Notes z młodymi "gwiazdami" - Strona 3

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Realista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Re: Notes z młodymi "gwiazdami"

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista » 24 cze 2011, 17:42

Vertonghen to byłby idealny zawodnik dla Barcelony, Puyol nie jest młodzieniaszkiem, więc kto wie :D Tak bardziej serio to Belg znakomicie czuje się, gdy ma piłkę, bardzo dobrze ją rozgrywa, często w Ajaxie to własnie on pełni rolę cofniętego rozgrywającego i kreuje akcje, nawet grając na środku obrony. Moim zdaniem Vertonghen powinien jak najszybciej z Holandii odejść, bo to już znakomity zawodnik, który w Holandii się nie rozwinie. A tak wszechstronny środkowy obrońca zawsze jest potrzebny...

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 731

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 27 cze 2011, 6:23

Souleymane Coulibaly z Wybrzeża Kości Słoniowej gracz Sieni. Absolutna rewelacja Mistrzostw Świata do lat 20. Strzelił 4 bramki Danii, 1 Australii a wczoraj 3 Brazylii. Będzie walka o niego w to lato. Babacar, Lukaku, i teraz ten - fajni napastnicy młodego pokolenia rodem z Czarnego Lądu.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 27 cze 2011, 6:35

mete pisze:Souleymane Coulibaly z Wybrzeża Kości Słoniowej gracz Sieni. Absolutna rewelacja Mistrzostw Świata do lat 20. Strzelił 4 bramki Danii, 1 Australii a wczoraj 3 Brazylii. Będzie walka o niego w to lato. Babacar, Lukaku, i teraz ten - fajni napastnicy młodego pokolenia rodem z Czarnego Lądu.
wypisz wymaluj Dominic Adiyah. Co się z nim dzieje?

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 27 cze 2011, 7:25

Ja bym go bardziej porównał do wyżej wymienionych graczy. Naprawdę fajnie się go ogląda. Adyiah wraca z Partizana do Milanu, ale raczej miejsca nie zagrzeje. Raczej będzie sprzedany za granicę, żeby zwolnić miejsce gracza bez paszportu UE.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 27 cze 2011, 7:27

Diamen23 pisze:wypisz wymaluj Dominic Adiyah
wcale nie :P
mete pisze:Absolutna rewelacja Mistrzostw Świata do lat 20.
Napewno nie jest absolutną gwiazdą MS do lat 20... Napewno nie bedzie rewelacja MS do lat 20 :!:

Druga rzecz, to oczywiscie wyroznia sie na tle rywali, ale czarnoskorzy szybciej sie rozwijają - dlatego duza przewaga somatyczna, motoryczna nad rowiesnikami. Owszem jest wyszkolony technicznie ale poczekajmy kilka lat. Nawet do tych MS u20 za 2lata, w ktocyh potencjalnie moze zagrac
mete pisze:Będzie walka o niego w to lato.
watpie aby byla walka, ciezko takiego mlodziana wycenic. a grac to bedzie ale w mlodzeziowkach, moze zaklepie go taki Real

... On ma 16... w grudniu 17lat

Pawel875
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 29

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 27 cze 2011, 11:07

Pytanie tylko, kiedy tak naprawdę ten Coulibaly się urodził (o ile urodził się w Afryce) :think:

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 27 cze 2011, 11:10

Będzie walka o niego w to lato. Babacar, Lukaku, i teraz ten - fajni napastnicy młodego pokolenia rodem z Czarnego Lądu.
Jest jeszcze ten Afriyie Acquah z Palermo. Nigdy nie widzialem jak gra,ale chodza plotki,ze chlopaczyna ma wielki talent.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 27 cze 2011, 11:30

Acquah to defensywny pomocnik. Widziałem go przeciwko Milanu w pucharze Włoch, ale w tym meczu nic nie pokazał i szybko został zdjęty. Ale również czytałem o nim pochlebne informacje.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 06 lip 2011, 18:50

Elbio Alvarez (17 lat,Penarol)

Niesamowita lewa noga,brylantowa technika,swietny drybling. Ogladam wlasnie tego skrzydlowego w meczu mlodziezowek Urugwaju z Uzbekistanem. Chlopak wywarl na mnie ogromne wrazenie. Beda z niego ludzie.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 10 lip 2011, 16:13

Druzyna Gwiazd niedawno zakonczonych ME U-21:

Bramkarze: David De Gea (Hiszpania), Yann Sommer (Szwajcaria), Tomas Vaclik (Czechy)

Obrońcy: Nicolai Boilesen (Dania), Ondrej Celustka (Czechy), Didac Vila (Hiszpania), Timm Klose i Jonathan Rossini ( obaj Szwajcaria), Jaroslaw Rakycki (Ukraina), Chris Smalling (Anglia), Kyle Walker (Anglia),

Pomocnicy: Christian Eriksen (Dania), Marcel Gecov (Czechy), Ander Herrera, Javi Martinez, Thiago Alcantara (wszyscy Hiszpania), Michail Siwakow (Białoruś),

Napastnicy: Adrian Lopez i Juan Mata (obaj Hiszpania), Admir Mehmedi i Xherdan Shaqiri (obaj Szwajcaria), Kolbeinn Sigthorsson (Islandia), Daniel Sturridge (Anglia)

Sigthorsson jest juz po slowie z Ajaxem. Boilesen oraz Eriksen powinni byc gwiazdami tej ekipy w przyszlym sezonie. Dziwie sie dlaczego Shaquiri nadal kisi sie w lidze Helwetow. Herrera w Athletic,Adrian w Atletico (chyba),De Gea w MU. Trzeba zawiesic oko na Czechach,bo Celustka,Vaclik i Gecov to rowniez gracze nie z pierwszej lapanki,a z tego co widzialem nasi poludniowi sasiedzi mieli jeszcze kilku bardzo przyzwoitych zawodnikow.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 10 lip 2011, 17:08

To jest jakaś oficjalna drużyna gwiazd? Kto ją wybierał. Kto by się spodziewał, że w takim gronie znajdzie się piłkarz z naszej Ekstraklasy.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 10 lip 2011, 17:37

No z tego co mi wiadomo to oficjalna. A ten Siwakow juz chyba nie jest pilkarzem Wisly ? Slyszalem,ze Biala Gwiazda nie zdecydowala sie go wykupic i wrocil do Cagliari (?).

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 10 lip 2011, 20:08

Chcieli go wykupić, ale się nie dogadali i Siwakow wrócił do Włoch.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 131

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 11 lip 2011, 7:17

mete pisze:Souleymane Coulibaly z Wybrzeża Kości Słoniowej gracz Sieni. Absolutna rewelacja Mistrzostw Świata do lat 20. Strzelił 4 bramki Danii, 1 Australii a wczoraj 3 Brazylii. Będzie walka o niego w to lato. Babacar, Lukaku, i teraz ten - fajni napastnicy młodego pokolenia rodem z Czarnego Lądu.
Podobno Tottenham daje 2 mln funtów, czytałem też że zainteresowany chłopakiem jest Real więc wychodzi na to że może odejść do lepszego klubu. Zastanawiam się tylko czy to nie za wcześnie... w takiej Sienie mógłby niedługo być podstawowym snajperem, a w mocniejszych klubach albo będzie grał w rezerwach albo turlał się po wypożyczeniach bo mimo wszystko nie chce mi się wierzyć że z miejsca włączony zostanie do szerokiej kadry.

Awatar użytkownika
Realista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista » 26 sie 2011, 3:49

Trochę z opóźnieniem, po mś u-20, część zawodników, która dobitnie rzuciła mi się w oczy, choć na poprawkę należy wziąć, że te opinie z reguły po paru spotkaniach:

Ahmad Musa - pisałem o nim w poście w temacie o Eredivise, podobno zainteresowani nim po turnieju było/jest Udinese, na otwarcie tego sezonu strzelił dwie bramki Ajaxowi. Niech rzeczywiście ucieka do tego Udine, chłopak ma potencjał, żeby być naprawdę gwiazdą, a już na pewno bardzo dobrym zawodnikiem. Udinese wydaje się być dla niego odpowiednią drogą rozwoju.

Olarenwaju Kayode - rocznik 93, Nigeria, wprawdzie 174 cm wzrostu, ale silny, bardzo szybki, nieźle czuje się grając tyłem do bramki. Bardzo dobry technicznie, dobry drybling, potrafi się znaleźć w polu karnym, wypracować kolegom okazje do strzelenia bramki. Klasyczny all-arounder na swojej pozycji.

Guilherme Negueba - taki efektowny drybling to ze świecą szukać :D Jak już kogoś przechodzi, to bardzo efektownie, znakomita szybkość, gdyby grał w innym zespole jak mistrzowie-Brazylia, to pewnie zwróciłby na siebie jeszcze większą uwagę, a tak był jednym z wielu jakkolwiek to zabrzmi. A podobno ta reprezentacja Brazylii to najmniej utalentowana jeżeli chodzi o indywidualne umiejętności zawodników brazylijska młodzieżówka w tym przedziale wiekowym ostatnich lat...

Oscar - ofensywny pomocnik, porównywany do Kaki, ale jak dla mnie Oscar jest trochę bardziej kreatywnym zawodnikiem. Jak każdy brazylijski zawodnik na tym szczeblu, świetny technicznie, bardzo dobry drybling, praktycznie każdy kontakt tego zawodnika z piłką w obrębie pola karnego wiązał się z faktycznym zagrożeniem bramki rywala, obok Coutinho i Henrique - to najpoważniejszy wg mnie kandydat do zrobienia prawdziwej kariery w Europie spośród brazylijskich ofensywnych zawodników tej reprezentacji. Hat-trick w finale mś, nawet młodzieżowych, to chyba duże osiągnięcie :)

Nelson Oliveira - gdyby Portugalia wygrała finał, prawdopodobnie zostałby ogłoszony najlepszym zawodnikiem turnieju. Wokół właśnie Oliveiry zbudowana była gra w ofensywie Portugalii, sam Oliveira jest bardzo wszechstronny, potrafi zagrać tyłem do bramki, ale też jest bardzo dobry technicznie, świetny drybling a także strzał z dystansu, skuteczny egzekutor, radzący sobie w grze w powietrzu. W Pacos Ferreira dostaje dużo szans gry, co zapewne po takim turnieju jeszcze się spotęguje, więc tylko kwestią czasu jest, by po Portugalczyka zgłosiły się lepsze kluby. Obok Henrique, o którym poniżej, najlepszy napastnik turnieju.

Henrique - król strzelców turnieju, podobnie jak Oliveira, bardzo wszechstronny gracz. Silny, nieźle grający głową, ale także zawodnik o znakomitej technice użytkowej, dryblingu, znakomicie potrafiący odnaleźć się w polu karnym. Ten zawodnik wydaje się, że może grać w wielu wariantach taktycznych w ataku, w reprezentacji Brazylii bardzo dobrze wywiązywał się z roli egzekutora.

Danilo - bardzo się cieszę, iż to zawodnik Parmy, gdyż być może znowu Serie A doczekała się prawdziwego diamentu. Bardzo silny defensywny pomocnik pochodzący bodajże z Gwinei Równikowej, przede wszystkim jego atutem jest znakomita gra w odbiorze, ale również dysponuje mocnym strzałem z dystansu, jest groźny przy stałych fragmentach gry, a i w rozgrywaniu piłki nie jest bezużyteczny. Na turnieju w Kolumbii wywarł na mnie znakomite wrażenie, z reguły nie do przejścia, porównałbym go do Sissoko, oby Portugalczyk miał po swojej stronie więcej zdrowia.

Carlos Luque - jak ja lubię takich jeźdźców bez głowy :lol: Co z tego, że chaotyczny, co z tego, że jego drybling nie wygląda tak ciekawie jak wspomnianego Negueby, skoro to bardzo szybki i momentami szalenie efektywny zawodnik? :twisted: Luque to chyba rocznik 93, więc będzie mógł zagrać w turnieju za dwa lata, momentami Luque potrafi zachować się jak weteran, wymusić faul w dogodnym miejscu, nawet rzut karny. Oczywiście jego wadą jest w pewnym stopniu współpraca z kolegami, no i chaotyczność, jednak Luque będzie to w stanie wyeliminować wraz z wiekiem, tak sądzę. Spośród tych młodszych zawodników jak rocznik 91 na tym turnieju, Luque to jeden z najbardziej wyróżniających się zawodników.

Nicolas Tagliafico - nadal mu nie potrafię wybaczyć mu nietrafionego karnego w ćwierćfinale Argentyny (której kibicowałem) z Portugalią, niemniej to kolejny interesujący zawodnik. Tagliafico przez dłuższy okres całego turnieju grał lewego bocznego obrońcę w ustawieniu z piątką obrońców trenera Waltera Perazzo i wydaje się, że na dziś to dla niego najlepsza pozycja. Tagliafico to przede wszystkim znakomity drybler, bardzo przebojowy, szybki i strasznie wybiegany, potrafiący bardzo dobrze dośrodkować w pole karne, choć z drugiej strony w defensywie raczej niepewny. Być może Tagliafico musi trafić na trenera jak Mourinho, by się rozwinąć w kontekście pozycji bocznego obrońcy podobnie jak Marcelo, być może w niedalekiej przyszłości Tagliafico będzie grał na pozycji skrzydłowego. Emiliano Insua miał być wielką gwiazdą, na razie jednak nie wykorzystał w pełni swojego potencjału, mam nadzieję, że nie będzie podobnie w przypadku przebojowego Tagliafico.

Gabriel - obok Miki Portugalii, moim zdaniem najlepszy bramkarz turnieju. Z racji znakomitych warunków fizycznych, bardzo dobrze gra na przedpolu, ale również dysponuje refleksem, uprawniającym go do dobrej gry na linii. Jak na nację, z której się wywodzi - Brazylijczyk bez zarzutów gra nogami, więc w bardzo ogólnym rozrachunku można go nazwać bramkarzem kompletnym. Już był powoływany na reprezentacyjne campy do pierwszej drużyny przez Menezesa, duże oczekiwania są wobec chłopaka, który podczas mistrzostw parokrotnie uratował tyłki Brazylijczykom.

Alexandre Lacazette - silny, świetnie czujący się w grze na kontakcie, także bardzo dobry technicznie, równie dobry drybling, a dodatkowo bardzo skuteczny w polu karnym rywali - dość powiedzieć, że o ile dobrze pamiętam cztery bramki (mam nadzieję, że czegoś nie pomyliłem :P ) strzelił w czasie turnieju wchodząc z ławki rezerwowych. Francuz dobrze czuje się również na skrzydle. Wydaje się, że w przeciągu dwóch następnych lat powinien dostać swoje szanse w Lyonie, a jako, że tam, gdzie Lacazatte jest wychowankiem, nie raz i nie dwa wychowano napadziorów nieprzeciętnych, to i może Alex poprze umiejętnościami już w seniorskiej piłce swój nie mały potencjał :)

Ahmed Hegazy - widziałem go w dwóch spotkaniach Egiptu, potencjał na bardzo dobrego grajka. Gra na pozycji środkowego obrońcy, jego głównym atutem jest siła
fizyczność i bardzo dobra gra głową, nie popełniał w spotkaniach, które widziałem, błędów taktycznych, jego małą wadą jest z tego co pamiętam zwrotność.

Gabriel Silva - lewy obrońca, Brazylijczyk, bardzo podobny w charakterystyce gry do Maicona, z tym, że ten drugi oczywiście z czasem rozwinął się na bardzo dobrego zawodnika w defensywie, podczas gdy u Gabriela Silvy te proporcje są zachwiane na korzyść ofensywy. Zawodnik Palmeiras, który, podobnie jak jego koledzy z pierwszego składu reprezentacji, powinien jak najszybciej przenieść się do Europy.

Znakomity turniej za sobą ma ponoć również Meksykanin Jorge Enriquez, niestety jednak oglądałem tylko jeden mecz Meksyku podczas turnieju więc ciężko mi cokolwiek na jego temat napisać. Defensywny pomocnik Chivas de Guadalajara, który ma już za sobą kilka spotkań w dorosłej reprezentacji swojego kraju.

Wybaczcie trochę lakoniczne przedstawienie tych zawodników, oczywiście jest paru więcej zawodników, którzy wywarli na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Ci powyżej z jakiegoś powodu najbardziej mi się spodobali, być może w następnym poście napiszę o kimś jeszcze. I specjalnie nie pisałem o Hiszpanach, ale to zawodnicy, zwłaszcza fanom hiszpańskiej piłki, raczej bardzo dobrze znani. No i muszę wspomnieć, iż po takim turnieju, typowanie przyszłości tych grajków to wybitne wróżenie z fusów. Zawsze używam przykładu reprezentacji Argentyny u-20 z 2007 roku, gdzie praktycznie każdy zawodnik tej reprezentacji wydawał się mieć potencjał do bycia w przyszłości prawdziwą gwiazdą dobrej drużyny w europejskiej piłce. Karierę na miarę swojego talentu zrobili chyba tylko Di Maria i Aguero.

P.S

Mam nadzieję, że poprawicie ewentualne błędy, być może dopełnicie skromne charakterystyki tych graczy ;) No i bądźcie wyrozumiali, z racji godziny wysłania tego posta. Za wszystkie niejasności wielkie sorry, wielu informacji nie miałem już chęci i siły sprawdzać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”