Wybory 2010 - Strona 25

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Swój głos oddam na

Bronisław Komorowski
25
36%
Jarosław Kaczyński
30
43%
Nie oddam głosu
14
20%
Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Re: Wybory 2010

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 21 cze 2010, 18:52

Ok, będę od dzisiaj tolerancyjny dla nietolerancyjnych :lol:
Taki mam problem, że jak ktoś np. ja oceniam innych wyborców czy ludzi o innych poglądach to jestem rzekomo nietolerancyjny, a jak ty robisz to samo to wszystko jest jest ok. To jest jest czysta hipokryzja i proponuje z tym skończyć. I o tyle mi chodzi.
Pisałem tutaj na forum, że głosuję na przedstawiciela PO ? :boje się:
Owszem, że w drugiej turze poprzesz Komorowskiego.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 22 cze 2010, 1:22

Czy wy tez jestescie podobnie jak ja gleboko wzruszeni spontaniczna przemiana jaka zaszla w Jaroslawie Kaczynskim a ktorej dal wyraz wczoraj w Szczecinie? Juz wiecej nie bedzie uzywal okreslenia postkomuna od teraz zawsze lewica. Fiu fiu.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 22 cze 2010, 1:32

Chciałbym poprosić szanownego lorda o analizę tychże wyników.

http://wybory.onet.pl/prezydenckie-2010 ... lnosc.html

Tak chętnie analizował on wyniki na podstawie sondaży z wyborczej. Teraz prosimy o analizę tych wyników :)

Aha prośba do modów. Zróbcie nową ankietę z dwoma kandydatami :wink:

SilentH
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SilentH » 22 cze 2010, 7:26

Chlopaczek pisze:Czy wy tez jestescie podobnie jak ja gleboko wzruszeni spontaniczna przemiana jaka zaszla w Jaroslawie Kaczynskim a ktorej dal wyraz wczoraj w Szczecinie? Juz wiecej nie bedzie uzywal okreslenia postkomuna od teraz zawsze lewica. Fiu fiu.
Ba, jak to wybory zmieniają człowieka :) Ale w sumie głosy same nie przejdą na Kaczyńskiego. A swoją droga hipokryzja na najwyższym poziomie. Wszystko zrobią byleby tylko wygrać :evil:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 22 cze 2010, 10:07

czeher pisze:Tez mnie to zastanawia, jest to problemem wg mnie. Polonie nie powinny mimo wszystko glosowac, nie dotycza ich nasze problemy, zyja w innym swie3cie a moga zrobic niedzwiedzia przysluge
tutaj akurat podzelone Berlin/Rosja za Komorem, Kanada/Usa za kaczynskim
Wklejam w ramach ciekawostki:
Komisja Wyborcza nr 71 w BARCELONIE - liczba głosów ważnych - 1044

JUREK Marek 12

KACZYŃSKI Jarosław Aleksander 123

KOMOROWSKI Bronisław 752

KORWIN - MIKKE Janusz Ryszard 34

LEPPER Andrzej Zbigniew 0

MORAWIECKI Kornel Andrzej 1

NAPIERALSKI Grzegorz Bernard 73

OLECHOWSKI Andrzej Marian 40

PAWLAK Waldemar 8

ZIĘTEK Bogusław Zbigniew 1

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 22 cze 2010, 10:45

Oto wyniki starej ankiety.
Teraz czas na nową.

Obrazek

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 22 cze 2010, 10:54

Tradycyjnie Korwin krolem internetu, zas UPR krolowa :lol:
Chlopaczek pisze:Czy wy tez jestescie podobnie jak ja gleboko wzruszeni spontaniczna przemiana jaka zaszla w Jaroslawie Kaczynskim a ktorej dal wyraz wczoraj w Szczecinie? Juz wiecej nie bedzie uzywal okreslenia postkomuna od teraz zawsze lewica. Fiu fiu.
I do tego ma bardzo wzniosla opowiesc, epicko opowiedziana. No coz PR, polityka, tylko nie wiem czasem czy to nie jest strzal w stope - przeciez wiadomo ze i tak nie dostanie glosow lewicy, tej ktora nazywal postkomuna. Wiec chyba tutaj pijarowcy sie nie popisali i przekombinowali. Wizja 5lat z Komorowski, badz 5lat z Kaczynskim jest i tak dla mnie tak samo przerazajaca
Kazdy sciemnia aby lepiej wypasc...

PiS mial wielkie zale do Sikorskiego jaki zmienia twarze, kilka lat temu wychwalal Kaczysnkego a do niedawno kpil

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 22 cze 2010, 11:08

czeher pisze:Tradycyjnie Korwin krolem internetu
W tej kampanii już nie robili z niego w mediach takiego totalnego oszołoma i widać, że od razu miało to przełożenie w głosach. Prawie 3 proc. dla kandydata, który przez lata był na marginesie to nie jest taki zły wynik. Niestety na parlament Janusz nie ma większych szans.

Awatar użytkownika
Piotr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 22 cze 2010, 14:01

Jeśli sądzisz, że jest to wynikiem jedynie gry politycznej i kaczor z dnia na dzień zmienił w tej kwestii zdanie, to się mylisz. Tu masz dowód-fragment wywiadu z prezesem PiS z dnia 13.05.10 :

- Consolamentum: Prof. Krasnodębski w głośnym tekście „Już nie przeszkadza” nazwał prezydenta Lecha Kaczyńskiego „konserwatywnym socjalistą”, „socjalnym konserwatystą” A co Pan w kwestiach społeczno-ekonomicznych i kulturowych rozumie przez „Polskę solidarną”? Co konkretnie miałaby ona znaczyć w trakcie Pana ewentualnej prezydentury?

- JK: To, co w ostatnich tygodniach zobaczyliśmy na ulicach Warszawy i innych polskich miast to jest powrót do tego nastroju, jaki ja i moje pokolenie pamiętamy sprzed trzydziestu lat, z czasów Sierpnia’80. Nastroju, który pozwalał na połączenie rzeczy wydawałoby się niepołączalnych. My dzisiaj często o tym zapominamy. Patrzymy na tamte wydarzenia przez perspektywę stanu wojennego i 13 grudnia. Proszę pamiętać, że ruch Solidarności był ruchem bardzo wielu ludzi. Było tam milion członków Polskiej Zjednoczonej Partii robotniczej. Kiedy razem z Janem Olszewskim zakładaliśmy punkt konsultacyjny na ulicy Bednarskiej w Warszawie, to bardzo duża część tego tłum, który zaczął tam wtedy walić, to byli członkowie PZPR. A tam się działy rzeczy, które wydawały się wcześniej niesłychane trudne. Ja KOR-owiec, Jan Olszewski ze starej opozycji, a tam były grupy które przyjeżdżały z jakiejś fabryki i mówiły: my wszyscy jesteśmy z PZPR! Razem z nimi tworzyliśmy Solidarności, a właściwie Wolne Związki Zawodowe. Wtedy to było możliwe. I teraz też jest taki moment. Uważam, że niedawne podziały dzisiaj przestają być takie istotne.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 22 cze 2010, 14:12

On zmienił nastawienie w momencie śmierci brata - świadom tego, że inaczej nie wygra wyborów.
- Jeśli ktoś mnie zapyta, kim jest Józef Oleksy, odpowiem: to polski lewicowy polityk, starszo-średniego pokolenia - mówił w Radomiu kandydat PiS na prezydenta Jarosław Kaczyński, apelując o zmianę języka w polskiej polityce.
To jest kpina. Wyznawcy PiS udzielający się na tym forum na dźwięk nazwiska Oleksy pewnie zachłysną się żółcią i potokiem wyzwisk, a tu w najlepsze lider PiS wyciąga w jego stronę rękę kupcząc poparciem - czemu się dziwić, on politykiem jest wybitnym i wszystko zrobi dla zwycięstwa. Ale nie ma się co łudzić, że ta zmiana tkwiła w nim przed Smoleńskiem, po wygraniu wyborów również wróci do dawnej retoryki, teraz to jest tylko zabieg PR.

http://www.bigcyc.pl/ - piosenka o Janie Pospieszalskim, Big Cyc w formie, martwiłem się już, że nie nagrają więcej dobrych piosenek, ostatnio mieli z tym kłopoty. :wink:

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 22 cze 2010, 14:12

Piotr pisze:Tu masz dowód-fragment wywiadu z prezesem PiS z dnia 13.05.10 :
Ale czego to dowodzi? Ze robil wstepne umizgi w strone lewicy miesiac wczesniej ale rowneiz juz w kampanii, kiedy to gwarantowal przemiane? Ludzie az tak sie nie zmieniaja nawet na skutek traumatycznych przezyc - To wszytsko PR, juz wtedy bylo wiadome, ze musi walczyc o glosy lewicy ze wzgledu, iz oczywista oczywistoscxia byl fakt ostatecznego starcia pomiedzy kandydatami PO a PiS w 2turze, zaskoczeniem jedynie jest wielkosc elektoratu Napieralskiego
Jakby te slowa wypowiedzial z pol roku, rok temu przynajmniej to moglbym w to uwierzyc

Obluda ale to nic nowego w polityce rzecz jasna

Awatar użytkownika
Piotr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 22 cze 2010, 14:20

W tamtym czasie jeśli dobrze pamiętam Napieralski miał 2-3% poparcia i raczej ludzie pukali się w głowe widząc jego kampanie niż myśleli, że to on może zostać głownym rozgrywającym. 2 tura również nie była oczywistą oczywistością. Sondaż OBOP-u z 22 maja:TNS OBOP dla TVP Info:

Bronisław Komorowski – 53 proc.
Jarosław Kaczyński – 28 proc.
Grzegorz Napieralski – 4 proc.
Andrzej Olechowski – 4 proc.
Andrzej Lepper – 4 proc.
Waldemar Pawlak – 3 proc.
Janusz Korwin-Mikke – 3 proc.
Marek Jurek – 1 proc.

Kaczyński zwyczajnie zrozumiał, że jeśli dalej oprze język swojego działania o walke z przeszłością, to za 2 lata będzie miał nie 36, tylko 26% Nie twierdze, że to dobrze, ale dialog to jedyne wyjście bo szansa na zwycięstwo nad postkomuną została zaprzepaszczona wraz ze wspaniałym pomysłem "grubej kreski" równie wspaniałego Tadeusza Mazowieckiego.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 22 cze 2010, 14:26

Piotr pisze:Jeśli sądzisz, że jest to wynikiem jedynie gry politycznej i kaczor z dnia na dzień zmienił w tej kwestii zdanie, to się mylisz.
:arrow:
Piotr pisze:Kaczyński zwyczajnie zrozumiał, że jeśli dalej oprze język swojego działania o walke z przeszłością, to za 2 lata będzie miał nie 36, tylko 26% Nie twierdze, że to dobrze, ale dialog to jedyne wyjście bo szansa na zwycięstwo nad postkomuną została zaprzepaszczona wraz ze wspaniałym pomysłem "grubej kreski" równie wspaniałego Tadeusza Mazowieckiego.
To jak to wkoncu jest? zmienil nastawienie ze wzgledu na pkt? bo widzial ze dotychczasowa postawa juz mu nic nie da.... czy niue jest to gra polityczna? fakt zmienil sie z miesiaca na meisiac a nie z dnia na dzien 8)

Poza tym nawet jesli Napieralski mial male poparcie, to dla Kaczynskiego bylo to pole dla popisu, ze wgzledu na elektorat o lewicowych pogladach

Awatar użytkownika
Piotr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 22 cze 2010, 14:34

Zmienił swoją koncepcje uprawiania polityki, o to mi chodzi. Ty szumnie nazywasz to przemianą tak jak gdyby miało chodzić o całą osobe, czy uj wie co. Nie zmienił jednak koncepcji z niedzieli na poniedziałek jak to próbujesz przedstawiać. Gdy pisałem o grze politycznej, to miałem na mysli sytuacje, gdy to JK widzi ze Napieralski dostał 14% i nagle mówi "AHA, to już was lubie!" Dowiodłem, że zmienił w tej kwestii zdanie wcześniej, gdy nie miał w tym aż tak wielkiego interesu politycznego jak teraz co może wskazywać, że stanowisko zmienił pod wpływem tragedii smoleńskiej(pamiętasz jak wszyscy mowili wtedy o zgodzie? No właśnie, ten szatan Kaczyński też to pojął, mysle ze przyszło mu to nawet łatwiej, gdyż zginął tam jego brat i masa znajomych)
Myślę, że wniosek o punktach był tu jedynie czynnikiem dodatkowym, nie decydującym. Decydujące było tu zrozumienie, iż zmienić w tym kraju cokolwiek na plus można jedynie razem, tylko i wyłącznie.
Ostatnio zmieniony 22 cze 2010, 14:55 przez Piotr, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 22 cze 2010, 14:56

Piotr pisze:Napieralski dostał 14% i nagle mówi "AHA, to już was lubie!" Dowiodłem, że zmienił w tej kwestii zdanie wcześniej, gdy nie miał w tym aż tak wielkiego interesu
Wg mnie rowniez mial wtedy interes, bowiem nawet jesli napieralski mialby male poparcie to pozostal "osierocony" elektorat lewicowe, na co wtedy wskazywaly sondaze. Wiec juz wtedy jego sztab pomyslal, ze Jarek ich lubi. Poza tym jest to wspanialy pomysl na kampanie, wielka przemiana - milosc ku lewicy, szanowanie postkomuny
Piotr pisze:stanowisko zmienił pod wpływem tragedii smoleńskiej(pamiętasz jak wszyscy mowili wtedy o zgodzie? No właśnie, ten szatan Kaczyński też to pojął, mysle ze przyszło mu to nawet łatwiej, gdyż zginął tam jego brat i masa znajomych)
Myślę, że wniosek o punktach był tu jedynie czynnikiem dodatkowym, nie decydującym.
Nikogo ta katastrofa nie zmienila na dluzsza mete, nikogo nie zmienila smierc JPII a jezeli ktos tak twierdzi to sa to puste frazesy, bajki. Chwilowy wstrzas a pozniej wsyztsko wraca do rownowagi, znaczy stanu sprzed.

Dla rownowagi gra polityczna drugiego kandydata
http://wiadomosci.onet.pl/2187864,12,ko ... ,item.html

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”