Puchar Narodów Afryki (zbiorczy) - Strona 22

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60

Puchar Narodów Afryki 2010 Angola

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 20 lis 2009, 19:41

Myślę że już pora zacząć temat :) Dzisiaj odbyło losowanie grup a przedstawia się ono tak :

Puchar Narodów Afryki 2010

Grupa A - Angola, Mali, Malawi, Algieria
Grupa B - Wybrzeże Kości Słoniowej, Burkina Faso, Ghana, Togo
Grupa C - Egipt, Nigeria, Mozambik, Benin
Grupa D - Kamerun, Gabon, Zambia, Tunezja

Według mnie najcięższą grupą jest grupa B :) WKS ,Ghana i Togo :)
Myślę że o tytuł powalczą max 5 drużyn WKS , Nigeria ,Ghana, Egipt i Kamerun. Byłbym mile zaskoczony jak by któryś ze słabszych zespołów namieszał.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Re: African Nations Cup

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 20 lis 2009, 19:54

Rzeczywiście grupa B jest bardzo interesująca. Ale także w D ciekawie może wyglądać rywalizacja, jeśli tylko Gabon pokaże to co w eliminacjach przed zadyszką. Osobiście mam nadzieję, że turniej będzie równie interesujący co poprzedni i przede wszystkim liczę na to, że znów będzie padało tak dużo bramek. Algieria trochę namieszała w Afryce wywalczając awans na mundial. Ciekawe jak spiszą się w PNA. Żałuję trochę, że nie będzie Gwinei, bo na poprzednim turnieju prezentowali ciekawą piłkę.
P.S. Maroko i RPA się nie dostały? :shock:
P.S.2 Znów anglojęzyczny tytuł wątku :?

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 22 gru 2009, 15:22

Kolejna edycja Pucharu Narodów Afryki zapowiada się bardzo ciekawie. Trudno wskazać jednego, albo dwóch faworytów, bo dzisiaj w Afryce jest kilka klasowych reprezentacji. Nie tylko w skali kontynentu, ale w skali świata. WKS i Ghana to obecnie kraje uważane za najsilniejsze, ale bez wątpienia do elity wraca Kamerun. I to we wspaniałym stylu, ale Paul Le Guen i jego piłkarze będą musieli to udowodnić na boiskach Angoli. Mocna będzie także Nigeria, jednak tu jak zawsze pojawia się ten sam problem - brak dyscypliny. Kolejne dwie bardzo mocne reprezentacje to Algieria i Egipt. Sam szczególnie będę się przyglądał Lisom Pustyni, w składzie których są m.in Karim Ziani i Karim Matmour, ale główna siła Algierii jest kolektyw i solidna defensywa. Egipt będzie silny jak zawsze, ale wydaje mi się, że nie są w stanie po raz drugi obronić trofeum. W 2008 roku w decydującym momencie zawiodły WKS i Ghana. Teraz te dwa kraje są jeszcze mocniejsze, a do tego wspomiany Kamerun. Naprawdę ciężko mi wybrać faworyta, ale chyba postawiłbym na Kamerun. Eto'o, Makoun, Emana, Song... No i kunszt trenerski Paula Le Guena. Nie ma już takiego braku dyscypliny w tej ekipie jak kiedyś. Dwa lata temu Nieposkromione Lwy były w mojej opinii nijakie, a i tak doszły do finału. Tam pokonał ich Egipt wykorzystując właśnie brak dyscypliny. Szkoda, że Kamerun nie ma mocnego rywala w grupie. Tunezja jakaś taka bezbarwna, a Gabon i Zambia, chociaż potrafią grać fajnie, to jednak nie jest to ten poziom. Niezapominajmy o innych mocnych drużynach jak Mali z Keitą, Diarrą i Kanoute, czy Angoli, która będzie gospodarzem. Warto też się przyjrzeć Burkinie Faso, gdzie zagra Jonathan Pitroipa i Yssouf Kone. Grupa B jest zdecydowanie najciekawsza, bo jest tam jeszcze Togo z Adebayorem na czele.

Pojedynki Nigerii z Egiptem, WKS z Ghaną, czy Algierii z Mali będą smaczkiem fazy grupowej. Zapowiada sie bardzo ciekawy turniej, który będzie oczywiście obszernie transmitowany w Eurosporcie :)

Awatar użytkownika
Czarna Perła
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Czarna Perła » 22 gru 2009, 21:09

Dlaczego wszyscy lekceważą Angolę i Algierię?
Są to wg mnie dwie najbardziej niedocenione Reprezentacje Czarnego Lądu - o waleczności Algierii przekonał się już obrońca trofeum - Egipt - w el. MŚ 2010.
Angola jest gospodarzem i atut własnego boiska może im bardzo pomóc, tym bardziej że stać ich na wiele.
Ja osobiście jestem fanatykiem futbolu afrykańśkiego i muszę przyznać, że większość drużyn zrobiła ogromny postęp.
Za wcześnie na jakiekolwiek typy, ale pozwolę się "zabawić" w typy na strefę medalową:

1. Kamerun
2. Angola
3. Algieria
4. Egipt

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 22 gru 2009, 21:19

Czarna Perła pisze:Za wcześnie na jakiekolwiek typy, ale pozwolę się "zabawić" w typy na strefę medalową:

1. Kamerun
2. Angola
3. Algieria
4. Egipt
Dlaczego nie widzisz tam WKS ? Czy ty z kolei nie doceniasz ich ? Mają znakomitych piłkarzy, grają świetną piłkę do przodu.

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 22 gru 2009, 22:24

Z Algierią się zgadzam - jest bardzo mocna i nieprzypadkowo znalazła się w finałach MŚ. Ale skąd ta Angola to nie mam pojęcia. Atut własnego boiska jest na pewny silny, ale jest właściwie jedynym, jaki posiadają Czarne Antylopy. Piłkarsko wypadają po prostu nijak w porównaniu z Kamerunem, WKS, Ghaną, Nigerią, Algierią czy Egiptem. O klasie tej reprezentacji świadczy jej wynik w eliminacjach do MŚ - odpadnięcie już w II rundzie (lepszy okazał się Benin), a także rezultaty meczów towarzyskich. Zaledwie kilka dni temu Angola zremisowała z portugalskim Olhanense 1:1. W 13 meczach rozegranych w 2009 roku strzeliła zaledwie 8 goli, w tym dwa Malcie. Według mnie szczytem możliwoście tej ekipy jest wyjście z grupy, bo w ćwierćfinale trafią na WKS bądź Ghanę. A nawet w fazie grupowej będzie jej ciężko, bo oprócz Algierii jej rywalem będzie mocne Mali.

Awatar użytkownika
Czarna Perła
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Czarna Perła » 22 gru 2009, 23:05

fieldy pisze: Dlaczego nie widzisz tam WKS ? Czy ty z kolei nie doceniasz ich ? Mają znakomitych piłkarzy, grają świetną piłkę do przodu.
Nie, ja właśnie ich nie przeceniam, gdyż zdaniem większości to właśnie oni są głównym faworytem.

Corinthians - odnośnie Angoli masz rację, ale ja sądze, że oni na prawdę mogą zaistnieć na tym turnieju, co byłoby dla mnie wspaniałe.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 08 sty 2010, 19:09

Turniej się jeszcze nie zaczął, a już jest gorąco. Autobus reprezentacji Togo ostrzelany :shock:
Ponoć Ade żyje, ranni lekarze kadry i kilku piłkarzy :o

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8645
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 08 sty 2010, 19:21

Jednego murzyna mniej, sami się debile powystrzelają :lol:

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 08 sty 2010, 19:25

cloner pisze:Jednego murzyna mniej, sami się debile powystrzelają :lol:
nie wiem jak odebrac ten wpis... :o

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 92

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 08 sty 2010, 19:26

Jaki Kolo?

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 08 sty 2010, 19:27

popieprzyło mi się, bo za duzo na raz czytam. Kolo dzwonił do Man City mówiąc, ze Ade żyje.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2253
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 08 sty 2010, 19:34

Z informacji napływających wynika, że nie żyje kierowca autobusu, a czterech piłkarzy jest rannych.Tyle, że nie podano do informacji ich nazwisk.

Maskara co się dzieję w tych afrykańskich krajach.Anarchia totalna.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 08 sty 2010, 19:35

EnJoy's pisze:Tyle, że nie podano do informacji ich nazwisk.
Wśród rannych jest bramkarz francuskiego GSI Pontivy Kodjovi Obilale, Serge Akakpo z rumuńskiego Vaslui i Serge Gakpe z Monaco

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 09 sty 2010, 12:49

Szkoleniowcy Premier League, chcą aby ich zawodnicy którzy wyjechali do Angoli na PNA powrócili do Anglii po tym, jak autobus reprezentacji Togo został zaatakowany.

Napad na autobus Togo... to zniechęciło trenerów Premier League do tego, aby ich piłkarze brali udział w turnieju Pucharu Narodów Afryki.

Manchester City będzie prowadzić rozmowy kontrowersyjne z FA, po tym jak autobus który wczoraj został ostrzelany drużyny Togo. Przypominam, że w tym autobusie znajdował się Adebayor.

Szkoleniowiec Hull City także pragnie aby jego dwaj zawodnicy już powrócili.

Trener Brown powiedział: "Jestem zbulwersowany. Zadaje sobie zawsze pytanie, tam mają się odbyć Mistrzostwa Świata? Tyle funkcjonariuszy ponoć miało chronić piłkarzy a i tak doszło do osób śmiertelnych i rannych. To jest absolutnie niedopuszczalne."

"Do Angoli wyjechali dwaj moi zawodnicy, Daniel Cousin oraz Seyi Olofinjana. Chcę ich jak najszybciej spowrotem!" - kończy menadżer Hull City

W drużynie Portsmouth aż czterech zawodników musiało wyjechać do Angoli. Także FIFA chce, aby ci wszyscy zawodnicy, którzy musieli wyjechać do Afryki, powrócili.

Kierowca autobusu drużyny Togo zginął. Dwóch zawodników zostało rannych, fanatycy otworzyli ogień nie wiadomo skąd, ani kiedy.

Adebayor i inni zawodnicy skryli się pod siedzeniami podczas ataku fanatyków na autobus. Strzelanina trwała około 20 minut.

Dyrektor naczelny Portsmouth, Peter Storrie powiedział: "Jest to tragiczne zdarzenie, jestem bardzo zaniepokojony naszymi zawodnikami. Bezpieczeństwo zawodników musi być najlepsze. Chcę aby moi zawodnicy powrócili."

"Do Afryki pojechało moich 4 zawodników. Mimo, że w autobusie Togo nie był żaden z moich zawodników, to i tak się martwię o tą czwórkę. Oczywiście będę prowadził rozmowę z FIFA o tym, aby ci czterej zawodnicy Portsmouth powrócili jak najszybciej."

"Po tym ataku teraz już wiem, że fanatycy w Afryce są zdolni do wszystkiego i chce jak najszybszego powrotu moich zawodników!" - kończy Storrie
powoli African Cup się rozpada.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”