Ogólna dyskusja o polityce - Strona 236

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1531
Kibicuję: WIDZEW

Re: Ogólna dyskusja o polityce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 01 lip 2012, 13:05

Sejm znowelizował Prawo o zgromadzeniach. Za nowelizacją głosowało 224 posłów, 209 było przeciw, nikt nie wstrzymał się od głosu. Projekt zmian Prawa o zgromadzeniach wniósł do sejmu prezydent. Przedstawił go w listopadzie zeszłego roku po zamieszkach, do których doszło na ulicach Warszawy podczas obchodów Święta Niepodległości.

Nowelizacja ustawy o zgromadzeniach publicznych istotnie ogranicza wolności obywatelskie. Stwarza sytuację, gdzie urzędnik sam będzie decydował, czy wolno, czy nie wolno protestować. Dodatkowo obarcza odpowiedzialnością materialną organizatora za niewypełnienie obowiązków, które są ustawowo przypisane służbom publicznych, mającym zapewnić obywatelom bezpieczeństwo, takim jak np. policja -- stwierdził przewodniczący „Solidarności" Piotr Duda.

- Twórcy nowelizacji wykorzystują okazję, aby ograniczyć społeczeństwu prawo do sprzeciwu wobec polityki prowadzonej przez obecną władzę. Od 1989 r. nie wydarzyło się w Polsce nic takiego, co uzasadniałoby tak daleko idące zmiany w prawie o zgromadzeniach -- podkreśla.

- Szczególnie groźne jest przerzucenie odpowiedzialności ze służb publicznych mających zapewnić bezpieczeństwo w trakcie zgromadzeń na organizatorów. W czasie manifestacji wśród uczestników pojawiają się ludzie z zewnątrz, których organizatorzy nie są w stanie zidentyfikować. Szczególnie przy manifestacjach o dużej skali. Tymczasem kary finansowe dla osób kierujących zgromadzeniem za wszelkie prowokacje i szkody, które mogą powstać w wyniku działania tego typu ludzi, są w istocie narzędziem represji wobec obywateli sprzeciwiającym się władzy bez wskazywania prawdziwych sprawców wykroczeń.
Demokracja wg PO :rotfl:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6627

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 03 lip 2012, 18:14

- My, normalni ludzie wiemy, że jesteśmy gościnni, serdeczni, jak każdy inny, normalny europejski naród. Nie ma powodu obrażać nas dziennikarskim, fałszywym pseudo zachwytem; ale sukces! cudzoziemcy są z nas zadowoleni! teraz i my możemy nareszcie być z siebie dumni... – mówi portalowi Fronda.pl Barbara Fedyszak-Radziejowska, socjolog.

Po raz kolejny usłyszałam w telewizji „radosną” wiadomość, że oto okazaliśmy sie dobrymi gospodarzami Euro 2012 a goście i kibice wyjeżdżali dobrze o nas myśląc. Czy nadający te komunikaty mają świadomość, że podtrzymują w ten sposób swoje (!) głębokie kompleksy wyrażone lata temu przez Słowackiego; „pawiem narodów byłaś i papugą” . My, normalni ludzie wiemy, że jesteśmy gościnni, serdeczni, jak każdy inny, normalny europejski naród. Nie ma powodu obrażać nas dziennikarskim, fałszywym pseudo zachwytem; ale sukces! cudzoziemcy są z nas zadowoleni! teraz i my możemy nareszcie być z siebie dumni...

Czy można sobie wyobrazić taki tekst w mediach brytyjskich, niemieckich, greckich, czy hiszpańskich? Nie sądzę. Chwalić się, że „dobrze nas piszą” mogą tylko głęboko zakompleksione celebryty...

A taki medialny komentarz oficjalnie dziś obowiązuje. I nie można się podzielić odpowiedzialnością za te bzdury z opozycją, bo po usunięciu z mediów wszystkich myślących niezależnie od „rządzących” za kształt debaty odpowiada dzisiaj wyłącznie PO. To rządzący mediami nadają emocjonalny kształt i płytki ton wszystkim rozmowom i przekazom.

Ten zakompleksiony przekaz nie idzie „z dołu”, lecz „z góry”. Jest narzucany przez „światłe” i zakompleksione z powodu swojej polskości autorytety medialne.

Pokazało to ostatnio dwu celebrytochamów, którzy własne chamstwo tłumaczyli jakimś absurdalnym stereotypem Polaka, który skonstruowali wedle własnych norm i własnego sposobu bycia.

Ten idiotyczny styl komentowania „sukcesu” Euro 2012 przypomina mi początek lat 90., i liczne teksty prasowe domagające sie czystych toalet w Polsce, po to, byśmy nie musieli wstydzić przed cudzoziemcami. Czyli nie chodziło o czyste toalety dla nas, bo po co, zdaniem licznych ówczesnych publicystów czyste toalety Polakom. Ważniejsza jest opinia cudzoziemców i toalety mają być głównie dla NICH!

Ten absurd zdaje się wciąż trwać... Polacy muszą sobie „zasłużyć” na pochwałę ze strony „władzy”, a tę uzyskają pod warunkiem, że spodobają się cudzoziemcom.

Jak strasznie zakompleksione są nasze elity, jak niewiele w nich poczucia własnej, narodowej wartości. To naprawdę zawstydzające... – mówi Fedyszak-Radziejowska.
http://www.fronda.pl/news/czytaj/tytul/ ... lity_22273

Nic tylko przyklasnąć.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 03 lip 2012, 18:35

Ja przyklasne zmianie nazwy tematu na "Kacik prawicowej propagandy".

Co sie tyczy Frondy przeslane mi przez lewackiego kolege:
http://www.facebook.com/pages/Mądrości- ... 7505199797

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 03 lip 2012, 19:00

No to zrób coś z tym, walcz z ciemiężcą. Temat jest otwarty, głoś prawdę ciemniakom i faszystom. Kłamią, oszukują, ta katolska ciemnota, lud smoleński, sekta kaczorska, mohery, kibole - pora się przebić przez ciemne chmury prawicowej propagandy, która spowija ten temat i kraj. Dlaczego młodzi ucikają z Polski? Każdy to wie, trzeba to powtorzyć. Niestety, prawda jest taka, że ludzie się odrobinę wstydzą, że byli dziećmi sukcesu Platformy albo wykorzystanymi przez Palikota. Dlatego tak łatwo odpuścili ten przyczółek światła, miłości i prawdy. Za mało się ich straszy Kaczorem i Macierewiczem, więc do boju. Obudź Polskę. Tylko uważaj, by te posty nie było autoparodystyczne jak w temacie o Kościele, gdzie chowają się waleczni fanatycy (nie mający nic wspólnego z propagandą).

np. proszę:
"Dajcie nam jeszcze choć kilka dni! Kilka dni na radość z Euro. Nie zatrujcie nam tego czasu. Niestety, wszystko wskazuje na to, że wy, politycy, już szykujecie się do tego, żeby nam to wszystko zepsuć" - pisze Katarzyna Kolenda-Zaleska w "Gazecie Wyborczej". Adresatem jest przede wszystkim Jarosław Kaczyński, który według dziennikarki boi się dumnych i pewnych siebie Polaków. "Prawdziwa wspólnota nie jest mu na rękę" - stwierdza.
Oto bowiem Jarosław Kaczyński obwieszcza, że Euro nie przyczyniło się do skoku cywilizacyjnego Polaków, że skończyło się kompletną klęską, dając tym samym sygnał swoim, co mają mówić" - pisze dziennikarka i zastanawia się, gdzie szef PiS spędził ostatnie trzy tygodnie. "W gabinecie na Nowogrodzkiej odgrodzony od telewizji i radia, a otoczony przez klakierów?" -
I jest strach. Zepsuje Euro po raz drugi, tak jak pobił już Rosjan na miesięcznicy, zablokował Narodowy z TV Trwam itd.
Prezes Wszechrosyjskiego Związku Kibiców (WOB) Aleksandr Szprygin wyraził nadzieję, że jego rodacy, przetrzymywani po Euro 2012 w - jak to określił - "polskich katowniach", wkrótce wrócą do domu. Oznajmił też, że takiej rusofobii jak w Polsce nie ma nigdzie indziej.
PS. Słaba strona, z samej GW da się wycignąć lepsze rzeczy, a co dopiero z pisemek dla młodych postępowych.
Łap nutkę Chlopaczek:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 03 lip 2012, 19:54

piwus pisze:No to zrób coś z tym, walcz z ciemiężcą. Temat jest otwarty, głoś prawdę ciemniakom i faszystom.
Jeszcze zeby mi placili za jak to nazwales gloszenie prawdy ciemniakom i faszystom. To syzyfowa praca bo ciemniaki a tym bardziej faszysci sa slabo reformowalni.

Czym sie stal ten temat kazdy chyba widzi. To juz nawet nie jest dyskusja tylko wklejanie jakichs tekstow jak to jest zle i nie ma sie czego cieszyc poparte jednozdaniowym komentarzem albo jakas emotka. Ziemkiewicz teraz jeszcze doszla Fronda. Ja podziekuje. Zreszta z tego co widze nie tylko ja.
piwus pisze:Kłamią, oszukują, ta katolska ciemnota, lud smoleński, sekta kaczorska, mohery, kibole - pora się przebić przez ciemne chmury prawicowej propagandy, która spowija ten temat i kraj. Dlaczego młodzi ucikają z Polski? Każdy to wie, trzeba to powtorzyć. Niestety, prawda jest taka, że ludzie się odrobinę wstydzą, że byli dziećmi sukcesu Platformy albo wykorzystanymi przez Palikota. Dlatego tak łatwo odpuścili ten przyczółek światła, miłości i prawdy. Za mało się ich straszy Kaczorem i Macierewiczem, więc do boju. Obudź Polskę. Tylko uważaj, by te posty nie było autoparodystyczne jak w temacie o Kościele, gdzie chowają się waleczni fanatycy (nie mający nic wspólnego z propagandą).
To jakis wstep do dyskusji?
piwus pisze:PS. Słaba strona, z samej GW da się wycignąć lepsze rzeczy, a co dopiero z pisemek dla młodych postępowych.
W takim razie moze cos nowego o zamachu?
piwus pisze:Łap nutkę Chlopaczek:
Lisek daje lepsze.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 03 lip 2012, 22:11

Chlopaczek pisze:W takim razie moze cos nowego o zamachu?
Którego zamachu? Nic dziwnego, że zrezygnowaliście, skoro okazało się, że normalni ludzie mogą mieć inne poglądy i nie da się ich wykpić siłą większości. Szok, niedowierzanie, bezradność, rezygnacja. Nawet nie istnieje instrukcja jak się zachować, kiedy to ich jest więcej. ICH! Przecież takie zgromadzenia powinny być nielegalne.

Poza tym jak być walecznym, kiedy jeden wódz ośmiesza się wywodami na temat różnic między gejami a pedalami, drugi chwali się zwalczeniem ACTA, które chciał sam wprowadzić, a gazety, które czytacie zamieniły się w tabloidy na temat Kaczyńskiego. Pojawia się taki delikatny niesmak nawet wśród najtwardszych. Tak więc lekki zastój w interesie i trzeba czekać na kampanię, ukrytą opcję niemiecką riki tiki boję się Pisu, chowaj dowód, kibole. Wtedy wyjście z cienia, jak to zrobił Wilmore walcząc o głosy (efekt tradycyjnie odwrotny do zamierzonego). Ja dalej wierzę, że idealny kwartet; ty, Realfan, MGiggs i Wilmore, powstanie i wygracie tę bitwę, zamiast co jakiś czas skarżyć się, że was zakrzyczeli. Anna Grodzka przyjęłaby to jak mężczyzna. Don't give up.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 03 lip 2012, 22:16

Bądźcie dla nas tolerancyjni. To nie nasza wina, że prawicowy ciemnogród jest dominującą opcją na tym forum. Może za trzy lata wyjdziecie z cienia.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 03 lip 2012, 22:52

piwus pisze:Którego zamachu?
Tego ktorego nie bylo. Doskonale wiesz ze lubie sobie pogadac o ludzkich imaginacjach.
piwus pisze:Nic dziwnego, że zrezygnowaliście, skoro okazało się, że normalni ludzie mogą mieć inne poglądy i nie da się ich wykpić siłą większości.
Moze to Ty odkryles ze majac takie poglady jakie masz mozesz byc normalny. Ja od dawna o tym wiedzialem.
piwus pisze:Szok, niedowierzanie, bezradność, rezygnacja. Nawet nie istnieje instrukcja jak się zachować, kiedy to ich jest więcej. ICH! Przecież takie zgromadzenia powinny być nielegalne.

Czy jest was wiecej to nie wiem. Po prostu przynudzacie. Gdybyscie oprocz wklejania cudzych tekstow i bezkrytycznego przyklaskiwania im (w sumie chcialbym miec autorytety z ktorymi zgadzam sie bez zadnego ale) dawali tutaj cos od siebie (ironiczne teksty o straszeniu Kaczynskim sie nie licza) to juz by bylo cos.
piwus pisze:Poza tym jak być walecznym, kiedy jeden wódz ośmiesza się wywodami na temat różnic między gejami a pedalami, drugi chwali się zwalczeniem ACTA, które chciał sam wprowadzić, a gazety, które czytacie zamieniły się w tabloidy na temat Kaczyńskiego. Pojawia się taki delikatny niesmak nawet wśród najtwardszych. Tak więc lekki zastój w interesie i trzeba czekać na kampanię, ukrytą opcję niemiecką riki tiki boję się Pisu, chowaj dowód, kibole. Wtedy wyjście z cienia, jak to zrobił Wilmore walcząc o głosy (efekt tradycyjnie odwrotny do zamierzonego). Ja dalej wierzę, że idealny kwartet; ty, Realfan, MGiggs i Wilmore, powstanie i wygracie tę bitwę, zamiast co jakiś czas skarżyć się, że was zakrzyczeli. Anna Grodzka przyjęłaby to jak mężczyzna. Don't give up.
Byc moze Ty masz jakiegos wodza. Ja nie mam. To nie walka plemienna. Zadna bitwa i wybacz ale sie nie przylacze. Pewnie inni mysla podobnie. Bo uwierz mi to nie jest tak ze osoby ktore nie maja prawicowych pogladow nie wiedza jak wam dowalic jak was czy prawicowych politykow obsmiac. Mam nadzieje ze tak o mnie nie myslisz bo chyba bym sie obrazil.
Ze niby PiS jest teraz fajniejszy od PO wiec zwolennicy tej partii chowaja sie do mysiej dziury i czekaja? Tylko czekaja na co? Na to az PiS dojdzie do wladzy? To mozemy sie nie doczekac przy takim winning streak jaki ma Jaroslawa.
Ostatnio zmieniony 03 lip 2012, 23:02 przez Chlopaczek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 03 lip 2012, 23:00

Chlopaczek pisze: Czy jest was wiecej to nie wiem. Po prostu przynudzacie. Gdybyscie oprocz wklejania cudzych tekstow i bezkrytycznego przyklaskiwania im (w sumie chcialbym miec autorytety z ktorymi zgadzam sie bez zadnego ale) dawali tutaj cos od siebie (ironiczne teksty o straszeniu Kaczynskim sie nie licza) to juz by bylo cos.
Skoro nie wiesz, to po co chcesz zmieniac nazwę tego tematu na kącik prawicowej propagandy? Bo mało ludzi robi młodym ludziom z głowy moher?
Odnośnie wrzucania linków, to ja lubię traktowac forum jak facebooka. Prasówka w temacie politycznym, w knajpie filmiku o futbolu i muzyka w temacie o muzyce. W niczym to nie przeszkadza dyskutować.

A piękno naszej sceny politycznej (medialnej) polega na tym, że nawet gdyby Tusk osobiście wysadził prezydencki samolot, to i tak PiS nie byłby fajniejszy od PO. Więc słaby strzał z winning streakiem.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 03 lip 2012, 23:12

piwus pisze: Skoro nie wiesz, to po co chcesz zmieniac nazwę tego tematu na kącik prawicowej propagandy? Bo mało ludzi robi młodym ludziom z głowy moher?
Poniewaz jest to bardziej akuratna nazwa. Tutaj nie ma zadnej dyskusji o polityce.
Do zmiany nazwy tematu o reprezentacji Polski byliscie bardziej chetni.
piwus pisze:Odnośnie wrzucania linków, to ja lubię traktowac forum jak facebooka. Prasówka w temacie politycznym, w knajpie filmiku o futbolu i muzyka w temacie o muzyce. W niczym to nie przeszkadza dyskutować.
Ja nie lubie fejsbuka zatem nie dziwne ze nie lubie takiej formy wymiany zdan. Jeszcze dodajcie przycisk like it zebyscie sobie mogli lajkowac wlasne posty.
piwus pisze:A piękno naszej sceny politycznej (medialnej) polega na tym, że nawet gdyby Tusk osobiście wysadził prezydencki samolot, to i tak PiS nie byłby fajniejszy od PO.
Jezeli Jaroslaw zostanie kiedys prezydentem i bedzie kolejny "zamach" to z cala pewnoscia bedzie to wina Tuska. Poczekajmy na rozwoj wydarzen.
piwus pisze:Więc słaby strzał z winning streakiem.
Masz racje. Nie ma zadnego winning streak Kaczynskiego. Zagalopowalem sie.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 04 lip 2012, 8:38

O ile jeszcze to jest w temacie, to chetnie bym poczytał jakiegos linka, bo wydaje sie ze nie ma szans na inna forme odpowiedzi, na pytanie - dlaczego ludzie majacy tupet by zauwazyc róznice miedzy zarodkiem a dzieckiem, w momencie kiedy nie beda mogli miec wspolnie dzieci beda mieli alterantywe: nie miec dzieci lub wiezienie? Wiezienie, bo Polacy zasługuja na wiecej?

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 04 lip 2012, 10:15

Chlopaczek pisze:Poniewaz jest to bardziej akuratna nazwa. Tutaj nie ma zadnej dyskusji o polityce
Ja już dawno się nauczyłem, że dyskusja o polityce nie istnieje. Aby dyskutować trzeba potrafić rzucać argumentami, przyznawać sie do błędu i akceptować zdanie drugiego człowieka.
Babel pisze:dlaczego ludzie majacy tupet by zauwazyc róznice miedzy zarodkiem a dzieckiem, w momencie kiedy nie beda mogli miec wspolnie dzieci beda mieli alterantywe: nie miec dzieci lub wiezienie?
Bo to jest Polska. Nie zauważyłeś jeszcze, że u nas w większości społeczeństwa jest tak, że dopóki kogoś coś nie dotyczy, to hipokryzja i zawiść wylewa mu się uszami. Najlepszy argument w tym wypadku, który mnie bardzo śmieszy: "to mnie nie dotyczy, nie mam zdania". Dopóki Twoja córka nie zostanie zgwałcona i nie zajdzie w ciąże, to aborcja jest szatańskim wymysłem... Jeśli mozesz mieć dzieci, to in vitro jest czymś niewyobrażalny, a jeśli Twój ojciec/matka/brat/babcia nie jest warzywem, to o eutanazji się nie wypowiadasz. Ograniczenie umysłowe, brak merytorycznej wiedzy i zaściankowość. A jak dotyka nas jakaś dramatyczna sytuacja, to dopiero wtedy dziwimy się, że otaczający nas świat jest tak brutalny...

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 04 lip 2012, 10:34

Nikt nie zabrania wam odnieść się do artykułów czy linków które my faszyści wrzucamy w tym temacie.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6627

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 04 lip 2012, 11:15

NoName1989 pisze:Nikt nie zabrania wam odnieść się do artykułów czy linków które my faszyści wrzucamy w tym temacie.
Albo wrzucać swoich linków. Zresztą, Chlopaczek żąda dyskusji, a jedyne co potrafi odpowiedzieć to wrzucić link o "mądrościach z frondy". Może napisz, co Ci się nie podoba w tamtym tekście, będzie łatwiej potem selekcje zrobić, czego nie wrzucać, żeby przypadkiem nie zostać posądzonym o faszyzm.
Babel pisze:dlaczego ludzie majacy tupet by zauwazyc róznice miedzy zarodkiem a dzieckiem, w momencie kiedy nie beda mogli miec wspolnie dzieci beda mieli alterantywe: nie miec dzieci lub wiezienie?
Czegoś tu nie rozumiem, bo ludzie przeciwni aborcji właśnie tej różnicy nie widzą :wink: Od początku jest to istota ludzka i dlatego sprzeciwiają się aborcji. A in vitro i więzienie? No cóż, taki mamy model polityki w kraju, że trzeba przywalić z grubej rury, niekoniecznie mądrze, ale koniecznie żeby szał w mediach był.

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 04 lip 2012, 14:16

To nie żart. Ministerstwo Obrony Narodowej przygotowało projekt nowelizacji ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin. Byli członkowie Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego, w tym gen. Czesław Kiszczak, mają dostać wyższe niż dotychczas uposażenie.

Z propozycji resortu kierowanego przez Tomasza Siemoniaka wynika, że byli członkowie Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego, w tym gen. Czesław Kiszczak, otrzymają wyższe emerytury. W okresie od 8 maja 1945 r. do 11 grudnia 1981 r., czyli przed powołaniem WRON, organ rentowy wyliczy emeryturę od 2,6 proc. podstawy wymiaru składki, a nie od 0,7 proc. – tak jak przewidują to obecnie obowiązujące przepisy – przypomina „Rzeczpospolita”.

Nowelizacja jest następstwem wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 24 lutego 2010 r. kiedy to orzeczono, że byłym żołnierzom WP za czas, zanim wzięli udział w działaniach WRON, nie należy obniżać emerytur. Mniejsza podstawa wymiaru składki powinna dotyczyć wyłącznie późniejszego okresu służby, czyli od 12 grudnia 1981 r.

Przypomnijmy, że Czesław Kiszczak jest skazany wyrokiem sądu za działalność w organizacji przestępczej, jaką była WRON. Wyrok dwóch lat więzienia został zawieszony na okres 5 lat.
:won:

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”