Liga Portugalska - Strona 22

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Kto wygra Superlig???

FC Porto
44
61%
Benfica
12
17%
Boavista
5
7%
Sporting
11
15%
Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Re: Liga Portugalska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 03 sty 2015, 12:22

Nie mam i malo go widzialem szczerze mowiac. Raz puszczali na oficjalnej stronie Mariboru mecz UYL miedzy Viola a SCP, ale wtedy bardziej zwracalem uwage na Slowencow oraz mlodego brata Postigi.

tutaj jego bramka na 2-0 i asysta przy bramce na 3-1 <<<

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 04 sty 2015, 13:29

Bomba Casemiro z wczoraj. Podobno zmierzono 102 km/h.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 05 kwie 2015, 20:54

Jest tu ktoś kto śledzi w miarę na bieżąco Sporting w tym sezonie? Jak wygląda Carvalho w stosunku do tego co pokazywał rok temu?

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 05 kwie 2015, 21:16

Słabiej. Spuścił z tonu, może nie jakoś znacznie, ale nie notuje już takich kosmicznych spotkań. Ale to i tak nadal jeden z 4-5 najlepszych graczy w lidze. Manchester zainteresowany? Ostatnio sporo plotek, że Valencia chce go ściągnąć. :P

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 05 kwie 2015, 21:19

Od czasu do czasu się przewija choć znacznie więcej się mówi ostatnio o Hummelsie i Depayu. Wczoraj podobno wysłannicy MU byli widziani na meczu. Jakieś zainteresowanie nim jest choć nie wiem na ile poważne.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 05 kwie 2015, 21:35

Ciekawe, jakie nastawienie do MU ma prezydent Sportingu po transferze Rojo. :think: Oczywiście głównym winowajcą całego zamieszania był fundusz inwestycyjny (no i głupota Sportingu), ale coś czuję, że akurat Manchester będzie musiał sporo przepłacić, żeby go ściągnąć.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 05 kwie 2015, 21:36

Akurat na Rojo to Sporting chyba nie stracił. Nie narzekam na niego póki co ale nie wiem czy znalazłby się inny klub, który latem dałby za niego takie siano.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 05 kwie 2015, 21:40

Na konto Sportingu trafiło tylko 25% kwoty za jakąś poszedł Rojo. No i klub nie chciał go sprzedać, ale fundusz inwestycyjny tak. Sprawa rozbiła się nawet o CAS, ale Sporting przegrał.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 05 kwie 2015, 23:09

A to nie wiedziałem. To faktycznie raczej się z MU lubić nie będą choć z drugiej strony chyba aż tak wiele na tym nie stracili bo Nani coś tam kopie z tego co słyszałem.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 07 cze 2015, 22:58

Z Benficą skończył mu się kontrakt, a nie chciał ponoć wyprowadzać się z Lizbony. Poza tym dostał dobrą ofertę finansowo - 6 milionów brutto rocznie. Marco Silvie podziękowano, bo były jakieś tarcia między nim a Bruno de Carvalho.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 12 cze 2015, 22:25

Sporting sądzi się z Doyen w sprawie transferu Rojo. Jako świadkowie w sprawie na korzyść Doyen zeznawać będą: byli rządzący Sportingiem (Godinho Lopes, Pedro Sousa i Nobre Guedes), Pinto da Costa z FC Porto, radca prawny Benfiki, Luis Filipe Vieira reprezentujący Adriano Gallianiego i Florentino Perez. Jeśli dobrze zrozumiałem, to początkowo zeznawać jeszcze mieli: Gil Marin z Atletico Madryt, Monchi z Sevilli, Salvo - były prezydent Valencii - i Javier Teby, prezes LFP. Nie mam zielonego pojęcia dlaczego akurat oni mają mieć coś do powiedzenia w tej konkretnej sprawie. Swoją drogą wszyscy wymienieni (może z Wyjątkiem Teby'ego, o którym nic nie wiem) mają bardzo pozytywne relacje z Doyen. :whistle:

O transferze Rojo już trochę tu pisałem, ale wspomnę jeszcze raz.

Sporting kupił Rojo ze Spartaka na spółkę z Doyen Sports. Fundusz inwestycyjny posiadał do zawodnika 75% praw, Sporting 25% (przy okazji zawarto klauzulę, że X% od następnego transferu trafi na konto Spartaka). Gdy pojawiła się oferta z United, Sporting poinformował anglików, że żądają klauzuli - 30 milionów euro. Doyen jednak zaczęło za plecami Sportingu negocjować transfer Rojo za mniejsze pieniądze. Następnie Sporting wydał oświadczenie, a w nim (tłumaczenie nie moje):
- 23 lipca oświadczyliśmy, że intencją Sportingu jest zatrzymanie gracza. Byliśmy wcześniej zapewniani, że jeśli taka będzie nasza wola, będzie ona respektowana. Tak jednak się nie stało i wiemy, że przedstawiciele Doyen proponowali Rojo wielu klubom;

- Gdy przyjechali do nas kontrahenci z innego klubu, był z nimi CEO Doyen, Nelio Lucas. Przedstawiał się jako jeden z członków świty potencjalnego nabywcy naszego piłkarza;

- 7 sierpnia Sporting poinformował o złożeniu doniesienia na postępowanie CEO Doyen, Nelio Lucasa, jako że uznajemy jego działania jako próbę wpływu na naszą politykę transferową, a ta praktyka jest nielegalna;

- Tego samego dnia dostaliśmy SMS od Nelio Lucasa, w których, pisownia, zgodnie z wielkością liter, oryginalna: „MARCOS ROJO PRZEJDZIE DO (NAZWA KLUBU)”, a także „JEŚLI NIE POZWOLICIE MU PRZEJŚĆ, BĘDĄ PROBLEMY W AKADEMII”;
Doniesienie Sportingu zostało odrzucone i zawodnik ostatecznie bez zgody klubu trafił do Manchesteru. Teraz Lwy domagają się pieniędzy za różnicę transferową, straty moralne i wizerunkowe. I oczywiście sprawę przegrają.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 26 cze 2015, 10:52

Oficjalnie Valencia na konto Benfiki przelała 60 milionów euro. 15 za Cancelo, 15 za Gomesa i 30 za Rodrigo. W przypadku dwóch ostatnich to kreatywna księgowość, bo Lim za nich zapłacił rok temu, ale ze względów prawnych trzeba to było tak rozegrać. Cancelo za to został wykupiony za gotówkę - nie było żadnego rozbicia na raty. Zarobili/zarobią 10 milionów na odejściu Jonasa do Chin i łącznie jakieś 10 milionów na kilku mniej ważnych zawodnikach. Blisko odejścia z klubu jest też Maxi Pereira (mówi się o transferze do Porto), którego wedle mediów ma zastąpić Coentrao. Sporting też był nim zainteresowany, ale sam Coentrao powiedział, że w Portugalii dla niego liczą się tylko Orły. Z ciekawszych transferów to przyszli Carcela i Taraabt.

W Sportingu póki co względny spokój. Wiadomo, że odchodzi Soares i prawdopodobnie klub będzie chciał sprzedać Carvalho za 30-40 milionów. Wydaje mi się, że tylko kluby z Anglii są w stanie tyle za niego zapłacić. Odejść jeszcze może Slimani, który ma kilka ofert z Turcji i Bliskiego Wschodu. Ewerton został wykupiony z Anży, na dniach kontrakt ma podpisać Brayan Ruiz i media donoszą, że Lwy cały czas walczą o Guidettiego.

W Porto chyba najciekawiej, ale jednocześnie tyle plotek, że nie wiadomo w co wierzyć. Odchodzą: Danilo (Real), Casemiro (Real), Oliver (Atletico), Martinez (Atletico). Nie wiadomo co z Brahimim, którego wytransferować chce Doyen. Reyes i Lichnovsky mają trafić na wypożyczenia. Spore zainteresowanie na rynku budzi też Alex Sandro i Quaresma (głównie na rynku tureckim). Będzie więc spore trzęsienie. Na razie nie wiele się jednak mówi o ewentualnych wzmocnieniach (nie licząc jednorazowych plotek).

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2486
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 07 lip 2015, 22:16

Bramkarz Porto, Fabiano poszedł na wypożyczenie do Turcji. Wiadomo co to oznacza. :]

Awatar użytkownika
lukas_k
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lukas_k » 08 lip 2015, 14:16

Porto szaleje. Podobno jeszcze dzisiaj mogą dopiąć transfer Casillasa, negocjują z Drogbą i jeszcze chcą Maxiego Pereirę, który odszedł z Benfiki. Ciekawe ruchy, ale Porto sporo ryzykuje. Transfery niekoniecznie muszą wypalić, sporo im zapłacą, a sukcesu sportowego być nie musi. Ale marketingowo zyskają niesamowicie.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8399

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 08 lip 2015, 14:29

Transfer Casillasa to może być strzał w dziesiątkę, ale ściągnięcia Drogby nie mogę zrozumieć. Gość ma już 37 lat, wiadomo, że doświadczenie ogromne, ale w tym wieku totalny zjazd jest bardzo prawdopodobny. Szczególnie że on odchodzi z Chelsea, żeby grać. Jeśli Porto chce z niego zrobić podstawowego napastnika, to mnie bardzo dziwi.

Maxiego Pereiry nie ocenię, bo go aż tak nie znam, ale on nie jest czasem dość wiekowy i przeciętny?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”