Ogólna dyskusja o polityce - Strona 220

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1523
Kibicuję: WIDZEW

Re: Ogólna dyskusja o polityce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 27 mar 2012, 11:04

Wspólny patent UE zagraża gospodarce

Jeśli rząd nie odstąpi od porozumienia w sprawie tzw. jednolitego patentu, większość polskich przedsiębiorstw upadnie - informuje "Dziennik Polski".

Zgodnie z unijnym porozumieniem, dokumenty patentowe publikowane byłyby tylko w jednym z trzech języków: francuskim, niemieckim lub angielskim. Te języki obowiązywać też będą przed Europejskim Sądem Patentowym, który ma powstać w tym roku. Przedsiębiorca będzie więc musiał sprawdzić wśród tysięcy stron dokumentów patentowych ze swej branży czy nie narusza patentu któregoś z nich. Może też dojść do rozstrzygnięć przed sądem. Wszystko to generuje bardzo duże koszty, na które większości przedsiębiorców nie stać.

List protestacyjny w tej sprawie skierowali do rządu naukowcy z Akademii Górniczo-Hutniczej.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 30 mar 2012, 14:06

http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/ ... alnym.html

Jeśli Polacy cieszą się dziś z wolności i niepodległości, (...) to one narodziły się i przetrwały dwadzieścia kilka lat dlatego, że w każdym kluczowym momencie naszej historii odnajdywali się ludzie, którzy potrafili powiedzieć głośno, patrząc innym w oczy, że nawet jeśli są dziś w mniejszości, to (będąc) przekonani do racji i istoty interesu narodowego, są gotowi wziąć na siebie odpowiedzialność za podjęcie trudnej decyzji - nawet jeśli przyjdzie potem zapłacić za to dużą cenę - powiedział szef rządu.

Jeśli on ma czelność przywoływać historyczne zdarzenia w naszym kraju i podpinać się pod to, to mam prawo splunąć mu pod nogi!

Jednak słowa, które wzburzyły posłów, padły później i były skierowane do szefa "S" Piotra Dudy. Nie na tym polega odpowiedzialność przywódcy, panie przewodniczący, to jest tak łatwa rzecz, ja bym się powiem szczerze, wstydził na pana miejscu podejmować tak łatwych zadań. Myślę, że nie po to pana wybierano na szefa Solidarności, aby się pan podejmował zadań, które właściwie jest w stanie wykonać każdy pętak, bo to jest najprostsze, co może być - mówił Tusk.
Ale on mnie irytuje. On, jego minister finansów, Radzio "ulizałem sobie grzywkę" Sikorski i Niesiołowski. Temu ostatniemu (prostakowi i chamowi) z uśmiechem na ustach zajebałbym w ryj! Stefciu czekam na spotkanie :lol:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6608

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 04 kwie 2012, 18:34

„To imigranci a nie Australijczycy muszą się dostosować... Bierzcie to lub nie! Jestem zmęczona zamartwianiem się naszego narodu czy nie obrażamy jakichś osobników i ich kulturę. Od czasu ataków terrorystycznych na Bali obserwujemy wzrost nastrojów patriotycznych u większości Australijczyków.”

„Nasza kultura rozwinęła się w ciągu dwóch wieków wysiłków, doświadczeń i zwycięstw milionów ludzi poszukujących wolności.”

„Mówimy głównie po ANGIELSKU, nie po hiszpańsku, libańsku, arabsku, chińsku, japońsku, rosyjsku czy w jakimkolwiek innym języku. Dlatego jeżeli pragniecie stać się częścią naszej społeczności nauczcie się naszego języka.”

„Większość Australijczyków wierzy w Boga. To nie jest jakiś chrześcijański prawicowy polityczny wymysł, ale fakt, ponieważ chrześcijańscy mężczyźni i kobiety utworzyli ten naród na chrześcijańskich zasadach i to jest wyraźnie udokumentowane. Właściwym jest, by to było uwidocznione na ścianach naszych szkół. Jeżeli Bóg obraża ciebie, sugeruję znajdź sobie inną część świata jako twój nowy dom, ponieważ Bóg to część naszej kultury.”

„Zaakceptujemy wasze wierzenia i nie będziemy o nic pytać. Żądamy tylko byście zaakceptowali nasze i żyli w harmonii i pokojowym radowaniu się razem z nami.”

„To jest NASZ KRAJ, NASZA ZIEMIA i NASZ STYL ŻYCIA i pozwolimy wam w pełni radować się tym wszystkim. Gdy jednak skończycie z narzekaniem, marudzeniem i uskarżaniem się na naszą flagę, naszą rotę, nasze chrześcijańskie poglądy, na nasz styl życia, zachęcam was do skorzystania z jednego z największych wolności australijskich, z PRAWA DO OPUSZCZENIA naszego kraju”.

„Jeśli ci się tu nie podoba to WYJEDŹ. Nie zmuszaliśmy ciebie byś tu przyjechał. Chciałeś tu być. Zaakceptuj więc kraj, który TY obrałeś.”
Do muzułmanów, głównie z Indonezji, przemawia Pani premier Australii, Julia Gillard, feministka, ateistka, lewaczka... Brawo :brawo:

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 05 kwie 2012, 10:06

Polskie służby są liderami w Europie pod względem ilości inwigilowanych teleinformatycznie obywateli - tak przynajmniej wynika z najnowszego raportu Urzędu Komunikacji Elektronicznej, który opublikowała ostatnio fundacja Panoptykon.

W roku 2011 polskie służby na czele z sądami, prokuraturą i policją sięgały po dane teleinformatyczne obywateli dokładnie 1 856 888 razy. To prawie pół miliona razy więcej niż w roku 2010 i blisko 800 tys razy więcej niż w 2009. Obecny wynik stanowi niestety rekord Europy i stawia Polskę drugi rok z rzędu na niechlubnym pierwszym miejscu pod względem liczby inwigilowanych obywateli. Dla porównania w sąsiednich Niemczech liczba ta jest blisko 35 razy niższa.
Państwo POlicyjne. :whistle:

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 05 kwie 2012, 19:19

Cały czas używamy trudnych słów, których znaczenia nie znamy. Ja na przykład pozowałem na inteligenta, używając słowa "ciota". Przy okazji, wiedzieliście, że homoseksualiści mają swoich alfonsów :shock:? Zawsze myślałem, że tylko prostytutki.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6236
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 05 kwie 2012, 19:24

piwus pisze:Przy okazji, wiedzieliście, że homoseksualiści mają swoich alfonsów?
Chodzi ci o homoseksualne prostytutki i żigolaków? :mrgreen: Bo co ma alfons do miłości dwojga ludzi, niezależnie od tego jakiej płci są obie strony?

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 05 kwie 2012, 19:24

I co to wszystko ma do polityki?

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 05 kwie 2012, 19:29

Chodzi o katolicką ciotę.
sickstick pisze:Chodzi ci o homoseksualne prostytutki i żigolaków?
Nie, chodzi mi o homoseksualistów, nie wyzywaj ich od prostytutek. Heteroseksualiści mówili kiedyś na swoich alfonsów "swatki" chyba. Nie wiem czy nadążam.

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 28

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 05 kwie 2012, 19:35

piwus pisze:Chodzi o katolicką ciotę.
No i nadziałem się na Gówno... :angry2:

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6236
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 05 kwie 2012, 19:42

- Czy pan nie obraża też swoich kolegów partyjnych, używając słowa "ciota"? - zapytała jedna z dziennikarek.
:rotfl:
Palikot pisze:ciota jest jak alfons wśród homoseksualistów
1. Ciota - Pogardliwe określenie homoseksualisty. W środowisku gejów ciota to także synonim wyzywającego lub mocno zniewieściałego homoseksualisty.
:badziewie:

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 06 kwie 2012, 14:45

sickstick pisze:
- Czy pan nie obraża też swoich kolegów partyjnych, używając słowa "ciota"? - zapytała jedna z dziennikarek.
:rotfl:
Palikot pisze:ciota jest jak alfons wśród homoseksualistów
1. Ciota - Pogardliwe określenie homoseksualisty. W środowisku gejów ciota to także synonim wyzywającego lub mocno zniewieściałego homoseksualisty.
:badziewie:
To że Palikmiot często kłapie dziobem bez sensu dawno już wiedziałem. Ale to przerosło nawet jego.

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 806

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 06 kwie 2012, 15:43

Kamil232 pisze:Absurdalne tezy głosisz. Żadna partia Ci nie przyjdzie i nie da więcej i nie obniży cen. To czysta demagogia. Tutaj chodzi o kompleksowe zarządzanie państwem i usprawnienie jego funkcji, a także wyeliminowanie patologii. Poprzez dobrze zarządzanie państwem, ono się bogaci, a tym samym bogacą się obywatele i dzięki temu poprawia się ich standard życia. W Polskich warunkach to przede wszystkim rozbicie tego raka, który hamuje wolny rynek i energię młode przedsiębiorczego pokolenia, który ogólnikowo można nazwać "postkomunizmem".

Ale to nie ten temat, jak coś niech modzi przeniosą go do odpowiedniego działu.
Kamil może wyraziłem się w nazbyt prosty sposób.Ja nie oczekuje od żadnego polityka,który zostałby premierem by wydał dekret iż jajko ma kosztować nie więcej niż 30gr a benzyna maksymalnie 4zł za litr,bo to jest nie realne w dzisiejszych czasach,choć jak dobrze pamiętam to Putin wymusił na właścicielu jakiegoś marketu w Rosji obniżkę cen wędlin :D ,ale nie ma co porównywać sposobu sprawowania władzy w Rosji i Polsce.Ja po prostu chcę by pensja,która dostaję za dosyć ciężką pracę jaką wykonuje wystarczała mi na życie na średnim poziomie,by było mnie stać wyjechać raz do roku z żoną na wakacje bez potrzeby zaciskania pasa.Czy to tak wiele?Chyba nie,ale gdy słyszę ile kosztuje budżet państwa ta banda darmozjadów z Sejmu to mnie krew zalewa.Bo co oni robią dla mnie jako szaraczka ze wschodniej Polski?Nic [k****],kompletnie nic.Politycy koncentrują się głównie na swoim wizerunku i krytyce rywali partyjnych.Jeśli nie mam zdania na jakiś temat to mam inne(czyt.odwrotne) niż Tusk-myśli Kaczyński i na odwrót. :badziewie:
Nie bardzo wiem gdzie Kaczyński miałby kraść, przecież nawet nie ma konta w banku :mrgreen:
Kradnie co miesiąc pobierając wynagrodzenie oraz wszelakie diety z budżetu państwa.Nie wspominając o pieniądzach,które jego partia dostaje corocznie m.in. z moich podatków.
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2012, 16:05 przez ryba_82, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 682
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 06 kwie 2012, 16:01

Polski system władzy ogólnie wymaga odświeżenia. Tu się nic nie trzyma kupy i wszystko jest rozsypane. Demokracja w wypadku naszego państwa to sprawowanie rządów przez przypadkowo wybranych głupców, bo jak inaczej można napisać o ludziach u władzy, jeśli wybrała ich mniej niż połowa Polaków. Sami sobie plujmy w brodę-jesteśmy narodem, który nie chce iść do urn i potem żałuje swoich wyborów, których nie dokonał. Nasz kraj, oczywiście owiany historycznymi zawiejami, nie jest jeszcze w pełni dojrzałym demokratycznym krajem. Nie zmienia to jednak faktu, że na obecną chwilę, ten system u nas nie działa. Partie, które są u władzy, skupiają się nie na konkretnych zmianach, a na robieniu sobie folwarku wokół polityki. I o ile można to zrozumieć, bo cały świat w zasadzie teraz tak się bawi, to chyba nie można na to przystać. Czysta logika podpowiada, że rządy powinien sprawować ktoś, kto ma ku temu potrzebną wiedzę i wrodzoną siłę, by poprowadzić za sobą lud. Choć sympatyzuję z PIS-em, to jednak nie widzę na naszej scenie politycznej takich liderów. Zabawmy się w wyobraźnię i przedstawmy taką sytuację:

Na czele państwa stoi jedna osoba, która wybrana jest przez radę mędrców (profesorowie, osobistości, ważni Polscy działacze). Nazwijmy go królem. Król niech więc ma w ręku wojsko i razem ze swoją radą mędrców, podejmuje decyzje. Czyli niech każdy z nich odpowiada za dany dział, ale niech za tą daną odpowiedzialnością idą też konkretne umiejętności. Niech to będą najlepsi z najlepszych, znawcy, umiejący władać daną dziedziną niczym Leo Messi piłką. Pachnie średniowieczem? A kto powiedział, że głos ludu jest lepszy o twardych rządów ludzi, którzy mają coś do powiedzenie, dbają o dobro kraju, a nie tylko o swój stołek. Dużo bardziej podoba mi się taki autorytarny system ( w pewnym sensie, bo zaraz mi tu będziecie robić Fidela Castro, czy innego podobnego) w którym jednostka i wąskie grono ma wpływ na sprawy kraju. Nie w sposób bezsensowny, a poparty głęboką analizą, wiedzą, doświadczeniem i umiejętnościami. Tak sprawowana władza, nie doprowadzi do upadku tożsamości narodowej, zaniżenia standardów politycznych czy też innych głupot takich jak Unia Europejska i cała ta reszta bezsensownych paktów, zawartych nie wiadomo po co. Nigdy nie będzie tak, że wszystkim dogodzimy. Na prawdę obawiam się dzisiejszych czasów. Dla mnie wojna i cała reszta zła, to tylko kwestia czasu. Znam trochę historię i widzę, że to do niczego dobrego nie prowadzi. Ludzie są zmanipulowani, wszyscy dookoła kłamią, zanikają chrześcijańskie wartości (ba zanikają każde wartości). Każdy patrzy tylko jak ugryźć coś dla siebie. To się musi posypać skoro tematem przewodnim w polityce jest nazwanie przez Palikota innego posła ciotą.

Nie mamy męża stanu, który ogarnie ten syf i posprząta. Ale nie jesteśmy sami. Bawmy się tak dalej.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 06 kwie 2012, 16:11

Ja po prostu chcę by pensja,która dostaję za dosyć ciężką pracę jaką wykonuje wystarczała mi na życie na średnim poziomie,by było mnie stać wyjechać raz do roku z żoną na wakacje bez potrzeby zaciskania pasa.Czy to tak wiele?
Oczywiście, że nie. To standard dla cywilizjowanych krajów. Ale do tego trzeba przebudować to chore państwo, zreformować je. A nie zadowalać się Cudakiem, który poprawił nieco standard życia poprzez zadłużenia państwa do niebotycznych rozmiarów. Za Gierka też przez parę lat było lepiej, bo pożyczał tak samo. A teraz żeby rynki finansowe i agencje raitngowe dostały znak, że będziemy w stanie spłacać odsetki do zadłużenie trzeba było zagonić Polaków do zapieprzania niemal do śmierci. Tak się kończy jazda na ślepy bilet i zadowolenie z "Grillowania".

Tutaj potrzebne są kompleksowe rozwiązania choćby takie jak w ostatnich 10 latach zrobiono w Turcji, bodaj Mazur kiedyś tutaj wklejał o tym artykuł. I teraz Kebaby razem z Chinami rozwijają się najszybciej na świecie. Można? Można. Trzeba tylko chcieć. W naszej sytuacji jak pisałem trzeba przede wszystkim pozbyć się tego garba w postaci uprzywilejowanych grup interesów, różnego rodzaju sitw. Uzdrowić finanse publiczne, zreformować sektor publiczny. Dobrym krokiem w tym kierunku są działania Gowina i deregulacja(uwaga, uwaga chwalę PO :lol: ) tylko zobaczymy jak to pójdzie, bo od zapowiedzi do wykonania daleka droga, a będzie tutaj poteżny opór i stawiam, że nic z tego nie wyjdzie. Tusk w ostatniej chwili się wycofa bo coś tam coś tam i Gowin zostanie na lodzie, skompromitują go i "odstrzelą" politycznie.

Trzeba obserwować działania Orbana na Węgrzech oby mu się powiodło, bo on podjął wyraźną zdecydowaną i realną walkę z podobnymi problemami jak u nas w postaci pozostałości pozostałości po komunizmie. Dlatego jest tak zaciekle atakowany, bo jak osiągnie Sukces, to więcej krajów z byłego bloku Wschodniego pójdzie podobną drogą.

Podstawą jest zrozumieć, że im państwo bogatsze to i jego obywatele są bogatsi i mają znacznie wyższy standard życia. Postawa, że gówno mnie obchodzi jak się ma państwo, mi i tak nie będzie od tego lepiej jest kompletnie irracjonalną i szkodliwa właśnie dla swojego interesu.

Co do wypowiedzi Bassu to generalnie popieram. Lud w wiekszość zawsze będzie głupi. Tak więc rządy mądrego Króla byłyby zdecydowanie lepsze niż rządy ludu. Mieliśmy przykład choćby w Chile w postaci Pinocheta(już widzę to oburzenie na twarzach lewactwa :lol: ). Być może ma na swoim sumieniu nieco ludzkich żywot, ale głównie czerwonych, a jak wiadomo dobry czerwony to martwy czerwony. Ale to nie było zdobycie władzy dla czystej władzy, ale dla jakieś idei. Objął kraj po rządach komunistów, który był w tragicznym stanie właściwie zbankrutowany. W ciągu dekady wprowadził wolno rynkowe reformy, zreformował kraj i Chile stały się najlepiej rozwijającym się krajem Ameryki Południowej. I za to lud z pewnością mu jest wdzięczny, że swoimi działaniami podniósł ich standard życia na wiele pokoleń.

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 806

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 06 kwie 2012, 16:14

Bassu każdy system ma swoje zalety i wady,ale to podobno demokracja jest najlepsza tylko,że wolnością słowa nie zapłacisz na stacji benzynowej :D
Sami sobie plujmy w brodę-jesteśmy narodem, który nie chce iść do urn i potem żałuje swoich wyborów, których nie dokonał.
A moze coś by się zmieniło gdyby nikt nie poszedł do urny?

Kamil okay,masz dużo racji tylko moim zdaniem w Polsce tych zmian nie gwarantuje nikt.Ani PO,ani PiS,ani ktokolwiek inny.Dziwi mnie tylko,że wszyscy piszą o kiełbasie wyborczej a na końcu i tak wszyscy głosujący zajadają się nią ze smakiem.
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2012, 16:19 przez ryba_82, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”