Złota Piłka - Strona 233

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.

Kto zasłużył na Złotą Piłkę?

Messi
10
21%
Ribery
22
47%
Ronaldo
15
32%
Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 393

Złota Piłka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 17 lip 2026, 17:10

Chlopaczek pisze:
17 lip 2026, 16:59
Nie podoba mi sie ten pomysl ze Zlota Pilka dla Messiego. Facet jest najlepszym pilkarzem swiata owszem i najlepszym pilkarzem trwajacego mundialu ale za to dostanie pewnie MVP. Starczy mu.
Jeśli Messi doprowadzi Argentynę do tytułu i dostanie MVP turnieju, to nie będzie nic kontrowersyjnego w złotej piłce dla niego. Jestem w stanie założyć się, że każdy gracz z tego roku zamieniłby swój sezon za takie osiągnięcie. Po prostu Messi ma tyle indywidualnych nagród, że kolejna nie zrobi mu absolutnie żadnej różnicy i nie za bardzo kogokolwiek by to interesowało (nawet Kolegę moody'ego). :P Ale też te wszystkie dyskusje jak to Sneijder czy Ribbery powinni dostać złote piłki po latach trochę wyglądają tak, że ja dalej pewnie wolałbym w składzie tego podstarzałego, 39-letniego Messiego. :P

Yamal to możliwa kandydatura jeśli strzeli np. bramkę w finale albo zanotuje jakiś świetny występ. Kane IMHO rozczarowanie, może to nie jego wina, ale kompletnie bezbarwne występy z Norwegią i Argentyną - a wydawał się głównym kandydantem.

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2763
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Złota Piłka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 17 lip 2026, 17:52

Yamal mi pod tą Złotą Piłkę nie pasuje. Niby w Barcy coś tam grał, ale Mundial mu (póki co) kompletnie nie idzie. Został finał. Nie sądzę żeby miał jakiś bardzo spektakularny występ żeby przebić choćby tego Messiego. Już ku niemu bardziej się przychylę do tego Balona.

Kane gdyby grał w finale przeskoczyłby Messiego spokojnie. Ale w półfinale go nie było, w finale nie będzie, a Messi jednak w każdym meczu się pokazuje, jak nie gole to asysty.

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 206

Złota Piłka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 17 lip 2026, 19:17

Złota piłka ma być nagrodą za cały sezon a nie jeden turniej. No, ale Messi już wygrywał złotą piłkę za jeden turniej, więc mnie nie zdziwi jak i teraz ją zgarnie. Ile Messi zagrał meczy w Interze Miami? kilkanaście? kiedy to inni faworyci do nagrody jak Kane, Olise, Mbappe grali 50+ spotkań utrzymując stale równą formę i co więcej zagrali też bardzo dobry mundial... Natomiast Messi miałby dostać nagrodę za to, że Argentyna wygra mistrzostwa... W sumie, ta złota piłka już dawno straciła na znaczeniu, ale jednak szkoda, że nie są doceniani zawodnicy którzy faktycznie zapracowali całym sezonem na to wyróżnienie.

Też jestem przekonany, że jak Argentyna wygra Mistrzostwo, to Messi wygra złotą piłkę i tak, uznam, że to będzie niesprawiedliwe wobec piłkarzy którzy faktycznie zapracowali całym sezonem na to. No, ale czy to będzie pierwsza złota piłka wygrana przez Messiego kosztem innych graczy? no nie... On będzie tu faworyzowany.

Duże uznanie dla niego za wkład w sukces Argentyny na Mistrzostwach. Ale powinien dostać nagrodę najlepszego zawodnika mundialu a najlepszym zawodnikiem sezonu? powinien zostać ten kto zasłużył sobie na to z perspektywy całego sezonu.

Dodam, że Yamal w kontekście złotej piłki za ten sezon to niezły mem.

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Złota Piłka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 17 lip 2026, 19:45

Było kilku graczy, którzy dostali złote pilki tylko za mistrzostwa świata - jeden zawieszony za ustawianie meczów z 3 występami w sezonie (Rossi), drugi wiecznie kontuzjowany (Ronaldo), ekipa trzeciego została zdegradowana za oszustwo sportowe (Cannavaro), więc nie jest to nic nowego i granie w MLS na tym tle to chyba nie jest nawet najgorsza opcja. :P

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2387

Złota Piłka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 17 lip 2026, 19:52

po tym sezonie to chyba nie ma takiego nazwiska, zeby wszyscy albo chociaz wiekszosc kibicow zgodzila sie, ze to zasluzony zwyciezca :P

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Złota Piłka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 17 lip 2026, 20:11

No moim wyborem byłby pewnie ten Kane ostatecznie, ale też ciężko zanotować bardziej wybitny sezon, o którym mało kto będzie za parę lat mówić, pamiętać i wspominać. :P Te słabiutkie występy Anglii/Francji i Kane'a/Mugabe w półfinałach mocno skomplikowały te dyskusje, biorąc pod uwagę, że w LM też im nie poszło.

Ale na tym też polega magia MŚ, że każdy wie o Maradonie w 1986 roku, a bez sprawdzania mało kto powie kto wtedy wygrał Puchar Europy.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2026, 20:12 przez Bernabeu2, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 968

Złota Piłka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 17 lip 2026, 20:12

Samuraj pisze:
17 lip 2026, 19:17
powinien zostać ten kto zasłużył sobie na to z perspektywy całego sezonu
Czyli kto powinien wygrać złotą piłkę? Nie ma ani jednego zdecydowanego faworyta.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1443
Kibicuję: od czasu do czasu

Złota Piłka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 17 lip 2026, 20:19

Zaskakuje mnie niższy kurs przy Yamalu niż Mbappe, nawet jak ta Hiszpania wygra MŚ.

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Złota Piłka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 17 lip 2026, 20:30

Zygmunt-1 pisze:
17 lip 2026, 20:19
Zaskakuje mnie niższy kurs przy Yamalu niż Mbappe, nawet jak ta Hiszpania wygra MŚ.
Tutaj Yamal jest już drugi:

https://www.oddschecker.com/football/fo ... dor/winner

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 206

Złota Piłka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 17 lip 2026, 20:34

Przema pisze:
17 lip 2026, 20:12
Samuraj pisze:
17 lip 2026, 19:17
powinien zostać ten kto zasłużył sobie na to z perspektywy całego sezonu
Czyli kto powinien wygrać złotą piłkę? Nie ma ani jednego zdecydowanego faworyta.
Nie mi wybierać, bo nie oglądam każdej ligi. Ja jedynie obejrzałem w minionym sezonie prawie każdy mecz Realu Madryt więc nie mam co oceniać zawodników. Na pewno wyróżnić można takich zawodników jak Harry Kane czy Michael Olise z Bayernu bo ich liczby robią wrażenie + mundial. Mbappe też bym dał wśród faworytów. Na pewno ktoś z PSG może Vitinha? jednak brałbym pod uwagę zawodników którzy wyróżniali się w wszystkich rozgrywkach w tym na mundialu i tu może do grona kandydatów bym dodał Haalanda.

Jednak moje top 4 to pewnie byłby

1. Olise
2. Mbappe
3. Kane
4. Vitinha

Nawet zastanawiałbym się czy nie dać Kyliana wyżej. Jakby nie było najlepszy strzelec La Liga, najlepszy strzelec LM i być może najlepszy strzelec mundialu - Jedyny jego problem, że nie wygrał żadnego tytułu.

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Złota Piłka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 17 lip 2026, 20:38

Samuraj pisze:
17 lip 2026, 20:34
Jakby nie było najlepszy strzelec La Liga, najlepszy strzelec LM i być może najlepszy strzelec mundialu - Jedyny jego problem, że nie wygrał żadnego tytułu.
Kochający mąż, wspaniały ojciec, troskliwy syn i pomocny sąsiad - jedyny jego problem, że zamordował trzy kobiety w ostatnim roku.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2387

Złota Piłka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 17 lip 2026, 20:51

jak argentyna przegra, ale jednoczesnie yamal zagra jakis gowno-mecz i zmarnuje ze dwie sety...wtedy to dopiero bedzie zagwozdka

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1443
Kibicuję: od czasu do czasu

Złota Piłka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 17 lip 2026, 20:51

Wtedy mógłby jeszcze Kane załadować hattricka o 3. miejsce :P

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Złota Piłka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 17 lip 2026, 20:56

moody pisze:
17 lip 2026, 20:51
jak argentyna przegra, ale jednoczesnie yamal zagra jakis gowno-mecz i zmarnuje ze dwie sety...wtedy to dopiero bedzie zagwozdka
Do tego Mikel Oyarzabal strzela hattricka i zostaje współ-królem strzelców turnieju, a potem dostaje złotą piłkę.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4349
Kibicuję: AC Milan

Złota Piłka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 17 lip 2026, 22:39

Jeśli Arg to Messi. Jeśli His to Ruiz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”