Real Madryt (zbiorczy) (cz.2) - Strona 2104

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Największy błąd Realu po 2000?

Zwolnienie Del Bosque
0
Brak głosów
Oddanie Robbena
4
31%
Oddanie Sneijdera
1
8%
Zatrudnienie Beniteza
0
Brak głosów
Zwolnienie Xabiego
6
46%
Zatrudnienie Mourinho
2
15%
Plutek
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 99

Real Madryt (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Plutek » 31 sie 2018, 16:39

Ja też nie mam z tym kompletnie problemu że wziął 7. Ba, nawet bardzo mnie to cieszy! Przy okazji Marian potwierdził powołanie na Leganes, więc liczę na parę minut! ♥
Spoiler:

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 31 sie 2018, 17:30

trochę mnie dziwi ten entuzjazm. Perez kupuje za 40 mln zielonych kolesia, którego rok temu odpalił za paczkę frytek i daje mu legendarny numer "7" z któym biegali Ronaldo i Raul. Mariano odchodząc z Realu miał zawrotną statystykę 1 gola z lidze hiszpańskiej. Czyżby Perez odwracał uwagę pitoląc o Interze od swojej indolencji transferowej?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6208
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 31 sie 2018, 17:57

Ja słyszałem o 20 milionach, Real miał wysoki procent od następnej sprzedaży, czyli tańszą ceną odkupu. Ja uważam że to może być hit, Mariano rzucił mi się w oczy już kiedy ładował gole w Pucharze Króla (dziwiłem się wówczas jak Morata może być wyżej ceniony - chyba miałem rację), potem w zeszłym sezonie specjalnie celowałem w mecze Lyonu żeby właśnie go pooglądać w akcji. Fajny gracz do oglądania, budzi sympatię wyrazem twarzy oraz respekt sposobem poruszania się. Liczyłem że trafi za rok-dwa do klubu 'drugiego szeregu' typu Arsenal, Real ze swoimi celami i presją to miejsce dla wyjątkowych... ale myślę że sobie poradzi. IMO dawno w Realu lub Barcelonie nie było piłkarza, do którego żywiłby osobistą symaptię i przez którego mógłbym trzymać kciuki za jeden z tych klubów.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 31 sie 2018, 18:01

Diamen23 pisze: trochę mnie dziwi ten entuzjazm. Perez kupuje za 40 mln zielonych kolesia, którego rok temu odpalił za paczkę frytek i daje mu legendarny numer "7" z któym biegali Ronaldo i Raul. Mariano odchodząc z Realu miał zawrotną statystykę 1 gola z lidze hiszpańskiej. Czyżby Perez odwracał uwagę pitoląc o Interze od swojej indolencji transferowej?
Okienko na minus, ale sam transfer na plus, takie jest stanowisko zdecydowanej większości kibiców Realu, nie ma co się silić na dorabianie ideologii. Ale forma Bale'a, Benzemy i transfer Mariano (dobra gra Asensio także) sugeruje, że może czarnowidztwo było przedwczesne.

A kosztował 23 miliony euro, nie wiem skąd wziąłeś te 40 mln.

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2461
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 31 sie 2018, 18:02

Diamen23 pisze: trochę mnie dziwi ten entuzjazm. Perez kupuje za 40 mln zielonych kolesia, którego rok temu odpalił za paczkę frytek i daje mu legendarny numer "7" z któym biegali Ronaldo i Raul. Mariano odchodząc z Realu miał zawrotną statystykę 1 gola z lidze hiszpańskiej. Czyżby Perez odwracał uwagę pitoląc o Interze od swojej indolencji transferowej?
Nic z tych rzeczy.
Sam francuski klub poinformował, że otrzyma za niego około 22 miliony euro. Jest to kwota odstępnego ustalona 33 miliony euro (w tym 3 miliony euro zmiennych dotyczących awansów do Ligi Mistrzów) pomniejszona o 35%, do których Królewscy zastrzegli sobie prawo rok temu. Do tego Lyon zachowuje 15% praw do następnego transferu atakującego.
A numer 7? To tylko cyferka na koszulce. Wiadomo, że biegały z nią w przeszłości wielkie nazwiska i Mariano średnio się w nurt Ronaldo czy Raula wpisuje, ale jak pisał sick, Dominikańczyk to bardzo waleczny chłopak, Madridista, wolę by "7" miał na plecach chłopak stąd aniżeli jakaś miernota. Już wystarczy, że Benzema gra z "9".
Transfer bardzo dobry, to o czym pisał wyżej kibic gorszego klubu z Północnego Londynu plus to, że kibice Realu mogli już w sezonie 16/17 przekonać się na własne oczy pozwala stwierdzić, że to będzie bardzo duży skok jakościowy względem posiadania na ławce Mayorala. Z całym szacunkiem dla Borjy oczywiście, ale Mariano ma tę przewagę, że miał jeden sezon w dorosłej piłce dużo grając, Mayoral nie przebił się w walczącym o utrzymanie Wolfsburgu. Maleńka różnica między nimi.

Plutek
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Plutek » 31 sie 2018, 18:08

Z transferem Mariana było dokładnie tak jak napisał sickstick, więc nie ma mowy o żadnych 40 milionach. I tak chłopak strzelił jednego gola w La Lidze, ale trzeba wziąć pod uwagę ile on grał. W całym sezonie zagrał raptem 300 minut i w tym czasie strzelił 5 bramek i zaliczył 2 asysty. W Lyonie również pokazał się z bardzo dobrej gry. Każdy kto widział go choć kilka razy w meczach wie że chłopak jest dzikiem i ten entuzjazm nie wziął się z tyłka. Oczywiście można psioczyć że to nie Lewandowski, Icardi czy Kane, ale naprawdę radzę się wstrzymać z umniejszaniem temu transferowi (a jeszcze bardziej z nabijania się z niego) bo na teraz jest to już bardzo dobry gracz, a ma potencjał na bycie jeszcze dużo lepszym.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2402
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 31 sie 2018, 18:17

Za 21-22 mln euro. Został sprzedany ze sporym procentem z następnej transakcji. W klubie znali jego możliwości. Podobno zresztą Ronaldo bardzo cenił Mariano. Jednak Zidane miał swoją wizję i przez to przegrał ligę w połowie sezonu. Perez kupił po prostu rezerwowego napastnika. Takiego, który w drużynach młodzieżowych Realu strzelał bardzo dużo, sprawdził się we Francji, a w pierwszym zespole Realu przed odejściem miał jako trzeci napastnik świetną średnią chyba gola na mniej niż 50 minut. Jasne, gdyby był na rynku np. Lewandowski, to Real by go pewnie kupił. Mariano to nie jest transfer marzeń, ale rozwiązuje wiele problemów. Z 7 w Realu grały nie tylko legendy, ale też na Juan Esnaider. Z 10 grał Lassana Diarra. Nie ma co skreślać chłopaka.

Wypowiedź Pereza o Interze była nieoficjalna, off the record i tylko dlatego, że go o to zapytano. Na pewno ma ciekawsze i ważniejsze zajęcia niż opowiadanie dookoła o klubie z Mediolanu, nawet jeśli ten faktycznie chciał pozyskać zawodnika w niecodzienny sposób. Tym bardziej, że w oficjalnych wypowiedziach Perez jest znany z dyplomacji do porzygu.

Indolencja? Klub ma swoją wizję, by nie przepłacać za zawodników tego niewartych i stawia na młodzież. Problem byłby, gdyby nie przyszedł napastnik, ale przyszedł. Odriozola i Courtois to świetne transfery. Efekty ocenimy, gdy przyjdzie pora.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2018, 18:21 przez Kluchman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 31 sie 2018, 18:21

Mariano prawdopodobnie nie zbawi ataku Realu, ale jako opcja do rotacji, na rynku, gdzie brak dobrych środkowych napastników - podpisanie ogranego i dobrego gracza z dosyć mocnej ligi to bardzo dobry transfer. Isco, Asensio, Benzema, Mariano, Bale, Vazquez na trzy pozycje (jak wróci już Modrić) - dopóki zdrowy jest Walijczyk i Benzema trafia dobrze w piłkę przy setkach, wygląda to lepiej niż np. ja przypuszczałem przed sezonem. Prawdą jest też to co pisze @Plutek, że Mariano jest wystarczająco młody by wskoczyć na półkę wyżej. Tutaj i tak wszystko (albo wyjątkowo dużo) będzie zależeć od zdrowia Bale'a. Zadowolenie z tym transferem wynika też z faktu, że istniało ryzyko zostania z Mayoralem i De Tomasem. To byłoby spore nieporozumienie.

Najciekawiej na ten moment zapowiada się rywalizacja Asensio z Isco. Bardzo podobało mi się w dwóch meczach, że z jednej strony Marco rozciągał grę, a z drugiej aktywnie uczestniczył w rozgrywaniu i łączył formacje schodząc niekiedy do środka. To bardzo cenna charakterystyka przy 4-3-3. Isco z kolei w trzyosobowej formacji w pomocy jest "ciałem obcym" - nie grał źle (świetna asysta do Bale'a), ale musi grać wyżej.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2420

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 31 sie 2018, 18:36

Mariano to żaden Lewandowski i nigdy do jego poziomu nie doskoczy ale Mayoral jest tak tragiczny że potrzebny jest ktoś kto umie w bramkę trafić.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2402
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 31 sie 2018, 19:14

Coentrao oficjalnie w Rio Ave. Aż trudno uwierzyć czasami, że on wciąż był graczem Realu. Przez swoje podejście do zawodu wyjątkowo zmarnował karierę, bo mógł osiągnąć dużo więcej. W najwyższej formie był jednym z najlepszych na swojej pozycji na świecie.

Mayoral też oficjalnie wypożyczony do Levante. Przedwczoraj pisałem, że to byłby dla niego świetny kierunek, więc jestem zadowolony, że trafił właśnie tam. Jest jeszcze bardzo młody, niech gra i się rozwija i wtedy zobaczymy, co może osiągnąć. Levante gra teraz bardzo solidną piłkę z bardzo ogarniętym trenerem, więc jest to świetne miejsce dla takiego gracza.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 31 sie 2018, 19:18

40 mln to chyba była klauzula, Real zapewnił sobie prawo pierwokupu Mariano za konkretny procent tej kwoty. Nie przeszedł do Królewskich za 40 mln...

Co do "7" dla Mariano... Kogo to obchodzi?
Real tym krokiem może chce pokazać, że nie ma zamiaru bawić się w tworzenie legendarnych numerów, w wielu miejscach do koszulek podchodzi się jak z narzuceniem odpowiedzialności. Dostajesz numer po Beckhamie, to masz być drugim Beckhamem, dostajesz w Brazylii numer 10? masz być nowym Pele, 9-ke? masz być Ronaldo. Dla Mariano przejęcie numeru po CR7 na pewno jest wyróżnieniem, ale nie wierzę by ktoś w klubie nakładał na niego presję typu "masz tą koszulkę a to zobowiązuje" nic z tych rzeczy. Moim zdaniem, bardzo dobrze. Poza tym to taki mały pstryczek w stronę Ronaldo w stylu "Słuchaj stary, zapisałeś się w historii klubu, jesteś jego legendą ale ołtarzyka Ci stawiać nie będziemy".

Swoją drogą Mayoral wylądował w Levante na wypożyczeniu. Ciekaw jestem jego postawy. W sumie kiedy Real podebrał Sevilli Mariano, to myślałem, że Mayoral trafi na wypożyczenie właśnie do Sevilli, ale jak widać stało się inaczej.

Plutek
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Plutek » 31 sie 2018, 19:33

Mariano nie miał żadnej klauzuli.

Tak swoją drogą może jakiś modek mógłby uaktualnić ankietę na np. 'Co zdobędzie Real w tym sezonie?' i dodać takie opcje jak 'Mistrzostwo Hiszpanii', 'Ligę Mistrzów', 'Puchar Króla', 'dublet', 'tryplet', 'nic', albo 'Kto zostanie najlepszym strzelcem Realu w tym sezonie?' I dać 'Bale', 'Benzema', 'Asensio', 'Mariano'.

Awatar użytkownika
svnchez
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 52

Post Wyświetl pojedynczy post autor: svnchez » 31 sie 2018, 19:54

Jestem fanem Mariano od czasów gry w rezerwach i mocno liczyłem na niego za każdym razem gdy wchodził, więc ten transfer mnie ucieszył (cały zeszły sezon na to liczyłem), ale ta 7 dla niego to lekki niesmak. Przywiązuję wagę do takich drobnych rzeczy, a to dziedzictwo siódemki Cristiano, Raul, Butrageno, Juanito trochę zobowiązuje i daje mocną wartość numerowi. Niemniej po Cristiano w drużynie nie ma żadnego cracka dla tego numeru (może Asensio by pasował, ale chyba jeszcze za wcześnie), więc w sumie bez większej różnicy, choć wolałbym aby była przez ten sezon wolna w stylu "10" niedawno. Tak czy inaczej ten transfer to świetny ruch i mam nadzieję, że Mariano wbije level wyżej na poziom topu, tym bardziej że Benzema ma 31 lat.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 31 sie 2018, 20:11

A propos Juanito to zawsze przypomina mi sie przyspiewka: "Illa, Illa, Illa, Juanito hecho papilla".

:P

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8575
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 31 sie 2018, 21:32

Spece, ja czytam że ten Mariano italiano rozegrał jeden mecz dla Dominikany. Będzie mógł grać dla Hiszpanii? czy już po ptokach?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”