pieniądze z dopingiem jak w Anglii.
Najpierw niech piłkarze zbliżą się poziomem do tych w Anglii, a później możemy zacząć taką rozmowę.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 21 kwie 2009, 18:02

Wilmore pisze:Przyczepiłem się do Ciebie tylko ze względu na wzmiankę o GW, bo irytują mnie najazdy na nich bez powodu, przez ludzi, którzy nie rozumieją tych tekstów, i krytyka obiektywizmu w ich tekstach przez ludzi dostrzegających tylko jedną stronę, skrajnych radykałów jednej opcji.
Po pierwsze kolego, to wzmianka na temat GW nie była moja.
Wilmore pisze:Nie mam większego szacunku dla dziennikarza sportowego, który chwali się tym, że potrafi napisać ciepłe słowa o rywalu zza miedzy. Obiektywizm dla dziennikarza to żaden powód do chwały.
Nie musisz mnie szanować. Tu jestem anonimowy i możesz sobie pisać o mnie co chcesz, a ja mogę mówić kogo kocham... To mi nie przeszkadza w pracy, bo to mój zawód i staram się go wykonywać tak jak mnie nauczono, bo praktykę pobieram od ludzi, którzy są mistrzami w swoim fachu. Jak widzisz nie chwalę się, bo nie sypię nazwiskami i kogo ja tam znam. To że piszę o Legii i o Polonii to nie znaczy, że nie mogę sympatyzować z jakimś klubem. Przestań wreszcie udowadniać jaki to jesteś idealny, bo jak widzę wmuszasz na siłę ludziom swoje poglądy. Nie próbuj być zbawcą całego świata, bo taki jeszcze się nie znalazł.
Wilmore pisze:Skoro robisz z siebie takiego profesjonalistę, to spytaj piłkarzy, czy wolą grać z dopingiem jak na Lechu, czy za X razy większe pieniądze z dopingiem jak w Anglii.
W tej kwestii doping ma tu taki wpływ na decyzję jak Ty na rozmnażanie pingwinów w dobie efektu cieplarnianego...
Przeczytaj swoje pytanie i sam zastanów się czy ma ono jakikolwiek sens.

P.S. Jakbym był nieobiektywny i pisał źle o KSP, bo od małego na (L) chodziłem, to bym nie był profesjonalistą. TAK, masz rację jestem profesjonalistą...

A czemu mnie nie szanujesz? Bo jestem kibicem Legii i w zarazem dziennikarzem? Czy wg Ciebie powinienem pisać źle o Polonii w takim wypadku?

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 21 kwie 2009, 18:33

bartbuks pisze:A czemu mnie nie szanujesz? Bo jestem kibicem Legii i w zarazem dziennikarzem? Czy wg Ciebie powinienem pisać źle o Polonii w takim wypadku?
:shock:
Pisałem o dziennikarzach w ogóle.
Nigdzie nie napisałem, że nie szanuję takich dziennikarzy, ale nie mam większego szacunku do tych z nich, którzy za jedną ze swoich zalet podają obiektywizm, który powinien być podstawą zawodu.
To tak, jakbym chwalił się, że potrafię oddychać.

Jesus, żebym dziennikarzowi wytykał błędy w interpretacji tekstu. :shock:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 kwie 2009, 18:41

Wilmore pisze:żebym dziennikarzowi wytykał błędy w interpretacji tekstu
Teraz już wiemy, "czemu w Polsce nie ma dobrych gazet sportowych". :P Poziom dziennikarstwa jest na bardzo niskim poziomie. W ogóle, poziom wszystkiego, co związane z myśleniem się obniża.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 21 kwie 2009, 19:10

Wilmore pisze:Nie mam większego szacunku dla dziennikarza sportowego, który chwali się tym, że potrafi napisać ciepłe słowa o rywalu zza miedzy. Obiektywizm dla dziennikarza to żaden powód do chwały.
Wilmore pisze:Nigdzie nie napisałem, że nie szanuję takich dziennikarzy, ale nie mam większego szacunku do tych z nich, którzy za jedną ze swoich zalet podają obiektywizm, który powinien być podstawą zawodu.
Wilmore pisze:Jesus, żebym dziennikarzowi wytykał błędy w interpretacji tekstu. :shock:
Pierwszym stwierdzeniem bijesz do mnie ewidentnie. Obiektywizm to podstawa, więc nie ma o czym dyskutować. Nie podawałem tego jako moją zaletę. Wilmore umówmy się tak, że nie przekonam Cię, więc dalsza dyskusja nie ma sensu. Jeżeli coś szczególnego chodzi Ci po głowie to pisz. Chętnie odpowiem na Twoje pytania...

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 kwie 2009, 19:12

bartbuks: wspomniałeś o TMK, czytałeś może mój krótki opis z kwietniowego numeru? :P

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 21 kwie 2009, 20:30

cloner pisze:bartbuks: wspomniałeś o TMK, czytałeś może mój krótki opis z kwietniowego numeru? :P
Derby z Ruchem ładnie opisane :wink: Bez zbędnej napinki, tylko wszystko opisane z proporcjami 8)

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 21 kwie 2009, 20:39

cloner pisze:bartbuks: wspomniałeś o TMK, czytałeś może mój krótki opis z kwietniowego numeru? :P
nie czytałem, bo ostatnio nie mam szczęścia i rzadko wpada mi to w ręce. ale jak masz jakiś scan, albo coś w tym stylu to chętnie zagłębie się w lekturę.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 kwie 2009, 20:50

Akurat skanu nie mam, a zdjęć dobrych robić nie umiem, zdecydowanie wolę pisać :P Widzę, że Fishbone czytał, więc dodam, że mojego autorstwa jest też relacja z grudniowego TMK (mecz z Legią).

:wink:

arti26
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arti26 » 22 kwie 2009, 0:24

Wilmore pisze:
arti26 pisze:Co do dzienników, to tutaj też ciężko - albo propaganda GW, albo miałkość Przeglądu.
Kolejny :roll:
Czy dla Ciebie też propaganda = opisywanie zdarzeń z perspektywy normalnego kibica, nie kibola?
Nie, choć w pewnych kwestiach się nie zgadzam i np. nie uważam każdego kibica z racą za kibola, czy jakiegokolwiek kibica z góry za kibola (bo to ponoć oni (czyli stowarzyszenia kibiców, za pomocą PiS wykreślili możliwość spożywania piwa na stadionie. I są źli, bo przez to kluby nie będą rozwijać się tak dynamicznie. A nie są dobrzy bo sami zauważają, że to może być problemem. Ale jakby poparli, to by też było źle, bo pewnie by mogli się bezkarnie upijać i rozrabiać). Nie ma co jednak zbytnio się nad tym rozwodzić.

Bardziej chodziło mi o inne treści. Wojenki Steca z Engelem, w której ordynarnie rżnie głupa i próbuje jedynie zwrócić na siebie uwagę a nie na istotę rzeczy. Czy może relację z derbów Warszawy, gdzie jeden z redaktorów napisał" Na trybunach brylował Jerzy Oleksy. Jakie elity polityczne, takie derby". Twoim zdaniem to obiektywizm?

W polskiej prasie, czy w dziennikach czy magazynach brakuje fachowości. Niektóre tematy są sztucznie nakręcane i nic nie wnoszą.Od kogoś takiego jak "rewelacyjny" Stec może powinno się oczekiwać znalezienia przyczyn, dlaczego szkolenie w Polsce kuleje. A nie patetycznych listów otwartych.

Ja, podobnie jak inni tutaj, cały czas czekam na jakąś gazetę lub magazyn, który będzie ze sobą niósł coś ciekawego, świeżego.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 22 kwie 2009, 0:34

arti26 pisze:Od kogoś takiego jak "rewelacyjny" Stec może powinno się oczekiwać znalezienia przyczyn, dlaczego szkolenie w Polsce kuleje. A nie patetycznych listów otwartych.
OMG! Tak to jest, kiedy ktoś chcąc się doczepić na siłę szuka jakiegokolwiek haka na GW.
Do licha ciężkiego, czy to dziennikarz sportowy, który nie ukrywał, że równie interesuje się siatkówką, co piłką nożną, który jednak jest tylko dziennikarzem i najwyżej amatorem futbolu, ma w dyskusji ze starym trenerskim wygą (jaki by on nie był) szukać, dlaczego szkolenie w Polsce kuleje?
Stec zarysował problem, nagłośnił sprawę, przedstawił ją jasno, żeby dotarła do prostych odbiorców, którzy nie znają się lepiej na piłce. Czego się spodziewałeś? Że zamiast dodatku poniedziałkowego strzeli raport na temat szkolenia w Polsce młodzieży, wad i zalet, perspektywy na przyszłość i sposobów na rozwiązanie problemów?
W tej sprawie akurat zrobił wszystko, czego należało od niego oczekiwać. Piłeczka była po stronie PZPN - to tam CIĘŻKIE, HORRENDALNIE WIELKIE pieniądze czerpią ludzie, którzy a. pierdzą w stołki i b. pojęcie o piłce mają najwyżej archaiczne - jednak który, jaki by on nie był, odpowiada za to szkolenie. I to on ma znajdywać przyczyny.
Dziennikarz to dziennikarz. On ma tylko wskazać problem. Boże uchowaj, by miał go też rozwiązywać.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 22 kwie 2009, 0:55

rzetelny opis zdarzeń i kamyczek,
:haha: Szczególnie rzetelny był on jak Stec pisał o Raistowskiej fladze Jagielonni która z razismem miała tyle wspólnego ile Lord ze skromnością.... :haha:
No, ale tak jestem kibolem który broni szkodliwej sprawy dla Polskiego futbolu :lol:

arti26
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arti26 » 22 kwie 2009, 1:12

Wilmore pisze:
arti26 pisze:Od kogoś takiego jak "rewelacyjny" Stec może powinno się oczekiwać znalezienia przyczyn, dlaczego szkolenie w Polsce kuleje. A nie patetycznych listów otwartych.
OMG! Tak to jest, kiedy ktoś chcąc się doczepić na siłę szuka jakiegokolwiek haka na GW.
Do licha ciężkiego, czy to dziennikarz sportowy, który nie ukrywał, że równie interesuje się siatkówką, co piłką nożną, który jednak jest tylko dziennikarzem i najwyżej amatorem futbolu, ma w dyskusji ze starym trenerskim wygą (jaki by on nie był) szukać, dlaczego szkolenie w Polsce kuleje? Stec zarysował problem, nagłośnił sprawę, przedstawił ją jasno, żeby dotarła do prostych odbiorców, którzy nie znają się lepiej na piłce. Czego się spodziewałeś? Że zamiast dodatku poniedziałkowego strzeli raport na temat szkolenia w Polsce młodzieży, wad i zalet, perspektywy na przyszłość i sposobów na rozwiązanie problemów?
W tej sprawie akurat zrobił wszystko, czego należało od niego oczekiwać. Piłeczka była po stronie PZPN - to tam CIĘŻKIE, HORRENDALNIE WIELKIE pieniądze czerpią ludzie, którzy a. pierdzą w stołki i b. pojęcie o piłce mają najwyżej archaiczne - jednak który, jaki by on nie był, odpowiada za to szkolenie. I to on ma znajdywać przyczyny.
Dziennikarz to dziennikarz. On ma tylko wskazać problem. Boże uchowaj, by miał go też rozwiązywać.
O tym problemie wiadomo od kilkunastu lat. Co więc to wnosi? Dokładnie o takie podejście mi chodzi. Serwują jakiś odgrzewany kotlet, dobrze znaną sprawę w przebraniu i czego taki Stec oczekuje. Chyba właśnie zachwytów nad własną osobą, że śmie wyzwać na słowny pojedynek Engela. Problemy ze szkoleniem są znane i wiadomo też dlaczego tak się dzieje i jest u nas gorzej niż w innych krajach.

Zamiast tego właśnie oczekiwałbym jakiegoś raportu na temat szkolenia młodzieży zrobionego przez dziennikarzy, bo patrzą na to z boku i są (powinni być) bardziej obiektywni. Ile szkółek? gdzie są? jak funkcjonują? rozmowa z trenerem - o zapleczu, rozmowa z osobą, która stworzyła taką szkółkę - o finansach. To by moim zdaniem o wiele bardziej przemówiło niż list.

No cóż, widocznie ja oczekuje więcej od polskiej prasy niż ty i nie zadowalam się byle czym. Ja właśnie chciałbym widzieć więcej analitycznych i fachowych tekstów, działań z inwencją, a mniej bezproduktywnego gadania.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 22 kwie 2009, 10:51

Oczywiście, że oczekujesz zbyt wiele, to nie należy do obowiązków prasy.
A potyczka słowna z Engelem nie została zmyślona przez Steca, jego pierwszy artykuł był odpowiedzią na wypowiedź Engela nt. stanu szkolenia w Polsce. Stec nie wstał pewnego ranka i nie pomyślał sobie, że napisze bezproduktywną gadaninę.
Poza tym nie byłaby ona bezproduktywna, gdyby tylko ktokolwiek z PZPN po takiej krytyce ruszył cztery litery do poprawy stanu szkolenia, który stoi na żenująco niskim poziomie. Żart polega na tym, że talentów jest naprawdę sporo, ale infrastruktura blokuje wszystko.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”