Bayern Monachium (zbiorczy) - Strona 219

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga, 2. Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Re: Bayern Monachium (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 03 lut 2009, 18:17

Logan widać w każdej dyskusji musi jakieś banialuki wypisywać najwidoczniej.

Tymoszczuk to poziom Songa :haha:

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 03 lut 2009, 18:28

fieldy pisze:Tymoszczuk to poziom Songa
:haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

btw, tymoszczuk nie przeszedl do Bayernu :]

Właśnie, Zenit zaprzeczył :P // fieldy

Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 03 lut 2009, 20:24

Wyobrażasz sobie Tymoszczuka grającego całą rundę na poziomie Essiena, Barry'ego, Carricka czy Alonso? Nie oszukujmy się, on nie byłby nam w stanie zaproponować wiele ponad to co daje Denilson czy Song.

Może tak czytać ze zrozumieniem? :)
No i co z tego że indywidualnie ma wyzsze umiejętności od młodych kanonierów (czego nigdzie nie podważyłem, że jeszcze raz podkreslę dla mających problemy z czytaniem :P ), skoro do reszty wymienionych graczy nie ma polotu? Dlatego jasne i czytelne jest, że przeciwko graczom najwyższych lotów nie da wiele więcej jak taki Denilson.

Dlatego :arrow:
Jak już sprowadzać doświadczonego zawodnika to takiego, który wniesie wiele do drużyny i spokojnie pogra ze 4 sezony na najwyższym poziomie.
Wystarczy troszkę pomyśleć.

I rzeczywiście śmiesznie jest porównywać 20-latka praktycznie co 3 dni grającego przeciwko najlepszym zawodnikom na świecie i w najlepszej lidze na świecie, do zawodnika który cała swoja karierę spędził potykając się głównie z grajkami Ałanii Władykaukaz czy Karpat Lwów, od święta grając przeciwko drużynom i piłkarzom z najwyższej półki.

Niemniej jest do dobry zawodnik i to jest nie do podważenia.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 03 lut 2009, 23:05

Logan miażdży system.

Trzeba było brać Ramseya, bo on też co tydzień gra w super hiper mega fajnej Premier League. Napewno ma wiecej do zaoferowania niż Tymo.

No tak, ale Hoeness nigdy nie wie kogo kupuje. Toni za 11 mln- phi, lepszy Bendtner. Ribery za 26 mln- przecież grał w ogórkowatej Ligue 1 to co on potrafi.

Co jeszcze ciekawego powiesz nam Logan?
Dlatego jasne i czytelne jest, że przeciwko graczom najwyższych lotów nie da wiele więcej jak taki Denilson.
No ba, że nie da.
Od polotu to my mamy innych graczy. A Tymo wkręciłby tego Twojego Songa czy Denilsona, ze nie wiedziely gdzie są.
Tymo to defensywni pomocnik, ma walczyć, zapierdzielać, odzyskiwać piłkę i pomagać w rozegraniu.

Przeciwko graczom z polotem nie ma szans?
To dlaczego w Pucharze Uefa w zeszłym roku tak miażdżył?
Pewnie przez przypadek.

Moze zrezygnujmy z niego.

Btw, guru, Tymo jeszcze nie jest naszym zawodnikiem z tego prostego powodu, że nie wiadomo jak ma dokładnie wygladać jego przynależnosć klubowa od końca lutego do 1 lipca. Najprawdopodobniej będziemy mieli prawa do niego od końca lutego, ale wypożyczymy go do Zenitu, bo u nas i tak nie da rady go zgłosić. A 1 lipca przychodzi do nas jako pełnoprawny zawodnik Bayernu. Za wypozyczenie go do Zenitu dostaniemy zniżkę jakąś tam.

Kwestia wyjasnienia tego to juz nie jest problem. Skoro Tymo się zgodził na kontrakt to nie ma szans, żeby nie przeszedł.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 176

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 04 lut 2009, 8:14

guru pisze:btw, tymoszczuk nie przeszedl do Bayernu :]

Właśnie, Zenit zaprzeczył :P // fieldy
Bo jego transfer będzie zrealizowany w lipcu. Problem z nim jest taki, że jego klauzula odstępnego ma ważność od 1 marca (taka specyficzna data, wynikająca z innego okresu transferowego w Rosji (na Ukrainie chyba też). Bayern nie dogadał się z Zenitem co do kwoty odstępnego, jesli transakcja miałaby zostać zrealizowana jeszcze w tym okienku transferowym - widocznie nie chcieli dokładać dodatkowych kilku baniek (biorąc pod uwagę dodatkowy fakt, że i tak w tym sezonie nie zagrałby już w LM). A od lipca - tak jak pisze wyżej Akarin, Anatolij będzie naszym piłkarzem. Zresztą chyba wyraźnie napisałem, że opisuję transfery na przyszły sezon :> Olic i Baumjohann też jeszcze grają w swoich klubach.
Logan pisze:W jakim wieku są gwiazdy Premiership. Zdecydowana większość dopiero za kilka lat osiągnie 30-stkę.
No i co z tego? Czy to wiek gra czy co? Co jak co, ale na pozycji DM-a liczy się przede wszystkim doświadczenie, a nie wiek - DM nie musi być za specjalnie szybki, nie musi wypruwać z siebie flaków jak skrzydłowy/boczny pomocnik (bo wspomniałeś Giggsa, który zresztą ma juz prawie 36 lat). On musi przede wszystkim umiejętnie "czytać" grę i organizować pomoc w ustawieniu defensywnym. A dobrze też, jeśli, tak jak Tymoszczuk, umie też uczestniczyć w prowadzeniu gry w ofensywie.
A co Wam przyjdzie z tego, że macie młodziaków na tej pozycji? Oni i tak w Arsenalu w wieku 30 lat już grać nie będą :]
Logan pisze: Jak już sprowadzać doświadczonego zawodnika to takiego, który wniesie wiele do drużyny i spokojnie pogra ze 4 sezony na najwyższym poziomie.
Skąd wiesz, że nie pogra? 30 lat to już emeryt, tak? (btw, Tymo to mój rocznik :lol: ). U nas w pomocy wybijającym piłkarzem jest Ze Roberto, który w tym roku skończy 35 lat. Lothar Matthaeus jeszcze w wieku 39 lat grał z powodzeniem w LM. Itp, itd.

Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 04 lut 2009, 12:18

Nie denerwujcie się tak...
Akarin pisze: Od polotu to my mamy innych graczy. A Tymo wkręciłby tego Twojego Songa czy Denilsona, ze nie wiedziely gdzie są.
Tymo to defensywni pomocnik, ma walczyć, zapierdzielać, odzyskiwać piłkę i pomagać w rozegraniu.
To od czego on jest - robienia polotu i wkręcania w ziemię, czy tej reszty ? :P

A nawet niech ich wkręci w ziemię. Mi chodzi o to że nie widzę Tymoszczuka regularnie i z taką samą wysoka skutecznością rozbijającego ataki MU, Liverpoolu, Chelsea, AV czy Tott. Czyli zupełnie tak samo jak teraz z takim Denilsonem, który miewa problemy. Radą dla Arsenalu byłoby sprowadzenie topowego 25-28 letniego DMa, ale jeżeli nie mozna tego zrobić to lepiej ogrywać np młodego Brazylijczyka.
Uważam po prostu, w przeciwieństwie do fieldy'ego, że Ukrainiec nie dałby rady wnieść Arsenalu na wyższy poziom (o tym teraz toczy się tu dyskusja). Takie moje zdanie, wybaczcie :]

Dla mnie Bayern może sprowadzić Kuna, Benzemę i Chielliniego. Mnie to nie interesuje, to jest zmartwienie Monachijczyków i ich kibiców.

eot
Michał M pisze:
Logan pisze: Jak już sprowadzać doświadczonego zawodnika to takiego, który wniesie wiele do drużyny i spokojnie pogra ze 4 sezony na najwyższym poziomie.
Skąd wiesz, że nie pogra? 30 lat to już emeryt, tak? (btw, Tymo to mój rocznik :lol: ). U nas w pomocy wybijającym piłkarzem jest Ze Roberto, który w tym roku skończy 35 lat. Lothar Matthaeus jeszcze w wieku 39 lat grał z powodzeniem w LM. Itp, itd.
Niestety nie w Premiership. Wystarczy wziąć przykład Makelele, który w szczególnie w ostatnim sezonie nie wnosił tyle do gry Chelsea co zaraz po przyjściu np.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 06 lut 2009, 16:23

Logan dalej swoje.

Dlaczego wg Ciebie Tymo nie dałby rady wnieść wiele do gry Arsenalu?
Podaj konkretne powody.
A nie ogólniki.

Ale nie w tej sprawie miałem pisać.

http://www.kicker.de/news/fussball/bund ... el/504104/

[']

Oddali Matsa...
Już lepiej Lucio sprzedać :P (btw czytałem ostatnio jakiś wywiad z nim czy coś w ten deseń i tam Lucio powiedział, że spatestens 2010 bin ich weg).
Dostaniemy 4 mln i do tego jakiś% kolejnego jego transferu trafi do nas.

Rafinha- Breno- Mats- Lahm

to byłoby świetne ustawienie za parę lat...
Kupimy go z powrotem najwyżej :P

Awatar użytkownika
Metal
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Metal » 06 lut 2009, 18:06

A ja się cieszę, że sprzedali Hummelsa. Owszem to wielki talent, ale niech się rozwija i jak będzie wielki to go najwyżej odkupimy za dwa razy tyle. Na dzień dzisiejszy czekałoby go parę ładnych sezonów na ławce rezerwowych a to nie pomoże jemu wznieść się na wyżyny swych umiejętności. Akarin sam zobaczysz że odkupimy Matsa jak wyrośnie na wielkiego gracza. Stawiam że to stanie się w przeciągu 4/5 sezonów jak Demichelis będzie miał nieco więcej lat. Wole żeby Bayern odkupił już kompletnego Matsa niż zmarnował jego talent na ławce.

Ale mniejsza o Matsa. Martwi mnie trochę postawa Rummenige, który cały czas mówi że nasza kadra jest kompletna i nie trzeba już wzmocnień. Jednak wyniki mówią same za siebie, wiadomo nie tracimy zbyt wielu punktów do 1 miejsce, ale jesteśmy Bayernem i to inni powinni gonić nas. Zakup Tymoschuka to genialne posunięcie i wreszcie odejdzie bezproduktywny van Bommel - szanuje go, ale nie oszukujmy się na dzień dzisiejszy jest za słaby na Bayern. Gdyby był tak wielkim piłkarzem jak go zapowiadano za czasów PSV to na pewno Barca by go nie oddała za takie śmieszne pieniądze.

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 06 lut 2009, 19:17

Metal pisze:A ja się cieszę, że sprzedali Hummelsa.
Ja takze, bo bardzo sie nam przyda ;)

Dziwi mnie tylko wasza pewnosc ze gdyby byl tego wart to napewno WY go wykupicie ;)

No niestety bez Blaszczykowskiego Dortmund przyjedzie do Monachium, a szkoda ... wielka szkoda.

ps. Przed meczem ma byc obiadek zarzad BVB i zarzad Bayernu. Hu, hu, hu ! ciekawe kto zapłaci ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 09 lut 2009, 9:24

rebuzz pisze:Ja takze, bo bardzo sie nam przyda ;)
Przyda się Wam, przyda, szczególnie po tym jak widziałem co wczoraj grał Subotic :P Z Klose w ogole sobie nie radził, na Wasze szczęście naprawdę świetnie grał za to Weidenfeller :brawo:

Ogólnie wczorajszy mecz dostarczył mi wczoraj więcej wrażeń niż oczekiwałem. Niestety, wiecej tych negatywnych. Mógłbym jeszcze przeżyć poślizgnięcie się Demichelisa skutkujące bramką dla Borussii, ale przy tej nieskuteczności myślałem, że wyjdę z siebie :angry: I jeszcze ta nasza prawa strona :boje się: Myślałem, że chociaż Altintop da dobrą zmianę, ale okazał się nie lepszy od Schweinsteigera. Szczęście mieliśmy wczoraj Francka, przez którego szła niemal każda nasza akcja no i dość dobrze dysponowanego Klose (choć też zmarnował kilka pięknych okazji). No i co najważniejsze, reszta BL zagrała pod nas :) Do pełni szczęścia zabrakło jedynie porażki Hoffenheim, ale i tak jest nieźle :wink:
rebuzz pisze:ps. Przed meczem ma byc obiadek zarzad BVB i zarzad Bayernu. Hu, hu, hu ! ciekawe kto zapłaci ;)
Pewnie Wasi :P Jako początek spłaty za Hummelsa :lol:
Metal pisze: Stawiam że to stanie się w przeciągu 4/5 sezonów jak Demichelis będzie miał nieco więcej lat. Wole żeby Bayern odkupił już kompletnego Matsa niż zmarnował jego talent na ławce.
Ja w tym momencie też. A jak dobrze pójdzie, to nawet go odkupować nie trzeba będzie - wróci do nas w 2013 r. na zasadach wolnego transferu :P Akurat jak Micho będzie już wracał do Argentyny :P A czy Mats wróci do nas - raczej tak, bo wróciłby do Bayernu już teraz gdyby miał szansę na występy. Poza tym jego ojciec pracuje w naszych strukturach :wink:
Akarin pisze:Rafinha- Breno- Mats- Lahm

to byłoby świetne ustawienie za parę lat...
Kto mówi, że tak nie będzie? :P Tak jak pisałem wyżej, w 2013 r.... :lol: Najpierw trzeba by Rafinhę zakontraktować :wink:

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 16 lut 2009, 8:09

Widzę, że coś temat zamiera :roll: A po porażce, i to w takim kiepskim stylu spodziewałem się chociaż z 1-2 komentarzy...

Co do rzeczonej porażki - generalnie zawiodła mnie nasza drużyna, i to w dość mocny i przykry sposób :? Mając właściwie podane na talerzu prowadzenie w BL, po tej kolejce jesteśmy na 4 miejscu - i to całkowicie zasłużenie :!: Znów szwankowała skuteczność, znów dochodziło do potężnych loch między obroną i pomocą, no i znów "fantastycznie" zagrała prawa strona naszej drużyny, z "mistrzem" prawej obrony Lellem na czele :pogrzeb: Brawa też dla Lucio za przepiękne przypilnowanie Woronina przy drugiej bramce - Ukrainiec zrobił go jak chcial. Kolejny raz drużyna sama zaprzeczyła słowom naszego zarządu, jakoby nasz skład był już świetny i ustalony - otóż nie jest! A szczególnie nie jest prawa strona obrony - i jeżeli nie dojdzie tam do żadnych zmian w nowym sezonie, to ja dziękuję. Do pomocy zresztą ktoś nowy też by się przydał (i nie mam tu na myśli jedynie Tymoszczuka), natomiast takim piłkarzom jak van Bommel to ja też już dziękuję. Donovan zresztą też może 15 marca być już w USA, bo żadnej nowej jakości to on nie stwarza.

Jedyne, co bylo dla mnie w miarę pozytywnym zaskoczeniem, to decyzja Klinsmanna o przestawieniu drużyny w 58 min, po zmianie Lella. Błędem natomiast było pozostawienie Schweinstegera - albo też powinien zejść jak Lell, albo Lella powinien zastąpić Altintop, i to on powinien byl grać na prawej strony, a w środku Schweinsteiger (zamiast Borowskiego, którego zmiana też kompletnie nic nie wniosła, może poza jeszcze większą luką miedzy obroną i pomocą).

Najlepsze w tym wszystkim i tak jest to, ze jakieś wewnętrzne przekonanie mówi mi, że i tak będziemy mistrzami :wink: A może przy okazji taka porażka otrzeźwi trochę naszych włodarzy i pozwoli im dostrzec te braki, które wciąż jeszcze mamy.

Awatar użytkownika
Angelo18
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Angelo18 » 16 lut 2009, 13:08

Nie jestem fanem Bayernu, ale muszę przyznać, że w ty m seoznie mnie trochę rozczarowuje. Może dlatego, że Bawarczycy grają bardzo nierówno. Tak naprawdę ciężko jest mi powiedzieć kto wygra Bundeslige. Teoretycznie Bayern wydaje się najsilnijeszy, ale nie pokazuje tego do końca na boisku.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 21 lut 2009, 21:01

Michał M pisze:Widzę, że coś temat zamiera :roll: A po porażce, i to w takim kiepskim stylu spodziewałem się chociaż z 1-2 komentarzy...
Masz deja vu ?

Zwalniacie Klinsamna? z jednej strony 1wygrana dosc szczesliwa i 3porazki to dramatyczny bilans tej rundy a z drugiej ... straty pkt bez wiekszego znaczenia, no moze takie ze do czolowki dokoptowal Wolfsburg... za tydzien mecz z rownie beznadziejnym Werderem... czyzby pierwsza wygrana gosp :think:

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 22 lut 2009, 22:38

Czas coś napisać.

Mamy perfidne deja vu z początku sezonu.

Co do meczu z Herthą i Koln. Z Herthą wszystko walneło sie po zejściu Toniego, gdzie nie miał kto walczyć o górne piłki i przez to obrońcy Herthy mogli je spokojnie rozegrać czy też przyjąć. Od tego momentu Hertha wyraźnie przycisneła. A, że obrona ['] jest jaka jest w tym sezonie to trzeba było stracić bramkę.
O Lellu mógłbym napisać wiele, ale już wczesniej twierdziłem, ze jest on najsłabszym zawodnikiem z całej kadry. To, ze rok temu miał dobry sezon to nic. Jedna jaskółka wiosny nie czyni. I teraz mamy tego potwierdzenie.

Z Koln wyszło to co było widać już wcześniej. Piłkarzom nie chce się biegać, walczyć. Wychodzą z założenia, ze mistrz i tak bedzie nasz. Gówno prawda.
Takie zaangażowanie w grę, a właściwie jego brak, jak z Koln nie może sie powtórzyć. To było przegiecie, każdy gracz Koloni był szybszy, dokładnijeszy, bardziej zmotywowany niż nasi grajkowie.
W obronie dalej jest parodia. 19 bramek straconych na własnym stadionie to jest przegięcie.
W następnym ligowym meczu Demichelis powinien usiąść na ławie. Zastapić może go tylko Breno, bo Lucio z Buytenem to bedzie znów parodia obrony. Micho w ostatnich tygodniach gra słabiutko. Popełnia dużą ilość błędów, przez te jego nieywmuszone błędy padaja bramki dla przeciwników.

Na prawej stronie Schweini powinien siaść na ławie tak na 4-5 spotkań, żeby znów zrozumiał, ze trzeba zapierdzielać 90 minut co mecz na maxa.

Myślę, ze mecz z Kolonią pokazał wszystkim, ze Podoslki to co najwyzej dobry gracz reprezentacyjny. Jego występ aż zal komentowac.

Bommel musi znów powygrzewać ławę. Widocznie zapomniał jak to jest, bo znów gra jedno wielkie gowno. Ze środka pomocy nie idzie prawie zadne zagrożenie. Bommel wali długie piłki do przodu lub też je traci. Nic wiecej. Strzałow w bramkę to on nie umie oddawać w ten rundzie i w ogóle w tym sezonie.

Nie mowię, ze wszystko na raz. Bo tak sie nie da, lecz można paroma konkrentymi przykładami pokazac reszcie, ze opierdalanie sie nie bedzie tolerowane. I tego głownie oczekuję. Nie chce już widzieć stojącego na boisku Bayernu, który zdaje sie pytać rywala kiedy ten mu podaruje bramkę. Chcę widzieć jak tych 11 wybrańców zapierdziela po całym boisku jednocześnie grajać dobry football. Ale na poczatek niech im sie zachce grać i niech uświadomią sobie, ze nic jeszcze nie wygrali a z taka postawą jaką prezentują teraz mogą wygrać co najwyżej tytuł "Frajerów roku 2009".

Zwolnić Klinsmanna?
Po sezonie przyjdzie czas na rozliczenia. Jurgen zostaje i nie ma sensu dyskutować o czymś co nie bedzie miało miejsca w najbliższej przyszłości, czyli zwolnienu Klinsmanna.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 23 lut 2009, 8:19

czeher pisze:Masz deja vu ?
Tak, nie wiedzieć czemu przypomina mi się sezon 2006/07 :haha: Zwłaszcza, że Leverkusen wtedy też był za nami :boje się:

Co do meczu, to nawet nie chce mi się go rozkladać na czynniki pierwsze. Myślałem, ze to z Herthą było beznadziejnie, a jednak się pomyliłem :zgon:
No i nie sądziłem, że drugi raz w ciągu tygodnia użyję tego emotka - :pogrzeb: - jedynego możliwego na naszą aktualną grę, formę, druzynę, taktykę, trenera itp.

Zmiany trenera, tak jak wspomniał Akarin, nie będzie (na razie, przynajmniej). Chyba, że odpadniemy z LM ze Sportingiem, a BL spadniemy na 6-7 miejsce, to może wtedy. Ale miejmy nadzieję, że aż tak czarnego scenariusza nie będzie. Za to czekam w koncu na zmiany w składzie- ile można grać tymi samymi ludźmi i tą samą taktyką?? Casus Hitzfelda się powtarza - ciągle to samo zestawienie i ci sami ludzie. Po cholerę w takim razie drodzy rezerwowi jak Borowski czy Breno?? Mamy opcję, żeby grać 4-3-3, albo 3-5-2 - czemu tego Klinsmann nie chce zaryzykować? W tej chwili naprawdę jest już niewiele do stracenia. Można by nawet spróbować 4-4-2 z diamentem w środku i np. Riberym grającym za napastnikami (taka możliwość też przy 4-5-1, z trójką Altintop-Ribery-Schweinsteiger w ofensywnej pomocy) ? Brak elastyczności taktycznej powoduje, że w tej chwili stoimy w miejscu, a w zasadzie to się cofamy.

No i w środę juz Sporting. Ciekawe jestem tego spotkania, tym bardziej, że Portugalczycy wydają się być w świetnej formie (pokonana Benfika w weekend). Oczekuję w pierwszym składzie przynajmniej Lucio i Altintopa oraz (oby!) Toniego. Podolskiego należało już wysłać do Kolonii, jakby grał przeciwko nam, to może Kolonia by nie zdobyła 2 bramek.

Ale jest jeszcze mały pozytyw z tego wszystkiego - wreszcie może nasz zarząd przestanie bajki opowiadać, jaki to mamy silny skład i że kadra na przyszły sezon jest już ustalona. Niech wreszcie pójdą po rozum do głowy, bo nudzą mi się już takie huśtawki nastrojów co drugi rok.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”