Real Madryt (zbiorczy) (cz.2) - Strona 2439

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Największy błąd Realu po 2000?

Zwolnienie Del Bosque
0
Brak głosów
Oddanie Robbena
4
31%
Oddanie Sneijdera
1
8%
Zatrudnienie Beniteza
0
Brak głosów
Zwolnienie Xabiego
6
46%
Zatrudnienie Mourinho
2
15%
Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3924

Real Madryt (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 02 sie 2023, 14:46

To, że Messi "w końcu" wygrał to piękna historia, ale Mbappe to jeden z lepszych piłkarzy w historii MŚ w ogóle.

Realista69 2.0
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 423

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista69 2.0 » 02 sie 2023, 14:51

Dobrze by było, jakby ta legenda wygrała chociaż raz LM.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3924

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 02 sie 2023, 14:55

Oczywiście, ale Maradona też nie zdobył Pucharu Europy :) Możemy tak do jutra odbijać piłeczkę, tylko po co?

Realista69 2.0
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 423

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista69 2.0 » 02 sie 2023, 14:59

Jeśli chodzi o Maradone, to legendarna jest ręka Boga.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 02 sie 2023, 15:10

Bernabeu pisze:
02 sie 2023, 13:58
No, ale to dosyć oczywiste stanowisko, Mbappe to najlepszy piłkarz na świecie i kibice każdego klubu mieliby "kisiel w majtkach na myśl o jego przeprowadzce do X", gdyby mieli na niego szanse. Może Ty byś nie miał, może byś miał i po prostu lubisz sygnalizować cnotę, nie za bardzo mnie to interesuje, bo tego nie zweryfikuję
O mojej cnocie nigdy nie było mowy więc to chybiona riposta ale nie o tym dyskusja.

Nikt nie ma wątpliwości, że jaranie się transferami to element sympatyzowania z klubem i co pół roku to przerabiamy.

Co innego jaranie się transferem najlepszych graczy świata, a trochę co innego okoliczności sprowadzenia Francuza, co zalatuje trochę syndromem sztokcholmskim. CR7, Bale, Kaka, Hazard czy nawet ostatnio Bellingham oraz wielu innych. Niezależnie od ostatecznego efektu tu można było tylko zazdrościć Realowi tych ruchów w momencie transferu. To oczywiste, że jak klub kupuje wielkie nazwisko to towarzyszy temu większe zainteresowanie. To co dziwi w przypadku Mbappe, to że klasa sportowa wydaje się przyćmiewać wszystko inne i gość nie dość, że jest bezkarny, to wręcz zostaje nagradzany za swoje, jakby nie patrzeć, niefajne zachowania.

Rozmowa dotyczy nie emocji związanch ze sprowadzaniem najlepszych graczy świata, a podniecania się transferem piłkarza, który notorycznie ośmiesza 2 kluby, które o niego zabiegają, a te nic sobie z tego nie robią. Tak, w tym wypadku obie te kwestie się łączą. Piszesz, że przesadnie się tym nie ekscytujecie, przejrzyj sobie ostatnie strony tego tematu i to co wrzucacie. Nie jestem chyba jedyną osobą, która zwróciła na to uwagę.

My malutczcy i tak nie mamy na nic wpływu, ma trafić do Realu to trafi, jak nie teraz, to będzie tu za rok ale zwyczajnie spodziewałem się innych reakcji ze strony sympatyków Realu, po tym jak Kylian rozegrał ich klub rok temu.

Przedstawiasz jako "oczywisty" wniosek, że kibice każdego klubu reagowaliby podobnie w identycznej sytuacji, a ja mam jednak trochę inne zdanie o kolegach, przynajmniej tu na forum. Ekscytacja transferem Mbappe czy innego Kane'a do klubu któremu kibicujesz? Jak najbardziej tak. Ekscytacja tym transferem po zaserwowaniu akcji "mojemu" klubowi jak Realowi rok wcześniej? No nie. Ja oceniam oczywiście tylko ze swojej perspektywy, ale stąd cała dyskusja, bo wbrew temu co sugerujesz, nie jest to IMO oczywiste stanowisko.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 02 sie 2023, 15:45

Pisanie o niczym (bez obrazy).

Mbappe wystawił Real, bo dostał najlepszą ofertę w historii europejskiej piłki od PSG, której absurdy właśnie poznajemy (w stylu premii 100 baniek za wypełnienie kontraktu XD). Na ile jest to okoliczność łagodząca, każdy może sobie odpowiedzieć we własnym mniemaniu.

Teraz realne scenariusze są trzy:

1) Mbappe zgodzi się na transfer w tym roku,
2) Mbappe przyjdzie za free za rok
3) Mbappe nie przyjdzie za rok, bo znowu ktoś przelicytuje Real.

Jak Mbappe trafi do Realu, to ta kadra będzie obiektywnie wiekowo/sportowo potężna (Vinicius, Mbappe, Rodrygo - Bellingham, Tchouameni, Valverde, Modric, Kroos, Camavinga - Rudiger, Alaba, Militao - Courtois).

Ty kolejny raz wpadasz do tematu pisząc, że jakim cudem kibice Realu chcą tego Mbappe.

Jakbyś napisał "dziwię się, że Perez wciąż ugania się za Mbappe" albo "brałbym Hojlunda za 100 baniek, a nie czekał na Mbappe" - to pewnie byłoby jakieś pole do (akademickiej) dyskusji. Akademickiej, bo tak jakby to jest prawie-fakt, że albo przyjdzie Mbappe, albo nikt, albo ktoś inny za rok jeśli Mbappe znowu wystawi Real. Ba, nawet przyznałbym rację do jakiegoś stopnia, pisałem nawet w tym temacie, że albo Perez skończy jako król albo emeryt, i tak dalej. Ale to takie tam pitu-pitu w internecie.

No, więc jak już ustaliliśmy, że albo przyjdzie Mbappe albo nikt, to możliwe reakcje kibica Realu w tym stanie faktycznym to:

1) Mbappe wystawił Real, dawać mi tego Joselu, brzydzę się Mbappe i już wolę dostawać co dwa lata gonga od Sevilli jak np. Manchester United niż oglądać bajeranta w barwach świętego Realku,
2) Mbappe wystawił Real, ale to najlepszy piłkarz na świecie i z nim Real ma przepotężny projekt na lata, więc trzymam kciuki, żeby tutaj trafił.

To pierwsze to troszkę debilizm w moim odczuciu, więc zostaje to drugie. I tak, to jest oczywiste stanowisko.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1682

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 02 sie 2023, 15:46

Bernabeu pisze:
02 sie 2023, 12:33
To nic nowego chyba w Realku, że sezon bez LM budzi niedosyt, a oczekiwania są ogromne
No ale nie powiesz mi, że jak przyjdzie ten embappe w okienku w którym już wpadł Bellinghamek to oczekiwania względem wyników nie będą wyjątkowe, nawet jak na Realek.
Imo każde inne rozstrzygnięcie po za wygraniem LM = porażka. To jest trochę kuriozalne imo. Ale może nie czuje vibu Realku i wy zawsze tak macie hehe

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 02 sie 2023, 16:02

masacra pisze:
02 sie 2023, 15:46
No ale nie powiesz mi, że jak przyjdzie ten embappe w okienku w którym już wpadł Bellinghamek to oczekiwania względem wyników nie będą wyjątkowe, nawet jak na Realek.
Imo każde inne rozstrzygnięcie po za wygraniem LM = porażka. To jest trochę kuriozalne imo. Ale może nie czuje vibu Realku i wy zawsze tak macie hehe
No Realek zwolnił trenera po wygranej Lidze Mistrzów (Heynckes), po mistrzostwie (Capello), po dwóch LM przez 4 lata i mistrzostwie w ostatnim sezonie (Del Bosque) - to chyba od kilkudziesięciu lat wiadomo, jak to wygląda w Madrycie. :D Powrót Zi Zu Zi Za Zidane'a za rok, a nie jakiś Xabi Alonso, tak to widzę.

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 02 sie 2023, 16:07

Realista69 2.0 pisze:
02 sie 2023, 14:59
Jeśli chodzi o Maradone, to legendarna jest ręka Boga.
Nazario też nie wygrał LM, jemu co zarzucisz? :d

Awatar użytkownika
emski
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 531

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » 02 sie 2023, 16:20

A ja mam wyjebane na takie gadanie, że Mbappe ośmieszył Real czy tam sobie pogrywał z jednym czy drugim klubem.
Pewnie trochę wróżę i na pewno mam madrycką stronniczość, ale ta zeszłoroczna drama wygląda tak, jakby rzeczywiście gość był ugadany z Realem. Problem w tym, że PSG uznało, że zatrzyma go za absolutnie każdą cenę i koniec końców zatrzymało, ale za cenę jakiegoś absurdalnego konktaktu. Przecież te zapisy typu premia lojalnościowa w wysokości 180 baniek, gdzie transza jest wypłacana w połowie okienka (lol) albo jednostronna możliwość przedłużenia po stronie piłkarza wyglądają tak, jakby obóz Żółwia przekazał Katarczykom ofertę pt. 'i tak tego nigdy nie zaakceptujecie, ale przynajmniej pokażemy, że staraliśmy się dojść do porozumienia', a Al Khelaifi powiedział 'ok' :D Dopóki Arabusy nie pojawiły sie z chorymi pieniędzmi w te okienko to nikt o zdrowych zmysłach nie pomyślałby, że w ciągu najbliższych kilkunastu lat w piłce pojawią sie takie pieniądze - pomijając właśnie te arabskie konktraty to Mbappe miał przez 3 lata zarobić pewnie więcej niż jakikolwiek piłkarz spoza trójki Messi, Ronaldo, Neymar zarobił przez całą swoją karierę.
Więc tak, rok temu mi było żal, że Żółwiu nie przyszedł, ale to rozumiałem i chyba nawet o tym pisałem. Jak się teraz ta saga skończy - nie wiem, ale znowu mam nadzieję, że jednak wreszcie orzeł wyląduje.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8353

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 02 sie 2023, 16:27

Jak dla mnie wiele zależy od tego, jak ułoży się to okienko. Bo widać, że obie strony (PSG i Real) chcą, żeby transfer doszedł do skutku w tym oknie. Jeśli Mbappe stwierdzi, że za dużo kasy ma do stracenia i zagra na przeczekanie, to jednak słabo będzie świadczyć o jego ambicjach. Tzn. niech tam sobie ustala priorytety, jak chce, pewnie obok reszty tego bonusu trudno przejść obojętnie, ale kolejny rok w PSG to kolejny rok niepewności dla Realu, że znów pojawi się jakaś gigantyczna oferta i znów Real zostanie z niczym.

Jeśli przejdzie w tym oknie, to oczywiście coś zupełnie innego - dwa lata temu chciał - PSG go nie puściło, rok temu przedłużył kontrakt (normalna sprawa), teraz wreszcie finalizuje wyczekany transfer. Ale jeśli zagra na kasę, to jednak o tej jego wielkiej chęci, żeby przejść do Madrytu, będzie to średnio świadczyć.

Ale jeszcze miesiąc jest, więc dziś to oczywiście każdy sobie gdyba sprzed ekranu i na podstawie własnych widzimisię rzuca opiniami hehe

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 02 sie 2023, 16:36

Mbappe będzie +200 milionów na plusie jeżeli odejdzie za rok z Paryża, a nie teraz - pamiętam, że mocno krytykowałem z wiadomych względów Francuza, ale czym więcej czyta się o tej umowie w Paryżu, tym bardziej oczywiste jest tj. pisze @emskii dlaczego tam został i dlaczego ten scenariusz '24 jest tak kuszący, no i dlaczego PSG zrobi wszystko żeby go sprzedać teraz. Gość dostał ofertę a'la Al-Nassr w top klubie.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 02 sie 2023, 16:45

Bernabeu pisze:
02 sie 2023, 15:45
Piszesz kolejny raz nie z pozycji dyskutanta, a przedstawiacza prawd objawionych, co nie do końca mi się podoba, ale to już mój problem.

Jak dla mnie oczywistym jest, że jeśli Real nie uganiałby się za pazernym Francuzem, na pozycji którego ma już top na świecie w postaci Viniciusa, poszedłby w inne nazwiska do ataku. Kane może nie pasować wiekowo, ale to takiej "9" Real potrzebowałby żeby skompensować odejście Benzemy i na Anglika mógł sobie pozwolić. Joselu wydaje się być substytutem na ławkę i przystawką. Dopóki okno się nie skończy i faktycznie Real nikogo tu więcej nie sprowadzi, to nie uwierzę, że to finalne rozwiązanie.

Jak wy wogóle chcecie grać po przyjściu Mbappe? Francuz na "9" czego nie lubi, na prawą i Rodrygo do odstawki jak podczas poprzednich MŚ czy Mbappe na lewą a pozycja Viniego do wymiany?

Jak dla mnie Perez po takim wpierdolu w LM od City, przegraniu ligi z przeciętną Barcą, stracie Benzemy, musi skontrować to mocniej niż "tylko" Bellinghamem i wielkim Joselu. Jak nikt nie dojdzie, to jednak będzie smuteczek.

To wszystko śmierdzi dopiętym wcześniej dealem z Mbappe. Stąd jakaś bierność Pereza jeśli chodzi o wzmocnienie ofensywy i w innym wypadku po co teraz ta cała szopka Francuza z ogłaszaniem, że nie przedłuża skoro mógł przytulić bonusy, powiedzieć to w zimie, a za rok i tak na luzie by ten Real zaliczył. Pozostaje więc tylko kwestia na ile Floro z Kyliankiem uda się rozegrać Paryż, który może potraktować to mocno ambicjonalnie oraz ile Real będzie w stanie wpompować do kasy PSG żeby tego Mbappe dostać już teraz.

Druga kwestia, po tym jak PSG go rozpuściło, wiadomo, że z samej miłości do Realu tam nie pójdzie. Wy tam macie jakieś kominy płacowe albo planujecie taki dla niego stworzyć, bo oczywistym wydaje się, że wszystkie Viniciusy, Courtoisy czy Bellinghamy to koło pensji Mbappe nawet nie będą stały.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 167
Kibicuję: England

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 02 sie 2023, 17:03

Ciekawe, że przy okazji tego transferu rozważacie madridiści wyłącznie supermoce Mbappe jako piłkarza, całkowicie pomijając wpływ mistrza świata w egoizmie, jego zarobków i sułtańskich przywilejów na szatnię. Ton jest taki, że przychodzi Żółw i kosimy mazaki. Mistrz jak w banku, a w LM tylko my i City.
Hold your horses. To nie jest reprezentacja, gdzie spotykają się na kilka dni i jakoś te urazy idzie przetrzymać, a kwestia zarobków jest mniej istotna. Real prawie zawsze miał szatnię pełną wybujałego ego, to prawda. Ale np. gdy przychodził Cristiano, to zaprzęgiem powoził Mourinho i cugle trzymał krótko. No i Ronaldo nie miał wtedy tak wyjebane jak teraz Francuz.
A Ancelotti to fachman nie od dyscypliny, a od dopieszczania gwiazd, spięty w blokach Zizou tym bardziej. Spodziewam się, że między Mbappe i Vinim nie raz zaiskrzy, a jest jeszcze mający ambicje liderowania Bellingham i "stara gwardia". Nie mówię, że tego się nie da pożenić, ale na wszelki wypadek robię zapas popcornu.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 02 sie 2023, 17:10

Nie ma lepszych trenerów do zarządzania szatnią od Ancelottiego i Zidane'a, dlatego jakbym miał typować, ten drugi zastąpi tego pierwszego. Poziom gwiazd Realu w przeszłości do obecnych czasów nieporównywalny.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”