Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2453

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1481
Kibicuję: od czasu do czasu

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 15 maja 2025, 10:58

A część społeczeństwa by musiała dołożyć drugie tyle, żeby było stać na godziwe życie.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8703
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 15 maja 2025, 11:00

Nic nowego ta mapka nie pokazała. Pracujemy więcej od zachodu, ale mniej od południowego wschodu. Tam gdzie była komuna (lewica), tam są zaległości i trzeba nadrabiać. Nie wszystko da się nadrobić nawet w 30 lat, do tego procesu potrzeba więcej czasu. Ja też się zgadzam, że wydatniej byłoby dla ludzkiego organizmu pracować 35 godzin. Ale to nie jest jak za dotknięciem magicznej różdżki.

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1152

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 15 maja 2025, 11:40

Kluchman pisze:
15 maja 2025, 10:55
Nie bardzo chce mi się zagłębiać w metodologię, ale ogólnie w Polsce pracujemy dużo w porównaniu do wielu innych krajów europejskich:

https://ec.europa.eu/eurostat/statistic ... rs_of_work
Trzeba też dodać, że do statystyk są brane oficjalne dane, a przykładowo w takiej budowlance pracuje się dużo więcej niż normalny etat.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 15 maja 2025, 13:48

masacra pisze:
15 maja 2025, 10:01

XD
Ale się inba rozkręca.
Najlepszy jest fikołek PO. Wg nich, za nielegalnie finansowana kampanię wspierająca ich kandydata, organizowana przez ludzi powiązanych z ich środowiskiem odpowiada... PiS XD

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6263
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 15 maja 2025, 13:50

A ja zupełnie nie kupuję argumentu że przy zmniejszonym czasie pracy nagle zaczęlibyśmy być wydajniejsi. Niby jak, gdzie, kiedy? Na halach produkcyjnych masz dzienną normę do wyrobienia i nie ma zmiłuj, mniejsza ilość godzin = mniej wyprodukowanego towaru. W pracy takiej jak moja robota jest do wykonania i to od mnie zależy czy zrobią ją w 20 czy 60 godzin, jest płacone od efektów. W tych wszystkich biurach panie Grażynki spędzają 1/3 czasu na kawce i pogaduszkach, przy obciąciu godzin obciąto by im właśnie ten czas, w którym i tak się opierdzielają. Z kolej w przypadku pracy takiej jak przykładowo cloner, to zupełnie nie rozumiem dlaczego w 37. godzinie miałby być mniej wydajny niż w 15. godzinie w tygodniu, co mu się odleżyny na pośladach od siedzenia robią?

Skrócenie czasu pracy jak najbardziej, ale pieprzenie że to poprawi wydajność czy efekty nie spadną? Sory ale nie.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1308

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 15 maja 2025, 13:55

Jak w ciągu tej kadencji utniemy słownie jedną godzinę i np jak na wyspach w piątek będziemy kończyć pracę troszkę szybciej zachowując na pełnym etacie te same zarobki to będzie to cud nad wisłą. Naprawdę jesteśmy w takim momencie że to ostatnie czego nasz kraj potrzebuje czyli skrócenia czasu pracy. Jak się uda zmienjszyc to do 39 h tygodniowo to i tak to będzie ogromny sukces lewicy. Ja jestem za ale po 2030 jak osiągniemy poziom życia największych gospodarek w Europie ( UK, Francja )

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 330

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 15 maja 2025, 14:23

sickstick pisze:
15 maja 2025, 13:50
A ja zupełnie nie kupuję argumentu że przy zmniejszonym czasie pracy nagle zaczęlibyśmy być wydajniejsi. Niby jak, gdzie, kiedy? Na halach produkcyjnych masz dzienną normę do wyrobienia i nie ma zmiłuj, mniejsza ilość godzin = mniej wyprodukowanego towaru. W pracy takiej jak moja robota jest do wykonania i to od mnie zależy czy zrobią ją w 20 czy 60 godzin, jest płacone od efektów. W tych wszystkich biurach panie Grażynki spędzają 1/3 czasu na kawce i pogaduszkach, przy obciąciu godzin obciąto by im właśnie ten czas, w którym i tak się opierdzielają. Z kolej w przypadku pracy takiej jak przykładowo cloner, to zupełnie nie rozumiem dlaczego w 37. godzinie miałby być mniej wydajny niż w 15. godzinie w tygodniu, co mu się odleżyny na pośladach od siedzenia robią?

Skrócenie czasu pracy jak najbardziej, ale pieprzenie że to poprawi wydajność czy efekty nie spadną? Sory ale nie.
Tak jak firmy monterskie. Mają 40h w tygodniu na zamontowanie X urządzeń na iluś budowach. Odejmując jeden dzień pracy zamontują ich tyle samo albo więcej? Do tego dochodzi kwestia przemieszczania się pomiędzy budowami. Ten kto chce niech wprowadza sobie, ale dlaczego to ma obejmować przymusowo wszystkich?

Pelart2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 159

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » 15 maja 2025, 14:41

Ja na gospodarstwie pracuję lekko po 10 godzin dziennie, 7 dni w tygodniu. Nie sądzę, że pracujemy za mało. Może za ciężko, ale czy za mało?

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 701

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 15 maja 2025, 14:42

masacra pisze:
15 maja 2025, 13:48
Ale się inba rozkręca.
Najlepszy jest fikołek PO. Wg nich, za nielegalnie finansowana kampanię wspierająca ich kandydata, organizowana przez ludzi powiązanych z ich środowiskiem odpowiada... PiS XD
Ona się nakręca w twitterowej bańce. Wystarczy wejść na onet/interie/gazeta.pl i zobaczyć, jak ona rezonuje w mainstreamie.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5295
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 15 maja 2025, 15:30

Ja pracuje w sprzedaży i też dla mnie jest bardzo duża zależność pomiędzy ilością czasu w pracy, a ilością sprzedanych usług, a więc również kasą, jaką zarobie.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4384
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 15 maja 2025, 15:31

masacra pisze:
15 maja 2025, 13:48
masacra pisze:
15 maja 2025, 10:01

XD
Ale się inba rozkręca.
Prawidłowo - zaraz wjedzie Conrado na czerwono- czarnym koniu i napiszę "Ale za Pisu" :)

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 15 maja 2025, 15:33

Berele Lewartow pisze:
15 maja 2025, 14:42
Ona się nakręca w twitterowej bańce. Wystarczy wejść na onet/interie/gazeta.pl i zobaczyć, jak ona rezonuje w mainstreamie
Ja w szoku. :)

No ale poważnie, gdyby się rolę odwróciły i to PiS za pomocą jakiś zaprzyjaźnionych fundacji robił taka kampanie i to jeszcze ze środków powiązanego z Węgrami NGOsu to wtedy jedynki we wszystkich serwisach informacyjnych i portalach internetowych murowane. A biedny Tomasz Piątek (Węgry -> Orban, Orban -> Putin) dostałby chyba palpitacji serca.

A tak już całkiem poważnie, za bliznczo wyglądająca sprawę unieważniono wybory w Rumunii. I to jest gruba afera, której na dłuższą metę nie da się przemilczeć ani odwrócić jej znaczenia.
Szczególnie, że modus operandi w Polsce był już znany w wyborach samorządowych na prezydenta Krakowa.
Eyesmon pisze:
15 maja 2025, 15:31
Prawidłowo - zaraz wjedzie Conrado na czerwono- czarnym koniu i napiszę "Ale za Pisu"
No właśnie problem jest tego typu, że jakkolwiek się będą starali, to czegoś takiego "za PiSu" nie znajdą

Tutaj sprawa pokrotce wyjaśniona, jak ktoś nie wie o co cho

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 701

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 15 maja 2025, 15:43

Pozostaje sceptyczny, zresztą już widać, że zupełnie przypadkowo właśnie został odpalony protokół "Pan Jerzy".

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1308

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 15 maja 2025, 15:56

Pelart2 pisze:
15 maja 2025, 14:41
Ja na gospodarstwie pracuję lekko po 10 godzin dziennie, 7 dni w tygodniu. Nie sądzę, że pracujemy za mało. Może za ciężko, ale czy za mało?
Pracujesz dużo. Ale jesteś pewnie z rodziną da dorobku jak większość Polaków i musisz zapierdalać. Jak osiągniemy poziom krajów zachodnich można się zastanowić

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 15 maja 2025, 15:57

Berele Lewartow pisze:
15 maja 2025, 15:43
Pozostaje sceptyczny, zresztą już widać, że zupełnie przypadkowo właśnie został odpalony protokół "Pan Jerzy".
Imo, to już czuć vajb 2015r gdzie wtedy też mejnstrim swoje a internet swoje. Z tym, że jesteśmy 10 lat później i internet ma dużo większą siłę oddziaływania, a mejnstim jest dużo słabszy niż się wielu wydaje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”