GKS Katowice (zbiorczy) - Strona 22

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Re: GKS Katowice (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 12 lip 2009, 22:58

Na Śląsku wieloletnia ostra rywalizacja dwóch piłkarskich drużyn z jednego miasta jest rzadkością. Wiadomo: to przede wszystkim bój Polonia vs. Szombierki (fuzja zakończyła tamto współzawodnictwo, które po jej erozji nigdy już nie zaiskrzyło) oraz parę lat wyścigu w Chorzowie między AKS-em, a Ruchem (zakończonej odejściem w cień “Zielonych Koniczynek”). Wyjątki potwierdzające regułę.

To ma szansę się zmienić. Zdaje się, że pan Józef, nowy sponsor GKS-u, nadepnął na odcisk niedoszłemu, czyli Centrozapowi. Jego szef Ireneusz Król chyba nie ma zbyt dobrego zdania o panu Józefie. Właściwie raczej go nie poważa w ogóle. Nie wiem czy ta niechęć ma podłoże osobiste, ale wygląda na to, że ktoś komuś wszedł na ambit. Jeżeli Król się zaweźmie, możemy mieć w Katowicach ostrą sportową rywalizację dwóch klubów z jednego miasta!

Rozwój, bo nad pomocą właśnie temu klubowi zastanawia się teraz Ireneusz Król (powiedział to „Gazecie”), teoretycznie stoi na straconej pozycji. Teoretycznie, bo z pieniędzmi Centrozapu mogłoby się to przecież dość szybko zmienić, Rozwój mógłby wystrzelić w górę. Przyznacie, że gdyby zdeterminowany Król doprowadził do ligowych derbów Katowic, byłoby to sensacją. W takim wypadku, po awansie do I ligi Rozwój musiałby się przenieść na stałe na stadion miejski, a GKS - jako najemca obiektu - nie miałby nic do gadania. Tym sposobem Bukowa byłaby - jak San Siro - siedzibą dwóch klubów. Chcielibyście oglądać regularne derby Katowic?

A co myślę o aktualnym sponsorze “Gieksy”? Przyznam, że w jego kontekście bardziej niż o teraźniejszości myślę o przyszłości. Zastanawiam się bowiem jak będzie wyglądać GKS już po rozejściu się z dzisiejszym dobroczyńcą…

Centrozap nie może się z tym pogodzić, że nie przejął GieKSy na swoich warunkach i nowy rywal w mieście wyrasta :lol:

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 06 sie 2009, 22:07

weasel, Fishbone - kupiliście już ceramiczne płytki? Ale wam Jędruch numer odpalił.

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 06 sie 2009, 22:52

emdżej pisze:weasel, Fishbone - kupiliście już ceramiczne płytki? Ale wam Jędruch numer odpalił.
Wyremontowaną mam łazienkę. Tak na poważnie, to wkurwia mnie takie traktowanie GieKSy powoli, ale jaki zarząd takie podejście innych firm do naszego klubu.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 06 sie 2009, 22:58

Nie dziwię się twoim nerwom. To trochę niepoważne ze strony Jędrucha, że daje pieniądze klubowi, pod warunkiem, że ten sprzeda płytki. Odkąd interesuję się piłką, to takiej głupoty jeszcze nie spotkałem.

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 30 wrz 2009, 10:34

Zaś się robi ciekawie. Klub jest w fatalnej sytuacji finansowej, miasto na nas dosłownie leje w porównaniu do innych miast. A jedynym rozwiązaniem jest...Centrozap, który na siłę chce na własność mieć prawa do nazwy oraz herbu klubu. Domaga się również rozwiązania Stowarzyszenia Kibiców, którzy są jedynymi właścicielami nazwy i herbu klubu.

Nowym pracownikiem kontrolowanej przez Centrozap firmy CentroPromSport został były piłkarz i trener GKS-u Marek Koniarek. Czy to kolejny dowód na chęć przejęcia przez holding katowickiego klubu?

Centrozap powołał spółkę akcyjną CentroPromSport zaraz po fiasku negocjacji sponsorskich z "Gieksą". Nowa firma została już nawet zarejestrowana w KRS-ie - jej siedziba mieści się pod tym samym katowickim adresem, co Centrozap. Z kolei jej kapitał zakładowy wynosi 100 tys. zł, ale wkrótce ma zostać podniesiony do 6 mln zł.

Oficjalnie spółka miała zająć się marketingiem sportowym, doradztwem prawno-finansowym przy wprowadzaniu klubów piłkarskich na giełdę oraz transferami. Spekulowano też jednak, że CentroPromSport powołano po to, by przejąć GKS w dogodnym czasie i na bardziej korzystnych dla siebie warunkach niż w lipcu. Domysły potwierdzała nominacja Jana Furtoka, byłego prezesa "Gieksy", na stanowisko szefa spółki.

Dlatego olbrzymim zaskoczeniem był oficjalny komunikat firmy, w którym napisano, że planuje ona objęcie nowej emisji akcji Ruchu Chorzów, czyli wielkiego rywala "Gieksy". Na dodatek, szef Centrozapu Ireneusz Król został niedawno prezesem związanej z chorzowskim klubem firmy Pronox Technology.

"Gazeta" ustaliła jednak, że w CentroPromSport zatrudniono - poza Furtokiem - jeszcze jedną osobę niezwykle mocno związaną z GKS-em Katowice. Chodzi o Marka Koniarka, niegdyś piłkarza i trenera "Gieksy". W latach 80. duet napastników Furtok - Koniarek był postrachem całej ligi. - Potwierdzam, że zostałem pracownikiem tej spółki. Mam wyszukiwać utalentowanych zawodników, choć bezpośrednio transferami nie będę się zajmował - mówi Koniarek, który ostatnio trenował piłkarzy Górnika 09 Mysłowice. - Po odejściu z tego klubu otworzyłem własną działalności gospodarczą, bo musiałem się z czegoś utrzymywać. Teraz, po przejściu do nowej pracy, musiałem ją zawiesić - wyjaśnia. Koniarek potwierdza w rozmowie z "Gazetą", że CentroPromSport myśli o przejęciu jakiegoś klubu. - Wiem, że jest taka opcja, ale na razie trzeba spokojnie czekać na rozwój wypadków. Czy wyobrażam sobie mnie i Jana Furtoka w Ruchu? Byłoby ciężko, ale czasy się zmieniają - uśmiecha się Koniarek.

Tymczasem działacze GKS-u szukają cały czas sposobu na poprawę sytuacji finansowej klubu. Wczoraj doszło do spotkania prezesa Marka Woracha z prezydentem Katowic Piotrem Uszokiem. - W tym roku pomogliśmy już jak tylko mogliśmy. Do klubu ma trafić jeszcze ostatnia transza z przyznanych mu pieniędzy w wysokości 100 tys. zł. Jesteśmy oczywiście zainteresowani dalszym wspieraniem GKS-u. W przyszłym roku zasady pomocy mają być podobne, co do tej pory, ale być może w grę będą wchodziły większe kwoty - mówi Waldemar Bojarun, rzecznik katowickiego magistratu. Urząd zaprzecza jednocześnie pogłoskom o planowanym wprowadzeniu kuratora do "Gieksy". - Nikt tego nie rozważa - ucina Bojarun.

Na Bukowej wciąż liczą na znalezienie sponsora zagranicą. - Nawiązaliśmy kontakt z firmą SPE Management, która poszuka dla nas sponsora wśród niemieckich firm prowadzących działalność w Polsce. Partnerem fimy jest m.in. FC Koeln - mówi Worach. Podczas niedawnego pobytu w Niemczech prezes GKS-u rozmawiał także z przedstawicielami firmy z Wupperatlu produkującej wielkie ekrany świetlne. - W tym przypadku nie chodziło jednak o sponsoring. Po prostu ta firma chce wejść na nasz rynek i wyraziła zainteresowanie zamontowaniem takiego ekranu na naszym stadionie - wyjaśnia Worach.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 16 lis 2009, 16:43

Panowie GieKSiarze - jakieś przewidywania co do składu na środowy mecz? Zagracie najsilniejszym składem, rezerwami, czy może testowanymi graczami?

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 17 lis 2009, 16:23

emdżej pisze:Panowie GieKSiarze - jakieś przewidywania co do składu na środowy mecz? Zagracie najsilniejszym składem, rezerwami, czy może testowanymi graczami?
Zapewne pierwszy garnitur zagra. Jak GKS zagra swoim ustawieniem, to jestem spokojny, że wygramy. Jak Nawałka będzie testował juniorów lub nowe ustawienie, to może być różnie.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 17 lis 2009, 21:32

Jakbyście mieli możliwość i chęć posłuchania transmisji radiowej z tego meczu, to możliwe, że będzie na stronie www.zaglebie.eu

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 19 lis 2009, 14:47

Nowy rozdział: GKS Katowice spółką akcyjną

Komunikat Zarządu SSK GKS Katowice:

Katowice, 18 listopada 2009 roku

KOMUNIKAT

Szanowni Sympatycy – Kibice !

Z satysfakcją informujemy, że Zarząd SSK GKS Katowice „GieKSa” podjął decyzję o utworzeniu Spółki Akcyjnej pod firmą GKS Katowice S.A. Spółka rozpocznie działalność w grudniu 2009 roku. Proponowana cena za 1 akcję wynosi 10 PLN.

Mając powyższe na uwadze oczekujemy od sympatyków piłki nożnej, kibiców, organizacji gospodarczych i społecznych w terminie 10 dni deklaracji objęcia akcji w nowej spółce.

O podjętych działaniach powiadomiliśmy 16 listopada Wiceprezesa PZPN Pana Rudolfa Bugdoła, który wykazał duże zrozumienie dla działań władz klubu. Liczymy, że propozycja Zarządu spotka się z pozytywnym odzewem licznych przyjaciół i sympatyków GKS-u.

Nasze wspólne działania pozwolą na otwarcie nowego etapu w 45-letniej historii klubu, który nierozerwalnie związany jest z życiem mieszkańców naszego regionu.

Zarząd SSK GKS Katowice „GieKSa”

Nasze Miasto, Nasz Klub, Nasza nadzieja i Przyszłość!
Przystąp do nas, budujmy razem, a sukces będzie nasz!

PS: Emdżej, skończyło się sprawiedliwie 0:0 :wink:

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 19 lis 2009, 16:38

Niestety nie dotarłem na mecz, ale wiem z relacji znajomych i naszych serwisów internetowych, że zawiodła w Zagłębiu skuteczność. Sytuacji było sporo, ale albo dobrze spisywali się wasi bramkarze, albo zawodzili nasi napastnicy. Ale to pierwszy sparing i ważne, że mogli się pokazać młodzi piłkarze.
P.S. Testowany był u was Sermak, który był blisko trafienia do Zagłębia, ale wybrał wyższą ligę. Podobnie jak Bartosz Iwan, którym byliśmy zainteresowani, ale ponoć ma propozycje z lepszych klubów.

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 27 lis 2009, 12:43

Jacek Pluta, wiceprezes GKS-u Katowice, spotkał się z działaczami Polonii Bytom, z której do końca roku wypożyczony jest Mateusz Kamiński.

Działacze i trener z Bukowej chcą, aby zawodnik został w GKS-ie. - Co prawda na osiągnięcie kompromisu obie strony dały sobie jeszcze trochę czasu, ale prawdę mówiąc jest on dosyć blisko. Do kolejnych rozmów ma dojść w przyszłym tygodniu - informuje rzecznik katowickiego klubu, Piotr Hyla.

Cloner, jak to jest z Waszego punkty widzenia od strony działaczy? Dla nas Mateusz Kamiński ważne ogniwo.

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 23 gru 2009, 14:03

Adam Nawałka dziękujemy za wszystko! Na wiosnę walka o utrzymanie. Odszedł nasz cudotwórca i najlepszy napastnik...

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 30 gru 2009, 22:42

W dniu dzisiejszym Zarząd Klubu zakończył rozmowy z kandydatami na trenera pierwszego zespołu. Przypomnijmy – tydzień temu dotychczasowy szkoleniowiec GieKSy Adam Nawałka podjął decyzję o nie przedłużaniu umowy z naszym klubem i przeniósł się do Zabrza.

W ostatnich dniach Zarząd zapoznał się z ofertami kilku szkoleniowców i ogłosił dziś, że od 4 stycznia trenerem GKS-u zostanie Robert Moskal. Szczegóły kontraktu zostały już ustalone: szkoleniowiec zwiąże się z naszym klubem 1,5-roczną umową. Również 4 stycznia trener Moskal przestawi Zarządowi kandydatów na swoich współpracowników oraz nakreśli ramowy plan przygotowań do rundy wiosennej. Długofalowy cel, jaki został przed nim postawiony, to awans do ekstraklasy.

Robert Moskal urodził się 12 stycznia 1967 roku w Jaworznie. Jako zawodnik bronił barw między innymi Wisły Kraków, Victorii Jaworzno, Odry Wodzisław czy Szczakowianki. Po zakończeniu kariery zawodniczej rozpoczął pracę jako szkoleniowiec. Zasiadał na ławce takich klubów jak Fablok Chrzanów, Zagłębie Sosnowiec, Szczakowianka Jaworzno, Kmita Zabierzów, Sandecja Nowy Sącz czy ostatnio Odra Wodzisław Śląski. Największym sukcesem tego trenera jest awans do Orange Ekstraklasy wraz z Zagłębiem Sosnowiec w sezonie 2006/2007.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 31 gru 2009, 10:08

Śmieszy mnie trochę jak awans Zagłębia określa się sukcesem Moskala. Nie dość, że dzięki degradacjom za korupcję awansowaliśmy z czwartego miejsca, które początkowo by nawet baraży nie dawało, to jeszcze Moskal prowadził drużynę tylko w ostatnich kolejkach i sam mówił, że ten awans był bardziej zasługą Jerzego Dworczyka.

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 31 gru 2009, 12:44

emdżej pisze:Śmieszy mnie trochę jak awans Zagłębia określa się sukcesem Moskala. Nie dość, że dzięki degradacjom za korupcję awansowaliśmy z czwartego miejsca, które początkowo by nawet baraży nie dawało, to jeszcze Moskal prowadził drużynę tylko w ostatnich kolejkach i sam mówił, że ten awans był bardziej zasługą Jerzego Dworczyka.
Tego nie widziałem, ale bardziej poznałem jego nazwisko jak w fenomenalny sposób utrzymał Kmitę Zabierzów mimo, że mieli bankowy spadek. Później połowę tego składu zabrał ze sobą do Nowego Sącza i zrobił awans. Myślę, że GKS powinien nadal prezentować tą walką na boisku za kadencji Nawałki. Była opcja, że jeszcze Jacek Zieliński (ex Lechia Gdańsk), ale kibice też tutaj mieli zdanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”