EURO 2012: GRUPA C - Hiszpania, Wlochy, Irlandia, Chorwacja - Strona 23

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
rzeznik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Re: EURO 2012: GRUPA C - Hiszpania, Wlochy, Irlandia, Chorwa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rzeznik » 18 cze 2012, 23:31

Gdy dokładnie dwie drużyny mają tyle samo punktów, rozpatruje się:

1. Liczba punktów zdobytych przez drużyny w bezpośrednim meczu rozegranym między nimi (tzn. w przypadku, gdy w takim meczu padł remis, przechodzi się do punktu nr 2.)
2. Bilans bramek obu drużyn, z uwzględnieniem wszystkich meczów w grupie
3. Liczba strzelonych bramek przez obie drużyny we wszystkich meczach w grupie
4. współczynnik UEFA z eliminacji do mistrzostw Europy w piłce nożnej 2008, eliminacji do mistrzostw świata w piłce nożnej 2010, eliminacji do mistrzostw Europy w piłce nożnej 2012 oraz z mistrzostw Europy w piłce nożnej 2008, mistrzostw świata w piłce nożnej 2010;
5. zachowanie drużyn pod względem fair play (w finałach mistrzostw);
6. losowanie.

Gdy więcej niż dwie drużyny mają tyle samo punktów, rozpatruje się:

1. Liczba punktów zdobytych przez drużyny w bezpośrednich meczach rozegranych między nimi;
2. Bilans bramek drużyn z uwzględnieniem meczów, które rozegrały one między sobą;
3. Liczba strzelonych bramek przez drużyny – również w meczach, które rozegrały między sobą;
4. Jeżeli po rozpatrzeniu punktów 1-3 dwie drużyny ciągle zajmują ex-aequo jedno miejsce, punkty 1) do 3) rozpatruje się ponownie dla tych dwóch drużyn, aby ostatecznie ustalić ich pozycje w grupie. Jeśli ta procedura nie wyłoni zwycięzcy, stosuje się po kolei punkty od 5 do 9;
5. Bilans bramek obu drużyn, z uwzględnieniem wszystkich meczów w grupie;
6. Liczba strzelonych bramek przez obie drużyny we wszystkich meczach w grupie ;
7. współczynnik UEFA z eliminacji do mistrzostw Europy w piłce nożnej 2008, eliminacji do mistrzostw świata w piłce nożnej 2010, eliminacji do mistrzostw Europy w piłce nożnej 2012 oraz z mistrzostw Europy w piłce nożnej 2008, mistrzostw świata w piłce nożnej 2010;
8. zachowanie drużyn pod względem fair play (w finałach mistrzostw);
9. losowanie.

Jeżeli dwie drużyny uzyskały tę samą liczbę punktów, tę samą liczbę bramek i remisują pod koniec ostatniego meczu grupowego między tymi drużynami, kolejność tych drużyn rozstrzygają rzuty karne, pod warunkiem, że żadne inne drużyny nie uzyskały tej samej liczby punktów we wszystkich meczach grupowych. Jeżeli więcej niż dwie drużyny uzyska tę samą liczbę punktów, stosuje się wyżej wymienione kryteria.
Czyli przy remisie Chorwatów 1-1 awansowałyby Chorwacja i Hiszpania, bo wg punktu 6. liczy się liczba strzelonych bramek - 3-1 jest lepsze niż 2-0. Gdyby Chorwacja zremisowała 1-1 i Włosi wygrali 3-1 z Irlandią, to decydowałby ranking.

Swoją drogą karne po ostatniej kolejce prawie mieliśmy okazję oglądać 4 lata temu w meczu Czechy-Turcja, ale Turcy w 90 minucie strzelili zwycięskiego gola.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8747
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 cze 2012, 23:50

Forza Italia i tyle!! Chorwaci są słabi, Hiszpanie też maja farta. Squadra Azzurra jak zwykle jest nie do pokonania! Finał jest nasz :jupi:

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 18 cze 2012, 23:59

Cloner... :lol:

Prawda jest taka, że Włosi w fazie grupowej nie pokazali nic wielkiego. Widać gołym okiem jak bardzo spadła jakość gry Italii po wymianie pokoleniowej. Nie ma się jednak czemu dziwić, gracze tacy jak Nesta, Cannavaro, Totti czy Del Piero nie rodzą się co dziesięć lat i zastąpienie ich w reprezentacji graniczy z cudem... niestety :roll:
Na co stać Squadrę Azzurrę w 2012 roku? Bóg jeden wie, bo na tym turnieju jedynie Niemcy prezentują formę godną mistrza Europy. Tak więc jeśli Włosi dadzą radę wspiąć się na wyżyny swoich umiejętności i dopisze im szczęście, nawet finał wydaje się być w zasięgu :wink:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 19 cze 2012, 0:11

Salas11 pisze:Cloner... :lol:

Prawda jest taka, że Włosi w fazie grupowej nie pokazali nic wielkiego. Widać gołym okiem jak bardzo spadła jakość gry Italii po wymianie pokoleniowej. Nie ma się jednak czemu dziwić, gracze tacy jak Nesta, Cannavaro, Totti czy Del Piero nie rodzą się co dziesięć lat i zastąpienie ich w reprezentacji graniczy z cudem... niestety :roll:
Na co stać Squadrę Azzurrę w 2012 roku? Bóg jeden wie, bo na tym turnieju jedynie Niemcy prezentują formę godną mistrza Europy. Tak więc jeśli Włosi dadzą radę wspiąć się na wyżyny swoich umiejętności i dopisze im szczęście, nawet finał wydaje się być w zasięgu :wink:
Przepraszam Cię bardzo, ale w meczu z Hiszpanią, połowy rozłożone 50-50. Pierwsza dla Italii, druga dla Espanii. Mecz z Chorwacją, tam Torcida w ogóle nie istniała, fartowny gol, a tak to Włosi dominowali. Dziś byli 100x lepsi od Irlandii, w 1. połowie statsy strzałów wyglądały tak: 10-1 (8-0). O czym tu w ogóle gadać.

Awatar użytkownika
rzeznik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rzeznik » 19 cze 2012, 0:20

Włosi dziś, a Włosi na mundialu w RPA to jak niebo i ziemia i już to nastraja do optymizmu. Tam była kompromitacja w słabej grupie z Nową Zelandią czy Słowacją, a tu remis z bądź co bądź mistrzami świata Hiszpanami, z groźnymi Chorwatami, no i pewna wygrana z Irlandią. Skład Włochów w sumie bardzo mi się podoba - jest żelazny trzon Buffon-Chiellini-De Rossi-Pirlo, do tego solidni obrońcy, bardzo ciekawi napastnicy, tak że w razie czego na ławkę trudno narzekać. Przy wpadnięciu w ćwierćfinale na Francję wszystko się może zdarzyć, ale już z Anglikami (i z Ukraińcami) Azzurri są w moich oczach faworytem.

Co do Niemców - w przeszłości już wielokrotnie się zdarzało, że ci, co w pogromowym stylu wygrywali grupy musieli obejść się smakiem, a puchary zdobywały powoli rozpędzające się ekipy. Z drugiej strony niesamowite jest, że jeśli nasi sąsiedzi ograją Greków, to zdobędą medal na czwartej kolejnej wielkiej imprezie. Doliczając do tego jeszcze srebro z Korei i Japonii to naprawdę robi wielkie wrażenie.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 19 cze 2012, 0:29

Salas11 pisze:Cloner... :lol:

A ja napiszę po raz kolejny, że Niemcy wcale szału poza spotkaniem z Holandią nie zrobili. Te 9 punktów i awans z grupy śmierci jest złudny. Wszystkie spotkania wygrane tylko jedną bramką, to po pierwsze. Po drugie z Portugalią zagrali bardzo niemrawo i zdecydowanie szczęśliwie wygrali (równie dobrze mogło być 1-0 dla Coentrao i spółki i nikt by się nie zdziwił), a z Danią również spotkanie mogło się różnie potoczyć - dwie świetne szanse Bendtnera w drugiej półówce etc. Zobaczycie, że jak dostaną jakieś lepiej zorganizowane zespoły albo mające w genach dyscyplinę i obronę jak np. Włochy to sobie nie pograją.

Dlatego też cieszę się, że trudno wsakzać faworytów, nikogo w zasadzie nie przekreślałbym.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 19 cze 2012, 0:50

A dla mnie od poczatku do samego konca Niemcy byli i zostana glownymi faworytami EURO. W meczu z Holandia potrafili momentami wejsc na poziom nieosiagalny dla reszty ekip. Jestem niemal pewien,ze w fazie pucharowej jeszcze nie raz pokaza nam futbol totalny,bo przeciez to jest druzyna wybitnie turniejowa i ich forma rosnie z dnia na dzien.

Zawodzi mnie jedynie Podolski. Na miejscu Loewa postawilbym na Schurrle.

Final by DrFootball1 <<< Portugalia-Niemcy

Awatar użytkownika
Unista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Unista » 19 cze 2012, 1:07

CHORWACJA! :cry: właściwie to już po turnieju...

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 19 cze 2012, 1:11

cloner pisze:Przepraszam Cię bardzo, ale w meczu z Hiszpanią, połowy rozłożone 50-50. Pierwsza dla Italii, druga dla Espanii. Mecz z Chorwacją, tam Torcida w ogóle nie istniała, fartowny gol, a tak to Włosi dominowali. Dziś byli 100x lepsi od Irlandii, w 1. połowie statsy strzałów wyglądały tak: 10-1 (8-0). O czym tu w ogóle gadać.
Niemniej jednak ogólne wrażenie po fazie grupowej Włosi pozostawili raczej kiepskie. I piszę to ja, fan calcio i wszystkiego co włoskie. Na Hiszpanów prawdę mówiąc mało co zwracam uwagę. Oni swoje wygrali, na tym turnieju nie zatryumfują co w połączeniu z kiepskim sezonem Barcelony będzie znakiem, że czas dominacji hiszpańskiej piłki dobiega końca i reszta świata uodparnia się na ich styl gry. Wracając jednak do Italii, tak jak pisałem w swoim poprzednim poście - nawet dojście do finału jest w zasięgu Azzurrich, ale by tego dokonać muszą wspiąć się na wyższy poziom (a mogą) i pokazać zdecydowanie więcej niż w fazie grupowej :wink:
Ebi pisze:A ja napiszę po raz kolejny, że Niemcy wcale szału poza spotkaniem z Holandią nie zrobili. Te 9 punktów i awans z grupy śmierci jest złudny. Wszystkie spotkania wygrane tylko jedną bramką, to po pierwsze. Po drugie z Portugalią zagrali bardzo niemrawo i zdecydowanie szczęśliwie wygrali (równie dobrze mogło być 1-0 dla Coentrao i spółki i nikt by się nie zdziwił), a z Danią również spotkanie mogło się różnie potoczyć - dwie świetne szanse Bendtnera w drugiej półówce etc. Zobaczycie, że jak dostaną jakieś lepiej zorganizowane zespoły albo mające w genach dyscyplinę i obronę jak np. Włochy to sobie nie pograją.
Może po prostu zbyt wiele od nich wymagasz i stąd Twoje rozczarowanie. Według mnie pozostawili po sobie naprawdę dobre wrażenie, ale tak było również dwa i cztery lata temu, gdy zatrzymywała ich ta sama drużyna. Jak będzie tym razem, nie wiem, ale Niemcy są dla mnie na chwilę obecną pierwszym faworytem do zwycięstwa.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 19 cze 2012, 1:46

Salas11 pisze:
cloner pisze:Przepraszam Cię bardzo, ale w meczu z Hiszpanią, połowy rozłożone 50-50. Pierwsza dla Italii, druga dla Espanii. Mecz z Chorwacją, tam Torcida w ogóle nie istniała, fartowny gol, a tak to Włosi dominowali. Dziś byli 100x lepsi od Irlandii, w 1. połowie statsy strzałów wyglądały tak: 10-1 (8-0). O czym tu w ogóle gadać.
Niemniej jednak ogólne wrażenie po fazie grupowej Włosi pozostawili raczej kiepskie. I piszę to ja, fan calcio i wszystkiego co włoskie. Na Hiszpanów prawdę mówiąc mało co zwracam uwagę. Oni swoje wygrali, na tym turnieju nie zatryumfują co w połączeniu z kiepskim sezonem Barcelony będzie znakiem, że czas dominacji hiszpańskiej piłki dobiega końca i reszta świata uodparnia się na ich styl gry. Wracając jednak do Italii, tak jak pisałem w swoim poprzednim poście - nawet dojście do finału jest w zasięgu Azzurrich, ale by tego dokonać muszą wspiąć się na wyższy poziom (a mogą) i pokazać zdecydowanie więcej niż w fazie grupowej :wink:
Ebi pisze:A ja napiszę po raz kolejny, że Niemcy wcale szału poza spotkaniem z Holandią nie zrobili. Te 9 punktów i awans z grupy śmierci jest złudny. Wszystkie spotkania wygrane tylko jedną bramką, to po pierwsze. Po drugie z Portugalią zagrali bardzo niemrawo i zdecydowanie szczęśliwie wygrali (równie dobrze mogło być 1-0 dla Coentrao i spółki i nikt by się nie zdziwił), a z Danią również spotkanie mogło się różnie potoczyć - dwie świetne szanse Bendtnera w drugiej półówce etc. Zobaczycie, że jak dostaną jakieś lepiej zorganizowane zespoły albo mające w genach dyscyplinę i obronę jak np. Włochy to sobie nie pograją.
Może po prostu zbyt wiele od nich wymagasz i stąd Twoje rozczarowanie. Według mnie pozostawili po sobie naprawdę dobre wrażenie, ale tak było również dwa i cztery lata temu, gdy zatrzymywała ich ta sama drużyna. Jak będzie tym razem, nie wiem, ale Niemcy są dla mnie na chwilę obecną pierwszym faworytem do zwycięstwa.
Cztery lata temu nie byli szałową ekipą. Fakt - byli typowani do złota, ale przed samym turniejem wybitnie wypadli z formy i z grupy wyszli tylko dzięki wygranej z Polską (która jeszcze nigdy na Euro nie wygrała, a ostatni raz awansowała do dalszej fazy wielkiej imprezy 26 lat temu :P ) oraz ze słabiuśką Austrią po cudownym golu Ballacka.Jedyny ich udany mecz to ogranie Portugalii. Półfinał z osłabioną Turcją, kiedy dywagowano czy bramkarz ma zagrać w polu wzbudza litość :wink: Chociaż mecz ładny. W finale nic nie pokazali.

Z kolei w RPA było nieco lepiej, ale dopiero w fazie pucharowej. W grupie poza meczem z Australią blamaż z Serbią i do ostatniej minuty meczu z Ghaną nie byli pewni awansu. Przyznam, że mecze z Anglią i Argentyną były cudowne, ale ułożyły im się bardzo dobrze. Nieuznany gol Lamparda i jego poprzeczka na początku drugiej połowy i w drugim meczu bramka już w 3. minucie ustawiły spotkania. W półfinale z kolei jedyny naprawdę zacny mecz na turnieju rozegrali Hiszpanie i było po frytkach. Meczu o brąz nie uwzględniam, choć i tam mieli furę szczęścia - przegrywali już 2-1, a gdyby Forlan w 93 minucie nie trafił w poprzeczkę tylko nieco niżej...

Awatar użytkownika
gangsteroflove
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gangsteroflove » 19 cze 2012, 7:47

Istotnie,Niemcy od ponad dwudziestu lat nie wygrali MŚ czy ME,w przeciwieństwie do chociażby Francji,Włoch czy Hiszpanii,które sukces osiągały stosunkowo niedawno.

Interesuję się futbolem od 12 lat i czy potrafi mi wskazać ktoś zespół,który po 9 pkt w fazie grupowej na MŚ lub ME wygrałby pierwszy mecz fazy pucharowej???

Dlatego też sądzę,że Niemcy będą mieli z Grekami olbrzymie problemy,być może dojdzie do dogrywki.
Poza tym jeśli zestawić ich poczynania z grą Holandii na Euro 2008,to Niemcy wypadają raczej blado.

Mam nadzieję,że mimo wszystko jednak Niemcy awansują do półfinału,bo półfinał Grecja-Anglia nie byłby chyba najciekawszym widowiskiem. 8)

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 806

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 19 cze 2012, 9:02

Często bywa tak,że drużyna,która sprawia bardzo dobre wrażenie w grupie zawodzi w fazie pucharowej.To jest turniej i jeden słabszy dzień może zadecydować o być albo nie być.Oblicze prawdziwego mistrza poznajemy gdy właśnie mimo tego słabszego dnia potrafi wygrać tak jak np.Francja w '98 roku gdzie w 1/8 finału zagrali piach,ale w pozostałych meczach prezentowali się bardzo dobrze nawet gdy wygrywali dopiero po karnych.
Oglądając wczoraj Hiszpanię odniosłem podobne wrażenie,bo zagrali słabo a mimo to potrafili wygrać z co by nie mówić dobrym zespołem jakim jest reprezentacja Chorwacji.Na dzień dzisiejszy faworyci do zwycięstwa to właśnie Hiszpanie,Niemcy i może Francuzi,ale jak pokazują ME w Portugalii wygrać może każdy.Ja ściskam kciuki za Ukrainę i upatruję w nich czarnego konia turnieju,ale najpierw trzeba wyjść z grupy.A może Portugalia?Zobaczymy,oby wszystko odbyło się w duchu fair play.
Interesuję się futbolem od 12 lat i czy potrafi mi wskazać ktoś zespół,który po 9 pkt w fazie grupowej na MŚ lub ME wygrałby pierwszy mecz fazy pucharowej???
Właśnie Francja w 1998 roku.Tak z pamięci,ale na pewno jest takich ekip więcej.
Nie tylko wygrali pierwszy mecz w fazie pucharowej,ale zdobyli MŚ....

EDIT:
ale to było 14 lat temu :)
Z Twojego pytania nie wynika jasno,że chodzi Ci o ostatnie 12lat....
Ostatnio zmieniony 19 cze 2012, 14:12 przez ryba_82, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gangsteroflove
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gangsteroflove » 19 cze 2012, 9:28

ale to było 14 lat temu :)

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 19 cze 2012, 9:48

Szkoda, że byłem tak naiwny i oglądałem Hiszpanie chyba jeden z najnudniejszych meczy na tym turnieju. Od pewnego momentu chciałem, żeby Chorwaci wcisnęli bramę i odesłali Hiszpanów do domu, bo jak zobaczyłem, że ten znowu wpuszcza pomocnika za napastnika to mi się w ogóle odechciało oglądać ten mecz.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 19 cze 2012, 9:53

Heh, ja mam ten komfort, że mecze oglądam w pubie. Jeden główny mecz leci 2m przede mną, a drugi, ten dla mnie mniej ważny, leci na innym tv 10 metrów ode mnie. Także nie ma lipy :P

Zablokowany

Wróć do „Piłka nożna na świecie”