Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2442

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 138

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 08 maja 2025, 13:45

10 pisze:
08 maja 2025, 8:09
Devourer pisze:
08 maja 2025, 0:55
wzbudza sympatię, jest typem otwartym na ludzi.
Ma vibe chłopka roztropka, takiego pijanego wujka na weselu. To zdecydowanie nie jest format prezydencki. Twardy elektorat, jak mu się każe, zagłosuje, poza tym głosów nie zbierze. Ale twardy elektorat zagłosuje także na Nawrockiego, nawet jeśli ABW z dziennikarzami wynajdą mu jeszcze ze trzy mieszkania.
;)
Nie zgodziłbym się, wadą jest, ze jest za bardzo pisowy, i wyskoczył z tym bykowym, i w zasadzie się nawet nie stara o prezydenturę, tylko robi za 2 skrzypce Nawrockiego.

Braun ma cechy na format prezydencki, ale musiałby być bardziej wyważony w poglądach i zrezygnować z tych wszystkich akcji, a im bliżej wyborów tym bardziej jedzie po bandzie. Stały elektorat przyklaskuje, ale co z resztą.
Mentzen ma tego Aspergera, co może przeszkadzać mu w wystąpieniach publicznych i też ma trochę za skrajne niektóre poglądy.

I w zasadzie na pierwszą turę zastanawiałem się nad Braunem, Jakubiakiem i Mentzenem, (jest jeszcze Bartoszewicz, ale się nie przygladałem za bardzo), ale chyba trzeba wrócę do pierwotnej koncepcji - czyli głosowania na Mentzena aby Nawrocki nie wszedł do 2 tury. Bo po tej aferze to musiałbym się mocno zastanowić nad pójsciem na 2 turę, a Trzaskowskiego nie poprę.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1004

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 08 maja 2025, 13:59

Devourer pisze:
08 maja 2025, 13:45
Braun ma cechy na format prezydencki, ale musiałby być bardziej wyważony w poglądach i zrezygnować z tych wszystkich akcji
To sie nie wyklucza?
Gledzenie wyrafinowanym slownictwem to troche malo tych cech, chyba ze jakies przeoczylem.

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 08 maja 2025, 14:20

Przema pisze:
08 maja 2025, 13:59
Devourer pisze:
Braun ma cechy na format prezydencki, ale musiałby być bardziej wyważony w poglądach i zrezygnować z tych wszystkich akcji
To sie nie wyklucza?
Gledzenie wyrafinowanym slownictwem to troche malo tych cech, chyba ze jakies przeoczylem.
Prezydent ma się dobrze prezentować i dobrze przemawiać - to jedna z cech.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1920

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 08 maja 2025, 14:24

Devourer pisze:
Jakubiakiem
Dla mnie ten typ to taki typowy wuja na wigilii co to pierdoli i umoralnia wszystkich na typowo chłopski rozum :mrgreen: nie wiem jak ten facet dorobił się niemałego przecież majątku i sukcesów w biznesie xd

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2052
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 08 maja 2025, 14:30

Nie wiem czy trafiłem po prostu na takie wypowiedzi (przyznam, że niezbyt często go słucham), ale nie widzę tej epickości wypowiedzi Brauna. Owszem, fajny efekt wywołuje modulując głos, ale czasami robi jakieś dziwne pauzy albo brzmi jak dla mnie flegmatycznie. Nie powiem, że źle się wypowiada, ale zdecydowanie nie widzę u niego nic więcej niż u innych kandydatów z doświadczeniem politycznym, oczywiście z wykluczeniem tych, którzy mają specyficzny głos :P

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8395

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 08 maja 2025, 14:32

Nie no, Braun zanim powie jedno zdanie, to mija 5 minut. Dla mnie typ jest nie do słuchania i nawet nie chodzi o poglądy.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5295
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 08 maja 2025, 14:49

Ja go u Stanowskiwgo słuchałem w tempie x1,5 a i tak miałem wrażenie że za wolno.

Jakubiak bardzo sensownie mówi. Nie wiedziałem że ma coś wspólnego z pisem.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5295
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 08 maja 2025, 14:50

PietroBosman pisze:
08 maja 2025, 14:48
Co o tym sądzicie?

https://www.infor.pl/prawo/nowosci-praw ... e_vignette
Ja pierdziele ale debilizm.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 128
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 08 maja 2025, 15:17

Chandlerr pisze:Mnie akurat bykowe wkurwilo, bo sorry, tyle podatkow placimy, ze to jest chore. Ostatnio czytalem o chlopach na przestrzeni wiekow, tam z poczatku chlop pracowal 1 dzien, potem 2, potem 3 i skonczylo sie na tym, ze cala rodzina miala lacznie pracowac 9 dni w tygodniu. I tak sie sami wyruchali, ze potem nie mieli kompletnie zadnych praw.

Dzisiaj sie znow dazy do ucisku, a najlepsze jest to ze znow czesc spoleczenstwa jest za nakladaniem kolejnego kaganca.
Wystarczy zobaczyc na rachunek za prad, gaz czy podatki jakie sa w cenie paliwa.
Wymyslaja coraz wiecej debilizmow, tu niby 1 zl, tam 50 gr, akcyza rok do roku jest podnoszona no i co sie z ta kasa dzieje? Wydajemy w [ch**] kasy na emisje co2 i co sie z ta kasa dzieje? Na co jest wydawana? Klimat sie juz polepsza? Wydajemy na nowsza technologie?
Czemu tak zmienili warunki fotowoltaiki na gorsze. Gdzie jest ta cala infrastruktura, ktora ma zapewnic bezpieczenstwo energetyczne oparte tylko na prądzie?
Caly czas czytam jak naukowcy nie wymyslaja niestworzonych rzeczy ktore maja sprawic ze zycie bedzie lepsze i tansze. To ze lepsze, to nie mam watpliwosci, a gdzie jest to tansze?

Zamiast sie skupiac na realnych przyczynach takiej demografii, to u nas probujemy znow dolac oliwy do ognia. Zamiast zlikwidowac przyczyne to probujemy maskowac objawy. Zamiast dazyc do tego zeby ludzie chcieli ochote miec dzieci to sie sprowadza imigrantow. Najbardziej kretynski pomysl, bo rownie dobrze, mozemy zlikwidowac nasze granice i oddac litwe, bialorusi, niemcom czy czechom.

Ogromne koszty zycia, to jest wg mnie, glowny powod tego, ze ludzie nie chca posiadac dzieci. Wynajem/kupno mieszkania (kredyt), to juz sa ogromne koszty. I kto ma za to zaplacic? Do tego idziesz na zakupy, chcesz kupic w miare dobrej jakosci jedzenie (nie najtansze gowno, gdzie ludzie nawet nie patrza na sklady, kupuja w 90% chemie, a potem sie dziwia, ze choruja), to juz musisz wydac kilkaset zl tygodniowo.

PIS zamiast wydawac pieniadze mądrze, postanowil je po prostu przepierdolic. Dajac 800+ ludziom, gdzie dzietnosc w ogole nie ruszyla, jest debilizmem. A tlumaczenie ze bieda zmalala, jest jeszcze wiekszym kretynizmem. Bo zamiast ta biede probowac ograniczac, poprzez rozwoj, poprzez danie mozliwosci pracy ludziom (posrednio rzecz jasna), to sie znow probuje maskowac objawy, a przyczyna wciaz pozostaje.

Nic w tym kraju nie trzyma sie kupy, najlepiej jak zawsze maja politycy i ich rodziny, porozstawiani w SSP, a dla reszty ochlapy.
Ktos wspominal o gornikach i ich dodatkach i ma absolutna racje.

Tu jest tyle zbednych kosztow, ze jakby je wszystkie zlikwidowac, to taka kw wolna moglaby spokojnie byc podniesiona i do 100k. Gdyby do tego dorzucic zmiane systemu NFZ na taka jak jest np w Szwajcarii, gdyby polikwidowac zbedne urzedy, gdyby uproscic prawo handlowe, dac ludziom wiecej swobody, a nie same zakazy i tysiace norm do spelnienia, to urzedasy co by wylecialy na bruk, bo ich praca w wiekszosci jest zbędna, mogliby sie przebranzowic, mogliby otworzyc swoje dzialalnosci, mogliby stworzyc konkurencje, rozwój. Ale u nas sie nie mysli w tych kategoriach, najlepiej aby wszystko bylo panstwowe, zeby panstwo bylo opiekunem w kazdej postaci, taka mentalnosc komusza. A najlepiej jakby kazdy byl taki sam, zarabial tyle samo i tylko elyta zyla jak nalezy.
Logika aparatu państwowego jest nieubłagana i ignoruje wszystko to co wyszczególniłeś. To co dzieje się obecnie, było już prognozowane dobre 20-25 lat temu. Zmiany są przede wszystkim kulturowe, gdyż założenie rodziny nie jest postrzegane jako atrakcyjny sposób życia co zmieniło się wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa. A pomysł elit u władzy do sprowadzenia nowych Polaków.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
Epikur
Junior
Junior
Reputacja: 2
Kibicuję: ZET Tychy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Epikur » 08 maja 2025, 19:54

Szanse kandydatów według bukmacherów a nie sondażów na zamówienie :D
https://chatgpt.com/share/681cef6c-ecd4 ... 8447a088ad

basson
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 121

Post Wyświetl pojedynczy post autor: basson » 08 maja 2025, 21:39

Czasy się zmieniły jako odpowiedź na każdą zmianę zdania. Co za memiczny, zakłamany typ. Ciągle ta sama gadka, jak wy możecie traktować poważnie takiego kandydata? Najbardziej podobało mi się, "będę bezpartyjnym prezydentem" - powiedział wiceprzewodniczący platformy obywatelskiej Rafał "to pis" Trzaskowski :mrgreen: Znowu słabo, kompleks pisu przez 2/3 rozmowy.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 08 maja 2025, 22:47

tak tu zostawię. Realne sondaże (amerykańska sondażowownia, która niemal w punkt trafiła z wynikiem ostatnich wyborów w USA).

Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1497
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 08 maja 2025, 23:00

Jak zobaczyłem Zandberga i Biejat wyżej od Brauna to pomyślałem że rzeczywiście warto wierzyć tej sondażo :lol2: wni

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 09 maja 2025, 0:16

Rymanowski też robi długie wywiady z kandydatami: (przypadkowo na Brauna live trafiłem).

https://www.youtube.com/@RymanowskiLive ... shelf_id=4

Jesli chodzi o sondaż z wyżej to nie mogę się nadziwić jakim cudem Biejat jest tak wysoko. Chyba tylko Maciak i moze Woch wypadają gorzej w debatach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”