Bayern Monachium (zbiorczy) - Strona 217

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga, 2. Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 177

Re: Bayern Monachium (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 02 sty 2009, 14:54

Sammyy pisze:Jeśli miałoby być to 4-4-2 to potrzebny jest zajebisty DM, bo Toni w destrukcji nie gra najlepiej, o ile w ogóle coś tam gra ^^.
Trochę się poprawił pod tym względem, ale faktycznie szału nie robi. Może przyjdzie Tymoszczuk? :) A może zmienimy jednak taktykę (cały czas marzy mi się 4-3-3, wtedy w pomocy mógłby grać DM, Schweinsteiger lub Altintop - piłkarze dobrze spisujący się w defensywie i właśnie Kroos) :wink:
Sammyy pisze:Tyle, że Ci zapowiadający się nieźle jak Muller czy Ekici powinni chyba dostawać szansę na wypożyczeniu, a nie kisić się w rezerwach.
No w tym roku to jeszcze dobrze, że tam grają, było nie było, obaj jeszcze rok temu grali w juniorach, a teraz przynajmniej występuja regularnie w 3 lidze. Faktem jest, że w Niemczech brakuje czegoś takiego jak filie wielkich klubów, ktore grałyby w 2 lidze, do ktorych w każdej chwili mogliby przechodzić gracze nie mający szans na występy w 1 drużynie, a jednocześnie gwarantujące pozostanie danego piłkarza w barwach danego klubu. A tak, trzeba zdać się na wypożyczenia, które czasem skutkują (np. Lahm) a czasem nie przynoszą żadnego pożytku (np. dos Santos).

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 02 sty 2009, 15:11

Michał M pisze:Może przyjdzie Tymoszczuk?
Wasz zarząd lubi skąpic trochę kasy na transfery, chociaż Ukraincowi się kończy chyba kontrakt niedługo ^^ Nie zdziwię się nawet gdy potwierdzą się jakieś stare ploty o przejściu z HSV De Jonga, Bayern lubi mocno piłkarzy krajowych. W Toulalana to ja nie wierzę, za drogi by był, znając Aulasa z miejsca chciałby ze 30 milionów. Ciekawe co na to Ribery, który chce jakiegoś Francuza. Diaby ? :rotfl:
Michał M pisze:(cały czas marzy mi się 4-3-3, wtedy w pomocy mógłby grać DM, Schweinsteiger lub Altintop - piłkarze dobrze spisujący się w defensywie i właśnie Kroos) :wink:
A kto na boku ataku obok Ribery'ego :> Marin ? Chłopak ma talent spory, ale chyba jeszcze nie na Bayern. Swoją drogą dziwnie by to wyglądało gdyby Marko grał w pierwszym składzie, a Kroos tułał się po wypożyczeniach.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 02 sty 2009, 15:22

Sammyy pisze:Wasz zarząd lubi skąpic trochę kasy na transfery, chociaż Ukraincowi się kończy chyba kontrakt niedługo ^^ Nie zdziwię się nawet gdy potwierdzą się jakieś stare ploty o przejściu z HSV De Jonga, Bayern lubi mocno piłkarzy krajowych. W Toulalana to ja nie wierzę, za drogi by był, znając Aulasa z miejsca chciałby ze 30 milionów. Ciekawe co na to Ribery, który chce jakiegoś Francuza. Diaby ? :rotfl:
No nie wydajemy tyle kasy na transfery co np. Real :) Ma to swój sens, dzieki temu Bayern jest stabilnym finansowo klubem, który nie boi się aż tak mocno kryzysu finansowego. I tej stabilizacji nie popsuła jak widać budowa nowoczesnego i wielkiego, a co za tym idzie, kosztownego nowego stadionu :wink:
Co do Tymoszczuka, no to fakt końca jego kontraktu w grudniu 2009 r. powinien wpłynąc na obniżkę ceny. Myślę, że wyjdzie ok 12 mln euro :wink: Problemem to nie jest cena transferu w jego przypadku, tylko warunki kontraktu - ponoć ma jakies tam przywileje w Zenicie, na które Bayern za bardzo nie chce przystać. Sytuacja powinna się wyjaśnić pod koniec stycznia. Będzie pozytywnie - żaden inny DM już nie przyjdzie, będzie negatywnie, to jeszcze starczy czasu na reakcję. Co do Toulalana, też w to nie wierzę, szczególnie, że ma dość długi kontrakt w Lyonie (bodajże do 2012 r.?). Wątpię w jakiegoś innego Francuza, bo niby kogo? Chociaż przydałby się jakiś dla dobrego samopoczucia Francka. W końcu dla poprawienia nastrojów Luki sciągnięto Oddo :)
Sammyy pisze:A kto na boku ataku obok Ribery'ego :> Marin ? Chłopak ma talent spory, ale chyba jeszcze nie na Bayern. Swoją drogą dziwnie by to wyglądało gdyby Marko grał w pierwszym składzie, a Kroos tułał się po wypożyczeniach.
Obok Francka w środku oczywiście Toni, a z drugiej strony...Klose lub Olic. Wiem, żaden z nich nie jest skrzydłowym (ulubione słówko forumowiczów ostatnio :P ), ale do tego układu by się nadawali. I jeden i drugi grają cofając się często do pomocy, więc czemu nie spróbować z nimi na boku ataku? Marin faktycznie jeszcze nie, może za rok-dwa. I bardziej jako alternatywa na początku niż opcja podstawowa. Choć z pewnością do 4-3-3 by się nadawał :wink:

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 04 sty 2009, 22:40

Znam waszą opinię na temat Podolskiego i że najchętniej już dawno wywalilibyście go na kopach jak najdalej od Monachium ale jak byście się postarali to zauważacie w jego grze w Bayernie jakieś plusy? :lol: A te minusy to jakie?
Tylko jak możecie to tak w miarę dokładnie :wink:

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 619
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 04 sty 2009, 23:00

http://transfermarkt.de/de/news/24883/s ... -ende.html

Z Sagnolem wciąż jest źle... Ech, szkoda, bo on rzeczywiście jest "ein absoluter Klassemann".

Plusy Poldiego?
- strzał z dystansu z lewej nogi

I na tym się w zasadzie lista kończy.
:wink:

Chłopaki zaraz pewnie napiszą coś więcej.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 04 sty 2009, 23:33

Plusy?

Z tego co wiem to dobrze narzeka i grzeje ławę.

Innych nie znam
No poza tą lewą nogą, ale ona też szwankuje czasami.

Polecam zobaczyć go w reprezentacji. Tam jest prawdziwy Podolski, nie w Bayernie.

Ivica nasz, to było wiadome.

Jest fajna opcja, żeby opchnąć Lukasa za 8-9 mln i dostać Ivice już teraz.
Ale z niej niemal na bank nie skorzystamy, bo po co, uznajmy, że tak bedzie, wzmacniać rywala?
Lepiej dać go do Koln albo do Arabów albo do Romy, byle nie do innego klubu w Bl (poza Koln).

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 05 sty 2009, 8:28

10 pisze:Z Sagnolem wciąż jest źle... Ech, szkoda, bo on rzeczywiście jest "ein absoluter Klassemann".
Nie sądzę, żebyśmy go jeszcze mieli zobaczyć na boisku. Jeśli nie może nawet truchtać bez bólu :shock: Swoją drogą, co to za uraz musi być :? Lepiej mu chyba będzie wziąć to posadę dyrektora sportowego, którą ponoć oferuje mu Monaco. A Bayern będzie musiał poszukać nowego prawego obrońcy (o ile nie zdecydują się na opcję Oddo, co znając nasz klub jest dość prawdopodobne...).
10 pisze:Plusy Poldiego?
:lol: Cały Poldi to właśnie lewa noga. Plusem jest też szybkość (tego mu nie odmówię), dlatego nadaje się przede wszystkim do kontr.

Minusów jest mnóstwo - prócz tego co wrzucił Akarin, wymieniłbym przede wszystkim egoizm w sytuacjach podbramkowych. OK, Toni też jest np. egoistą, tyle, że jakoś wrzuca więcej bramek niż Lukas. Nie sprawdza sie jako napastnik w ataku pozycyjnym, jest wtedy dla niego za ciasno (on potrzebuje dużo przestrzeni, żeby się wybiegać :P ). Prawą nogą w ogóle nie umie uderzać.
Akarin pisze:Jest fajna opcja, żeby opchnąć Lukasa za 8-9 mln i dostać Ivice już teraz.
Ale z niej niemal na bank nie skorzystamy, bo po co, uznajmy, że tak bedzie, wzmacniać rywala?
Lepiej dać go do Koln albo do Arabów albo do Romy, byle nie do innego klubu w Bl (poza Koln).
Z HSV taka opcja? Nie byłbym pewien czy tak faktycznie jest, Hoeness twierdzi, że Bayern rozmawia tylko z Kolonią. Zresztą, pamiętaj, że Kolonia ma prawo pierwokupu, a poza tym to jest bajdurzenie, że Poldi zastanawia się nad innymi klubami. On chce iść po prostu do Kolonii i tyle :!: To jest dla niego normalnie Ziemia Obiecana. Co prawda, sam bym chciał spuścić go już teraz. Nawet gdyby się okazało, że po 15 marca gramy tylko dwoma napastnikami. I tak większość sezonu tak gramy.

Poza Oliciem, wydaje się że jest duża szansa na transfer Tymoszczuka - przynajmniej Hoeness jest przekonany o tym, że Ukrainiec podpisze ostatecznie umowę z nami. Byłby więc wreszcie tak długo wyczekiwany DM z prawdziwego zdarzenia :) Z kolei van Bommel krzywi się na długość oferowanego przez Bayern kontraktu i czeka na oferty z innych klubów. Ciekawe, czy poza PSV ktoś mu ją złoży :think: Ale nie zdziwię się jak drogi Bayernu i Marka rozejdą się wraz z nowym sezonem.

EDIT:
Kolejny dobry news - Micho przedłuży niedługo kontrakt do 2012 r. :jupi: Załączam linka z newsem, bo poniżej znajduje się galeria Martina i Evangeliny :mrgreen:
http://www.bild.de/BILD/sport/fussball/ ... -2012.html

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 10 sty 2009, 10:53

Nie wiem, czy wiecie, że zdaniem "PN Plus" macie w składzie jednego z najlepszych prawych obrońców na świecie :lol: .

Ja wiem, że Altintop jest zawodnikiem wszechstronnym i może grać zarówno jako ofensywny pomocnik, jak i - od biedy - prawy obrońca, ale to, że zagrał na tej pozycji z powodu plagi kontuzji kilka meczów na Euro - obrońcą go nie czyni. Jak dla mnie "PN" znowu się ośmiesza, choć lewonożnego Bastiego i tak nic nie przebije.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 12 sty 2009, 9:33

10 pisze: Jak dla mnie "PN" znowu się ośmiesza,
Dlatego już od dawien dawna nie kupuję tej gazety :wink:

Co do Hamita to może grac nawet jako prawoskrzydłowy w zestawieniu 4-3-3, tylko po co, skoro najlepiej spisuje się jako prawy pomocnik, grający na boku, względnie w środku (ale po prawej stronie). Sam twierdzi, że nie widzi się na prawej obronie, że grał tam jedynie z konieczności. Klinsmann raczej też widzi go w pomocy.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 12 sty 2009, 10:01

Michał M pisze:
10 pisze: Jak dla mnie "PN" znowu się ośmiesza,
Dlatego już od dawien dawna nie kupuję tej gazety :wink:
To tak jak i ja. Ale czasem mi się nudzi na zakupach w Carrefourze, Realu czy innej Barcelonie.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 12 sty 2009, 13:06

Wracając do tematu możliwych transferów - własnie przeczytałem, że Leverkusen juz w tej chwili załatwił sobie uslugi Larsa Bendera z TSV Monachium na sezon 2010/2011 (to jest b. apropos tego, co my powinniśmy zaoferować Marinowi :wink: ). Co ma wspólnego z Bayernem, zapytacie (poza tym, że kolejny talent z regionu zostal "sprzątnięty" przez Aptekarzy)? Otóż (jeśli ktoś nie wie) 19-letni Bender jest defensywnym pomocnikiem (tak jak zresztą jego brat-bliźniak), a zatem Leverkusen dba o zabezpieczenie tej pozycji. Tak mi się zdaje, że dba też dlatego, że akurat w 2010 r. konczy się kontrakt Simona Rolfesa. I teraz dochodzi nam pytanie - dlaczego Bayern zaoferował przedłużenie kontraktu van Bommelowi tylko o rok? Może właśnie dlatego, że dogadują się już z Rolfesem co do jego przyjścia za darmo za rok? (wiadomo, że teraz Bayer zaśpiewałby za niemieckiego reprezentanta jakieś 10 baniek, których Bayern za bardzo by nie chciał placić, a i zawodnik korzysta zawsze na przejściu za darmo dość mocno w postaci "handgeld"). Wiadomo przecież, że Ze już długo u nas nie pogra (nawet jak przedłuży kontrakt jeszcze o rok), na van Bommela w dłuższej perspektywie liczyć też nie można, a nawet jak przejdzie Tymoszczuk, to drugi klasowy DM w drużynie też będzie potrzebny. Więc może jednak Rolfes za rok? Byłbym za :)

Wiem, brzmi to wszystko trochę jak teoria spiskowa :lol: , ale może wlaśnie tak to się odbywa "za kulisami" :wink:

Awatar użytkownika
Pelart
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart » 12 sty 2009, 14:47

A jak wygląda sytuacja Francka? Słyszałęm ,że ostatnio sprawia drobne problemy, bawi się w Kubicę i publicznie mówi o chęci odejścia do mocniejszej ligi. Nie będę ukrywał,że cenię tego piłkarza bardziej niż C.Ronaldo i Messiego.Chciałbym go zobaczyć w Realu, zwłaszcza ,że ostatnio pojawiają się informacje o tym, że Bayern monitoruje sytuację VdV. Czy waszym zdaniem możliwa jest wymiana zawodników między klubami? pewnie wszystko będzie zależeć od żony Riberiego.Cenię sobie Bayern ale prędzej czy później Ribery uzna,że jest za dobry na Bundesligę.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 12 sty 2009, 15:11

Pelart pisze:A jak wygląda sytuacja Francka?
Ostatnio już była większa dyskusja wywołana wyrywkowymi wypowiedziami Ribery'ego :wink:

Co do mnie, to uważam, że latem 2009 r. nie będzie żadnego transferu - ani Franck do Realu ani vDv do Monachium. Jakikolwiek ruch będzie najwcześniej w 2010 r., a i to nie jest takie pewne, bo Bayern może go przetrzymac do końca kontraktu, nawet jeśli miałby potem odejśc za darmo. Wymiany nie będzie na pewno, bo Bayern w takie akcje nie wchodzi. Kazdy transfer traktuje się w tym klubie odrębnie.

Tak jak wczesniej pisałem, pozostanie Ribery'ego w Monachium zależy przede wszystkim od tego, czy Bayern będzie w gronie zespołów mających szansę wygrania LM. Francuz nie ukrywa, że triumf w LM to jeden z jego głównych celów sportowych (drugim jest mistrzostwo świata :wink: ).

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 19 sty 2009, 9:36

No to sprawa rozstrzygnięta - Podolski wraz z końcem sezonu wraca do Kolonii :!: Całe szczęście, że to zawirowanie się kończy i będzie już spokój w tym temacie. Chyba, że Kolonia nie utrzyma się w 1 BL i cała heca zacznie się na nowo :roll:

Cena 10 mln euro to trochę mało, no ale zawsze lepiej mieć tą kasę i ją zainwestować niż mieć niezadowolonego i w dodatku dość przeciętnego piłkarza w składzie. A zainwestować trzeba będzie, choćby w prawego obrońcę, bo Willy to już raczej w piłkę zawodowo grać nie będzie...

Wciąż czekamy na decyzję Tymoszczuka - jak twierdzi Hoeness, to już zależy tylko od piłkarza. Ta jego klauzula odstępnego latem wynosi 14 mln, tylko pytanie czy euro czy USD (mam nadzieję, że to drugie, bo to by oznaczało jakieś 11 mln euro, całkiem niezła kasa za takiego gracza :wink: ). Van Bommel też ma się zdeklarować do końca stycznia - ponoć zainteresowany jego usługami jest HSV.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 19 sty 2009, 9:44

Michał M pisze:Cena 10 mln euro to trochę mało
Tyle jest wart.
Michał M pisze: Wciąż czekamy na decyzję Tymoszczuka - jak twierdzi Hoeness, to już zależy tylko od piłkarza. Ta jego klauzula odstępnego latem wynosi 14 mln, tylko pytanie czy euro czy USD (mam nadzieję, że to drugie, bo to by oznaczało jakieś 11 mln euro, całkiem niezła kasa za takiego gracza :wink: ). Van Bommel też ma się zdeklarować do końca stycznia - ponoć zainteresowany jego usługami jest HSV.
Jeśli wszystko zależy od piłkarza, to nie wątpię, że Was zasili. Ktoś, kogo największym idolem jest Matthaus, nie mógłby w takiej sytuacji postąpić inaczej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”