Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 25

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1533
Kibicuję: FC Barcelona

Re: Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 26 paź 2015, 23:13

Dokładnie tak. Wipler to dla mnie gość na lidera. Co do postu RealFana to zgadzam się w pełni. Niestety mimo, że Korwin w zdecydowanej większości mówi prawdę, to nie powinien tego mówić. A tak, sam zapracował na taką łatkę i nie pozbędzie się jej nigdy.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 26 paź 2015, 23:13

Patrzac z boku to Korwin powienien lekka reka zagospodarowac caly ten elektorat, na ktorym skupial sie on i Kukiz. Wyszlo odwrotnie i debiutant osiagnal wynik o jakim Janusz moze pomarzyc, ale taka tendencje mozna bylo zaobserwowac po prezydenckich.
Ostatnio zmieniony 26 paź 2015, 23:26 przez ozob, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2332
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 26 paź 2015, 23:15

MazurXIII pisze:Kompletne niezrozumienie dlaczego ludzie głosowali na PiS i dlaczego tak na prawdę mają ich obietnice wyborcze w dupie.
Będę szczery - dla mnie to co Kamil mówił było włąśnie w tym wszystkim najtragiczniejsze. PiS będzie najlepszy, bo nie spełni obietnic wyborczych..
MazurXIII pisze:tak jak mówiełm - głośny bo głośny - ale plankton
Dlaczego uważasz min. 11% wyborców za "plankton"?
Dr.Football1 pisze:Juz ma takiego. Wipler.
Trochę tak, chociaż wydaje mi się, że wśród wielu bardziej hmm populistycznych wyborców Wipler przez takie coś jak akcja z policją (niezależnie ood tego, kto tam miał rację) jest dość spalony. W domu rodzinnym od babci i innych ludzi słyszałem że "ten pijak od Korwina" i nie była to jednorazowa opinia. Czy słuszna łatka czy nie trzeba pamiętać o czymś takim.

Rzeczywiście, cieszy wynik Razem z naszej strony. Ja się jak już pokazywałem w kilku latarnikach wyborczych zgadzałem z nimi najwięcej chociaż i tak daleko mi do pełnej zgody czy nawet większości, ale trochę jak u Korwina - nie ma sensu twierdzić, że nie lubi się ich bo "zlikwidują wszystko państwowe a ja nie chcę". Zlikwidować by mogli gdyby rządzili samodzielnie, a na to się jeszcze długo, długo nie zanosi. Ponadto wydaje mi się, że naprawdę ich program jest zbyt radykalny i więcej niż 10% max by nie przyciągnął. Chociaż mogę się mylić, bo w sumie kto patrzy na program... A skoro nikt nie patrzy na program, to trzeba to umiejętnie zrobić, a tam Korwina wypunktował Realfan.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 26 paź 2015, 23:29

Ok Magnum - przyznaję się do błędu. Postkomunistyczna lewica jest niesamowita siłą. Teraz wytłumacz mi czemu taka potęga nie dostała się do Sejmu.
definicja planktonu by mazur - drobnica, coś rozdrobnionego

Awatar użytkownika
FRYDERYK SZOPEN
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 117

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FRYDERYK SZOPEN » 26 paź 2015, 23:35

ciekawostka z okregu stolecznego:

Ewa Kopacz zdobyła niemal 30 tys. głosów więcej niż lider listy PiS Jarosław Kaczyński

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 26 paź 2015, 23:41

Mega! Jaro prorok!
"Chciałbym być emerytowanym zbawcą narodu"

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 790

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 26 paź 2015, 23:47

Nie widziałeś tego wcześniej? Dobry jest moment, jak wylicza wagi w boksie :)

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 26 paź 2015, 23:51

maciek_88 pisze:Nie widziałeś tego wcześniej? Dobry jest moment, jak wylicza wagi w boksie :)
Widziałem, jak większość wywiadów Jarkacza, które są dostępne w necie, ale chciałem się podzielić z forumowiczami. Niektóre słowa zyskały teraz na aktualności. :P

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 27 paź 2015, 0:03

Oj Mazur przecież wiesz o co chodzi. Dobrze wiesz o co chodzi. Po prostu moim zdaniem 11% podzielone na koalicję + nową partię to jednak nie "plankton". Plankton można by powiedzieć gdyby to było to 2 czy 3%. A jednak 11% wyborców zagłosowało na partię z lewicową polityką społeczną. A że nie weszło się do sejmu - cóż. SLD trochę strzeliło sobie w stopę z tą koalicją z TR a trochę Razem ich uwaliło. Ale to drugie akurat z myślą przyszłosciową.

Ale ogólnie masz racje, najwięcej tutaj burdelu narobił Palikot w 2011, ale tam wziął ze sobą zwolenników maryśki itp. Masz racje z tym, ze przez te lata ostatnio tzw. lewica w Polsce zajmowała się tylko tym. Z tego co widzę i mam nadzieję głęboką, że Razem będzie właśnie czymś nowym i jeśli dobrze pójdzie to będzie prawdziwą alternatywą dla postkomunistycznego bagna jakie się tapla w zlewie, tym bardziej, że Razem jest nastawiona głównie na sprawy gospodarcze. Jeśli tak będzie to się zobaczy, czy w Polsce jest potencjał na lewicę i czy to rzeczywiście plankton czy nie. Samo to, czy Razem przetrwa te 4 lata i jak będzie wszystko wyglądało będzie miało duży wpływ.

Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 102

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 27 paź 2015, 0:06

Cały czas,mam nadzieje że jak już Kukiza rozbiorą jak malucha na żłomowisku, to powstanie z kilku liberałów co weszli klub Korwinowski. Bo będą smieszni wobec srodowiska jako pisowscy albo platformersi.

Jakby takie Razem się dorwało do władzy i majstrowało przy Gospodarce Magnum to de facto można by uznać Polskę za trupa. Finanse publiczne upadlyby w trymiga (podobniej ak niedlugo za PIS. chyba ze nici z sztandaroowych projektow ustaw_ GOTOWYCH) Idee społeczne Karola Marksa chyba juz dosc skompromitowały się przez te 100 lat na swiecie.

Podobno mieszkajac w USa jak mozesz glosowac na Raklem. Przeciez Demokraci w USa tez zrobili syf.

Ostatni rozkwit Ameryki byl za Reagana.

Chociaz powinnienem był sie cieszyc LIBERALOWIE w SEJMIE SWETRU POLSKE ZBAW :rotfl4:

I Donosiciel WILK. JPRDL Ani lyzki dziegciu w sejmie. Agentura działa, SBecja nie spi. Co to za chory kraj.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 27 paź 2015, 0:28

A'propo Lisa. Zanim wyłączyłem to coś zniesmaczony klasą ekspertów posłuchałem Radzia, który wybiera się na emeryturę. Ponoć PO było BARDZO BLISKO zawarcia dealu z Petru, rozmowy zakulisowe były bardzo zaawansowane. Sikorski to info z pierwszej ręki,nie? To gdyby ktoś miał wątpliwości kim jest Petru, kto za nim stoi i kogo interesy reprezentuje.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 27 paź 2015, 0:41

myhalek_acm pisze:Przeciez Demokraci w USa tez zrobili syf.
Taki syf że nie mam 10 tysięcy dolarów długu za z powodu skorzystania z lekarza. Lubię taki syf. :]

Od 5 lat większość w Kongresie mają Republikanie, efektywnie oni blokują dużo rzeczy. W USA ogólnie są inne problemy i inna polityka, ciężko to tak powierzchownie oceniać. Można dyskutować, ale z mojej perspektywy cholernie śmieszne a nawet komiczne jest twierdzenie przez prawicę amerykańską że za dużo kasy idzie na programy społeczne gdy budżet wojskowy przewyższa budżet Rzeczypospolitej cały roczny, a pieniądze znikają w takie rzeczy jak to: http://blogs.reuters.com/great-debate/2 ... -cant-run/

Albo pieniądze publiczne pompowane w prywatną służbę zdrowia która jest najdroższa na świecie i zmanipulowana od dawien dawna są ogromne - reorganizacja tego syfu mogłaby dużo zmienić.

Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 102

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 27 paź 2015, 0:49

Sam wiesz ile wynosi dlug publiczny Ameryki, niedlugo wam sie papier skonczy w drukarniach i co wtedy ze nie masz tych 10 tys dlugu skoro bedzie druga Argentyna. choc nie pewnie szybciej bedzie Atomowa pustynia po wojnie z Chinami.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 27 paź 2015, 1:22

Spoko, nic takiego się nie stanie :wink:

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 993

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 27 paź 2015, 4:18

Kluchman pisze:Rzeczywistość jest taka, że Korwin jest już w na tyle zaawansowanym wieku i ma tak spaprany wizerunek, że po prostu powinien odsunąć się w cień. Niech sobie pisze w tym internecie, jest w tym bardzo dobry, ale powinien namaścić innego lidera partii.
JKM jest wodzem.W stylu Tuska czy też Leszka Millera.Namaszczenie kogoś przez JKM byłby dla namaszczonego swoistym " pocałunkiem śmierci politycznej".
Problemem JKM jest także to,że z kolejnych porażek nie wyciąga żadnych konstruktywnych wniosków.Nie zdziwię się jak Wipler odejdzie z jego ugrupowania.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”