Wisła Kraków (zbiorczy) - Strona 219

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Dotrze ten hajs czy nie dotrze?

Dotrze, dotrze
7
28%
Nie ma bata, nie dotrze
10
40%
Je**ć konfitury!!!
8
32%
Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 03 lip 2008, 12:01

paku pisze:Jesteś pewny że liga za 3 tygodnie ?
A ty jestes az taki pewny ze nie ? zreszta nie ma sie co licytowac po to aktualnie jak chodzenie w mgle, dzisiaj wszystko powinno sie wyjasnic -
Zreszta chyba liga narazie nie ejst priorytetem :> Bo tam mozna wiele nadrobic w pozniejsyzm czasie

edit
no i co paku :> ekstraklasa zgodznie z planem ...

gilardino
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino » 03 lip 2008, 20:08

Spokojnie... w poprzednim sezonie też wszyscy narzekali na brak wzmocnień i opowiadali kogo to Legia nie kupiła a jak sie skonczyło wszyscy wiemy.W gracze którzy zbawią Wisłe ale napewno wzmciągu kilku najbliższych dni powinny być jakieś konkrety narazie pozyskano Singlara blisko finalizacji jest transfer Łukasiewicza,może nie są to gracze którzy zbawią Wisłe ale solidni piłkarze którzy wzmocnią rywalizacje co przyda się chociażby Baszynskiemu który odkąd gra w Wiśle nie miał żadnego rywala co miało duży wpływ na jego formę.

Dzisiaj prasa pisze o przyjsciu do Wisły Kallona,nie wiem czy coś z tego wyjdzie ale dobrze że polskie kluby zaczynają zwracać uwage na zawodników tego pokroju,napewno byłby bardzo dużym wzmocnieniem ataku.

Awatar użytkownika
No_Name
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: No_Name » 03 lip 2008, 22:03

czeher pisze: edit
no i co paku :> ekstraklasa zgodznie z planem ...
Ale sam nie byłeś pewien czy zgodnie z planem ;)
Transfery będą w Wiśle, muszą ;)

Awatar użytkownika
Jaro1910
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jaro1910 » 03 lip 2008, 22:40

Ciekawe na ile to prawda, że do Wisły może przejść Mohamed Kallon z AS Monaco :?: Ciekawe czy to plotka, taka sama, jak z przejściem Kluivert'a do Wisły.

Jeśli jednak Wiśle udałoby się go sprowadzić, na pewno byłby to wielki transfer i z pewnością pomógłby Wiśle zakwalifikować się do upragnionej LM.

gilardino
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino » 04 lip 2008, 11:18

Ciekawe nazwisko ale przez ostatnie 4 lata strzelił 6 bramek :?

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 04 lip 2008, 18:33

franz pisze:Można prosić o jakieś poważne źródła potwierdzające ten zarzut.

Z tego co mi wiadomo to piłkarzom i kibicom Wisły przed II wojna światowa zdarzało się używać tzw. „salutu rzymskiego”, jednak nie należy czytać tego gestu jako sympatii z antysemityzmem, III Rzeszą, Adolfem Hitlerem czy narodowym-socjalizmem w wykonaniu NSDAP. Wiele środowisk w różnych krajach na całym świecie używał tego gestu w innym kontekście niż Niemcy z NSDAP.
Gestu tego używali np. harcerze, albo nawet Żydzi (nacjonaliści-syjoniści) czyli kibice… Beitaru, ot taka ironia losu.

Jestem jeszcze młody i dopiero co zdobywam niektóre zasoby wiedzy odsłaniając raz po raz nowe horyzonty.
Akurat o niewpuszczaniu na stadion Wisły żydów kiedyś usłyszałem (nawet nie pamiętam gdzie). I na potwierdzenie tych moich domysłów przytoczę ci min. posty z Forum Narodowo-Radykalnego:

DMC - 2007-07-08, 23:45
Wisła przed wojną była prawicowa (jako jedyny klub nie wpuszczali Żydów na stadion).

Realowi kibicował Franco.

A jak tam z opcjami MUtd?
Wisła nie była jedynym klubem który nie wpuszczał żydów na stadion. Podobnie było w Poznaniu. Warta była nwet inicjatorem próby wykluczenia z rozgrywek Cracovii wiadomo za co ;-)

Z tym niewpuszczaniem żydów wiązało się zaakceptowanie przez Wisłę paragrafu aryjskiego który zabraniał gry, wpuszczania na stadion etc. żydom.

Obrazek

zdarzało się używać tzw. „salutu rzymskiego”, jednak nie należy czytać tego gestu jako sympatii z antysemityzmem,
Może i nie należy tego czytać, ale poprostu Wisła w tamtych czasach tak propagowała ten antysemityzm, że chciała wprowadzić ustawę o paragrafie aryjskim w PZPN. "Niestety" kilka klubów min. z Cracovią sprzeciwiły się temu (za co zresztą później były niemiłosiernie gnębione)

A żeby nie było że czas goi rany, akurat w tym przypadku zapodam 3 aktualne flagi z Reymonta

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Ajgor
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ajgor » 04 lip 2008, 18:51

kaczy chłopie weź się ogarnij bo za błazna robisz póki co

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 04 lip 2008, 19:05

kaczy pisze:kaczy chłopie weź się ogarnij bo za błazna robisz póki co

Dojechałeś chopie niczym po krawężniku :roll: Liczyłbym na coś konkretnego z twojej strony a nie okrzyk na poziomie menela spod budki z piwem.
Zresztą jak nic nie chcesz powiedzieć to nie pisz! Na dobrą sprawę do Franza pisałem

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 04 lip 2008, 19:53

kaczy pisze: Dojechałeś chopie niczym po krawężniku Rolling Eyes Liczyłbym na coś konkretnego z twojej strony a nie okrzyk na poziomie menela spod budki z piwem.
Twoje insynuacje i bełkot na temat rasistowskiej Wisły nie zasługuje na żaden inny komentarz, niż ten napisany przez ajgora.
Nawiasem mówiąc cieszę się, że zachowujesz resztki rozsądku piszesz sam do siebie, że masz się ogarnąć.
Jak już napisał franz - salut rzymski wtedy i nadal jest popularny w różnych środowiskach, często dalekich od faszystowskich.
A idioci, jak Ci, którzy wywieszają podane przez Ciebie flagi znajdą się i w Katowicach i w Kołobrzegu - całe szczęście teraz wywieszanie takich flag jest karalne i... Jakoś nie widziałem ich znów na stadionie w Krakowie, a Ty?
kaczy pisze:I na potwierdzenie tych moich domysłów przytoczę ci min. posty z Forum Narodowo-Radykalnego:
Mam Ci przypomnieć, co największy niegdyś fan Realu Madryt wyrabiał w Hiszpanii? Generał Franco też nie był idealny.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 04 lip 2008, 20:01

Wilmore pisze:kaczy napisał:
I na potwierdzenie tych moich domysłów przytoczę ci min. posty z Forum Narodowo-Radykalnego:

Mam Ci przypomnieć, co największy niegdyś fan Realu Madryt wyrabiał w Hiszpanii? Generał Franco też nie był idealny.

wiem wiem. Zapominałeś jeszcze wspomnieć o UltraSSur

Być może po części masz rację że sam do końca nie wiem za bardzo o co mi chodzi, ale mając do wyboru Wisłe Cracovię i ŁKS, to który z nich nazwiesz najwiekszymi "Rasistami" ?

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 04 lip 2008, 20:24

kaczy pisze:Być może po części masz rację że sam do końca nie wiem za bardzo o co mi chodzi, ale mając do wyboru Wisłe Cracovię i ŁKS, to który z nich nazwiesz najwiekszymi "Rasistami" ?
Kaczy, nie mam słów po prostu. Idź na świeże powietrze. Powinno pomóc.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 04 lip 2008, 21:11

Kaczego krucjata przeciwko frajerstwu :). Takie odkrycia to robią dzieci w przedszkolu, z całym szacunkiem kaczy.

1. Co do paragrafu aryjskiego.
Jagiellonka i UW też są antysemitami :o: http://pl.wikipedia.org/wiki/Getto_%C5%82awkowe . Jest to część historii nie tylko Wisły, ale też Polski. Antysemityzm w Polsce był mocny przed wojną, lata 32-37 szczególne nasilenie. Lata wstydliwe, wszyscy starają się tego nie poruszać... oczywiście z wyjątkiem przypadku Wisły przypominanego przez sąsiadkę zza miedzy. I ponawiam pytanie: jak sprawdzano przed wejściem na stadion kto Żyd, a kto nie? Paragraf aryjski dotyczył zrzeszania się - gry w barwach klubowych.
2. Bardzo ładne zdjęcie salutu rzymskiego sprzed czasów wojny. Wisła była tak antysemicka, że aż Hitler skopiował od niej zamawianie pięciu piw :lol:.
3. Można powiedzieć, że wiślacy byli prekursorami Holocaustu:
kaczy pisze:Wisła w tamtych czasach tak propagowała ten antysemityzm, że chciała wprowadzić ustawę o paragrafie aryjskim w PZPN. "Niestety" kilka klubów min. z Cracovią sprzeciwiły się temu (za co zresztą później były niemiłosiernie gnębione)

Jak gnębione?

A te trzy zdjęcia (konfederatka, celtyk i koszmar dziennikarzy Gazety Wyborczej i organizacji Simona Mola - biała pięść :olaboga: :boje się:), to szok w Polsce :lol:. Przerzucam się na tolerancyjną Cracovię, która też posiada takie akcesoria na swoim stadionie :lol:.

PS. Antysemityzm to nie rasizm, trzeba być upośledzonym, by zarzucać Wiśle to drugie. Ale nie martw się kaczy, piłkarzom Cracovii też się takie kiksy zdarzały.
PS2. Jako, ze wszyscy wiślacy to rasiści, to pora na trochę antysemityzmu ode mnie. Brożek zrobi Beitarowi z dupy ostateczne rozwiązanie. Dziękuję :).

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 04 lip 2008, 21:21

piwus pisze:PS2. Jako, ze wszyscy wiślacy to rasiści, to pora na trochę antysemityzmu ode mnie. Brożek zrobi Beitarowi z dupy ostateczne rozwiązanie. Dziękuję Smile.

Za takie coś powinni zamykać w pierdlu :!:

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 04 lip 2008, 23:26

Albo do komory :o

Awatar użytkownika
No_Name
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: No_Name » 19 lip 2008, 22:23

I co i co i co ?
I Wisła - Liverpool 1-1 :)
Dobry wynik, ładna gra w pierwszej połowie.
Można być optymistą... ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”