Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 2446

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8423

Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 30 lip 2023, 9:10

Delpiero14 pisze: ↑
30 lip 2023, 8:00
Muani i Osimhen
za Osimhena to chyba ten Laurentis wołał jakieś 150 mln. To nie jest blisko. Muani też blisko 100 mln, a on chyba ma jeden taki sezon w karierze + ma 25 lat, więc to nie jest wonderkid, który będzie dopiero się rozwijał. Sam nie wiem.

Vlahovic to chyba tez koło 100 i nie wiadomo, czy on w ogóle chciałby do United przejść.

Tego Davida nie ocenie, bo nie znam zupełnie.

Ale jest może z 5-6 nazwisk na ryjku i nie ma co wybrzydzać. Do takiego RKM nie jestem w ogóle przekonany, Osimhen to moje marzenie, ale on kosztuje dwóch Hojlundów, no nie ma wielkiego wyboru.

Widziałem gdzieś statsy co do goli w jego wieku i wyglada tu lepiej niż te Osimheny i jeszcze kilku innych. Wiadomo, tam kupujesz gotowy produkt, tu jakiś tam potencjał, ale widocznie ten potencjał oceniono wysoko. I na plus, że chłopak zdeterminowany na ten transfer, chciał go Paryż, ale on postawił na Manchester. Ja właśnie chcę graczy, którzy od początku stawiają transfer do nas jako wybór nr1. Takim był Martinez, takim był Mount, takim jest Hojlund.

Btw Real kupował swoich Viniciusów w worku, to my kupujemy swojego, hehe. Jaki klub, taki Vinicius hehe

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 167
Kibicuję: England

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 30 lip 2023, 9:24

Delpiero14 pisze: ↑
30 lip 2023, 8:00
No ale jeśli Ten Hag się faktycznie uparł na tego Hojlunda to faktycznie dobrze ze akurat jego mu kupili. Będzie go teraz można z czystym sumieniem rozliczać z wykonanej roboty.
Uparł nie uparł. Chciał środkowego napadziora, a poza Kane'm to była jedyna sensowna opcja. Gdyby miał większy wybór, może wziąłby kogo innego, ale nie miał. Na tej samej zasadzie kiedyś mówiono, że Mourinho chciał Freda. A Jose, jak już odszedł tłumaczył, że nie miał wyboru, bo wiedział że Woodward mu nikogo innego nie kupi, więc się zgodził - podobny przypadek przepłacenia.

Ważniejsze niż uparł jest to, czy EtH zrobi z niego produkt haalandopodobny. Bo to chyba jedyny menedżer po Fergusonie, który sprawia, że piłkarze rozwijają się. Wcześniej było z reguły tak, że kupowaliśmy ludzi i po paru latach umieli nie więcej niż w pierwszym sezonie.
Więc pozostaje nam wierzyć, że Erik ma plan na jego rozwój.

Poza tym, chłopak chciał do nas iść, nie wybrzydzał, nie przebierał w ofertach. To dawało szansę na szybki deal i czas na treningi przed sezonem. Bo zaczęcie teraz negocjacji z kim innym to w najlepszym przypadku deal pod koniec sierpnia.

Awatar użytkownika
orzeu
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 450

Post Wyświetl pojedynczy post autor: orzeu » 30 lip 2023, 13:33

Bernabeu pisze: ↑
29 lip 2023, 20:52
Nie wiem kto jeszcze zwraca na poważnie uwagę na kwoty wydawane przez topowe kluby.
kibice włoskich drużyn, którzy mogą widzą jak ich kluby muszą kombinować nie mając nawet połowy tej kwoty na całe mercato.

a co do Onany to uważam, że te 55 mln euro to jest odpowiednia cena.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 30 lip 2023, 13:35

Hojlund to channel runner, czyli zawodnik dosyć podobny do Rashforda w tym sensie jakbyśmy sprowadzili Osimhena zamiast Kane'a. Może być śmiesznie. Sporo mu podobno brakuje w grze bez piłki w polu karnym, mimo że Hindusi na Twitterku od jakiegoś czasu podniecają się jakimiś jego pojedynczymi bramkami z reprezentacji z jakimiś Finlandiami, gdzie przy dośrodkowaniach robi najprostsze shoulder feinty i myli obrońcę co do kierunku swojego biegu. Na przestrzeni sezonu najwięcej pochwał zbierał za to, że jest takim Haalandem z Biedronki, ale właśnie w kontekście wychodzenia na pozycje - to fizyczny freak, mimo swojego wzrostu jest bardzo szybki, chętnie angażuje się też w drybling.

Na szczęście chętnie przy tym dostaje piłkę i ma sporo kontaktów, plotki o Osimhenie były o tyle przerażające, że to jeden z najrzadziej będących przy piłce napastników w Europie, a my już Rashforda w ten sposób do reszty ograniczyliśmy (co zresztą w przypadku skrzydłowego-wide forwarda jest dosyć normalne w porównaniu do skrzydłowych-kreatorów). Warto do tego dodać, że prezentuje rzadkie połączenie całkiem wysokiej (choć też żadnej imponującej) liczby strzałów z wysoką ich celnością i przede wszystkim nie robi overperformance'u xG - to byłby powód do niepokoju. To jeden z tych transferów Man Utd, gdzie śmieszna cena przyćmiewa ciekawego piłkarza, choć z drugiej strony Hojlund to absolutna europejska czołówka adresatów progresywnych podań, co może sugerować, że sprowadziliśmy go dzięki udanym występom w środowisku, które stanowi zupełne przeciwieństwo tego, jak chcemy teraz grać.

Dla porównania - Haaland takich podań dostaje ponad 2 razy mniej, a gra w zespole, który nie dość, że ma ogromne posiadanie piłki, to jeszcze jest w stanie zrobić użytek zarówno z jego wykończenia w polu karnym, jak i bycia potworem w kwestii wychodzenia na pozycje do prostopadłych piłek. Nawet Rashford wypada pod tym względem dość przeciętnie.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2144

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 31 lip 2023, 3:55

Żenująca końcówka pierwszej połowy. Najpierw Dalot zgubił krycie, później kijowe podanie Lindelofa i dramatyczne zepsucie linii spalonego przez Brandona, którego też obwiniał realizator, ale jak dla mnie to on dawał opcje Victorowi, a po tym jak ten zepsuł podanie, to fizycznie nie miał możliwości, żeby zdążyć wybiec do przodu.

Najbardziej szkoda mi jednak Heatona, który przez to wpuścił dwie bramki po naprawdę niezłej połowie. Jest on też zawodnikiem o którym najbardziej zmieniłem zdanie podczas tournee. Owszem, inni grali lepiej lub gorzej niż się spodziewałem albo po prostu na swoim poziomie, ale Tom moim zdaniem pokazał, że nie musimy szukać drugiego bramkarza jeżeli tylko będzie chciał zostać. W poprzednim sezonie myślałem, że jest on zwykłą zapchajdziurą do treningów, ale teraz nie bardzo rozumiem po co były zabawy w Dubravki czy kogo tam mielidmy. Facet umie wyjść z bramki do rozegrania i interwencji na przedpolu, ma nie najgorszy refleks i jest skupiony, a to mi wystarczy u bramkarza numer dwa, jeżeli nie ma na rynku kogoś naprawdę dobrego. Oczywiście, błędy pewnie by się pojawiły w meczu o punkty gdyby grał jeden mecz na dwa miesiące, ale to jest wliczone w koszta u bramkarza rezerwowego.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2933

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 31 lip 2023, 6:37

To jest wręcz fascynujące, że przy takim szastaniu pieniędzy przez United wciąż biega tam Dalot. Nie możecie w końcu kogoś sensownego sprowadzić na prawą stronę?!

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1325

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 31 lip 2023, 7:25

Najgorsze z tym hojlundem jest to że on w ogóle nie wyróżniał się na tle słabej Serie A ! Tzn miał jakieś momenty jak wielu piłkarzy ale nie był to zawodnik na którego się czekało co tydzień albo obrona Napoli Inter czy Milanu drżała przed niedzielą kiedy to musieli zagrać z ekipą z Bergamo. Taki typowy talent z łatką Haalanda za x lat będącego poza top 15 piłkarzy serie A na których człowiek co kolejkę chciał zawiesić oko.
A tu 70 milionów Euro. To się w głowie nie mieści

A z jakimi tuzami on ustrzelil te 9 goli... salernitana, monza, empoli, hellas, spezia, Lazio....

Awatar użytkownika
fekalia
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 547

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 31 lip 2023, 7:58

gilardino11 pisze: ↑
31 lip 2023, 7:25
Najgorsze z tym hojlundem jest to że on w ogóle nie wyróżniał się na tle słabej Serie A ! Tzn miał jakieś momenty jak wielu piłkarz
Do Mundialu mega przeciętny, po Mundialu nagle zaczął grać jak dzik, ale z biegiem czasu zaczął gasnąć. Z perspektywy Atalanty to ten transfer jest jak sen. Brali Hojlunda z myślą o późniejszej sprzedaży z zyskiem, ale na pewno nikt się nie spodziewał, że zrobią na nim już taki zarobek, po jednym roku i TAKIM roku. Bogini nad nimi czuwała.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 31 lip 2023, 12:52

Rezus pisze: ↑
31 lip 2023, 6:37
To jest wręcz fascynujące, że przy takim szastaniu pieniędzy przez United wciąż biega tam Dalot. Nie możecie w końcu kogoś sensownego sprowadzić na prawą stronę?!
On miał dobre epizody, ale z pierwszego składu wygryzł AWB tylko na chwilę. Dla mnie to dobry rezerwowy, dopóki pasuje mu taka rola. Potrafi podłączyć się do akcji, a czasami uda mu się celnie strzelić lub dośrodkować. Odbiór i krycie też na poziomie solidnego rezerwowego, a dodatkowo umie grać po obu stronach boiska, na wahadłach lub skrzydle, jeżeli zajdzie taka potrzeba i będzie tam potrzebny ktoś kto lepiej wspomoże działania defensywne. Jest też młody i może się rozwinie, więc ja mu drogi do pierwszego składu nie zamykam, ale póki co chyba mało kto traktuje go tu jako pewniaka na prawą stronę :)

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 31 lip 2023, 15:17

Trochę beka jeśli to prawda

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6362
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 31 lip 2023, 15:20

W United będzie wesoło, skoro za plecami ten Haga stoi Kacper Ruciński.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 31 lip 2023, 16:06

@Rezus Dalot nie jest orłem w obronie, ale potrafi rzeczy, których Wan Bissaka już się nie naumie. I jeśli mamy grać z RB, który będzie wchodził do środka i uczestniczył w kreowaniu akcji jak TAA czy Rico Lewis, to prędzej Dalot niż AWB. Dobry na mecze, w których dominujemy, natomiast przeciw City czy Realowi bym go nie wystawiał.

Uwagi po meczu z BVB:
- Gra do przodu całkiem dobrze się układa, kreujemy sytuacje, nawet z łatwością do nich dochodzimy. Gdy dojdzie precyzja, poprawi się skuteczność.
- Podobała mi się reakcja Erika po kogucim zachowaniu Forsona, zdjął chłopaka w 36 minucie, objął go i na oczach kamer strzelił mu mowę wychowawczą. Omari na długo to zapamięta. Mówił zresztą o tym EtH po meczu dla klubowej tv - to dla młodego ważna lekcja, żeby zapamiętał, by rewanżować się na boisku skuteczna grą, bramkami, a nie przepychankami.
- Mamy wiarygodną parę stoperów bez zaplecza, więc będziemy ciągle drżeć o kruche nogi Varane'a. Evans fatalnie się zagubił przy 3 golu BVB, nie może być opcją na szybkich, mobilnych napastników, co i tak wcześniej było wiadome. Lindelof to Lindelof, sam dla siebie jest barierą, której nie przeskoczy.
- Pellistri nakrył czapką Sancho. Zarabia prawie 10 razy mniej. Odpowiedź, którego się pozbyć jest dla mnie oczywista. Odpowiedź, którego klub się pozbędzie, a którego zostawi, niestety też.
- Antony, mimo bramki, potwierdził wszystkie wady. Złe wybory, fatalny timing.
- Z przyjemnością patrzę, jak porusza się Rashford. Motoryka, gibkość, widoczny głód piłki. Brak precyzji na razie jest zrozumiały, zaczął treningi później od większości kolegów. W sierpniu będzie wymiatał.
- Erik próbuje wszystkich bramkarzy, oprócz Hendersona. Albo uważa, że jego exit jest już pewny, albo w obawach Forest o jego fitness jest cos na rzeczy. Oby to pierwsze.

To co cieszy najbardziej: mamy koniec lipca i drużynę w komplecie. Transfery załatwione, dojście Amrabata będzie już tylko truskawką na torcie. Podobno to nie koniec transferów do klubu. Podobno nie spasowaliśmy jeszcze w sprawie Kane'a.
Erik jako menedżer - organizator bije na głowę wszystkich postfergusonowych. Mamy jeszcze 2 tygodnie na przygotowanie. Nie chcę zapeszać, ale start ligi widzę optymistycznie.

Podpisaliśmy wielki deal z Adidasem na 10 lat za 900 m GBP. Przy okazji wychodzi w praniu, że to oni są głównym rozgrywającym w sprawie Greenwooda. Trochę się tego boję, bo dla takich marek image to fetysz. Decyzja zapadnie przed startem ligi.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 31 lip 2023, 17:06

Albion pisze: ↑
31 lip 2023, 16:06
Pellistri nakrył czapką Sancho. Zarabia prawie 10 razy mniej. Odpowiedź, którego się pozbyć jest dla mnie oczywista.
Nie ma co porównywać sparingów bez presji z ligą w której jest ogromny nacisk ze strony kibiców, zespołu, managera, etc. gdzie każda strata piłki może okazać się stratą bramki a przez to stratą potencjalnego miejsca, które przełoży się na miliony dla klubu, grę w LM czy mistrzostwo. Z jakiegoś powodu nie błyszczał na wypożyczeniach i klubu się o niego nie biją. Nie mówię jednak przy tym, że należy go skreślić, a jedynie, że sparing w okresiw przygotowawczym to nie miejsce na ocenę kogo wywalić albo żeby nagle wywracać hierarchię do góry nogami.
31 lip 2023, 16:06
- Z przyjemnością patrzę, jak porusza się Rashford. Motoryka, gibkość, widoczny głód piłki. Brak precyzji na razie jest zrozumiały, zaczął treningi później od większości kolegów. W sierpniu będzie wymiatał.
Hope so. Póki co nieskuteczność okropna, ale chęci są, a to zawsze światełko w tunelu.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 31 lip 2023, 17:10

Mr.Chris pisze: ↑
31 lip 2023, 17:06
sparing w okresiw przygotowawczym to nie miejsce na ocenę kogo wywalić albo żeby nagle wywracać hierarchię do góry nogami.
To nie kwestia jednego meczu w presezonie. Od dawna uważam, że Sancho do Man Utd nie pasuje. Marnujemy pieniądze wypłacając mu takie tygodniówki.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 31 lip 2023, 17:23

31 lip 2023, 17:10
To nie kwestia jednego meczu w presezonie. Od dawna uważam, że Sancho do Man Utd nie pasuje. Marnujemy pieniądze wypłacając mu takie tygodniówki.
To już oddzielny problem. Niemniej ,,forma" czy może raczej przebłyski Pellistriego na zgrupowaniu raczej nie są rozwiązaniem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”