W telewizji nadali - Strona 21

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 20 sty 2006, 20:38

TVP2. Europa da się lubić. Engel w końcu się spełnia we właściwiej roli konferansjera. Czy to meblościanka, czy to punkty do rozstawienia w LM, zawsze hipnotyzuje :P.

Awatar użytkownika
TwisT_ReD
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: TwisT_ReD » 21 sty 2006, 2:03

Właśnie przed chwilą skonczyłem oglądać "Człowieka z blizną". Dobry film, warto było posiedzieć do tej godziny. Mam dwa spostrzeżenia. Już wiem skąd wziął sie wzór willi w GTA VC, a po drugie stwierdziłem że do roli Jose Mourinho w filmie opartym na jego biografii lepiej od Georga Cloneya wyszedłby Paul Shenar, który w "Człowieku z blizną" zagrał Alejandro Sose. Niestety jednak aktor od 16 lat nie żyje.

tutaj jest jego foto jesli chciałby ktos zobaczyc:
http://www.gonemovies.com/WWW/WanadooFi ... rSosa1.asp

Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baqu » 21 sty 2006, 16:52

Widzieć i wiedzieć: Portrecista
Film dokumentalny, Polska 2006
czas 55 minut

Scenariusz: Irek Dobrowolski
Zdjęcia: Jacek Taszakowski
Muzyka: Agata Steczkowska

TVP 1: Wtorek 22:55

Film opowiada historię Wilhelma Brassego, przedwojennego fotografa-portrecisty, uczestnika i świadka najtragiczniejszych rozdziałów historii XX wieku. Fotografia była życiową pasją Brassego, a jej tajniki techniczne i artystyczne artysta poznał już przed wojną. Pracował w dużym atelier przy głównej ulicy Katowic. Słynął z wykonywania pięknych portretów. Wtedy nawet nie przypuszczał, że wkrótce będzie robił po kilka tysięcy portretów miesięcznie. Brasse trafił do specjalnego komando rozpoznawczego wydziału politycznego, zwanego obozowym gestapo.

ja oglądnę na bank, polecam.

Awatar użytkownika
Void
Don Corleone

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Void » 21 sty 2006, 17:04

Baqu pisze:Ja oglądnę na bank, polecam.
TVP rzadko daje coś porządnego, ale jak już to hurtowo :maruda:
Ja zazwyczaj o tej porze oglądam Kocham Kino w Dwójce. W najbliższy wtorek będą emitować irański film Dzieci Niebios... Chciałem go obejrzeć, ale przez Ciebie Baqu mam teraz dylemat :(

Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baqu » 21 sty 2006, 17:54

jak dobrze mieć dwa videa w domu Void : )))

dzieki za informacje o produkcji irańskiej

btw zawsze tak jest, że albo puszczają totalny shit w TV albo lecą dwa filmy bardzo dobre na roznych kanalach o podobnej godzinie, jak chociazby wczoraj Scarface i Taxi Driver : / no comment

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 21 sty 2006, 19:10

Szukam w program info na temat pewnego programu i wpadłem na film który poprostu trzeba obejrzeć. Szcześliwym posiadacza HBO gwarantuje emocje i groze przez cały czas :] . Film ciężki do oglądanie. Ale wciąga i naprawde warto. Motyw filmu jest dobry. Tym bardzie jak na USA :) Gdzie Cadillaca Eldorado z 72 to "pojazd Bogów" symbol wolność :)

AUTOSTRADA GROZY - Cadillaca Eldorado '72.

U nas był by to Fiat 125 na Borbetach "A" i z max lotka na klapie :lol:

P.S. Fani Realu będa mieli kłopot :wink: dla tego pewnie dla nich będzie powtórka :)

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 21 sty 2006, 19:43

SbQ to może myśleli o fanach Cadiz :twisted: Kto wie ich tez pewnie spora grupa ... (na pewno w tej kolejce :roll:)

A co do filmu to jak widziałes to sam wiesz jak trzyma nie pewność i coraz bardzie wciąga. Takie filmy nie kiedy sie trudno ogląda ale ten jest kozacki :) Zwłaszcza w momecie gdy pokazują kierowce tego Eldorado :twisted:

Pozdro

Awatar użytkownika
Void
Don Corleone

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Void » 22 sty 2006, 21:56

Baqu pisze:jak dobrze mieć dwa videa w domu Void : )))
Ja mam jedno i to popsute, bo ostatnio i tak w TV albo na DVD wszystko oglądałem... No ale teraz faktycznie by sie przydało :x
Baqu pisze:dzieki za informacje o produkcji irańskiej
Zawsze do usług :wink: Tutaj macie opis. Widać wyraźnie że to nie jest kolejny film "o niczym":
Ali i Zahra mieszkają z rodzicami w ubogiej dzielnicy Teheranu. Pewnego dnia 8 - letni Ali gubi, niezupełnie z własnej winy, odebrane właśnie od szewca buty siostry. Przekonuje ją, by do czasu, aż Ali zdobędzie inne trzewiki, nosili na zmianę jego buty. Zahra odkrywa, że inna dziewczynka nosi jej zgubę. Gdy stwierdza, że żyje ona w jeszcze większej biedzie, rezygnuje z walki o swoją własność. Tymczasem Ali dowiaduje się o biegu organizowanym dla uczniów jego szkoły. Nagrodą za trzecie miejsce są buty.
Źródło: www.tvp.pl

A dziś można obejrzeć Nocną Straż z Piercem Brosnanem [TV4 godz. 23:00]. W filmie chodzi o kradzież dzieł sztuki, a konkretnie tytułowej Nocnej Straży (Rembrandt'a bodajże). Film oglądałem dość dawno temu, ale z tego co pamiętam nie był aż taki zły :wink: Chociaż większego przesłania się po nim nie spodziewajcie :D

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 26 sty 2006, 15:42

Droga smoka czwartek TVN 7 20:10
Bruce Lee wciela się w Tang Lunga, młodego chłopaka z Hong Kongu, który przybywa do Rzymu odwiedzić krewnych prowadzących chińską restaurację. Okazuje się, że rodzina bohatera ma kłopoty - restauracją interesuje się mafia. Tang Lung jest niepokonanym adeptem sztuk walki i daje gangsterom srogą nauczkę. Mafia nasyła na Chińczyków coraz to nowych i groźniejszych zbirów, jednak nikt nie potrafi sprostać przybyszowi z Hong Kongu. Poirytowani bandyci sprowadzają więc ze Stanów Zjednoczonych niejakiego Colta (Chuck Norris) - słynnego mistrza karate. Amerykanin okazuje się godnym przeciwnikiem; Tang Lung stacza z nim długą, krwawą walkę w rzymskim Koloseum. Finałowy, stoczony w Koloseum pojedynek między Norrisem i Brucem Lee przeszedł do historii kina - stracie dwóch legend wschodnich sztuk walki stało się niedoścignionym wzorem tego typu sekwencji w niezliczonych późniejszych filmach.

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 26 sty 2006, 15:50

piwus pisze:Droga smoka czwartek TVN 7 20:10

Tego filmu nie można przegapić nie tylko ze względu na wspaniałego Bruce'a Lee ale przede wszystkim na boskiego CHUCKA NORRISA :P

Miejmy tylko nadzieję że będą jakieś kopy z półobrotu :lol:

Awatar użytkownika
Void
Don Corleone

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Void » 30 sty 2006, 20:10

Panie i Panowie :!:
Już za 45 minut w Polsacie dzieło życia Mela Gibsona - "Braveheart - Waleczne Serce"
Pod koniec XIII wieku Szkocja dostaje się pod panowanie angielskiego króla Edwarda I. Przejęcie władzy odbywa się w wyjątkowo krwawych okolicznościach. Jednym ze świadków gwałtów i morderstw jest kilkunastoletni chłopak, William Wallace. Po latach spędzonych pod opieką wuja, dorosły William wraca do rodzinnej wioski. Jedną z pierwszych osób, które spotyka, jest Murron - przyjaciółka z lat dzieciństwa. Dawne uczucie przeradza się w wielką i szczerą miłość. Niestety, wkrótce dziewczyna ginie z rąk angielskich żołnierzy. Wydarzenie to staje się to momentem przełomowym w życiu młodego Szkota. William decyduje się bowiem na straceńczą walkę z okupantem i po brawurowym ataku zdobywa warownię wroga. Dzięki ogromnej odwadze zostaje wykreowany na przywódcę powstania przeciw angielskiej tyranii... Wielkie widowisko filmowe, wyreżyserowane przez Mela Gibsona oraz pełne rozmachu sceny batalistyczne. Film docenili zarówno widzowie, jak i krytycy. Akademia Filmowa przyznała obrazowi pięć Oscarów, w tym za film, reżyserię i zdjęcia.
(www.filmweb.pl)
Co prawda będziemy mieli okazję obejrzeć ten film w bardzo smutnych okolicznościach, ale mimo to trzeba zobaczyć :wink:

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 01 lut 2006, 19:36

Żałoba skończyła się o 16, więc nie zmienią programu i prawdopodobnie obejrzymy:

TVN 21:30
Zmiana pasa Changing Lanes (2002)
Pewnego dnia w Nowym Yorku na jednej z najbardziej zatłoczonych ulic dochodzi do niegroźnego wypadku. Uczestnikami tej kolizji są: młody prawnik - Gavin Banek (Ben Affleck) i biznesmen - Doyle Gibson (Samuel L. Jackson). Ta stłuczka staje się przyczyną prawdziwej nienawiści między mężczyznami....

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 07 lut 2006, 8:40

Już w sobotę na TVN-ie wyemitowany zostanie film "Rozgrywka" (The Score) z Robertem de Niro, Edwardem Nortonem i Marlonem Brando.

Film ogólnie rewelacyjny nie jest ale z pewnością warto go obejrzeć tylko dla roli Edwarda Nortona. Mistrzostwo świata! Przyćmił samego de Niro i Brando 8) .

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 07 lut 2006, 22:36

8. 02. 2006 TV Trwam

Rozmowy niedokończone z premierem Marcinkiewiczem. Niestety nie znalazłem go na liście żydów, więc jeden temat do rozmowy mniej :/. Ale i tak powinno być ciekawie.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 10 lut 2006, 20:07

Premiera nie udało mi się obejrzeć, a szkoda :(.

Za to dzisiaj o 00:05 na TVP2 Pokerowa zagrywka

Czterech studentów porywa byłą szychę mafijną, czyli gierki psychologiczne z Christopherem Walkenem. Ich czterech, on jeden związany, a przecież i tak wiadomo kto ma przewagę :) . Przyjemny film.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”