Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2431

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5295
Kibicuję: Tylko WISŁA

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 04 maja 2025, 9:59

Chlopaczek pisze:
04 maja 2025, 1:01
Wydaje mi sie ze w jakis dziwny sposob doszlismy do rozmowy na zasadzie ze Ty powtarzasz iz najbardziej lubisz nosic koszulke w kolorze czerwonym a kiedy ja mowie ze pewnie w szafie masz ich wiecej niz tych w kolorze fioletowym to stwierdzasz ze nic takiego przeciez nie powiedziales i sobie dopowiadam.
Piękny przykład, idealny jak można dopowiadać coś pod z góry przyjętą tezę. Właśnie dlatego szkoda mi czasu dalej dyskutować, bo zamiast czytac co dokładnie pisze to interpretujecie po swojemu.

Ps. Najbardziej lubię nosić dresy. Obecnie mam 2 pary bo po prostu chodzę w nich bardzo rzadko. I tak to właśnie z Tobą wygląda.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3333

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 04 maja 2025, 10:32

DDK pisze:
04 maja 2025, 9:59
Chlopaczek pisze:
04 maja 2025, 1:01
Wydaje mi sie ze w jakis dziwny sposob doszlismy do rozmowy na zasadzie ze Ty powtarzasz iz najbardziej lubisz nosic koszulke w kolorze czerwonym a kiedy ja mowie ze pewnie w szafie masz ich wiecej niz tych w kolorze fioletowym to stwierdzasz ze nic takiego przeciez nie powiedziales i sobie dopowiadam.
Piękny przykład, idealny jak można dopowiadać coś pod z góry przyjętą tezę. Właśnie dlatego szkoda mi czasu dalej dyskutować, bo zamiast czytac co dokładnie pisze to interpretujecie po swojemu.

Ps. Najbardziej lubię nosić dresy. Obecnie mam 2 pary bo po prostu chodzę w nich bardzo rzadko. I tak to właśnie z Tobą wygląda.
Witki mi opadly.
No i super fajnie z tymi dresami a ja mam frytkownice beztluszczowa dwukomorowa i rozgladam sie za takim spryskiwaczem do oleju.

Sorry ze w ogole wczoraj zapytalem.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2430
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 04 maja 2025, 10:59

Po prostu przyjmij, że trwałość w poglądach jest cnotą nawet jak są głupie/błędne, bo w ten sposób życie jest bardziej przewidywalne i przestań drążyć. Jak byś nie wiedział, że kreacjoniści jadą na tym założeniu od tysięcy lat.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2152

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 04 maja 2025, 11:07

Czyli najlepiej sie mylić na początku - wtedy mamy gwarantowany szacunek albo za zmianę poglądów na 'lepsze', albo szacunek za stałość poglądów ;)
(acz w tej dyskusji wyżej faktycznie mam wrażenie, że ktoś próbuje jednoczesnie mieć poglądy "Nie szanuję osób, które tkwią w głupich poglądach zamiast je zmienić" oraz "Szanuję Seneszyn za jej stałe poglądy, chociaż wg mnie są głupie")
Kluchman pisze:
04 maja 2025, 10:59
Jak byś nie wiedział, że kreacjoniści jadą na tym założeniu od tysięcy lat.
Jestem absolutnie za dorzuceniem tego do dyskusji. Już mieliśmy rozróżnienie pomiędzy stałymi poglądami w krótkim okresie czasu, w długim okresie czasu, to brakuje nam faktycznie jeszcze stałe poglądy pomiędzy pokoleniami, a nawet cywilizacjami :)

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 04 maja 2025, 11:32

venomik pisze:
04 maja 2025, 11:07
Czyli najlepiej sie mylić na początku - wtedy mamy gwarantowany szacunek albo za zmianę poglądów na 'lepsze',
Nie, jak zmienisz to będziesz chorągiewką.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 04 maja 2025, 11:34

Kluchman pisze:
04 maja 2025, 11:32
Nie, jak zmienisz to będziesz chorągiewką.
Ale to zmiana musi być w krótkim okresie czasu czy może być w długim? Albo między pokoleniami? ;)

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 04 maja 2025, 11:43

A tak wlasciwie to czemu temat zmian pogladow jest wałkowany obecnie 10 razy więcej niż przed każdymi innymi wyborami? Coś szczególnego sie wydarzyło?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5295
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 04 maja 2025, 11:46

venomik pisze:
04 maja 2025, 11:07
(acz w tej dyskusji wyżej faktycznie mam wrażenie, że ktoś próbuje jednoczesnie mieć poglądy "Nie szanuję osób, które tkwią w głupich poglądach zamiast je zmienić" oraz "Szanuję Seneszyn za jej stałe poglądy, chociaż wg mnie są głupie")
Jak już wspomniałem - można szanować jednego człowieka za upór i wytrwałość oraz stałość w poglądach, a jednocześnie się z jego poglądami nie zgadzać. To się naprawdę nie gryzie.

Można też jednego szanować za to, że dalej stoi przy swoim i broni swojej filozofii lewicowego świata, a drugiego za to, że "zmądrzał".

Problem mam z tym, że nie uważąm, żeby politycy "zmądrzeli" tylko po prostu dostosowali to co mówią do potrzeb wyborców.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6647

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 04 maja 2025, 11:47

@venomik Bo diabeł się w ornat ubrał i na mszę dzwoni :wink:

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 04 maja 2025, 11:59

venomik pisze:
04 maja 2025, 11:43
A tak wlasciwie to czemu temat zmian pogladow jest wałkowany obecnie 10 razy więcej niż przed każdymi innymi wyborami? Coś szczególnego sie wydarzyło?
Tak, niektórzy kandydaci na prezydenta połowę kampanii prowadzą na tym, że Trzaskowski zmienia zdanie i to niedobrze.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 04 maja 2025, 12:10

A.
A mamy jakiegoś kandydata, który ma poparcie większe niż 2%, o którym nie da się napisać, że pozmieniał pewne poglądy albo część z nich pochował do szafy i udaje, że ich nie było z obaw o spadek poparcia?

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4385
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 04 maja 2025, 13:02

Trwałość w poglądach jak są idiotyczne jest głupie
Trwałość w poglądach jak sa w miarę ok - cnota

Tak bym to widział

Senyszyn to stary komuch ale wykształcona i ogarnieta czytaj zdroworozsądkowa stąd te poglądy mimo że stałe od lat sa ok dla większości normalnych

Tusk i PO poglądy zmieniają jak zawieje wiatr stąd chwalenie ich za zmiany poglądów na temat imigracji jest trochę naiwne bo oni nie zmienili poglądów tylko popłynęli z wiatrem :) jakby im w słupkach wyszło że Polacy chcą ciapakow to by takie właśnie poglądy prezentowali

Wniosek. Porównujecie jabłko z gruszka

Jasniej się chyba nie da
@DDK wisisz mi piwo :)

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1152

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 04 maja 2025, 13:05

Trzeba wziąć pod uwagę, że PO czy PiS to totalny misz - masz iciężko tam o jakieś stałe przekonania. Może różnią się skierowaniem swoich wasalnych zachowań - jedni probrukselskich, drudzy prowaszyngtonowskich czy światopoglądowych (aborcja, religia, etc), ale finalnie to partie populistów, które skutecznie podzieliły Polaków na dwa obozy. Potem wychodzi taki Nawrocki, gdzie wychwala prospołeczną politykę PiS i w tej samej wypowiedzi mówi o wpisaniu zakazu podatku katastralnego do Konstytucji. Gdzie tu sens? Przecież jak na dłoni widać, że programy socjalne nic nie pomogły w dzietności, a dziki kapitalizm i kryzys mieszkaniowy tylko pogłębił ten problem. Pan bezpartyjny chce tylko pogłębić dziurę. Brawa.
Z drugiej strony przedstawiciel PO, które prowadziło obrzydliwą nagonkę w sprawie sytuacji na granicy, a cudownie teraz odmienli narrację. Dla Was jest okej taka zmiana? W czasie ogromnego kryzysu dolewanie oliwy do ognia żeby tylko dopchnąć się do koryta?
Mamy masę problemów. Właśnie przez rozdawnictwo, brak planów i spójnych działań kolejnych rządów. Rozdano dodatkowe 13-tki, 14-tki - nikt tego nie zabierze, bo emerytów jest tylko więcej. Kobiety nie chcą dzieci, a pracują krócej? Kto zrówna wiek emerytalny - nikt. Pieniądze na transformację energetyczną przejedzone Atomu brak. System emerytalny na trytyki, więc może wymyślić coś innego, a nie dosypywać pieniędzy tam, gdzie i tak to wszystko nie wytrzyma. Zgniłe jaja, których nikt nie chce dotknąć. Dociśnie się śrubę ludziom pracującym, najwyżej wyjadą. Mieliśmy już wielką falę emigracji co poniekąd odbija się echem do dziś. Pokolenie wyżu uciekło.
Zwiększono minimalną, nikt tego nie kontroluje. W Polsce powiatowej Dziki Zachód. Pracodawcy przywożą kontenerami pracowników z biednych krajów. Tacy nie chcą urlopów, pracują ponad normę, bo dla nich i tak to duże pieniądze. Polak musi zapłacić kredyt/wynajem, dojechać do pracy i jakoś żyć. Dlatego dziwię się ludziom z szeroko pojętego proletariatu, którzy widzą szansę w Konfederacji. Przecież to kapitaliści oraz miłośnicy jeszcze większego rozwarstwienia społecznego.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4385
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 04 maja 2025, 13:08

To kto. Zandberg?

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 04 maja 2025, 15:09

Kluchman pisze:
04 maja 2025, 11:59
venomik pisze:
04 maja 2025, 11:43
Tak, niektórzy kandydaci na prezydenta połowę kampanii prowadzą na tym, że Trzaskowski zmienia zdanie i to niedobrze.
:D

Generalnie bawiła mnie ta dyskusja, bo od samego początku wiedziałem skąd się wzięła i dokąd zmierza, dlatego się z niej wypisałem bo nie lubię jak ktoś próbuje robić że mnie idiote. Milo, że po tych kilkunastu postach doszliscie do clue. :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”