Kolejna afera korupcyjna - Strona 24

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 31 mar 2008, 14:36

Yukasz pisze:Już bardziej byłbym w stanie zaakceptować (byłbym bo ogólnie jestem za degradacją) fakt że nie degradują klubów które dopuściły się korupcji w przeszłości bo jest jedno wielkie bagno i jeszcze przez lata się z tym nie uporamy ale żeby tych co dopiero mają kupować... Shocked Przecież to jest zaproszenie do korupcji bo kto będzie się przejmował jakimiś nędznymi karami finansowymi
Nie wiem, nie przegladalem tych skanow rozporzadzenia z wzgledu na to ze komputer sie zawiesza na tym :lol:
Narazie byl przeciek i niejako gluchy telefon, wiec moze ejst to uproszczenie .. :arrow:
6. Począwszy od dnia 1 stycznia 2009 roku, wobec klubów, które do końca sezonu 2005/2006 dopuściły się przewinienia przekupstwa sportowego, w przypadku stwierdzenia takiego przewinienia lub jego usiłowania w rozgrywkach organizowanych przez PZPN organy dyscyplinarne PZPN wymierzały będą wyłącznie kary zasadnicze:

- w przypadku wniosku klubu o dobrowolne poddanie się karze - karę pieniężną w wysokości od 50 000 zł do 300 000 zł ;

- w przypadku braku wniosku klubu o dobrowolne poddanie się karze - karę pieniężną w wysokości od 300 000 do 500 000 zł.
Tu jest mowa o przeslosci a nie ze po 2009 jezeli ktos dopusci sie korupcji dostanie akre finansowa chyba ze jest jakis jeszcze artykul ale uwazam to za neidorzeczne ze wzgledu ze do 2009 beda karac degradacja za wiecej niz 6meczy
1. Wobec klubów, które do końca sezonu 2005/2006 dopuściły się przewinienia przekupstwa sportowego, w przypadku stwierdzenia takiego przewinienia lub jego usiłowania w więcej niż sześciu meczach w rozgrywkach organizowanych przez PZPN organy dyscyplinarne PZPN wymierzały będą:

- w przypadku wniosku klubu o dobrowolne poddanie się karze - karę przeniesienia o jedną klasę rozgrywkową w dół (jako karę zasadniczą) wraz z karą pieniężną w wysokości od 30 000 do 200 000 zł (jako karę dodatkową);

- w przypadku braku wniosku klubu o dobrowolne poddanie się karze - karę przeniesienia o dwie klasy rozgrywkowe w dół (jako karę zasadniczą) wraz z karą pieniężną w wymiarze od 200 000 do 500 000 zł (jako karę dodatkową).

2. Wobec klubów, które do końca sezonu 2005/2006 dopuściły się przewinienia przekupstwa sportowego, w przypadku stwierdzenia takiego przewinienia lub jego usiłowania w nie więcej niż w sześciu meczach w rozgrywkach organizowanych przez PZPN organy dyscyplinarne PZPN wymierzały będą:

- w przypadku wniosku klubu o dobrowolne poddanie się karze - karę pieniężną w wysokości od 50 000 do 300 000 zł (jako karę zasadniczą) wraz z karą pozbawienia punktów w rozgrywkach ligowych w wymiarze do 10 punktów (jako karę dodatkową);

- w przypadku braku wniosku klubu o dobrowolne poddanie się karze - karę przeniesienia o jedną klasę rozgrywkową w dół (jako karę zasadniczą) wraz z karą pieniężną w wysokości od 50 000 do 200 000 zł (jako karę dodatkową) oraz karę pozbawienia punktów w rozgrywkach ligowych w wymiarze od 10 punktów (jako karę dodatkową).
A od poczatku sezonu 2006/07
czeher pisze:dyskwalifikacje o 2ligi lub kilkuletnie wykluczenie z struktur
Proponuje poczytac to rozporzadzenie a nie tylko komentarz pismakow, wg mnie to jest jakies rozwiazanie

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 31 mar 2008, 14:58

Ale to rozporzadzenie jest glupie!!! karac od 6 usatwionych meczow? dla mnie nawet 1 jest podstawa do degradacji. Poza tym prokuratora dziala wolno a pzpn jeszcze wolniej czyt slimaczo. Wiec szczerze mowiac jestem pewien ze jest to zwykla uchwala zeby zakonczyc karanie winnych ktorzy tak naprawde sami to rozporzadzenie wymyslaja i podpisza.
Fajnie gdyby dali taki punkt ze kluby ktore sie nie przyznaja do korupcji do końca sezonu 2005/2006 a zostanie im ona udowodniona automatycznie spadaja do IV ligi. Badzmy realistami w takiej np Koronie o kupowaniu meczow nie decydowal Wdowiec ale jakas grupa i tak pewnie bylo w pozostalych klubach. Wpadaja ci na ktorych prokuratura ma bardzo powazne dowody.
A pzpn? co oni maja zrobic skoro byly sedzia nimi dowodzi :lol:

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 31 mar 2008, 15:09

Bienias pisze:Ale to rozporzadzenie jest glupie!!! karac od 6 usatwionych meczow? dla mnie nawet 1 jest podstawa do degradacji.
Musieli obrac jakies w miare "sprawiedliwe" parametry :!: Nie zapominajmy ze kilka klubow zostalo juz ukaranych np. Podbeskidzie kilka udowodnionych meczy i kara finansowa +ujemne pkt wiec czemu niby teraz za to samo miala byc degradacja ?
Bienias pisze:Poza tym prokuratora dziala wolno a pzpn jeszcze wolniej czyt slimaczo.
No bez przesady jesli chodzi o czyny PZPNu obecnie, jak dosatli dokumenty od prokuratury to stosunkowo szybko wydali kare teraz tylko odwolanie
Bienias pisze:Wiec szczerze mowiac jestem pewien ze jest to zwykla uchwala zeby zakonczyc karanie winnych
do konca roku jeszcze 9miesiecy, a do tej pory jakby nie patrzec sporo ukarali a zebranie wszystkeigo trwa - teraz jest z gorki
A tego nie mozna ciagnac i ciagnac, myslisz ze w calciopoli ukarali wsyztskich winnyhc
Bienias pisze:Badzmy realistami w takiej np Koronie o kupowaniu meczow nie decydowal Wdowiec ale jakas grupa i tak pewnie bylo w pozostalych klubach. Wpadaja ci na ktorych prokuratura ma bardzo powazne dowody.
Przeciez nie tylko Wdowczyk zostal zatrzymany jesli chodzi o Korone (4-5osob) teraz wszytsko zalezalo czy poszli na jakams ugode sypiac innych czy nie, ich sprawa

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 31 mar 2008, 15:12

Bienias pisze:Zico_FCI beda jezdzic teraz po Legii wiec sie przyzwyczaj ale po Wisle i jej obecnym mistrzostwie juz nie a skorumpowany trener u nich tez pracuje.
Oj tak, skorumpowany trener, którego z Wisły natychmiast chcą wywalić, jak tylko wróci z aresztu, Wisła umywa ręce, nic nie wiedziała, bo i też nie mogła - on jset od 9 miesięcy w klubie, a oskarżony jest o sprawy sprzed lat.
Zico_FCI pisze: Które na przykład?
Bramki Edsona z wolnych, których nie było, Wasilewski zawieszony za kartkę, której nie było, po czym Legia pokonuję Amicę po błędach prawego obrońcy, czerwone kartki dla piłkarzy z kosmosu przed meczem z Legią.
Krótko - daj mi nagrania, pokażę Ci błędy - ewidentne - sędziów. Póki Wdowczyk był w pierwszej lidze, to smród się za nim ciągnął niepomierny za ten sezon - wszyscy widzieli, nikt nikogo za rękę nie złapał, a te "przekręty" (jeśli nie były pomyłkami zwykłymi, co jest możliwe) były robione tak, że nikt niby nic nie widział pewnego.
Bienias pisze:I jestem ciekaw czy taki Wilmore bedzie za rok pisal ze majster Wisly byl watpliwy.
Hmm, raczej nie. Wisła nie zachwyca, ale od rywali jest zwyczajnie mocniejsza. Trudno, nawet największym antyfanom Wisły, przyczepić się do czegoś w jej zwycięstwach. Legia ma tego pecha, że wygrała mistrza w totalnie kontrowersyjnych okolicznościach, więc też jest pole do dyskusji.

Ciekawią mnie dzisiejsze słowa kogoś z PZPN - że po wyjaśnieniach Wdowczyka kolejne kluby będą umoczone w korupcję - ciekaw jestem, kto... Skoro to słowa Wdowczyka je wciągnęły w to, to zapewne Polonia/Legia/gdzie tam jeszcze Wdowa pracował?

Einar pisze:Pół ligi degradujemy, za nie wstawiamy drużyny z czołówki ligi drugiej i mamy 'nową', wmiare czystą lige.
Przy założeniu, że ta czołówka II ligi jest czysta. A to bardzo odważne założenie.
Ale to rozporzadzenie jest glupie!
Nic, co w ostatnich latach zrobi PZPN, nie może być dobre.
Tak to już z nimi jest - dotknięciem zamieniają w gówno wszelakie rzeczy. :wink: Aż żal patrzeć, co oni wyprawiają z tym związkiem. Ale nikt nie jest w stanie nic tam zrobić - trzeba się podporządkować.
To rozporządzenie jest zwyczajnym bublem, bo na koniec sezonu będzie płacz, jak o zwycięstwie w lidze zadecyduje jeden mecz kupiony, a to przecież karze nie podlega. :roll:

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 31 mar 2008, 15:15

Wilmore pisze:bo na koniec sezonu będzie płacz, jak o zwycięstwie w lidze zadecyduje jeden mecz kupiony, a to przecież karze nie podlega.
to dotyczy sezonow do poczatku sezonu 2006/07, po tym okresie (okresie czytski) beda w moim mniemaniu drakońskie kary za korupcje
A poza tym 1 mecz miesci sie w stwierdzeniu do 6 - tak na marginesie

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 31 mar 2008, 15:18

czeher pisze:Nie wiem, nie przegladalem tych skanow rozporzadzenia z wzgledu na to ze
mi się nie chciało :P Zasugerowałem sie linkiem Martinho i tam było tak napisane. Ale jak pobieżnie przejrzałem te skany to nic nie widziałem co będą robili z klubami po 2009 roku. A czemu w ogóle sezon 2005/2006 ma być jakimś granicznym - korupcję przed nim karzemy ostrzej a po łagodniej :?:
A pzpn?
Jeszcze nie tak dawno twierdzili że wszystko jest ok a Dziurowicza mieli za wariata :roll:

czeher pisze:Znicz beniaminek 2ligi, w ktorym pracowal zatrzymany Rolling Eyes
Napinałeś się? Wójcik też handlował? Handlował ktoś inny?

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 31 mar 2008, 15:23

Yukasz pisze:A czemu w ogóle sezon 2005/2006 ma być jakimś granicznym - korupcję przed nim karzemy ostrzej a po łagodniej
Bo od tego sezonu zeczeto realnie walczyc z korupcja, kilka klubow wpadlo ale wsyztscy wiedza ze kupowali wysztscy bo bylo ciche przyzwolenie, po tym sezonie juz wsyzyscy wiedza czym to grozi a kiedys byly jakies ujemne pkt 1 czy 2 klubow
Yukasz pisze: Napinałeś się? Wójcik też handlował? Handlował ktoś inny?
Andrzej Blacha - mowi ci to cos :roll:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 31 mar 2008, 15:25

czeher pisze: A poza tym 1 mecz miesci sie w stwierdzeniu do 6 - tak na marginesie
My bad, myślałem, że chodzi o karanie klubów >6 meczów kupionych. :wink:
Yukasz pisze: Napinałeś się? Wójcik też handlował? Handlował ktoś inny?
Wójcik handlował wszystkim i wszędzie w trakcie swojej kariery. Nie zdziwię się, jeśli ktoś mu kiedyś udowodni próby przekrętów w IO Barcelonie. To jeden z największych sprzedawczyków w Polsce. Może się z nim równać tylko Broniszewski - dziwne, że mistrz od nagłej poprawy wyników po aferze korupcyjnej nagle zniknął z pola widzenia. :wink:

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 31 mar 2008, 15:35

Wilmore pisze:Wójcik handlował wszystkim i wszędzie w trakcie swojej kariery.
Ale wątpię żeby kupił te kilka meczów podczas których prowadził Znicza którego wyniki wtedy były raczej przyzwoite a nie rewelacyjne.

czeher pisze: Andrzej Blacha - mowi ci to cos Rolling Eyes
Mówisz Andrzej Blacha, myślę - Koordynacja i zabezpieczenie zdjęć lotniczych i górskich, Starszy instruktor TOPR :roll: :lol:
Ale to pewnie chodzi o byłego trenera Znicza, później m.in. pełniącego funkcję asystenta w Wiśle :lol:

http://www.90minut.pl/news.php?id=700434

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 31 mar 2008, 15:51

Wilmore pisze:Bramki Edsona z wolnych
Które naprzykład?
Wilmore pisze:czerwone kartki dla piłkarzy z kosmosu przed meczem z Legią
Które?
Wilmore pisze:Krótko - daj mi nagrania, pokażę Ci błędy - ewidentne - sędziów
Ty mi daj, bo to Ty chcesz coś udowodnić.

Awatar użytkownika
Einar
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Einar » 31 mar 2008, 16:19

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 31 mar 2008, 16:21

Zico_FCI pisze: Ty mi daj, bo to Ty chcesz coś udowodnić.
Nie, nie zamierzam. Nie mam nagrań, nie chce mi się dochodzić do archiwów, ja tylko zasugerowałem delikatnie, że takie przekręty mogły (ale nie musiały) mieć miejsca, a także stwierdziłem fakt, że gro osób ze środowiska miało pretensje do Wdowczyka o styl triumfu.
Nic nie zamierzam udowadniać, bo nie mam materiałów. Pamiętam tylko dokładnie groteskową kartkę dla Wasilewskiego, dostępu do meczów Legii nie mam - więc pokazać na youtubie Ci przekrętów nie pokażę.
Yukasz pisze: Ale wątpię żeby kupił te kilka meczów podczas których prowadził Znicza
Tego już nie wiem - ale każdy, bardziej obeznany w polskiej piłce, powie Ci, że Wójcik to zwykły oszust, kupiec, przy nim Juventus to mały miki.
Że przypomnę tylko ostatni jego rekordowy wyczyn - ze Świtem parę lat temu, jak po wiośnie cudów nagle ligowe miernoty zaczęły seryjnie wygrywać. :roll:

Awatar użytkownika
DominoWalcz
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DominoWalcz » 31 mar 2008, 16:25

Ogolnie to cala ta sytuacja jest tak zenujaca, ze nie wiadomo czy sie smiac czy plakac. Dariusz Wdowczyk, kto by pomyslal... Niegdys swietny pilkarz, teraz znany trener. Ciekawe jak potoczy sie jego kariera po calej tej aferze

mischa
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mischa » 31 mar 2008, 16:47

po zatrzymaniu Wdowczyka to chyba mało kto juz wierzy w realną szanse osądzenia winnych i ukrócenia korupcji w polskiej piłce.

Wdowczyk był do niedawna takim symbolem młodego, zdolnego, ambitnego człowieka...teraz okazało sie, ze jest kolejną parszywa gnidą..nie da sie tego towarzystwa wytępic, bo to w Polsce proceder na tak olbrzymią skale, ze dzis poza podejrzeniami nie moze pozostac zaden zespól w Polsce.. taka Wisła przez ostatnie 10 lat spotkan nie kupowała (bo stac ją było na najlepszych zawodników), ale czy sprzedawała..wielu pewnie ma wątpliwosci..a co dopiero mowic o innych..

nie ma zupełnie sposobu na rozwiazanei tej sprawy..najlepiej by było wysadzic wszystko w piz*u i zacząć od zera..

bo teraz: zastosowac amnestię..ok mozna, tylko co z klubami, które zostały juz ukarane lub przeciw którym toczy sie postępowanie...brniecie dalej w to szambo nie jest ani apetyczne..ani skuteczne zbytnio..procesy z apelacjami bedą ciągnąć sie sezonami..tego szkoda wyrzucie, tego nei teraz..a ten to mało sprzedał wiec najlepiej go zostawic.. a kluby które awansują do ekstraklasy (słowo-paradoks) zapewne tez za chwile onazą we Wrocławiu swoje prawdziwe oblicze..i koło sie zamyka..

a najgorzej moze wkurzac fakt, ze te wszystkie mendy handluja tymi meczami za grosze..to nie są jakies wielkie miliony, kontrakty..Bóg wie, jakie kokosy..to są tysiące złotych..za tak smieszne kwoty niszczy sie czyjąs ciezko prace, czyjes szanse itd itd..

dodatkowo ta sytuacja nie słuzy atmosferze wokół ligi..kibiców w tym sezonie jest wyjatkowo sporo, ale co bedzie w przyszłym..trudno powiedziec..kazdy kazdemu patrzy na rece..kazdy błąd oceniany jest w kategori handlu meczami..kazda pomyłka sedziego nazywana jest drukowaniem..a kazdy zawodnik, który skiksował jest sprzedawczykiem..to wszystko raczej rozpala miłosci kibica do naszej ligi..

Awatar użytkownika
bufu
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bufu » 31 mar 2008, 17:20

Mówi się żeby nie degradować tylko co mają powiedzieć kluby co zostały już zdegradowane to jest trochę niesprawiedliwe wobec nich

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”