Kosciół - Strona 22

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 04 lut 2007, 18:51

Cris7 pisze:Piszesz, że każdy ma prawo do zmiany poglądów, a mimo to obrażasz Franza
Nie chodzi tu o obrazanie Franza jego decyzja w moim prywatnym odczuciu jest glupia ale to tylko moje zdanie ma do niego prawo. Tak jak juz pisalem dalem emotke :wink: i mialem nadzieje ze to troche "zmiekczy" powiedzenie "stary a głupi".

Chlopaczek pisze:Spokojnie.Kto byl glupi to sie okaze po smierci
No i wracamy do wlasciwego tematu :wink: Pogadamy o tym kto miala racje dopiero po smierci o ile wogóle pogadamy :think: .

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 04 lut 2007, 18:58

franz pisze: No i wracamy do wlasciwego tematu :wink: Pogadamy o tym kto miala racje dopiero po smierci o ile wogóle pogadamy :think: .
Szukajcie mnie na San Siro.Kazdy ma po smierci to co sobie wymyslil.Ateisci niezaleznie od tego czy byli zli czy dobrzy.
Wspolczuje zlym katolikom :P

Awatar użytkownika
Goguś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Goguś » 04 lut 2007, 19:39

Chlopaczek pisze:
franz pisze: No i wracamy do wlasciwego tematu :wink: Pogadamy o tym kto miala racje dopiero po smierci o ile wogóle pogadamy :think: .
Szukajcie mnie na San Siro.Kazdy ma po smierci to co sobie wymyslil.Ateisci niezaleznie od tego czy byli zli czy dobrzy.
Wspolczuje zlym katolikom :P
Powiedzcie mi jedno. W biblii był taki cytat "kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci kamień" - o dziwo nikt nie uderzył. Filozofując to Wasze katolickie niebo świeci pustkami, no bo zamieszkują je pan Jezus, pani Maryja, pan Duch Święty i pan Bóg - przynajmniej nie ma korków na ulicach.

A co z resztą - czyściec albo gotuje się w piekle? Kojarzy mi się to z politką, na uboczu są zawsze wierni działacze, którym obiecuje się karierę za oddaną służbę, a żadko coś z tego wychodzi.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 04 lut 2007, 19:46

Czysciec to wymysl papiestwa.Pieklo zreszta tez.W PS jest napisane ze albo niebo dla dobrych albo tak zwana smierc druga czyli calkowite unicestwienie dla zlych (weryfikacje kto dobry a kto zly ma oczywiscie przeprowadzic Bog).

Ale to juz rozterki katolikow.Ja po smierci mam wieczny karnet na mecze Milanu :]

Awatar użytkownika
Goguś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Goguś » 04 lut 2007, 19:54

A kto wymyślił, żeby chodzić do kościoła, przecież pisze, żeby dzień święty święcić, czyli np. się pomodlić, ale w domu lub drogą radiową. Też kościów, w celu zarobkowym oczywiście, polecam lekturę weekendowej trybuny - jak ksiądz będzie funkcjonariuszem publicznym, nie będzie go można obrażać ale:
- będzie musiał składać oświadczenie majątkowe swoje, współmałżonka, konkubenta lub konkubiny
- za powoływanie się na swoje kontakty idzie sie siedzieć na nawet 8 lat - dużo jak na głoszenie ewangelii.
- to samo jeżeli chodzi o wpływy międzynarodowe, zacytujesz papieża i do celi - podoba mi sie to.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 04 lut 2007, 20:00

Pozwolę sobie na offtopic, Goguś jesteś regularnym czytelnikiem Trybuny?

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 04 lut 2007, 20:06

Goguś pisze:A kto wymyślił, żeby chodzić do kościoła.
Pewnie kosciol to wymyslil :P Cesarz Konstantyn Wielki zmienil natomiast "dzien swiety" z soboty (szabas swieto Zydow) na niedziele i tak juz zostalo.W sprzecznosci z Biblia ale kto by tam tego dociekal :P
Goguś pisze:- będzie musiał składać oświadczenie majątkowe swoje, współmałżonka, konkubenta lub konkubiny
- za powoływanie się na swoje kontakty idzie sie siedzieć na nawet 8 lat - dużo jak na głoszenie ewangelii.
- to samo jeżeli chodzi o wpływy międzynarodowe, zacytujesz papieża i do celi - podoba mi sie to.
Jeszcze niech zamontuja kasy fiskalne w kosciolach i bedzie git.

UltraInter

Post Wyświetl pojedynczy post autor: UltraInter » 04 lut 2007, 20:11

Ale taka prawda u mnie w mieście Księża za przeproszeniem piepszą farmazony i starsi ludzie im przytakują i rzucają na tacę 20zł a potem dziwą się że flociwa nie mają. Przestałem chodzić do kościoła bo to się mija z celem skoro mam tylko odsiedzieć godz. i iść do domu

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 04 lut 2007, 20:16

UltraInter pisze:flociwa
Czy to słowo oznacza pieniądze? Zakładam, że to synonim.

Wytykacie błędy, rzeczy które się wam nie podobają macie do tego pełne prawo. Tylko pamiętajcie o tym, że częś ludzi naprawdę przeżywa tą wspólną modlitwę, etc. Sam mam kilku znajmowych, którzy są w oazach. Spędzają sobie tam wspólnie czas, etc. Każdy ma wybór co będzie robił.
Tak samo jest z "tacą" - to jest darowizna. Dobrowolne to jest...

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 04 lut 2007, 20:20

W Kosciele wszystko jest dobrowolne.Chrzest slub itd. Co laska ale nie mniej niz...
Niektore koscioly dobrowolnie staja sie zabytkami i dziedzictwem kultury w momencie ich budowania.

Awatar użytkownika
Goguś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Goguś » 04 lut 2007, 20:21

Wytykacie błędy, rzeczy które się wam nie podobają macie do tego pełne prawo. Tylko pamiętajcie o tym, że częś ludzi naprawdę przeżywa tą wspólną modlitwę, etc. Sam mam kilku znajmowych, którzy są w oazach. Spędzają sobie tam wspólnie czas, etc. Każdy ma wybór co będzie robił.
Tak samo jest z "tacą" - to jest darowizna. Dobrowolne to jest...
Zaraz zaraz, czy darowizna nie jest przypadkiem opodatkowana? :twisted:

UltraInter

Post Wyświetl pojedynczy post autor: UltraInter » 04 lut 2007, 20:33

No jest podatek od darowizny...tak mi się wydaje...lecz mogę się mylić

Flociwo-Flota-Monety....
Synonim:)

Ja nikomu nie zabraniam zgormadzeń w celu wspólnego poświęcaniu modlitwom...ja wole w domu sam modlić się rano i wieczorem...no ale na np. Pasterke chodzę co rok i czynnie biorę w niej udział...

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 04 lut 2007, 20:54

Goguś pisze:Zaraz zaraz, czy darowizna nie jest przypadkiem opodatkowana?

Od pewnej wielkości, pozatym z darowizn zwolnione są wszystkie kościoły z tego co pamiętam, ale nie jestem przekonany.

Goduś, jeszcze raz się zapytam bo chyba nie zwróciłeś uwagi - czytujesz regularnie Trybune?
Chlopaczek pisze:Niektore koscioly dobrowolnie staja sie zabytkami i dziedzictwem kultury w momencie ich budowania.
?? Nie za bardzo rozumiem.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 04 lut 2007, 21:03

bellus pisze: ?? Nie za bardzo rozumiem.
40 milionow na Swiatynie Opatrznosci Bozej.Jak wiadomo dofinansowywanie z budzetu budowli sakralnych jest w naszym kraju niezgodne z konstytucja wiec w sprytny i zalosny sposob poslowie konstytucje obeszli.

Awatar użytkownika
Goguś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Goguś » 04 lut 2007, 21:22

Goduś, jeszcze raz się zapytam bo chyba nie zwróciłeś uwagi - czytujesz regularnie Trybune?
Jeżeli regularnie znaczy codziennie to nie. Regularnie czytuje pismo Urbana, możnaby rzec że co tydzień, ale z wyjątkami od reguły. Trybuna raz, dwa razy w tygodniu jak mi wpadnie w ręce. A o co chodzi? Ja nie zwróciłem uwagi? Na co?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”