Książki - recenzje - Strona 23

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Re: Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 24 mar 2011, 22:03

Ja książki Cobena lubię, wsysają jak odkurzacz choć przyznam szczerze, ze dla mnie to bardziej takie porządne czytadło do autobusu niż książki, które bym stawiał na półce ulubionych. Ale jak ktoś chce coś wciągającego to polecam. Moja ulubiona to żadna z tych z Myronem a "Nie mów nikomu", nie mogłem przestać czytać dopóki nie skończyłem :)

Stulecie chirurgów także gorąco polecam, naprawdę fajna i ciekawa lektura nie tylko dla tych interesujących się tą dziedziną medycyny. Triumf chirurgów czyli druga część już aż tak mi nie przypadła do gustu.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 794

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 24 mar 2011, 22:10

Morrow pisze: Triumf chirurgów czyli druga część już aż tak mi nie przypadła do gustu.
Mi też mniej, ale to zapewne przez to, że te operacje były bardziej skomplikowane i coraz mniej rozumiałem tych szczegółów :P (pierwsze rozdziały "Stulecia chirurgów" i zabobony ludzkie mnie po prostu wgniotły w fotel) Niemniej jednak pierwsza częśc znakomita, zwłaszcza ten rozdział o żonie. Poruszył mnie szczerze mówiąc.

Teraz czytam Pacjentów i zapowiada się nieźle. Kto by pomyślał, że pierwszy w pełni udany zabieg dializy został przeprowadzony na osobie, która miała gnic w więzieniu za kolaborowanie z hitlerowcami. :)

petrdcm
Internetowy napinacz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petrdcm » 24 mar 2011, 22:13

Na mnie czeka niedokończona seria kilku tytułów Jeffery'a Deaver'a. Cobena też b. powoli gromadzę ale póki co na wszystko brak czasu a jak zasiadam do książki to lubię ją przeczytać maks. w 1 tydzień bo inaczej to traci smak.

Morrow, jeśli mowa o fanach pióra o medycynie to chyba Robin'a Cook'a nie można pominąć. Ja chyba jedną czytałem ale nie pasuje mi ten gatunek.

Obecnie czytam Larsson'a, jestem w 1/3 całości.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 24 mar 2011, 22:17

Skoro temat działa to mogę coś skrobnąć.
Ostatnio strasznie mi się podobała Good Night Dżerzi Głowackiego. Niby książka to opowieść o pisarzu, który żył naprawdę więc nie brzmi szałowo, ale naprawdę jest znakomita. Ostre pióro Głowackiego, który ma mocne poczucie humoru oraz szalona osobowość tytułowego Dżerziego, który był niewiarygodnym mistyfikatorem czerpiącym dziką frajdę z budowania fałszywego wyobrażenia siebie czy kobieciarzem o perwersyjnych fetyszach naprawdę daje dużą frajdę. Tak mi się spodobał styl Głowackiego, który jest chyba bardzo podobnym typem do szaleńca Dżerziego, że momentalnie wygrzebałem z półki Ostatniego Ciecia też jego autorstwa. No, ale to już nie każdemu się spodoba, bo to w zasadzie krwista karykatura świata mody i krytyka rozkładającej się zachodniej moralności. Napisałbym jakie świństwa tam Głowacki wypisuje, ale się wstydzę :lol:

No, a teraz przeskoczyłem na książki Dukaja.

A no tak do poczytania świetną lekturą są Wywiady prasowe wszech czasów. Ogrom strasznie ciekawych ludzi. Hitler, Marks, Stalin, Mussolini, Edison, Freud, Ghandi, Monroe, Al Capone, Hitchcock i mnóstwo innych.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 24 mar 2011, 22:34

Te "Wywiady prasowe" mogą być ciekawe:)

petr, ja przeczytałem kilka książek Cooka ale nie rzuciły mnie na kolana, thrillery medyczne to bardzo fajny pomysł i spory potencjał a Cook sam przecież jest lekarzem ale w jego książkach jest coś co mnie drażni.

Z paramedycznych pozycji moja ulubiona książka to "Cytadela" Cronina z 1937. Ciężko ją dostać bardzo miło ją wspominam. Nie wiem może to sentyment z lat nastoletnich ale pamiętam, że ta książka mnie wtedy urzekła. Zwykła obyczajówka o szkockim lekarzu ale przedstawia sobą jakąś wartość. Innymi słowy mądra książka. Nie wiem czy teraz też aż tak by mi się spodobała ale mimo wszystko polecam.

Czytałem jeszcze "Doktorów" Ericha Segala. Jak ktoś lubi serial "Chirurdzy" albo "Ostry dyżur" to coś dla niego. Książka to gotowy scenariusz na serial, nawet sposób w jaki jest napisana idealnie nadaje się do jakiegoś serialu.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 24 mar 2011, 22:37

Te "Wywiady prasowe" mogą być ciekawe:)
no ba. jak się czyta wywiad z Hitlerem z 34 roku, który wprost mówi o potrzebie budowania imperialnych Niemiec poprzez rozrost terytorium na wschód szczęka opada.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 24 mar 2011, 23:52

a ma ktoś książke Iniesty w pdfie?

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 31 mar 2011, 15:56

Może Potęga podświadomości?

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 17 cze 2011, 15:38

W ciągu ostatnich 3 tyg. przeczytałem:
"Syczylijczyk" Mario Puzo (bardzo fajnie się czyta)
"Cyfrowa Twierdza" Dan Brown (po przeczytaniu "Kod Leonardo Da Vinici" spodziewałem się więcej po tej książce, dość przewidywalna)
"Polowanie na Czerwony Październik" Tom Clancy (film mi się podobał a książka w ogóle wymiatała :D szkoda że nie zrobili dłuższego filmu i bardziej według książki)
Do przeczytania leży mi jeszcze "Ostatni Don" również od M. Puzo, "Rzeźnia nr 5" K. Vonnegut i "Wielki Gatsby" S. Fitzgerlad.
Jak przeczytam te tytuły zamierzam zapolować na "Grę o Tron" serial wciągnął więc książka powinna jeszcze bardziej :) potem "Paragraf 22" i "Buszujący w zbożu".
Na urodziny dostałem od znajomego "Metro 2034" autor Dmitry Glukhovsky, z tego co wyczytałem jest to II cześć, a I to "Metro 2033" zetknął się już ktoś kiedyś z tym tytułem ??

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 17 cze 2011, 20:34

KajoFC pisze:Do przeczytania leży mi jeszcze "Ostatni Don" również od M. Puzo, "Rzeźnia nr 5" K. Vonnegut i "Wielki Gatsby" S. Fitzgerlad.
KajoFC pisze:"Syczylijczyk" Mario Puzo (bardzo fajnie się czyta)
Ja od jakiegoś czasu rzeźbię 'Dziesiątą aleje' od M.Puzo. Świetna historia, nawet szukałem filmowej adaptacji na łamach naszego forum. 'Mamma Lucia' sie zowie, z Sophią Loren w głównej roli ;)
Na koncie mam już 'Ojca Chrzestnego' oraz najlepszą wg. mnie książkę którą kiedykolwiek przeczytałem :arrow: 'Głupcy umierają'.
Wszystko tego samego autora ;)

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 21 cze 2011, 21:37

Zamierzam również przeczytać inne dzieła Mario Puzo, aktualnie jestem w połowie "Ostatni Don" więc apetyt rośnie w miarę jedzenia można powiedzieć. Dołączę "Głupcy umierają" do mojej listy :) Szkoda że mogę wypożyczyć tylko 6 książek na miesiąc z biblioteki :?

Awatar użytkownika
moja_stopa
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moja_stopa » 21 cze 2011, 21:50

Kajo, co to za gifa masz w podpisie? w sensie z jakiego filmu? lubię krasnala po "Grze o tron" :mrgreen:

Awatar użytkownika
Samael
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samael » 22 cze 2011, 18:51

petrdcm pisze:Na mnie czeka niedokończona seria kilku tytułów Jeffery'a Deaver'a.
Polecam "Panienski grob" chyba najlepsza jego ksiazka.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 742

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 22 cze 2011, 18:58

Kajo jak ci się podoba Ostatni Don? Ja ostatnio skończyłem czytać i całkiem mi się podoba. Może nie ma takiego klimatu jak Ojciec Chrzestny moim zdaniem, ale trzyma poziom. Czytałem również 6 grobów do Monachium i jest naprawdę fajna. Czytałeś może kontynuacje Ojca Chrzestnego napisane przez Widnenberga?

Awatar użytkownika
krzychu212
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzychu212 » 22 cze 2011, 22:07

KajoFC pisze:Na urodziny dostałem od znajomego "Metro 2034" autor Dmitry Glukhovsky, z tego co wyczytałem jest to II cześć, a I to "Metro 2033" zetknął się już ktoś kiedyś z tym tytułem ??
Przeczytałem 2033 i jest moim zdanie bardzo dobra, czasem może Glukhovsky troszkę przynudza, szczególnie jak jest moment drogi ze stacji na stację :P ale generalnie polecam jak najbardziej :d No i świetne zakończenie, na serio takie którego ciężko się spodziewać. A 2034 miałem przy łóżku i nawet ze 4 rozdziały przeczytałem, ale to nie to samo, a poza tym nie ma głównego bohatera z pierwszej części i jakoś tak nie wciąga.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”