Bayern Monachium (zbiorczy) - Strona 234

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga, 2. Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 177

Re: Bayern Monachium (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 01 cze 2009, 19:00

przembal pisze:Oczywiscie mowa tu tylko i wylacznie o aspekcie marketingowym, a nie sportowym i o rynku niemickim, ma on jednak dla Bayernu najwieksze znaczenie.
OK, jeśli mówimy o Schweinsteigerze jako "symbolu marketingowym", to się zgadzam bez zastrzeżeń. Sam zresztą pisałem nieco wyżej, że jest istotny dla Bayernu ze względów marketingowych (jako twarz niemieckiego Bravo Sport chociażby...). Dla mnie jednak słowo symbol jest zastrzeżone dla takich ludzi/graczy jak Hoeness, Rummenigge, Matthaeus czy Kahn. Jeśli nic się nie zmieni, to Schweinsteiger nigdy do tego grona nie dołączy, choćby grał w Bayernie i z 25 lat.
przembal pisze:Zawsze gra duzo lepiej gdy wystepuje na lewej stronie w parze z Lahmem i moze tu tkwi sekret?? Nasza lewa strona w moim mniemaniu jest najlepsza na swiecie a Bastian na prawej stronie gra z Lellem lub Oddo i wiecej czasu poswieca na defensywie niz na ofensywie.
No dobrze, ale były też pogłoski (zresztą sam zainteresowany to twierdził), że on w ogóle to najlepiej gra w środku. Zagrał więc kilka spotkań np. w końcówce sezonu w tym środku i co? Wielkie nic. Oczywiście zgadzam się z Tobą, że nasza lewa strona jest świetna i kto wie, czy faktycznie nie największa w tym zasługa Philippa Lahma (w tej chwili najlepszy lewy obrońca świata, choć paradoksalnie prawonożny), większa niż Ze Roberto czy Ribery'ego (być może w nowym sezonie będziemy mieli okazję się o tym przekonać...). Jednak ze Schweinsteigerem problem polega na tym, że albo gra on poniżej swoich możliwości przez większość sezonu, albo może ta jego przeciętność to są właśnie jego możliwości, natomiast tych kilka świetnych spotkań (por. np. mecz P Niemiec ze Stuttgartem, gdzie był najlepszy na boisku) to są wyskoki ponad normę, które pozwalają zakładać klapki na oczy zarządowi czy trenerowi. Ja w każdym razie jak widzę go spowalniającego grę, wchodzącego w pojedynki jeden na jeden i tracącego b. często piłkę z przeciętnymi obrońcami BL czy oddającego strzał z dystansu gdzieś Panu Bogu w okno, to niestety ale mnie krew zalewa.
EnJoy's pisze:Nie ukrywam, że liczyłbym na podobne wejście jak Pepa do Barcelony bo bardzo lubię Scholla i fajnie będzie jak jako młody Trener dokona czegoś spektakularnego [ może finał LM w przeciągu 3 lat :P - mam nadzieję, że nie są to złudne marzenia ].
No ba, ja bym absolutnie nie miał nic przeciwko :D W końcu mój stosunek do Scholla jest chyba oczywisty, skoro mam go w avatarze 8) Tylko właśnie nie wiem - co mu więcej da, czy samodzielna praca z amatorami Bayernu czy też bycie asystentem trenera o uznanej marce i sporej wiedzy np. taktycznej :think:

Awatar użytkownika
przembal
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: przembal » 01 cze 2009, 19:45

Ja mysle ze jesli Bastian bedzie gral w Bayernie do konca kariery to tym symbolem zostanie ma przed soba jeszcze spokojnie 10 lat grania wiec wtedy bylby u nas 20 lat, grajac tak dlugo dla jednej druzyny bedzie symbolem FCB czy tego chcemy czy nie. Ja bym chcial.

Natomiast co do jego umiejetnosci na boisku to wg mnie dobrze na jego gre wplynelo by odejscie Ribery'ego - ilekroc nie ma francuza na boisku Bastian notuje bardzo dobre wystepy, moze ma gdzies w psychice zakodowane (zreszta jak wielu innych naszych pilkarzy) ze gdy gra Franek to on juz jakos tam sprawe zalatwi i nie ma co sie wysilac, moze tak jest ułożona taktyka druzyny nie mam pojecia, faktem jest ze gdy brakuje francuza Bayern wcale nie gra slabiej, a za to znacznie bardziej zespolowo i Bastian gra wtedy pierwsze skrzypce w druzynie.

Tak wogole to ja jestem z kazdym dniem coraz mocniej przekonany o tym zeby sprzedac Francka do Realu, czy innej drukarni pieniążków i kupic za to kilku mlodych swietnych pilkarzy np za 3 lata Bayern wg mnie powinna wygladac tak:
----------------Adler----------------
Srna---Marte---Hoewedes---Lahm
Marin--Tymo--Kroos--Bastian
-----Gomez----???------------

I mysle ze jesli ci pilkarze rozwinali by sie tak jak sie wobec nich rokuje to mielibysmy naprawde silna jedenastke zlozoną z pilkarzy, ktorzy nie marudzili by co chwile o odejsciu i czuli by jakis emocjonalny zwiazek z klubem. No ale to jest tylko moje gdybanie

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 03 cze 2009, 8:45

przembal pisze:np za 3 lata Bayern wg mnie powinna wygladac tak:
Trzeba było jeszcze wrzucić Khedirę za Tymoszczuka i Castro za Srnę (a jako znak zapytania na ataku np. Thomas Mueller) i FC Deutschland Muenchen byłby gotowy :P Tak serio, to nie miałbym nic przeciwko większej ilośći graczy niemieckich w naszym klubie, tyle, że (tak jak już to podkreślałem przy okazji środkowych obrońców), tego "spielermaterial" to Niemcy zbyt wiele o wielkiej jakości nie oferują. To nie lata 90-te, gdzie np. w pomocy był przesyt świetnych graczy ofensywnych i taki Mehmet Scholl ani razu nie zagrał na MŚ. Dzisiaj by miał na koncie pewnie tyle albo i wiecej spotkań co rzeczony Schweinsteiger.

Ale wróćmy do rzeczywistości. Mamy trzecie praktycznie pewne odejście, po Oddo i Podolskim, a mianowicie Ze Roberto. Brazylijczyk twardo stoi przy swoim oczekiwaniu 2-letniego kontraktu, którego nikt w Monachium mu nie da. Z jednej strony szkoda, bo Ze nie raz w tym sezonie należał do naszych najlepszych zawodników, z drugiej strony ma już prawie 35 lat i trudno się dziwić zarządowi, że nie chcą mu dawać 2-letniego, w dodatku wcale nie taniego kontraktu. Także adieu Ze :|

Powoli - a tak przynajmniej mi się wydaje - klaruje się sytuacja z Riberym. Hoeness powiedział wczoraj, że van Gaal chce go bezwględnie utrzymać, a poza tym, najprawdopodobniej główny zainteresowany Real ściągnie Kakę ( :?: ), więc będą mieli swojego cracka. Wydaje mi się, że efektem pozostania Ribery'ego będzie ściągnięcie prawego bocznego pomocnika, który może też grać jako rozgrywający. Najlepiej chyba te cechy z piłkarzy już obserwowanych spełnia Aleksander Hleb (inny możliwy kandydat to Rafael van der Vaart), który w dodatku nie powinien być zbyt drogi (12 mln ??), no i Barcelona raczej nie powie nie w przypadku chęci odejścia Białorusina (podobnie jak Real przy VdV). Do tego musi dołączyć prawy obrońca (mam nadzieję, że Srna), no i skład mielibyśmy już prawie gotowy, choć liczyłbym jednak na zmianę obsady bramki (ale nie wydaje mi się to już takie pewne).

--------------------------------------x (Butt? Rensing? nowy???)-----------------------------------
Srna (??)---------------------Lucio-----------------------Demichelis------------------------Lahm
x(Hleb?? van der Vaart??)-----van Bommel-------------Tymoszczuk--------------------Ribery
-------------------------------Gomez----------------------Klose/Olic------------------------------

ławka: bramkarz-van Buyten (Breno), Ottl, Schweinsteiger, Altintop, Sosa (Baumjohann), Klose/Olic, Toni/Mueller

Czekam też na kolejne odejścia. Moi faworyci to przede wszystkim Borowski (HSV?? Wolfsburg??), Breno (wypożyczenie), Toni (choć on może spokojnie zostać, i wtedy wypożyczylibyśmy Muellera) plus ewentualnie Sosa lub Baumjohann (na wypożyczenie). Pytanie oczywiście pozostaje, czy Bayern stać na minusowy transfer ok 60 mln euro - wydaje mi się, że tak, zważywszy że średnio rocznie ten minusowy transfer wahał się w granicach 20-30 mln, a zeszłoroczny okres transferowy zakończyliśmy wynikiem + 8-9 mln (ze sprzedaży Jansena i Schlaudraffa).

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2259
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 03 cze 2009, 16:59

Michał M pisze:ławka: bramkarz-van Buyten (Breno), Ottl, Schweinsteiger, Altintop, Sosa (Baumjohann), Klose/Olic, Toni/Mueller

Cytuję całość bo trochę z szokowały mnie te nazwiska.Belg, Breno, Ottl rozumiem, ale dlaczego Bastian ?Jeżeli wyraża chęć gry w Bayernie i od razu idzie w odstawkę to szkoda jego kariery bo jako grzejnik zmarnuje się, a piłkarz z niego słaby nie jest.Napisałeś, że Hleb lub mogą grać na prawej pomocy, a dlaczego nie Bastian ? Jak już to lepsze wyrzucenie Van Bommela [ w Twoim ustawieniu gra jest 2 defensywnymi ] i na play maker'a VdV a na prawą Bastian i Bayern ma jedną z lepszych linii pomocy.
Napad - jak dla mnie Toni może odejść bo na bank nie będzie grał tyle ile dotychczas i suma 10 mln całkiem realna [ można go wcisnąć jakimś Szejkom [ City? ]].Na pewno będzie grał Gomez [ i słusznie ] oraz ktoś z pary Klose - Olic, tutaj mam dylemat bo oby dwaj to świetni gracze i będzie decydować dyspozycja tygodnia.
Co do odejść to Ottl raczej nie przyda się do niczego, Rensinga z dopłatą można oddać do Sportfreunde Siegen [ przy całym szacunku do tego Klubu ] bo to jego poziom, Mueller do wypożyczenia i można montować fajną paczkę w Bayernie.

Awatar użytkownika
przembal
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: przembal » 03 cze 2009, 20:46

Co do sprowadzenia nowych graczy na ten sezon to:

Nowym trenerem Realu jest Pelegrini i jest on podobno fanem VDV wiec pewnie zostanie w Realu. Ja wolalbym z Realu wyciagnac Snijdera i postawic go na srodku pomocy.

Hleb wg slow Uliego jest do wziecia w kazdej chwili i jego transfer bedzie zalezal od tego, jak wyjda inne starania.

Prawa obrona jest wg mnie oczywista - priorytetem jest Srna ( dla mnie juz 2 sezon) i jego chce ogladac w barwach Bayernu.

Jesli chodzi o bramkarzy to ja bym nic nie robil tzn jesli nie wyjdzie transfer Neuera to nie podejmowalbym jakichs pochopnych decyzji, kupowal kogos na sile itd Butt broni bardzo dobrze i spokojnie jeden sezon z nim wytrzymamy w bramce, sa inne palace potrzeby a kto wie moze Rense eksploduje?? Sam nie wiem czemu tak slabo bronil przez wieksza czesc sezonu. Moze to wynikalo z tremy ktora go zrzerala. zastopic legende klubu i bramki nie jest latwo, moze z braku ogrania?? Mam taka cicha nadzieje, ze moze jeszcze beda z niego ludzie i bedziemy miec wychowanka w bramce.

Bardziej frapujaca mnie od bramki pozycja jest srodek obrony. Mamy Lucio i Martina, niby jedni z najlepszych stoperow. To czemu popelniaja takie bledy?? Wydaje mi sie nieprawdopodobne zeby Klinsman zepsul zgranie tych zawodnikow. U Ottmara grali rewelacyjnie a teraz to jest poprostu masakra. Van Buyten raczej od nas odejdzie, Breno nie prezentuje poziomu wystarczajacego na LM. Wiec tutaj tez bym upatrywal jakiegos wzmocnienia i moim faworytem jest Mertesacker w duecie z Lucio lub Demichelisem (zalezy od tego, ktory bedzie w wyzszej formie) a Belga poslalbym do Marsyliii, Breno do np H96 i Badstubera na lawe.

Awatar użytkownika
Pelart
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart » 03 cze 2009, 21:03

Sneijder? Powiem tak, wszystko zależy od tego, czy Real rzeczywiście owalczy o waszego asa Riberyego. W przeciwnym wypadku dżo będzie zależało od naszych transferów. Prawda jest taka, że priorytetem jest środkowy pomocnik więc sytuacja Sneijdera się komplikuje. Zizou jest fanem Francka więc pewnie Rela zapuka do drzwi Francuza, wtedy Wesley na 90 % wasz. Jeśli Franck pozostanie w Bayernie to należy się spodziewać oferty w wysokości co najmniej 30 mln. Dlaczego? to proste, tyle daliście za Gomeza, który na pewno nie jest na rynku transferowym wyżej notowany od Wesleya.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 04 cze 2009, 8:40

EnJoy's pisze: ale dlaczego Bastian ?Jeżeli wyraża chęć gry w Bayernie i od razu idzie w odstawkę to szkoda jego kariery bo jako grzejnik zmarnuje się, a piłkarz z niego słaby nie jest.Napisałeś, że Hleb lub mogą grać na prawej pomocy, a dlaczego nie Bastian ?
To raczej moje pobożne życzenie, choć może van Gaal je zrealizuje. Schweinsteiger grał większosć sezonu na prawej stronie i co? I mieliśmy najgorszą prawą stronę w całej Bundeslidze (przynajmniej z czołowych drużyn). Fakt, że Oddo i Lell skutecznie w tym pomagali, ale spora wina ciąży właśnie na Schweinsteigerze. On się nie nadaje do grania na boku bo: jest za wolny, nie umie dryblować, jego dośrodkowania są skuteczne tylko ze stojącej piłki (głównie rożne, czasem wolne pośrednie). Jeszcze jakieś wątpliwości?? To już prędzej na tej prawej pomocy widzę Sosę lub Baumjohanna.
EnJoy's pisze:[ w Twoim ustawieniu gra jest 2 defensywnymi ]
Ustawienie jest 2 defensywnymi, bo tylko takie ustawienie pozwala bez przeszkód grać Franckowi i drugiemu bocznemu pomocnikowi. Nie wydaje mi się, że by jeden i drugi angażowali sie zbytnio w destrukcję, zresztą głównie brak zaangażowania Ribery'ego w działania defensywne powodował zostawianie Lahma samemu sobie w zakończonym własnie sezonie. A teraz na dodatek na lewej stronie zabraknie Ze Roberto. Stąd dwóch nominalnych DM-ów w środku.
EnJoy's pisze:Co do odejść to Ottl raczej nie przyda się do niczego, Rensinga z dopłatą można oddać do Sportfreunde Siegen [ przy całym szacunku do tego Klubu ] bo to jego poziom, Mueller do wypożyczenia i można montować fajną paczkę w Bayernie.
Jedna mała uwaga co do tych odejsć Niemców - każdy klub BL musi mieć w swoim składzie 12 zawodników z obywatelstwem niemieckim (jako "Lizenzspieler"). W tej chwili są to: Rensing, Butt, Kraft, Goerlitz, Lell, Lahm, Badstuber, Ottl, Schweinsteiger, Baumjohann, Borowski, Gomez, Klose, Mueller i (bodajże, choć nie wymieniaą go w 1 składzie) Fuerstner. Także jest "piętnastka". Co do Ottla, to jest on w sumie typem spokojnego rezerwowego, więc jego ewentualnie bym zostawił, podobnie jak Muellera (jeśli odejdzie Toni). Rensing odejdzie tylko i wyłącznie w przypadku transferu nowego bramkarza (ponoć oferujemy go Schalke jako bonus do kasy za Neuera :wink: ).
przembal pisze:Hleb wg slow Uliego jest do wziecia w kazdej chwili i jego transfer bedzie zalezal od tego, jak wyjda inne starania.

Prawa obrona jest wg mnie oczywista - priorytetem jest Srna ( dla mnie juz 2 sezon) i jego chce ogladac w barwach Bayernu.
Ponoć ani jeden ani drugi nie jest już naszym priorytetem (Srna chyba z uwagi na cenę) :shock: Już chyba przestanę bawić się we wróżbitę i poczekam spokojnie na bieg wydarzeń. Ulli jedzie na urlop 12 czerwca, więc pewnie do tego czasu będzie chciał jeszcze sfinalizować 1-2 transfery.
przembal pisze:Mam taka cicha nadzieje, ze moze jeszcze beda z niego ludzie i bedziemy miec wychowanka w bramce.
Nikt w Bayernie nie będzie na to długo czekał. Zwłaszcza w przypadku tak ważnej pozycji. Kahn ratował nam tyłek w tylu sytuacjach, że nie da się tego policzyć. Ile meczów póki co uratował nam Rensing :?:
przembal pisze:Bardziej frapujaca mnie od bramki pozycja jest srodek obrony. Mamy Lucio i Martina, niby jedni z najlepszych stoperow. To czemu popelniaja takie bledy?? Wydaje mi sie nieprawdopodobne zeby Klinsman zepsul zgranie tych zawodnikow. U Ottmara grali rewelacyjnie a teraz to jest poprostu masakra. Van Buyten raczej od nas odejdzie, Breno nie prezentuje poziomu wystarczajacego na LM. Wiec tutaj tez bym upatrywal jakiegos wzmocnienia i moim faworytem jest Mertesacker w duecie z Lucio lub Demichelisem (zalezy od tego, ktory bedzie w wyzszej formie) a Belga poslalbym do Marsyliii, Breno do np H96 i Badstubera na lawe.
Zdaniem Lahma to właśnie Grinsmann wszystko spieprzył, głównie przez brak rozsądku taktycznego. Nie zdziwiłbym się, gdyby to była główna przyczyna kiepskiej dyspozycji Micho, a w niektórych meczach także Lucio. Ze środkowych obrońców odejdzie najprawdopodobniej najwyżej Breno (przydałoby mu się roczne wypożyczenie nawet w średniaku). Van Buyten zostanie jeśli zostanie Ribery - nikt u nas nie odważy się rozdzielić tej pary :lol: Jesli więc zostanie trójka Lucio, Micho (ci dwaj raczej na 100%) oraz van Buyten, to potrzebujemy jedynie amatora w rodzaju Badstubera (lub Kopplina, gdyby Badstuber też został wypożyczony) na ławę.
Pelart pisze:to należy się spodziewać oferty w wysokości co najmniej 30 mln. Dlaczego? to proste, tyle daliście za Gomeza, który na pewno nie jest na rynku transferowym wyżej notowany od Wesleya.
Różnica jest taka, że Gomez miał tą sumę zapisaną w kontrakcie jako kwota odstępnego (Sneijder chyba nie ma takiej klauzuli w kontrakcie?), a dodatkowo Real być może będzie się pozbywał swoich Holendrów, a chęć pozbycia się zawodnika wpływa ujemnie na jego cenę. Z tym, ze ja uważam, że tak czy inaczej Sneijder przyjdzie do Bayernu tylko w momencie sprzedaży Francka.

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 04 cze 2009, 8:57

Myślę że jesli Bayern chce sprowadzić holenderski duest Sneijder - VDV będzie musiał chyba sprzedąć do Realu Ribery'ego bo to chyba jedyna opcja dla Realu na wyciągnięcie go z Bayernu. Podbno dla Van Gaal Sneijder i VDV to priorytetowe transfery więc różnie się to może potoczyć. Bayern zachowując Francka w składzie i pozyskując tych 2 osiągnie wielki sukces i zarazem masywne wzmocnienie na sezon. Co tam u was z Podolskim slyszałem że do Koloni wraca ?

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 04 cze 2009, 9:02

KajoFC pisze: Podbno dla Van Gaal Sneijder i VDV to priorytetowe transfery więc różnie się to może potoczyć.
Trudno powiedzieć czy to jego priorytet, czy też priorytet wciskany mu przez prasę. Ja mogę zacytować jedynie słowa Hoenessa, który twierdzi, że van Gaal chce bezwględnie zatrzymać Ribery'ego. W tym momencie transfer obydwu Holendrów jest mało realny i również mało sensowny.
KajoFC pisze: Co tam u was z Podolskim slyszałem że do Koloni wraca ?
Zdecydowano o tym 5 miesięcy temu. Nie wracam już więcej do tematu Podolskiego.

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 04 cze 2009, 9:31

Michał M pisze: Różnica jest taka, że Gomez miał tą sumę zapisaną w kontrakcie jako kwota odstępnego (Sneijder chyba nie ma takiej klauzuli w kontrakcie?), a dodatkowo Real być może będzie się pozbywał swoich Holendrów, a chęć pozbycia się zawodnika wpływa ujemnie na jego cenę. Z tym, ze ja uważam, że tak czy inaczej Sneijder przyjdzie do Bayernu tylko w momencie sprzedaży Francka.
Sneijder ma dużo wyższą kwotę odstępnego wpisaną w kontrakcie. :) Poza tym nie bardzo mi się chce wierzyć w odejście Wesleya bo w formie po prostu jest zbyt dobrym zawodnikiem. Do wyjęcia z Realu za małą kasę po sezonie będzie VdV ale po pierwsze nie wiem czy sam zawonik chciałby odejść do Bayernu, a po drugie jak dla mnie to on jest zupełnie innym typem piłkarza niż Wesley - nie potrafi grać w środku pola tylko jest takim cofniętym napastnikiem (nie wiem jak grał w Hamburgu).

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 04 cze 2009, 9:34

brylancik pisze:Sneijder ma dużo wyższą kwotę odstępnego wpisaną w kontrakcie. :)
Jaką :?:
brylancik pisze:Do wyjęcia z Realu za małą kasę po sezonie będzie VdV ale po pierwsze nie wiem czy sam zawonik chciałby odejść do Bayernu, a po drugie jak dla mnie to on jest zupełnie innym typem piłkarza niż Wesley - nie potrafi grać w środku pola tylko jest takim cofniętym napastnikiem (nie wiem jak grał w Hamburgu).
Po trzecie, niewiadomo do końca czy w Bayernie by go chcieli :wink: HSV za czasów gry vander Vaarta grał często tylko z 1 napastnikiem i właśnie Holendrem za jego plecami (także odpowiada to z grubsza temu opisowi). Pytanie nr 1 zresztą jest takie - czy my właściwie szukamy rozgrywającego/ofensywnego pomocnika czy też prawego bocznego :?:

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 04 cze 2009, 9:58

Michał, w Hiszpanii każdy zawodnik musi mieć zapisaną klauzulę odejścia w kontrakcie. Tym najlepszym daje się z reguły niewyobrażalnie wysokie sumy, żeby odstraszyć kupców ok. 100 mln.

Natomiast Bild prześciga się w doniesieniach o naszych ruchach transferowych. Po wczorajszym Bosingwie za 12 baniek (:lol:), dzisiaj donoszą o transferze Pranjica opiewającego na ok. 10 mln. Z tych bardziej realnych spraw, ponoć transfer Neuera to już tylko kwestia pieniędzy. Co do Holendrów, Sneijder i van der Vaart w pakiecie nie przejdą, co najwyżej jeden z nich. I chociaż najchętniej trzymałbym obu z dala od Bayernu, chyba większym wzmocnieniem byłby chyba Sneijder. Martwi mnie też, że w kontekście transferu Neuera nie mówi się o Rafinhi, mógłby Hoeness zawinąć smerfo-doppelpacka.

A Gomez ładnie dostał skrzydeł po uzgodnieniu kontraktu z Bayernem. Jak nie strzelał to nie strzelał, jak zaczął to od razu z grubej rury.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 04 cze 2009, 10:06

O, olson, żyjesz :lol: A juz myślałem, że nauka Cie przygniotła :P
olson pisze:Michał, w Hiszpanii każdy zawodnik musi mieć zapisaną klauzulę odejścia w kontrakcie. Tym najlepszym daje się z reguły niewyobrażalnie wysokie sumy, żeby odstraszyć kupców ok. 100 mln.
Co do tych klauzul, to ok. Ale dlatego się własnie pytam - jaką ma Sneijder? Bo jak wysoką i Real będzie się upierał, to lepiej sobie odpuścić i wziąć np. Edersona z Lyonu, o którym też były jakies pogłoski.
olson pisze:Z tych bardziej realnych spraw, ponoć transfer Neuera to już tylko kwestia pieniędzy.
Nie byłbym taki pewien, bo ponoć Magath jest w tej kwestii nieugiety. Z drugiej strony, skoro Schalke dało mu ledwie 5 baniek na transfery, to co on z nimy biedny zrobi? :P Co do tych pieniędzy, to też jestem ciekaw jakich. Jeśli faktycznie 18,5 mln + Rensing, to ja chyba dziękuję za Neuera.
olson pisze: Martwi mnie też, że w kontekście transferu Neuera nie mówi się o Rafinhi, mógłby Hoeness zawinąć smerfo-doppelpacka.
Rafinhę już wcześniej skreslili, Hoenessowi nie podobały się doniesienia o jego cięzkim charakterze (jakkolwiek byłyby one prawdziwe). Co do innych kandydatów na boczną obronę, to już nie wiem co o tym myśleć. Kręćka w głowie można dostać.

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 04 cze 2009, 10:15

Michał M pisze:A juz myślałem, że nauka Cie przygniotła :P
Nauka :lol:. Wróciłem dopiero ze zlotu w Kalwarii Zebrzydowskiej, a wcześniej jakoś nie miałem czasu i przede wszystkim chęci.

O Pranjicu piszą już na kilku portalach, naprawdę coś może być na rzeczy. Szczególnie, że agentem Chorwata jest... Lerby, czyli człowiek, który kilka dni temu był na osobistym spotkaniu z van Gaalem. Tyle, że wszyscy myśleli, że w sprawie van der Vaarta albo Sneijdera. Jeszcze odnośnie van Gaala, to chyba stwierdził, że prawdopodobnie nie będzie widział miejsca w składzie dla Baumjohanna, dlatego zarząd rozważa opcję wypożyczenia Niemca do Moenchengladbach na przyszły sezon.

Neuer zdecydowanie tak, ale nie za taką kwotę. Chociaż z drugiej strony to nie moje pieniądze i jeżeli ma w nadchodzącym rozgrywkach być pewnym punktem zespołu, możemy dać Schalke i Rensinga, i 18 baniek. Zastanawiam się też, czy ta domniemana rozrzutność zarządu to efekt zaklepanej już, ale nadal trzymanej w tajemnicy sprzedaży Ribery'ego, czy po prostu sakiewka Hoenessa jest naprawdę tak pojemna. Bo obecnie szasta nią niemiłosiernie, a przecież wiadomo, że pozostaje jeszcze kilka pozycji do wzmocnienia, czego on jest w pełni świadom (przynajmniej mam taką nadzieję).

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2416
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 04 cze 2009, 10:40

Michał M pisze:jaką ma Sneijder?
bardzo ciezko jest znalezc tego typu informacje, bo nie sa zbyt czesto ujawniane w mediach.

klauzule w hiszpanii maja to do siebie, ze u najlepszych pilkarzy, w klubach ktore na to stac, sa one obecnie na tyle wysokie, ze na pewno nikt jej nie zaplaci. czesto przekraczaja 100 mln euro u gwiazd najwiekszych klubow. to jest czysty pic na wode, ktory przy podjeciu negocjacji nie ma znaczenia, chyba ze klub swojego gracza sprzedac nie chce. przy czym istnieja pewne ograniczenia i w zaleznosci od wysokosci zarobkow, klauzula nie moze przekroczyc pewnego poziomu. swego czasu bylo male zamieszanie z tym, ze david villa mial rzekomo zapisana zbyt wysoka klauzule odejscia w stosunku do swojeje pensji (2 mln zarobki roczne i 120 mln klauzuli), ale ostatecznie nic nie zmieniono :wink: nie wiem jednak, jakie sa szczegoly tych ograniczen.

w slabszych klubach zarobki sa duzo nizsze to i klauzule sa duzo nizsze. poza tym trudno spodziewac sie, by ktos w slabszym klubie zgodzil sie podpisac umowe z bardzo wysoka (typu np. 80 mln) klauzula.

EDIT:

sneijder ma klauzule 90 mln euro.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”